Search
Филтрирай по...

Трихомониазата повишава риска от рак на простатата

Инфекцията с трихомони може да провокира изменение на клетките и рак на простатната жлеза при мъжете, съобщават учени – биолози от Вашингтонския университет. Под ръководството на проф. Джон Алдерет са открили молекулярния механизъм, водещ към злакочественото израждане, пише сп. PLoS Pathogens.

Научният екип изследва реакцията на кръвен серум от пациенти с трихомониаза и протеина алфа-актинин, който се отделя от Trichomonas vaginalis. Оказва се, че едноклетъчният паразит отделя в организма на заразения белтъци като PIM1, c-MYC и HMGA1. Известно е, че белтъкът PIM1 провокира растежа на ракови клетки. Според учените, трихомоните се закрепят за здравите епителни клетки на простатната жлеза, откъдето започват да подават сигналните съобщения, водещи до патологичното израждане на клетките.

Трихомониазата е една от най-разпространените полово преносими инфекции, която в много от случаите протича безсимптомно и в повечето случаи остава нелекувана. При мъжете тя се изявява като уретрит. При половината от жените при заразяване се развива вагинит. Характерни са симптомите като сърбеж, парене при уриниране, обилен секрет от половите органи. Според учените инфекцията с трихомони при мъжете повишава риска от развитие рак на простатата с 40% .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top