Search
Филтрирай по...

Фолиевата киселина помага на сърцето

Досега всички свързвахме фолиевата киселина (витамин В9) с бременността и майчинството. Лекарите я препоръчваха на младите момичета преди да забременеят и през 9-те месеца. Наскоро дори обвяха, че и бъдещите татковци трябва да приемат фолиева киселина, ако искат да се справят по-добре в леглото и по-бързо да осигурят потомство. Дали обаче този така важен витамин има значение само за по-младите? Изследване, проведено в Оксфордския университет показва, че ежедневното приемане на фолиева киселина може да подпомогне и сърцето. В проучването са участвали над 38 000 души, разделени в две групи. Част от тях приемали фолиева киселина, а другите плацебо. Учените установили, че рискът от сърдечно-съдови заболявания при хората, които вземали Витамин В9 намалял в сравнение с тези, които били на плацебо.
Досега се знаеше, че през бременността витамин В9 стимулира производството на червени кръвни клетки от костния мозък на майката, осигурява оптималното равновесие в съдържанието на кръвта и така я предпазва от анемия. През бременността нуждата от този витамин се увеличава драстично. Фолиевата киселина предпазва жената от умора преди и след раждането. Витаминът е много важен и за бебето. Той играе първостепенна роля в растежа и развитието преди всичко на нервната система. Той подпомага доброто затваряне на невралната тръба. Затова се препоръчва фолиева киселина да се взема три месеца преди зачеването.
Фолиевата киселина се съдържа в зелето, чушките и цеклото, но тя се разгражда изключително бързо при контакт с въздуха и при топлинна обработка.

Ревита Ви препоръчва:

Фолиева киселина 400 mcg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top