×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Витамини и антиоксиданти

Все повече специалисти обръщат внимание на факта, че мастноразтворимите витамини се абсорбират не само по различен начин, но и на различни места в стомашночревния тракт, в сравнение с водноразтворимите. Доказано е че за оптимално здраве е нужен добър баланс в приема на двата вида витамини.

За максимална абсорбция е препоръчително мастноразтворимите витамини да се приемат заедно с яденето през деня, което съдържа най-много мазнини, което обикновено е и най-тежкото. Повечето хора взимат различни витамини под формата на хранителни добавки, но малко от тях спазват препоръки и правила като току що посоченото, а често те са от съществено значение за максималната ефикасност на допълнително приеманите витамини.

Най-тежкото блюдо за деня обикновено е това, което съдържа и най-много от  вредните т.нар.  DNA мутагени. За щастие, установено е че хлорофилинът и екстрактът от боровинки неутрализират в голяма степен тяхното негативно въздействие, т.е. препоръчително е, ако се приемат такива добавки, те също да вървят заедно с най-обилното хранене за деня.

Основни разлики между мастноразтворимите и водноразтворимите витамини. Повечето водноразтворими витамини проникват сравнително лесно от тънките черва в кръвта. За сметка на това, мастноразтворимите трябва да разчитат на жлъчката, за да започнат да преминават в кръвообращението. Жлъчните сокове се произвеждат в черния дроб и достигат до тънките черва, където подпомагат разграждането на мазнините. В резултат на този процес, мастноразтворимите хранителни вещества започват да се абсорбират през чревните стени, след което достигат лимфните съдове. Едва оттам те се включват в кръвообращението.

С изключение на витамин В12, който има свойството да се натрупва в черния дроб, повечето водноразтворими витамини въздействат кратко след абсорбцията си, след което биват почти напълно изхвърлени чрез урината.

Неизползваните от организма мастноразтворими нутриенти се натрупват в черния дроб и в мастните тъкани. Ако на по-късен етап има нужда от тях, те се освобождават от тези своеобразни хранилища и отново навлизат в кръвообращението.

Много хора, поради начина си на хранене,  не успяват да си набавят достатъчно мастноразтворими витамини. Това се отнася най-вече за веганите, вегетарианците, както и за тези, които често са на нискомаслени диети. Причината за този недостатък е, акто бе споменато по-рано, че мастноразтворимите витамини се абсорбират най-добре, в случай че са приети с по-тежки храни. По-долу са разгледани някои от мастноразтворимите елементи, важни за поддържането на основни функции в човешкия организъм.

 Витамин Е. Алфа токоферол  е най-добрата позната форма на витамин Е. Този витамин е със сравнително добро присъствие в човешкия организъм, но за тези които го приемат като добавка е важно да са сигурни, че наред с алфа токоферол  приемат и достатъчни количества гама токоферол, като и двата елемента се усвояват най-ефикасно в комбинация с хранителни мазнини. Както алфа-, така и гама-токоферолите противодействат успешно на свободните радикали, но проучванията показват, че гама токоферолите са много по-ефикасни в неутрализирането на реактивните азотни оксиди. Скорошни изследвания подкрепят категорично твърдението, че гама токоферол е много подходящ в профилактиката на редица дегенеративни зюаболявания, свързани с остаряването. Той има много по-мощно противовъзпзлително действие, отколкото алфа-формата. И не само това – той е далеч по ефикасен в потискането на редица възпалителни цитокини в клетките. Други експерименти показват, че гама токоферол помага във възпирането на пристъпите на астма и алергичен ринит, а също намалява растежа на възпалителните клетки в носа и горните дихателни пътища.

Гама токоферол е причина и за други противовъзпалителни ефекти, които възпрепятстват развитието на атеросклерозата. В човешкото тяло той се преобразува до т.нар. gama-CEHC   - метаболит който подпомага изхвърлянето от организма на излишния натрий – важно свойство, ако приемът на натрий чрез храната е прекалено голям.

