×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Диета при гастритГастритът е възпаление на вътрешната лигавица на стомаха, водещо до нарушаване на неговите функции. Това е едно от най-разпространените заболявания на стомашно-чревния тракт, от което страдат близо 70% от българите на възраст над 30 години.

Основните причини за развитие на гастрит са: бактерията Helicobacter pilori, нездравословното хранене, злоупотребата с алкохол, продължителният прием на някои лекарствени средства (антибиотици, хормони и т.н.), стресът, тютюнопушенето, стомашните инфекции и някои заболявания  на черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса.

Хранене при гастрит

Хората, страдащи от гастрит, трябва да се откажат от консумацията на продукти, които могат да раздразнят и без това възпалената лигавица на стомаха (люти и солени храни, кафе, чай, алкохол и др.). От важно значение е консумацията на храни, които неутрализират произведената в стомаха солна киселина и приемането на витамини и пълноценни протеини с храната.

Какво трябва да се консумира?

Протеини – протеинът е основният строителен материал на клетката и е необходимо вещество за нормалното функциониране на стомаха. Препоръчителните източници на протеини са говеждото, заешкото, пилешкото месо и варената риба.

Витамин E – този витамин отслабва въздействието на солната киселина върху лигавицата на стомаха. Продукти богати на витамин Е са соевото масло, слънчогледовото олио, млякото и зелената салата.

Витамин B-комплекс – препоръчителни храни със съдържание на витамини от група B са зърнените култури. Най-добре е да се избягват ечемикът и пшеницата и да се консумират варена елда или овес. Други източници на Витамин B-комплекс са млякото изварата и зеленчуците. Яйцата при гастрит трябва да се консумират рохки.

Витамин C – източници на този витамин са шипката, ябълката и всички видове сладки плодове. При гастрит е по-безопасно да се консумират обелени печени плодове без семки.

При наличие на гастрит е важно да се консумира мека храна. Месото трябва да бъде добре сварено. Препоръчителна е консумацията на варени зеленчуци: спанак, тиквички, тиква, белени домати, зелен грах, моркови, цвекло и др. В дневното меню могат да бъдат включени още: свежи ягоди и малини, плодови пюрета, желе и компот от сладки плодове.

Забранена е консумацията на пържено месо, пържени яйца и пържени картофи, мазно месо, репички, ряпа, заквасена сметана, твърдо сирене, бекон, шоколад, бонбони, червен и черен пипер, хрян, горчица и други подправки. Необходимо е да се избягва и приемът на тестени продукти, ръжен хляб, боб и леща. Категорично се забранява консумацията на алкохол.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.