×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Истината за антидепресантите

Антидепресантите са често използвани средства за лечение на депресия и проблеми с настроението. Почти във всички случаи те са много ефективни. 6 от 10 души, които приемат подобни медикаменти се чувстват по-добре още след първите няколко дни. Понякога се налага смяна на лекарството, но обикновено работят безотказно. За съжаление много хора, които имат нужда от антидепресанти, не искат да ги вземат, защото се страхуват от тях. Ето защо ние ще ви предложим няколко интересни истини и митове за тези хапчета.  

Мит. Антидепресантите ще ви накарат да забравите страховете си, но не и да се преборите с тях.

Факт. Антидепресантите не могат да ви накарат да забравите за проблемите си, но със сигурност ще ви помогнат да се справите по-лесно. Когато сте депресирани, често не може да вземете рационално решение и хвърляте много енергия и усилия в неща, които не ви помагат. Лекарствата ви дават сила да се съсредоточите върху истинските страхове и да видите реалните проблеми.  

Мит. Антидепресантите ще ви превърнат в зомби.

Факт. Когато се вземат в правилната доза и под лекарски контрол, тези медикаменти не могат да променят личността и поведението ви. Те ще ви накарат да се чувствате отново същите, каквито сте били преди да изпаднете в депресия. Много хора очакват, че ще са по-малко емоционални или ще са напълно безразлични към света, когато вземат антидепресанти. Това обаче съвсем не е така.  

Мит. Антидепресантите са причина да качите няколко килограма.

Факт. Като всички лекарства и антидепресантите имат странични ефекти и някои от тях могат да причинят наддаване на тегло. Добре е да запомните, че има лекарства, които водят до загуба на тегло и дори някои дами ги използват съвсем съзнателно, за да отслабнат.  

Мит. Ако започнете да вземате антидепресанти, трябва да ги пиете цял живот.

Факт. Лечението на депресията с медикаменти продължава обикновено шест или девет месеца. След като черните мисли са под контрол няма нужда да ги вземате повече. След този период поговорете с лекаря си с какво може да ги замените. Важно е да не ги спирате без лекарска препоръка.  

Мит. Антидепресантите намаляват желанието за секс.

Факт. Някои антидепресанти оказват влияние върху либидото. Проблемът е не в желанието за секс, а във възможността да получите оргазъм. Депресията обаче сама по себе си намалява сексуалното влечение.  

Мит. Щом вземате антидепресанти, то вие сте слаб човек.

Факт. Депресията е заболяване като всички останали – диабет, сърдечни проблеми, дерматит. Тя трябва да се лекува преди проблемът да се задълбочил. Подобно на всички болести и тази ви пречи да се чувствате добре и да живеете нормално. Не е признак на слабост да се грижиш за здравето и живота си.  

Мит. Природните антидепресанти не могат да ви помогнат.

Факт. Напротив, природните продукти могат да свършат отлична работа! Те са чудесен вариант за всички, които се страхуват от нежеланите ефекти на конвенционалните медикаменти и не желаят да прибързват с тях. Разбира се, ако състоянието изисква прием на лекарство, хранителната добавка няма да е от полза и дори може да усложни нещата, тъй като би забавила агресивното лечение. В случай, че не се налага да приемате лекарства, можете спокойно да се доверите на специалните растителни екстракти и витамини с доказан ефект върху мозъчната функция и нервната система.

Коментари (340)

