×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.



В последните години в медиите все по-често се говори за булимията - болестно състояние, за което са характерни неконтролируеми, резки пристъпи на глад. Булимията е психично заболяване, което води до сериозни хранителни разстройства. Нейното лечение протича в две взаимосвързани направления: коригиране на хранителния режим и справяне с психологическите проблеми, станали причина за възникването на заболяването.

Булимия: симптоми и причини за заболяването

Жертви на булимията най-често стават младите жени. Това е лесно обяснимо. По своята природа жените са по-емоционални и обръщат повече внимание на външността си. Те често се вманиачават в своето тегло, броят всяка погълната калория и се подлагат на мъчителни диети, което е сериозна предпоставка за развитие на булимия.

За булимията е характерно рязко пристъпообразно усилване на апетита, което води до поглъщане на огромни количества храна, а веднага след това започва обратният процес - пречистване на организма от храната с всички възможни средства. В този момент болните започват да правят опити да предизвикат повръщане, използват слабителни и пикочогонни средства, подлагат се на изтощителни тренировки или просто спират да се хранят. При това те се намират в състояние на силен стрес, поради угризенията на съвестта, предизвикани от неправилното им хранително поведение. Поради тези причини страдащите от булимия се нуждаят не само от консултация с диетолог, но и от психотерапевт, който ще им помогне да установят истинските причини за неудържимите пристъпи на глад.

Основните психологически симптоми, водещи до развитие на булимия са силно чувство за вина, склонност към депресии, критичност към себе си, зависимост от мнението на околните, слабохарактерност и неспособност за обективна оценка на собствената външност.

Физиологическите симптоми са: резки разлики в теглото (или така нареченият йо-йо ефект), влошаване на състоянието на зъбите, мускулни болки, подуване на паротидната жлеза; раздразнение на гърлото и др.

Лечение

Обикновено хората, страдащи от булимия, умело прикриват своето състояние. Причината е срамът, който изпитват, и заблудата, че могат да се справят с проблема самостоятелно. Това още повече влошава нещата - в опитите си да се преборят с последствията, а не с причините за заболяването, булимиците утежняват значително своето положение.

Тъй като страдащите от булимия не са в състояние сами да установят и отстранят скритите причини за възникването на това състояние, техните опити за самолечение обикновено се провалят. Единственият ефективен начин за борба с това заболяване е комбинираната терапия, включваща консултации с психолог, психотерапевт, диетолог и лечение с лекарствени средства.


Коментари (5)

    • anonimen
    • 2015-06-13 19:11:38
    ot 2 godini se opitvam da se spravq s bylimiqta. Ima momenti v koito se 4yvstvam kato bokyk zaradi tova koeto pravq(povrajam). Izpitvam silno 4yvsto na vina i beznadejnost 4e ne sam dostata4no silna da se preborq s tova. No ponqkoga mi se sly4va gori da ne se sejam za povrajane no samo kogato sam sred rodnini togava osestam 4e ne sam sama. Noprimer lqtoto kogato iga na gosti pri rodnini se 4yvstvam spokoina i ne povrastam. Molq kajete mi na4in kak da premaxna preistapite zavinagi.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-06-23 15:37:40
    Здравейте, Както знаете, причините за булимията са свързани предимно с психиката, поради което лечението е трудно. Необходима Ви е помощта на специалист /психолог/, който да Ви помогне да разберете вътрешната причина за състоянието си и да я превъзмогнете. От друга страна, в резултат на повръщането, се уврежда хомеостазата/равновесието/ в клетките и телесните течности, поради загуба на минерали и микроелементи. Трябва да се направи консултация със специалист по вътрешни болести и изследвания, за да се прецени какви са пораженията и как да се компенсират. Ако не желаете да ходите на лекар, направете изследвания и изпратете резултатите - ПКК, чернодробни ензими, креатинин, урея, кръвна захар, общ белтък, албумин, Калций, Фосфати, Хлориди, Магнезий, Йонизиран калций, Натрий, Калий , Цинк, Мед (Cu), Желязо. Усложненията на булимията могат да бъдат много сериозни и, както знаете, животозастрашаващи. Какво мислите за идеята да потърсите специализирана медицинска помощ? Ако желанието Ви е да се лекувате сама, трябва да сте дълбоко мотивирана и упорита в усилията си, които трябва да включват изработване и спазване на подходяща диета, физически и дихателни упражнения, приятни занимания /хоби/ и т.н. Ако нямате никакъв опит в самонаблюдението и самолечението, не би трябвало да опитвате да се справяте сама, защото последиците може да са фатални. Премислете отново и пишете. Ще ви съдействаме с каквото е възможно. д-р Аелита Петрова
    • натали
    • 2015-07-13 19:46:46
    здравейте-- моля ви помогнете ми да се измъкна от този порочен кръг!!!Загубих близък човек и тово отключи болестта и сега не знам как да се справя!Обичам спорта рбях активен много весел и позитивен човекр но тази болест ме убива .... какво да пия като лекарства билики хомеопатия кажете ми...нямам и цикъл от половин година вече ..не мога повече ужасно е
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2015-07-17 11:38:07
    Здравейте, Както знаете, този проблем е предимно психически и ви е нужна професионална помощ от психолог /психотерапевт, психиатър/. Той ще ви препоръча терапия, която да нормализира психическото ви състояние. Ако има нарушение в обмяната, поради недоимък на хранителни вещества, ще се изпишат допълнително витамини и микроелементи. Но трябва да направите консултация със специалист. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ilona
    • 2016-12-27 23:53:23
    Аз се казвам И. и съм компулсивно ядяща. Моето хранително разстройство ме мъчеше повече от десет години и премина във всякакви фази, като най-основната беше на преяждане. Днес съм щастлива и благодарна, защото не ми се налага да пазя диети, нито да ям храните, към които съм пристрастена. Работя 12-стъпкова програма за възстановяване от хранително разстройство, меря си храната 3 пъти на ден, предавам ги на човек, който работи същата програма и има повече опит, и не ям нищо между храненията. Имам нормално тегло и добър живот, пълен с много приятели със същия проблем и със същото решение. А преди исках да се самоубия. Толкова бях затънала в ада на храната. Това е болест, а не каприз. Всеки, който мисли, че има проблем с храната и не може да я контролира, е добре дошъл на нашите сбирки. Ние сме Анонимни Грейшийтърс (greysheet.org). Сбирки имаме всеки вторник от 19 ч. в София на бул. Стефан Стамболов 34. Скайп за хората извън града: gsbeyondthewildest. Заповядайте! Има изход! И.

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.