Редовният прием на червена боровинка намалява риска от развитието на диабет тип 2. Това показва проучване на изследователи от медицинския държавен университет във Флорида (САЩ). Учените са категорични, че високото съдържание на флавоноиди и антоциани помага за регулиране нивото на инсулина и по този начин намаляват риска от захарна болест.
Захарният диабет е заболяване, което се характеризира с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма. Това се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото.
Статистиката сочи, че около 300 милиона души в света страдат от диабет. По данни на Световната здравна организация през последните години броят им прогресивно нараства в световен мащаб.
Около 600 000 души в България са болни от диабет и приблизително толкова са развили преддиабетно състояние. За последните 10 години хората със захарна болест са се увеличили 4 пъти, като над 205 000 българи не знаят, че са болни.
Ревита Ви препоръчва