Search
Филтрирай по...

Червено вино

Червено виноПроизводството на  вино чрез ферментация на  грозде е било познато още преди около 6000 години. Широко известен е фактът, че червеното вино притежава  много повече полезни качества за здравето от бялото вино. То е богато на полифеноли, които оказват подчертано благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата  система. Особено висока е концентрацията на полифенола  ресвератрол, който като мощен естествен антиоксидант неутрализира свободните радикали и предотвратява натрупването на мастни плаки върху стените на артериите. Благодарение на него французите, които са любители на качествени червени вина, се радват на дълголетие и бележат много нисък ръст на сърдечни заболявания, въпреки че консумират мазна храна.

При едно клинично изследване, пациенти с високи нива на холестерола приемали по една чаша червено вино дневно в продължение на месец. В резултат на това, те намалили значително лошия си холестерол и фибриногена и повишили нивото на добрия холестерол в кръвта. Съдържащите се в червеното вино процианиди разширяват и укрепват кръвоносните съдове и намаляват тяхната пропускливост с около 25%. В други изследвания се установило, че ресвератролът  има противовъзпалително и протиалергично действие.

Доказаните полезни качества на червеното вино са:

●    предпазва от инфаркт, инсулт и атеросклероза;

●    има антиканцерогенно действие благодарение на ресвиратрола, който действа на две нива – намалява до минимум мутациите на ДНК, предизвикващи рак и блокираформирането на нови кръвоносни съдове, „изхранващи” тумора;

●    усилва метаболизма, с което спомага за редукцията на теглото;

●   предпазва от болеста на Алцхаймер и старческа деменция, а така също забавя отслабването на паметта;

●   полифенолите, съдържащи се в него, допринасят за профилактика и лечение на бактериални и вирусни инфекции;

●   поради силното си антиоксидантно действие, то влиза в състава и на много козметични продукти, особено такива, чието действие е насочено против остаряването на кожата.

В една анкета повече от 2000 човека били запитани за действието на червеното вино върху здравето на човека, когато то се приема в умерени количества. 94% от анкетираните били на мнение, че то има благотворен ефект. Въпреки това не трябва да се забравя, че поради съдържащият се в него етилов алкохол, червеното вино, освен полза, крие и риск от пристрастяване.

Ревита Ви препоръчва:

Ресвератрол, 325 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top