×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Децата и стреса в детската градина

Всяко трето дете днес преживява стрес или състояния, свързани с него – това сочат статистическите данни. Симптомите са болки в гърдите, главоболие, виене на свят, задух, проблеми с храносмилането и др.

Как да открием дали детето е в стрес и как да му помогнем?

 

При деца на възраст от 6 месеца до около 2 години

симптомите на стрес са:

  • прекалено възбудени и нервни;

  • режимът за сън рязко се променя;

  • губят апетит.


В тази възраст детето не може да обясни какво му е. Вие трябва да разберете. Помислете - Какви промени са настъпили в живота му? Може би е тръгнало на ясли? Или са сменили възпитателката му в детската градина?

Може би някой от родителите му е започнал нова работа и често закъснява? Може би мама и татко вече нямат възможност да му обръщат достатъчно внимание, може би са престанали да му четат приказки и да го целуват за лека нощ?

Друга причина може да бъде стресовото състояние на майката. Енергийната връзка между детето и майката е много силна и детето усеща силно всяко нейно неблагополучие.

децата усещат емоцията на майката

Ако детето не може да свикне с отсъствието на майка си, тя трябва да го подготви  и  то да разбере, че дори мама да излезе, тя пак ще се върне при него. Това най-добре се постига с малка игра, която може да започне още с 5-месечните деца. Скрийте се някъде, а след това, като казвате „дзак!",  се появете отново. Всеки следващ път удължавайте времето преди да се покажете. Детето се „превива” от смях и свиква с възможността да ви няма като остава с позитивна нагласа за този период.

Когато изпращате детето в яслите или на детска градина, винаги му давайте някаква играчка, която да му напомня за дома.

Ако подозирате, че неврозата на детето е свързана с вашия собствен стрес, обърнете си внимание и се опитайте да освободите стреса. Рейки, йога, ци гун, пилатес, танци, плуване и всеки друг спорт ще ви помогнат за това. Правете редовно упражнения за релаксация и автотренинг. Ако сте преуморени физически, потърсете помощта на роднините си и си дайте почивка далеч от всичко, дори само за 1 ден. За да сте любящи и грижовни родители, трябва да сте силни. Как ще се грижите за детето си, как ще му се усмихвате и ще прощавате лудориите му, ако страдате от постоянно главоболие, друга болка или хронично недоспиване?

Любовта е сила и е присъща на силните.

 

Деца на възраст от 2 до 5 години

Симптоми на стрес:

  • детето започва отново да се напишква;

  • измъчва се от различни страхове;

  • появяват се изблици на гняв или истерия;

  • започва да заеква, речта му се влошава;

  • изпада в периоди на прекалена активност или прекалена пасивност;

  • гризе си ноктите, скубе си косите, удря си главата в стената;

  • страда от безсъние и няма апетит.


На тази възраст децата за първи път се сблъскват с необходимостта да се отделят от родителите си за по-дълго време и да бъдат по-самостоятелни. Това принудително за тях откъсване от домашната среда, от познатата обстановка, от мама и тате, които ме обичат!, събужда у тях страхове – Оставиха ме! Зарязаха ме! Няма да се върнат за мен! Само и безпомощно съм…помооощ! И плачат почти през цялото време. Не искат да ядат, нито да пият вода, не обръщат внимание на увещанията на възпитателките или лелките в яслата, може би се държат грубо с другите деца и персонала или се усамотяват и тихичко хленчат. Този стрес се отразява на физическото им състояние – малките може да се обезводнят, да повишат температура, да отключат латентна инфекция, да повръщат, да получат разстройство.

Какво да направите? Ще ви се свие сърцето и може да избухнете в плач, когато видите изстрадалото и обляно в сълзи личице…Може да изпаднете в криза и да се разкрещите на лелките. Те може би имат вина, а може би не. Оставете това за после. После търсете вината, включително и у себе си. Сега се усмихнете и прегърнете любимото си, целувайте го и го галете, говорейки му нежно. То няма нужда от още напрежение и скандали, а да усети, че е защитено, че е на сигурно място и МАМА го е гушнала. Какво по-сигурно от това! децата трябва да усещат, че са защитени

У дома продължавайте да му говорите с ласкав глас и му позволете да е плътно до вас, ако го иска, независимо, че може да ви пречи да направите това или онова. Но сега е най-важно детето да се успокои. След това му дайте водичка, чайче или ако иска нещо друго, а по-късно го нахранете. Не го насилвайте, но и внимавайте да не ви се качи на главата. Любовта лекува всичко.

Разрешавайте му и да потича и да се налудува, ако това е което иска. Така ще освободи задържаните емоции.

Добри резултати против стреса дава и рисуването. Купете на малкото боички и блокче. Нека те винаги да са му под ръка.

 

Текст и снимки: д-р Аелита Петрова

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.