×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Витамини и минерали – знаем ли достатъчно за тях? (първа част)Знаете ли всъщност от кои витамини и минерали се нуждаете? Витамините и минералите, които приемате могат да бъдат от голяма ползва за здравето ви, стига да са съобразени с начина ви на живот, наличието или не на някои заболявания, както и с вашите „слаби места”.

Витамините и минералите се делят на два основни вида – водноразтворими и мастноразтворими. Мастноразтворимите витамини – А, D, E и К се срещат в черния дроб и мастните тъкани и се съхраняват много по-дълго в тялото. Предозирането с мастноразтворими витамини е опасно именно защото те се съхраняват за по-дълги периоди от време. За разлика от мастноразтворимите, водоразтворимите витамини (В комплекс и витамин С) имат нужда от редовна смяна в тялото, което означава че то не може да ги съхранява за дълго.

Вие губите водоразтворими витамини всеки ден, което означава че всеки един витамин С или от група В се губи непрекъснато, особено чрез урината. Това означава, че имате нужда от тези витамини ежедневно. При мастноразтворимите витамини ситуацията е различна – предозирането им може да доведе до токсичност. Имайте предвид, че човешкото тяло не се нуждае от големи количества от който и да било витамин.

Витамините са органични вещества, тоест – добиват се от растения или животни, докато минералите са неорганични и се срещат в човешкото тяло и в неживата природа. Имайте предвид, че организмът се нуждае от по-големи количества само от някои минерали. Калцият например, е добре да се приема в по-големи количества, особено в периода на растеж, когато се полагат основите на здравето. Други минерали като хром, мед, йод, желязо, селен и цинк, наричани още и микроелементи, са необходими на тялото ежедневно, но в съвсем малки количества.

За какво са необходими витамините и минералите?

Витамините и минералите стимулират имунната система, поддържат нормалния растеж и развитие, и подпомагат нормалната дейност на клетките и органите.

Всички вие сте чували, че морковите са полезни за зрението. И това е вярно. Морковите изобилстват от вещества, наречени каротеноиди, които тялото ви превръща във витамин А, който пък е изключителен съюзник на доброто зрение.

Витамин К подпомага съсирването на кръвта или с други думи – зарастването на мястото при рани и ожулвания се случва бързо, при условие, че организмът не страда от липса на този витамин.

За да имате здрави и кости и зъби, трябва да хапвате повече богати на минерала калций храни. Това са зеленолистните зеленчуци, млякото, сиренето, яйцата и др.

Гориво за растеж

Хората минават през всевъзможни физически промени. През периода на пубертета и тийнейджърството е много важно правилното хранене. Именно тогава тялото се нуждае от достатъчно наличие на витамини и минерали, за да се осъществяват нормалните растеж и развитие.

Редовната консумация на на пълноценна и разнообразна храна е най-добрият начин да получите така ценния набор от витамини и минерали, както и правилния баланс от въглехидрати, мазнини, протеини.

Пресните плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, нискомаслените млечни продукти, постно месо, риба и птиче месо, са много добри решения за предоставяне на хранителни вещества, от които тялото се нуждае.

Винаги проверявайте етикетите на храните и купувайте предимно онези от тях, които са с най-високо съдържание на витамини и минерали. Ако сте вегетарианец, се налага да си дадете сметка дали в менюто ви има достатъчно наличие на цинк и желязо например. Тези минерали се съдържат особено много в месото, рибата, птиците, суровите ядки и зеленолистните зеленчуци.

Поради липсата на месо и млечни продукти в хранителния режим, би било добре вегетарианците да наваксват хранителните си липси с помощта на хранителни добавки. В случай, че сте решили да ставате веган, задължително се консултирайте с диетолог, който може да ви даде добри насоки за това как да имате балансирано меню без наличието на месо и млечни продукти.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.