Фруктозата се използва в индустрията за подсладяване на газирани напитки, тестени изделия, различни преработени храни. „Веднъж попаднала в организма тя предизвиква процеси, които водят до повишаване на кръвното”, предупреждава д-р Хонкъл.
В проучването на експертите са взели участие 4 528 здрави възрастни над 18 години. Преди началото на изследванията доброволците били подложени на редица тестове включително измерване на кръвното налягане, холестерола, кръвната захар и др. Участниците трябвало да записват подробно какво консумират всеки ден. Оказало се, че хората, които пият по 2 или повече безалкохолни са изложени на 28% по-голям риск от високо кръвно. „Намалете приема на сладки напитки или открийте начин да замествате фруктозата в храната. Това ще ви предпази от високо кръвно”, съветва специалистът.
Ревита Ви препоръчва
Стевия 40.5 mg, естествен подсладител
Ситринол и фитостероли, 255 мg