Австралийски учени твърдят, че черният чай  понижава горната и долната граница на кръвното налягане, пише сп. Archives of Internal Medicine. Авторът на изследването Джонатан Хъдсън, директор на Колежа по медицина и фармакология към университета в Западна Австралия, заяви, че по-активното използване на този достъпен продукт ще помогне на много хора да избегнат сърдечните пристъпи.

В изследването били обхванати няколкостотин души  на възраст от 35 до 75 години с хипертония или аритмия, за които поддържането на стабилно кръвно е от критична важност. Всички те били подложени на чаена терапия: три чаши в ден в продължение на половин година. При всички пациенти е отбелязано понижение на кръвното с 2-3 единици с постоянен позитивен ефект в рамките на 24 часа.  „Понастоящем чаят е на второ място в света по употреба след водата. Необходимо е още по-детайлно да вникнем в механизмите на въздействие на чайните ферменти върху сърдечно-съдовата система, за да ги направим още по-ефикасни в понижаването на кръвното”, казва д-р Хъдсън. По неговите думи на основата на чайните компоненти ще може да се произвежда ново поколение препарати за понижаване и поддържане на стабилно кръвно.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.