Search
Филтрирай по...

“Сбогом” на опасните шишета

Канада стана първата страна в света, която официално забрани използването на химическото съединение бисфенол А. Канадските власти обявиха, че то носи прекалено много рискове за човека и за околната среда и неговото използване трябва да се ограничи.
Бисфенол А (BPA) е химическо съединение, което се използва преди всичко в комбинация с други химикали при производството на пластмаси и смоли. В продължение на много години се употребява за произвеждане на поликарбонат – прозрачна твърда пластмаса, която намира приложение в производството на съдове за храни, бутилки за напитки, бебешки шишета, домашна посуда, както и съдове за съхранение. Части от бисфенол А се намира и в епоксидни смоли, които се използват за опаковка на храни и покритие на съдове и кутии за храни и напитки.
Според канадските учени ВРА е токсичен и има негативно влияние върху човешкото здраве.
В продължение на години се водят дебати за вредата от бисфенола върху човешкия организъм. В оценката си за риска от Бисфенол А, публикувана през януари 2007, Европейския орган по безопасност на храните определи поносим дневен прием на това вещество от 0.05 mg/kg телесно тегло. За кърмачетата и малките деца обаче той е много по-малък.
Редица проучвания досега са открили зависимост между Бисфенол А и сериозни здравословни проблеми при хората. Резултатите сочат, че опасният химикал е отговорен за заболявания на сърцето, черния дроб, диабет, неправилно развитие на мозъка и хормоналната система при децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top