Начинът на хранене е подобен и в Русия – прием на големи количества въглехидрати, малко белтъчини и витамини. При изследване на 2730 семейства от различни региони в Русия се установява, че семействата с ниски доходи съкращават потреблението на жизнено важни продукти – 15,1% не употребяват месо, 26% – риба, 35% – мляко и млечни продукти, а над 55% не пият сокове. Тези с високи доходи консумират 3,1 пъти повече говеждо, 2,5 пъти повече свинско и 3,4 пъти повече пиба и пибни продукти.
Високото потребление на сол оказва съществено значение върху организма на хората. Високият прием на сол води до хипертонията, която се наблюдава в повечето развити страни. В бедните страни това не е проблем, поради ниската консумация на сол.
В миналото бедните общества също са потребявали малки количества месо, захар, алкохол и сол. Ставайки богати обаче хората си позволяват все повече луксове. Американците например използват сол 10 пъти повече, отколкото е необходима на организма. Дори и без да солим храната си, осигуряваме нужната доза сол на организма.
Още от ранна детска възраст храненето е определящо за организма. Доказано е, че кърмените деца страдат в пъти по-малко от диабет и други болести. Главният проблем на храненето при възрастните са калориите, понеже всички болни страдат от наднормено тегло. Намаляването на теглото често нормализира нивото на кръвната захар и високото кръвно налягане, както и наднорменото тегло.