Search
Филтрирай по...

Червеното вино намалява риска от рак на гърдата

Червеното вино намалява риска от рак на гърдатаНе случайно французите обожават червеното вино. То има редица ползи за здравето благодарение на естествения антиоксидант ресвератрол. През 90-те години на миналия век учени и диетолози единодушно обясниха на какво се дължи т.нар. „френски парадокс”. Сърдечно-съдовите заболявания във Франция са на изключително ниско ниво, въпреки нездравословната диета, която французите спазват. Причината е в редовната консумация на червено вино и приема на ресвиратрол.
Но това не е всичко. Американски учени от Центъра за женско здраве в Ню Йорк (САЩ) установиха още една полза от напитката – тя намалява риска от рак на гърдата. Досега се знаеше, че алкохолът води до повишаване на женския хормон естроген, което е предпоставка за рак на гърдата. Д-р Крисандра Шефилт и колегите й обаче са доказали, че червеното вино намалява нивото на естроген н организма и увеличава тестостерона (мъжкия полов хормон). По този начин дамите са предпазени от смъртоносния рак на гърдата. Причината за това е ресвератролът. Подобен ефект не е бил забелязан в бялото вино. В проучването са взели участие 36 жени на различна възраст. Всеки ден някои от тях трябвало да пият Каберне Совиньон, а други Шардоне. Тестовете продължили месец. В края на проучването учените взели кръвни проби от доброволките. „Необходими са още тестове за връзката между червеното вино и рака на гърдата, но дотогава съветвам дамите да пият по чаша вино всеки ден и, разбира се, да не прекаляват”, казва д-р Шефилт.

Ревита Ви препоръчва

Ресвератрол, 325 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top