Search
Филтрирай по...

Шипката пази от инфаркт и диабет

Наред с поддържането на здравословно телесно тегло и редовната физическа активност, сега може да се добави и шипката към списъка на нещата, които може да помогнат  за предпазване от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, сочи ново изследване.

За да се проучи този положителен ефект на 31 затлъстели пациенти с нарушен баланс на захарта им била давана напитка, която съдържа 40 грама екстркат или прах от шипка и контролна течност, която не съдържала нищо. Едни от участниците са консумирали в продължение на 6 седмици  разтвора с шипка, други – не. Но нито изследователите нито доброволците са знаели кой точно пие шипков разтвор и кой не.

След изтичането на шестте седмици направените замервания и изследвания са показали, че тези участници в експеримента, които са употребявали шипковата напитка значително  са намалили горната граница на кръвното, понижили са нивото на лошия холестерол   LDL, нормализирало се е неговото съотношение с добрия холестерол HDL, понижена била оценката за риска от сърдечно-съдово заболяване. Не е била забелязана промяна в телесната маса, долната граница на кръвното, в захарния баланс, холестерола HDL и триглицеридите.

Според авторите на изследването, резултатите показват, че екстратът от шипка може да представлява привлекателна алтернатива на статините, които нерядко предизвикват странични ефекти като болки в мускулите и увеличаване на черния дроб. Проучването установи, че приемането ежедневно на хранителна добавка със съдържание на шипка може да намали риска от сърдечно заболяване при затлъстели хора чрез понижаване на систоличното кръвно налягане и нивото на холестерола, обяснява д-р Сюзан Диксън, международно признат експерт в превенцията на хронични заболявания, епидемиологията и храненето, цитирана от vitaminshoppe.com.

Ревита Ви препоръчва:

Витамин С и шипка, 500 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top