Друга полза от гама-токоферол е способността му да подобрява ендотелната функция, стимулирайки производството на азотен оксид-синтаза – ензим, отговорен за производството на съдоразширяващия азотен оксид. Образно казано, гама-токоферол е способен да „улови“  различни по вид реактивни азотни съединения и да възпре негативните процеси, които те причиняват на клетъчно ниво.

Добре известно е, че умерените и дори по-тежките физически натоварвания във фитнеса са полезни за здравите хора. Това правило обаче не е валидно за всички. При хора с начален стадий на атеросклероза тежките натоварвания могат да причинят различни проблеми. Приемането на гама-токоферол като хранителна добавка може потенциално да намали риска от сърдечен и мозъчен удар при такива случаи.



Друго свойство на гама-токоферол е да забавя растежа на раковите клетки, чрез поредица от сложни механизми. Намалявайки нивата на протеините, отговорни за контрола на деленето на туморните клетки, гама-токоферол успешно потиска растежа на злокачествените образувания. Този механизъм най-вероятно е подчинен на друг механизъм, различен от този посредством който Витамин Е противодейства на свободните радикали – свойство, с което също е добре известен. Той е доказано по-ефективен в противодействието на раковите клетки от алфа-токоферол, особено що се касае за случаи на злокачествени заболявания на дебелото черво. Известен е и с профилактичния ефект, предпазващ от загуба и намаляване на основния невротрансмитер допамин, чиято липса е често свързвана с развитието на болестта на Паркинсон.

Витамин К. Изследване проведено през 2014 г. доказва че достатъчният прием на витамин К върви ръка за ръка с дълголетието. Проучването обхваща над  7 000  души със сърдечносъдови проблеми, и заключва че тези които приемат най-високи дози от витамина са с 36 % по-малко заплашени от смърт, причинена от основното им заболяване, в сравнение с тези, които приемат ниски, недостатъчни дози. Витамин К има потенциал да намали риска от преждевременна смърт от най-често срещаните заболявания в развитите страни – рак, диабет, сърдечносъдови заболявания, атеросклероза, остеопороза. Ползите от него са всестранни, поради уникалната му способност да активира различни протеини, участващи в противодействието на изброените състояния. Скорошно проучване, осъществено в развитите европейски страни, показва впечатляващи разлики –  сред хората, приемащи витамин К2 в нужните дози, смъртността вследствие на раково заболяване е с 28% по-ниска в сртавнение с тези с най-нисък прием.

Витамин К играе изключително важна роля за поддържането на нормална костна плътност, улеснявайки траспортирането на калция от кръвта към костите. Без нужните дози от витамина, този елемент не може да бъде усвоен в нужните количества от костите, а вместо това се отлага по артериалните стени, което води до тяхното калциране, т.е. загуба на еластичността и гъвкавостта на артериите, което е предпоставка за сериозни сърдечносъдови проблеми. Доказано е също, че недостатъчният му прием е свързан с повишен риск от загуба на костна маса и плътност при жени след менопауза.

Хората си набавят витамин К най-вече от зеленолистните зеленчуци, под формата на К1. Проблемът е, че К1 е плътно свързан  с растителните влакини , и поради това много малка част от него се абсорбира в кръвта.



Витамин К2 (менаквинони) се намира в месото, яйцата и млечните продукти.  Освен това се произвежда и от специфична бактерия в жлъчката, което осигурява някакви минимални количества, които обаче най-често не са достатъчни да покрият нуждите на организма. Изследванията откриват едно добро негово свойство – той е десетократно по-биоусвоим в сравнение с „братовчеда“ си К1, а освен това остава биологично активен в организма много по-дълго. Така например, К1 бива неутрализиран от черния дроб до 8 часа след приема му, докато следи от К2 се намират в организма до 72 часа след консумация. Най-бързо усвоимата форма на витамин К2 е т.нар. МК-4, която от години се използва в Япония за поддържане на нормални нива на костната плътност, но за съжаление тя се задържа в кръвта само за няколко часа. МК-7, другата форма на витамин К2 остава бионалична в човешкото тяло за много по-дълъг период от време.

Каротеноиди за силно зрение. Каротеноидите, които са част от мастноразтворимите хранителни вещества са от съществено значение за поддържане на зрението. Онези от тях, като например лутеин и някои форми на зеаксантин, съставляват пигмента на макулата – онази част на ретината, която защитава основните рецепторни клетки от вредното въздействие на т. нар. синя светлина и ултравиолетовите лъчи.

Плътността на макулния пигмент е изключително важен за здравето на очите. С течение на времето обаче, тази плътност намалява и в повечето случаи организмът губи способността си да синтезира мезо-зеаксантин от лутеина. Това може да се компенсира с допълнителен прием на лутеин в комбинация с транс- и мезо-зеаксантин, които трудно могат да се набавятединствено чрез диетата.

Фосфолипидите са онези хранителни вещества, с чиято помощ лутеинът и зеаксантинът достигат до местата, където са най-необходими. Фосфолипидите се смесват добре с лутеина и също така са неразделна част от клетъчната мембрана. Проучванията сочат, че те подобряват абсорбцията на лутеина, подобряват кръвообращението и насърчават натрупването на лутеин в ретината.



Забавеното възстановяване на родопсина – съединение в състава на ретината, което поглъща светлината, при много хора води до загуба на нощното виждане. Така че за да се поддържа нощното виждане в по-късния етап от живота, е необходимо да се приема цианидин-3-гликозид – лилав пигмент от семейството на антоцианините, изградено от флавоноидни молекули. Цианидин-3-гликозид се извлича от къпини или касис насърчава регенерацията на родопсина и въздейства положително върху неговата молекулярна структура. Установено е, че само около час след приема на екстракт, източник на цианидин-3-гликозид, настъпват подобрения в нощното виждане. Отвъд здравето на очите, този мощен флавоноид спомага за индуцирането на апоптозата в раковите клетки, което е важно за профилактиката на онкологичните заболявания. Цианидин-3-гликозидът има и невропротективно въздействие, което допринася за елиминиране на пагубните последствия от болестта на Алцхаймер, свързана с образуването на бета-амилоидни плаки в мозъчните клетки.

Ликопен. Представлява мастно-разтворим каротеноид с уникална структура, който противодейства на свободните радикали. Резултати от много контролирани проучвания сочат, че високите нива на ликопен в тялото имат редица ползи за клетките и намаляват риска от развитие на рак, диабет, болест на Алцхаймер, сърдечно-съдови заболявания и др.

Установено е още, че ликопенът има съществени ползи по отношение профилактиката на рака на простатата, на шийката на матката, на гърдата, на дебелото черво и на белия дроб.

Други изследвания сочат, че хората, които приемат достатъчно ликопен имат по-добра толерантност към глюкозата. Препоръчително е пациентите с диабет да вземат допълнително ликопен, за да може рискът от диабет-индуцираните усложнения като диабетна ретинопатия да бъде значително намален. Дългосрочният прием на ликопен може дори да предотврати болезнените и инвалидизиращи увреждания на нервите, които причиняват когнитивен упадък, зрителни нарушения и др.

Ликопенът предотрватява и развитието на болестта на Алцхаймер, чрез инхибиране на протеините, отговорни за образуването на бета-амилоидните плаки, и предпазва от смърт невроните, намиращи се в хипокампуса.



И още – рискът от развитие на атеросклероза е с около 45% по-нисък при хората с най-високи нива на ликопен в кръвта. Натуралните продукти с ликопен намаляват общия холестерол с 5.9%, и „лошия“ холестерол с 12,9%. Лабораторни изследвания върху хора сочат също, че ликопенът намалява производството на множество проинфламаторни медиатори и маркери за възпаление.

