Учените установили, че шоколадът е толкова полезен, тъй като е богат на т.нар. флавоноиди. Те са познати заради действието си като антиоксиданти. Резултатите показали, че тъмният шоколад е толкова богат на флавоноиди, колкото плодовете и зеленчуците. Според учените рискът от исхимична болест при хората, които хапват от сладкото удоволствие, намалява с 39%. Тъмният шоколад оказва благотворно действие и върху високото кръвно налягане.
Учените изследвали над 5000 души между 25 и 90 години в продължение на 24 месеца. Те били разделени на две групи като едната от тях трябвало да яде черен шоколад през ден, а на другата била забранено да опитва от това изкушение. Изследователите следели отблизо здравословното състояние на хората и от двете групи.
Досега се смяташе, че черният шоколад е причина за повишаване на настроението, тъй като предизвиква отделянето на хормоните на щастието – ендорфини. Отсега ще се знае, че освен радост, той може да бъде и много полезен.
Начало » Шоколадът спасява сърцето
Шоколадът спасява сърцето
- Автор: Ревита
- ноември 24, 2010
- 15:00
- No Comments