×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
 

Запек - причини и лечениеЕжедневно огромен брой хора се оплакват от запек. Според статистиката по-голямата част са от женски пол. По принцип не сме свикнали да се обръщаме към лекар, когато имаме запек, но това понякога е наложително, понеже съществуват различни видове запек и различни причини за появата му.

Какво представлява запека?


Проф. О. Н. Минушкин, един от най-добрите руски гастроентеролози, дава доста обхватно определение на запека: “Запекът е промяна в дейността на дебелото черво, свързана със задържане или затруднено предвижване през самото черво. За нормално се приема изпразването на червото веднъж на ден – задържането повече от един ден вече е отклонение от нормата. “

При повечето случаи нарушена е само отделителната функция на червата. Тогава лекарят обикновено поставя диагноза «Синдром на раздразнено черво» и препоръчва мерки за справянето с него.

Причини за поява на запек

Най-разпространените причини за поява на запек са:

  • неправилно хранене;

  • неспазване на дневния режим;

  • обездвижване или недостатъчно движение;

  • стрес;

  • изкуствено задържане и привикване на червата към задържане.


За да се установи точната причина за запека, да се нормализира балансът в организма и да се избере правилното лечение, е необходимо да се обърнете към специалист гастроентеролог.

Фактори при лечение на запек


Лечението на запека не винаги се изчерпва с прием на някакво слабително средство и храна, богата на целулоза. Неуспорим факт е, че задържането уврежда чревната микрофлора, в резултат на което се появява дисбактериоза, откъдето пък започват множество други проблеми. Лечението на запека без премахване на дисбактериозата е невъзможно. Има и хора, разбира се, които се борят с дисбактериозата, но не могат да се преборят със запека. Това е защото тя не е единствения проблем – ферментната система на организма също е от голямо значение. Качествената преработка на храната зависи от правилното функциониране на ферментната система, а оттам и отделянето й от организма. Необходимо е да се обърне внимание и на нервната система. Нервното напрежение и стресът нарушават перисталтиката на червата и стават причина за поява на заболявания и неприятни състояния като запека. Затова се приемат не само антистресови средства и антидепресанти, но и продукти, които нормализират двигателната активност на червата.

Видове слабителни средства


Основното, което трябва да знаете за слабителните средства е, че някои от тях (като  билката сена например) може да доведе до загуба на чувствителност на рецепторите в долните части на дебелото черво и да наруши цялостта на слузестата обвивка на стената на червото. Към тези продукти се привиква и са опасни за организма.

Групата на слабителните може да се раздели на други 3 групи:

1. Увеличаващи обема на дебелото черво.

2. Спомагащи за размекване и разтваряне на масата в червото.

3. Средства, които въздействат на рецепторите на дебелото черво.

Въпреки че  запекът не се определя като заболяване и малко хора обръщат сериозно внимание на неговите симптоми, той може да бъде наистина коварен и да създаде големи проблеми. Затова, когато чувствате дискомфорт, напрежение и забележите симптомите на запек, по-добре се консултирайте с лекар, отколкото да изчаквате евентуалната приближаваща се опасност.

Revita.bg препоръчва - Билкови естракти против запек

Коментари (2)

    • десислава
    • 2011-10-07 10:56:21
    moje li hust ili aloe vera da se pie zaedno s probiotik perli winter+( zimen sezon)
    • Ваня
    • 2012-06-05 13:32:18
    Една от основните причини за запека е недостатъчното количество ВОДА, която хората пият, ако изобщо пият вода. Моите наблюдения са, че пият всичко друго, но не и вода в необходимото количество. Не може да пиеш 1-2 чаши вода и да искаш организма да се справя. Затова се затлачва дебелото черво с всичките му последици. Да са живи и здрави лекарите, но за 30 години борба със запека, нито един не ме попита пия ли вода и колко, но пък ми предписваха какво ли не. Разбира се, лечението беше без успех.

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.