При едно клинично изследване, пациенти с високи нива на холестерола приемали по една чаша червено вино дневно в продължение на месец. В резултат на това, те намалили значително лошия си холестерол и фибриногена и повишили нивото на добрия холестерол в кръвта. Съдържащите се в червеното вино процианиди разширяват и укрепват кръвоносните съдове и намаляват тяхната пропускливост с около 25%. В други изследвания се установило, че ресвератролът има противовъзпалително и протиалергично действие.
Доказаните полезни качества на червеното вино са:
● предпазва от инфаркт, инсулт и атеросклероза;
● има антиканцерогенно действие благодарение на ресвиратрола, който действа на две нива – намалява до минимум мутациите на ДНК, предизвикващи рак и блокираформирането на нови кръвоносни съдове, „изхранващи” тумора;
● усилва метаболизма, с което спомага за редукцията на теглото;
● предпазва от болеста на Алцхаймер и старческа деменция, а така също забавя отслабването на паметта;
● полифенолите, съдържащи се в него, допринасят за профилактика и лечение на бактериални и вирусни инфекции;
● поради силното си антиоксидантно действие, то влиза в състава и на много козметични продукти, особено такива, чието действие е насочено против остаряването на кожата.
В една анкета повече от 2000 човека били запитани за действието на червеното вино върху здравето на човека, когато то се приема в умерени количества. 94% от анкетираните били на мнение, че то има благотворен ефект. Въпреки това не трябва да се забравя, че поради съдържащият се в него етилов алкохол, червеното вино, освен полза, крие и риск от пристрастяване.
Ревита Ви препоръчва: