Химично вещество, което се намира в големи количества в
грейпфрута, предотвратява физиологичните промени, които настъпват при метаболитния синдром. Лекарите смятат, че именно той е в основата на смъртоносните сърдечно-съдови заболявания като
инфаркт,
инсулт, както и на
диабет тип 2. Това сочи изследване на американски учени. Метаболитният синдром е комбинация от инсулинова резистентност (загуба на чувствителността на клетки към инсулина),
високо кръвно налягане, повишен
холестерол и склонност към уплътняване на кръвоносните съдове. Той е световен проблем и засяга огромен брой пациенти на всички континенти. В повечето случаи страдат хора с наднормено и свръх тегло. Според учените някои компоненти на грейпфрута регулират кръвната захар и мазнините. Тестове показват, че редовният прием на грейпфрут намалява холестерола с до 15%, а триглицеридите – до 17%. Изследователите от медицинския колеж в Западно Онтарио (САЩ) са доказали също, че вещества от грейпфрута изпълняват роля подобна на захарта и по този начин регулират нивото на инсулина. По този начин се компенсира инсулиновата резистентност. Резултатите сочат още, че грейпфрута помага на организма да изгори излишните мазнини, намалява холестерола и нивата на инсулина. „Важно е да се каже, че хапването на един грейпфрут на ден няма такъв ефект. Необходимо е по-голямо количество, което може да се набави само с прием на хранителни добавки или консумацията на огромно количество грейпфрути”, обяснява водещият изследовател д-р Мъри Хъф.
Ревита Ви препоръчва
Грейпфрут (семена), 250 mg
Коментари (0)
Нов коментар