×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Поликистозни яйчници

 

В предишна публикация (виж ТУК) вече говорихме колко полезни ефекти има инозитолът (витамин В8) върху нервната система и мозъчната функция. Но свойствата на това витаминоподобно вещество съвсем не се изчерпват до тук. Оказва се, че инозитолът има изключителни ползи и по отношение на едни от най-често срещаните женски здравословни проблеми. Разберете защо сега!

Инозитолът е витаминоподобно вещество с безброй приложения, включително върху нервната система и мозъка, кръвната захар, нивата на холестерол и др. Известен е и с ползите си при депресия и тревожност. През последните няколко години обаче, много от жените, страдащи от синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ) го включват успешно в лечението си.

 

Поликистозен овариален синдром

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е широко разпространено ендокринно разстройство със симптоми на нередовна или липсваща менструация, напълняване и невъзможност за редукция на теглото, въпреки хранителните ограничения, акне, хирзутизъм, засилен косопад и др. При прегледа с ултразвук уголемените яйчници с множество малки кисти (фоликули) по тях лесно могат да бъдат установени.

Причините за синдрома на поликистозните яйчници все още не са съвсем изяснени. Все повече специалисти обаче, се обединяват около тезата, че инсулиновата резистентност предхожда всички метаболитни и хормонални проблеми, които предизвиква СПКЯ. Така че, нека обясним накратко какво е инсулиновата резистентност!

След хранене нивото на глюкозата в кръвта се повишава. Това задейства панкреаса да отделя инсулин, който от своя страна насочва глюкозата към клетките, за да може тя да действа като гориво за тях. При наличие на инсулинова резистентност обаче, клетките не реагират нормално на циркулиращия инсулин, което предизвиква повишение в нивата на кръвната захар. В резултат панкреасът увеличава производството на инсулин, което в дългосрочен план може да доведе до развитие на метаболитен синдром и диабет тип 2.

 

Какви са ефектите на инозитола при поликистозни яйчници?

Доказано е, че жените със СПКЯ губят много инозитол с урината, поради което се счита, че допълнителният му прием е от полза за тях. Проучванията показват, че витамин В8 има забележително въздействие върху симптомите на СПКЯ.

Нека по-отблизо разгледаме как и защо инозитолът облекчава симптомите при поликистозни яйчници:

-Повишава чувствителността към инсулина. Инсулиновата резистентност има пряко отношение в развитието на поликистозните яйчници и хормоналния дисбаланс от различен тип. Тук инозитолът е от огромна полза, защото действа като инсулинов сенсибилизатор, подобряващ начина, по който клетките реагират на инсулина. Едно от доказателствата, че е ефективен е фактът, че лечението на СПКЯ често включва лекарства, които също са инсулинови сенсибилизатори.

 -Индуцира овулацията и възстановява менструалните цикли. Проучвания показват, че добавянето на инозитол към диетата подобрява функцията на яйчниците и нормализира менструалния цикъл. Жените със СПКЯ имат високи нива на лутеинизиращия хормон (LH), който задейства овулацията. За да се стигне до овулация обаче, ЛХ не бива да е непрекъснато завишен. Тъй като жените с поликистозни яйчници имат постоянно високи нива на LH, при тях овулацията отсъства.

-Понижава нивата на ЛХ при жени със СПКЯ и насърчава овулацията. В едно проучване изследователите сравняват как инозитолът и някои конвенционални лекарства предизвикват овулацията. Резултатите показали, че инозитол в дози от 4 гр. постига с 15% по-високи резултати отколкото някои от стандартните лекарства!

-Понижава нивата на циркулиращите андрогени. Жените със СПКЯ имат повишени нива на андрогени в тялото си (мъжки полови хормони, като например тестостерон). Това обикновено е и причината за хирзутизма, акнето и оплешивяването. Изследвания показват, че допълнителният прием на инозитол контролира косопада и спомага за понижаване нивата на андрогените и намаляване на окосмяването в областта на лицето.

-Понижава хроничното възпаление, свързано със СПКЯ. Синдромът на поликистозните яйчници предизвиква възпаление в тялото. Изследване от 2012 г. сочи, че приемът на инозитол в дози от 1,2 g на ден, е в състояние да успокои „огнището“ на възпаление.

-Подпомага редукцията на теглото, когато СПКЯ е пречка за това. СПКЯ често води до напълняване и тогава загубата на излишните килограми е още по-трудна. Доказано е, че инозитол насърчава здравословната редукция на теглото, благодарение на способността си да атакува състоянието на инсулинова резистентност, при което глюкозата в кръвта се съхранява по формата на излишни мазнини.

 

Допълнителни препоръки

Инозитол (витамин В8) е водоразтворим, така че няма риск от натрупване на потенциално опасни концентрации в организма. Добавките с инозитол обикновено се понасят много добре. Някои от нежеланите, но редки реакции включват диария, разстроен стомах или гадене. Добре да приемате инозитол на празен стомах, за да се постигне оптимална абсорбция.

Някои специалисти препоръчват да изчакате известно време между приема на инозитол и консумацията на кафе, тъй като има доказателства, че кофеинът възпрепятства действието на инозитола, особено що се отнася до ефекта на витамина върху нервната система!



Инозитолът на американския бранд Nature’s Way е натурален и чист, без примеси. Инозитол (витамин В8) 500 mg е сред най-популярните добавки с инозитол на пазара, а Nature’s Way е в индустрията на естествени продукти за здраве от 1969 г. насам!

Можете да се информирате за продуктите на Nature's Way, USA и във фейсбук: NaturesWayBG

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.