×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Ензими

 

Ензимите играят жизнено важна роля в тялото – те разграждат храната до субстанции, които безпроблемно да бъдат абсорбирани и използвани. При ниска ензимна активност, без значение колко здравословна е диетата ви, полезните вещества преминават през храносмилателната система без да бъдат абсорбирани.

Какво представляват? Ензимите са протеинови молекули, които се състоят от аминокиселини и играят ролята на катализатори за биохимичните реакции в тялото. Те са полезни не само за храносмилането, но и за много други процеси в тялото - от възстановяване на мускулите до здравословен имунен отговор при възпаление.

Как да си ги набавяме? Ензимите могат да бъдат набавени чрез храната или тялото може да ги произведе само. С напредване на възрастта обаче, синтезът им се забавя. Към 50-годишна възраст тялото произвежда два пъти по-малко ензими, отколкото в по-активна възраст! В случаите, когато налице са болести като целиакия, циститна фиброза или панкреатит, ензимният дефицит е дори по-сериозен.

Сигурни симптоми за недостиг на ензими. Ензимите от храната се разрушават лесно в процеса на готвене. Симптомите при дефицит на ензими са свързани с натрупването на килограми или храносмилателни проблеми като газове, подуване и гадене. Всичко това може бързо да бъде преустановено чрез прием на ензими – посредством храната и хранителните добавки.

 

В групата на ензимите влизат следните важни ензими:

-Амилаза: разгражда въглехидратите до по-малки единици като глюкоза и регулира хистамина, за да намали симптомите на алергия

-Целулаза: единственият ензим, който тялото не произвежда, разгражда въглехидратите и фибрите от плодовете и зеленчуците

-Лактаза: разгражда лактозата или млечната захар, за да се произведат глюкоза и галактоза

-Липаза: разгражда мастните клетки до мастни киселини и глицерол и ги разпределя в тялото

-Протеаза: разгражда протеините до аминокиселини, необходими на цялото тяло

 

Повече за действието на ензимите

-храносмилане – подпомагат разграждането на храната до нейните основни компоненти, които се използват в тялото. Имайки предвид, че 70% от имунните клетки се намират в червата, е ясно, че здравето на храносмилателната система е от клюючово значение.

-възпалителен отговор – протеолитичните ензими могат да облекчат възпалението, въпреки че механизмите им на действие все още не са съвсем ясни.

-бързо възстановяване – протеолитичните ензими облекчават болките и отичането след физическо претоварване.

-добър сън – нарушеният сън може да бъде резултат от киселинен рефлукс през нощта, който се повлиява добре от ензимни добавки. Изследванията показват, че ензимите играят важна роля за циркадните ритми.

-силна имунната система – най-новите изследвания показват много тясна връзка между ензимите и имунната система. Те са отговорни за изпращането на сигнали до имунната система при разпознаване на бактерии в организма.

-мека кожа – сухата кожа е резултат от липсата на мазнини в диетата. В действителност, без наличието на подходящи ензими за тяхното разграждане, мазнините не могат да бъдат превърнати до полезната за кожата гама-линоленова киселина.

 

Какво да имате предвид при избора на добавки със съдържание на ензими?

-намиране на точната доза – обикновено ефективността на ензимите се измерва в активни ензимни единици, което показва какво количество храна може да разгради даден ензим.

-колкото повече, толкова по-добре - съдържат смес от ензими действат по-дълго в тялото и разграждат храните по-ефективно от добавките с един вид ензими

-източник на ензимите – ензимите могат да идват от различни източници –животински (обикновено от задстомашната жлеза на прасета или крави), растителни (от папая или ананас) или от микроорганизми (бактерии и гъби). Важно е да се провери за отсъствие на ГМО и да се изберат ензими, устойчиви на стомашните киселини.

 

Кои диети са най-добър източник на ензими?

-вегетарианска и веган диети – изцяло растителни и богати на ензими.

-средиземноморска – богата на плодове и зеленчуци, които имат противовъзпалителни свойства, богати са на фибри и ензими.

-суровоядска диета – богата на ензими, тъй като храната не претърпява топлинна обработка и полезните вещества не се разрушават.

 

Храни, богати на ензими:

-папая – съдържа ензима папаин, който помага за разграждане на протеините, въглехидратите и мазнините; богата на витамини Е и С, калий, фибри, фолат.

-мисо – приготвя се от ферментирала соя, изключително богата на протеолитични ензими, които разграждат протеините; съдържа още протеини и органичен натрий.

-ананас – съдържа ензима бромелин, който намалява отока и болките в мускулите след физическо натоварване; съдържа още витамините С и В.

-кефир – тлеко ферментирал млечен продукт, източник на лактаза и помага за разграждане на млечните продукти; съдържа и голямо количество пробиотици.

-ферментирали зеленчуци – ферментацията е процес, при който микробите преобразуват въглехидратите в алкохол или киселина и в полезни за червата ензими; ферментацията увеличава биодостъпността на хранителните вещества.

-банани – съдържат ензима амилаза, който разгражда скорбялата от храната; съдържат още витамин В6, калий, разтворими фибри.

-авокадо – богато на ензима липаза, много полезни мазнини, калий и фолат.



Продължителното дъвчене на храната в устата активира отделянето на ензими в устната кухина да, които разграждат въглехидратите и да дават време на стомашните киселини да подействат. По този начин може да се намали товара за останалата част от храносмилателния тракт.

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.