Кои хранителни вещества е най-добре да се приемат по време на хранене или непосредствено след това: витамин D, рибено масло, коензим Q10, витамин Е (алфа и гама форми), витамин К, ликопен, зеаксантин, мезо-зеаксантин, астаксантин. Можете да абсорбирате значително по-високи количества от мастноразтворими хранителни вещества при вземането им заедно с храна, която съдържа мазнини.

Хлорофилин. Често най-тежкото хранене за деня е източник на мутагени. Така че хлорофилинът – този „чистач“ на тялото е най-добре да се приема при консумация на по-обилни и тежки храни. Хлорофилинът е пигмент в състава на растенията, а по отношение на човешкото здраве изпълнява роля на мутаген-неутрализиращо вещество.

Човекът ежедневно е подложен на токсини от околната среда, включително цигарен дим и частици от дизелови амисии. Но като че ли вредната храна може да нанесе най-голямото клетъчно увреждане. Причината е че преработената храна индуцира образуването на генно мутирали хетероциклични амини. Тук хлорофилинът може да бъде от огромна полза! Той се свързва с мутагенните вещества и насърчава извеждането им от организма още преди те да нанесат своите огромни щети!

Друго полезно свойство на хлорофилина е, че защитава ДНК, като предотвратява образуването на ДНК адукти (димерни образувания в ДНК), които водят до необратими увреждания на клетките и развитие на ракови заболявания. Като инхибира вредните субстанции, хлорофилинът предотвратява ДНК индуцираните мутации и изолира канцерогените, така че те да не представляват опасност за организма!



В допълнение, хлорофилинът предоставя ефективна защита срещу естествено срещаната в растителните храни канцерогенна плесен, по-известна като афлатоксин.

Екстракт от боровинки. Последни проучвания сочат, че екстрактът от боровинки предотвратява увреждането на ДНК и насърчава възстановяването, когато увреждането вече е факт. Този ефект на боровинковия екстракт блокира вредните ефекти от различни фактори на външната среда и намалява възрастово индуцираните увреждания, които причиняват развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, нарушения в метаболизма, диабет и затлъстяване.



Според проучване, извършено върху животни, дългосрочният прием на екстракт от боровинки увеличава средната продължителност на живота с около 28%, което означава около 22 години по-дълъг живот. Резултати от други изследвания върху хора показват, че само час след приема на високо концентриран екстракт от боровинки увреждането на ДНК, причинено от свободните радикали се намалява с цели 18%! Биологично активните съединения в екстракта от боровинки също така предотвратяват невроналното стареене и забавят причинения от възрастта когнитивен упадък.

Витамин В12. Вътрешният фактор, отделян от клетките на стомашната лигавицата е от изключително значение за усвояването на витамин В12 от тънкото черво. С възрастта обаче, този производството на този фактор значително намалява. Още по-лоша новина – установено е, че повече от 30% от хората над 50-годишна възраст отделят нищожно ниски количества стомашна киселина, което рефлектира негативно върху бионаличността на В12, приеман чрез храната.

Дефицитът на витамин В12 засяга основно периферните нерви и с времето може да засегне гръбначния мозък. Резултатът – нарушена умствена функция, забавено мислене, загуба на паметта.



Дефицитът на кобаламин също така води до намалено производство на ензима метионин синтаза, който отговаря за превръщането на хомоцистеина до метионин. В резултат серумните нива на хомоцистеина се повишават, което има токсично въздействие върху клетките на кръвоносните съдове и предизвиква образуване на кръвни съсиреци.

В заключение. Критично важните мастно-разтворими витамини се абсорбират и съхраняват по различен начин от водоразтворимите. Мастноразтворимите витамини се абсорбират най-добре, когато се приемат заедно с храна, източник на полезни мазнини. Също така не забравяйте да приемате хлорофилин при обилни хранения, което е от особена важност по време на празници или просто когато сте в „по-лаком“ период!

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.