Search
Филтрирай по...

Ядат ли повече богатите?

Ядат ли повече богатите?След войната в Германия се появява т. нар. “вълна от склонност към преяждане”, която се свързва с промяната в настроението на немците. В книгата си “Активна диетика“ немският професор Лютцнер пише за статистиката през последните 30 години след 1945г. Потреблението на свинско месо се е увеличило с 2,5 пъти, на яйца – 2 пъти, на захар – 4 пъти. Същевременно се наблюдава 2 пъти по-голяма смъртност от рак на млечната жлеза и 2,5 пъти по-голяма смъртност от цироза.

Начинът на хранене е подобен и в Русия – прием на големи количества въглехидрати, малко белтъчини и витамини. При изследване на 2730 семейства от различни региони в Русия се установява, че семействата с ниски доходи съкращават потреблението на жизнено важни продукти – 15,1% не употребяват месо, 26% – риба, 35% – мляко и млечни продукти, а над 55% не пият сокове. Тези с високи доходи консумират 3,1 пъти повече говеждо, 2,5 пъти повече свинско и 3,4 пъти повече пиба и пибни продукти.

Високото потребление на сол оказва съществено значение върху организма на хората. Високият прием на сол води до хипертонията, която се наблюдава в повечето развити страни. В бедните страни това не е проблем, поради ниската консумация на сол.

В миналото бедните общества също са потребявали малки количества  месо, захар, алкохол и сол. Ставайки богати обаче хората си позволяват все повече луксове. Американците например използват сол 10 пъти повече, отколкото е необходима на организма. Дори и без да солим храната си, осигуряваме нужната доза сол на организма.

Още от ранна детска възраст храненето е определящо за организма. Доказано е, че кърмените деца страдат в пъти по-малко от диабет и други болести. Главният проблем на храненето при възрастните са калориите, понеже всички болни страдат от наднормено тегло. Намаляването на теглото често нормализира нивото на кръвната захар и високото кръвно налягане, както и наднорменото тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top