Рискът от инсулт намалява с 20% при жените, които хапват шоколад всеки ден. Това показва ново проучване на шведски учени, публикувано тази седмица. Изследователите са категорични, че колкото повече шоколад ядете, толкова по-малка е опасността от инсулт. Предишни тестове показаха, че консумацията на шоколад (предимно черен) в умерено количество предпазва от сърдечно-съдови проблеми и регулира кръвното налягане. „Успяхме да докажем, че дори съвсем малко шоколад дневно намалява риска от инсулт драстично”, категорична е Сузана Ларсон – ръководител на проучването. Причината са какаовите флавоноиди, които имат мощни антиоксидантни свойства и потискат окисляването на лошия LDL холестерол, водещ до инсулт и други сърдечно-съдови заболявания. „Шоколадът предпазва както от исхемичен, така и от хеморагичен инсулт”, допълва специалистът. Според нея обаче шоколадът трябва да се яде в умерени количества, защото има много калории, мазнини и захар.
Статистиката сочи, че сърдечно-съдовите заболявания са убиец №1 в България. Причината е, че хората масово страдат от високо кръвно налягане (около 2 млн. души са хипертониците), имат високи нива на холестерол и кръвна захар, пушат (близо 3 млн. са пушачите), злоупотребява с алкохол, не се хранят здравословно и не спортуват. Малко пациенти са наясно, че инсултът убива два пъти повече жени отколкото ракът на гърдата. Данните сочат, че всяка година 2. 425 000 дами стават жертва на мозъчен инсулт, това е с 55 000 повече отколкото при мъжете.
Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "ОК" вие се съгласявате с използването на бисквитки.Съгласен съмПолитика за поверителност