Search
Филтрирай по...

Шоколадът спасява сърцето

Обичате ли шоколад? Ако отговорът е “Да”, значи няма от какво да се притеснявате. Честата консумация на сладкото изкушение може да ви предпази от исхемична (коронарна) болест на сърцето. Това показва проучване на американски учени. Болестта се изразява в това, че се нарушава нормалното оросяване на сърдечния мускул и се появява кислороден глад поради промени 8 кръвоносните съдове на сърцето, наречени коронарни. Като най-чести причина за появата на исхемична болест се сочат повишеното кръвно налягане, наднорменото тегло, намалената физическа активност, захарният диабет, тютюнопушенето, алкохолът, злоупотребата със сол, висококалорийни храни и др…
Учените установили, че шоколадът е толкова полезен, тъй като е богат на т.нар. флавоноиди. Те са познати заради действието си като антиоксиданти. Резултатите показали, че тъмният шоколад е толкова богат на флавоноиди, колкото плодовете и зеленчуците. Според учените рискът от исхимична болест при хората, които хапват от сладкото удоволствие, намалява с 39%. Тъмният шоколад оказва благотворно действие и върху високото кръвно налягане.
Учените изследвали над 5000 души между 25 и 90 години в продължение на 24 месеца. Те били разделени на две групи като едната от тях трябвало да яде черен шоколад през ден, а на другата била забранено да опитва от това изкушение. Изследователите следели отблизо здравословното състояние на хората и от двете групи.
Досега се смяташе, че черният шоколад е причина за повишаване на настроението, тъй като предизвиква отделянето на хормоните на щастието – ендорфини. Отсега ще се знае, че освен радост, той може да бъде и много полезен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top