    • Илиана
    • 2011-08-22 09:14:11
    Искам да попитам кои са тези лекарства които водят до загуба на тегло?Тъй като пия антидепресант и ме интересува!Благодаря:)
    • Мая Ковачева
    • 2011-08-22 09:55:54
    Илиана, наистина има лекарства срещу биполярно разстройство, депресия и дори мигрена, които водят до загуба на тегло. Те обаче се вземат само и единствено по лекарско предписание и много, много строг контрол. Не бих искала да споменавам имена, тъй като това е работа на лекарите - специалисти. Можете да попитате вашия лекар за медикаменти с подобно действие. Всяко лекарство обаче се предписва в зависимост от конкретното състояние на пациента. Лекарят е този, които взема предвид всички обстоятелства около заболяването и дали един или друг медикамент са подходящи. Мая Ковачева Ревита ООД www.revita.bg
    • КРАСИ
    • 2016-08-07 16:07:13
    ЗДРАВЕЙТЕ !МЪЖЪТ МИ ПИЕ АНТИДЕПРЕСАНТИ!НА СЕРОКСАТ Е ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ! НО ИСКАМЕ ДА СИ ИМАМЕ ОЩЕ ЕДНО ДЕТЕНЦЕ.ИСКАМ ДА РАЗБЕРА ДАЛИ ЩЕ ИМА НЯКАКВО УВРЕЖДАНЕ НА ДЕТЕТО !ОТ АНТИДЕПРЕСАНТИТЕ ИЛИ ТРЯБВА ДА ДЕ КОНСУЛТИРАМЕ С ДРУГ СПЕЦИАЛИСТ!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-08-15 16:18:25
    Здравейте, Изследвания показват, че антидепресантите намаляват мъжката потентност и увреждат ДНК на сперматозоидите. За компетентна консултация се обърнете към Национална Генетична лаборатория, София, ул. Здраве 2, тел. +359 2 9172 268 : http://genetika.maichindom.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/ д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Илиана
    • 2011-08-22 09:18:18
    И още един въпрос пиех един антидепресант,но не ми повлия добре,доктора ми го смени с друг ,но и с него не чуствах подобрение и ми каза да спра лекарствата за една седмица!Защо,някой може ли да ми отговори и това значи ли че отново ще бъде сменен антидепресанта?Благодаря
    • Мая Ковачева
    • 2011-08-22 09:28:42
    Илиана, най-вероятно лекарят Ви е посъветвал да спрете антидепресантите за седмица, за да може организмът Ви да се прочисти напълно от тях. Приблизително седмица трябва, за да може тялото ви напълно да се справи с тези лекарства. При всички медикаментите е различно - от 1 ден до 1 месец. Може би той ще ви предложи лекарства от друга група, с които да се почувствате по-добре или ще търси друго решение на въпроса. Каквото и да ви посъветва, най-добре е да следвате неговите указания, за да се справите с проблема. Мая Ковачева Ревита ООД www.revita.bg
    • Илиана
    • 2011-08-22 10:14:51
    Много ви Благодаря за бързите и адекватни отговори.Да имам пълно доверие на доктора си той е и най-добрия според мен! Благодаря отново :)Светъл ден :)
    • Малина
    • 2017-11-27 17:23:16
    Търсете д-р П. Стоянова гр Габрово тел.066813331 за записване.
    • Atanasova
    • 2013-10-26 18:13:32
    Моля Ви да ми отговорите, за което предварително сърдечно Ви благодаря. Пречи ли непрекъснатото вземане на антидепресанти, т.е. на един и същи антидепресант в продължение на много години.Необходимо ли е да се прави почивки? Става въпрос конкретно за Ленуксин 10 милиграма.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2013-10-30 16:45:46
    Здравейте, Както всеки медикамент, и Линуксин постепенно уврежда бъбреците и черния дроб,като степента на увреждане зависи от другите заболявания и лекарства, които се приемат, от продължителността на приема, от метаболизма и индивидуалните способности на организма да отделя токсините. При генетично здрави вътрешни органи и добър метаболизъм, медикаментът може да се приема десетки години без да се получат значими увреждания на организма. Ако не забелязвате странични ефекти и резултатите от профилактичните прегледи и изследвания при специалиста по вътрешни болести /може да е и личният лекар/ са добри, може да се приема без прекъсване в продължение на много години, докато психиатърът прецени, че е необходимо. Ако има някакви показания от страна на вътрешните органи, психиатърът може да изготви схема за постепенно спиране на Линуксин и подмяна с друг, по-малко токсичен/ако има такъв, не съм запозната/. Но, както знаете, не трябва да го спирате на своя глава, защото в голямата част от случаите, дори да има някакво натрупване и затруднено обезвреждане на токсичните метаболити от медикамента, това е приемлив риск за лечението на психическото разстройство. А вие, ако сте достатъчно загрижена за здравето си, може да водите начин на живот, който да подпомага детоксикацията на организма и да сведете до минимум евентуалните увреждания от продължителния прием на медикамента. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Веселина
    • 2021-04-04 05:20:34
    Пия от три днш неуротоп но ми е много зле от него, мога ли да го спра и да премина на клонарекс?
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-04-09 10:52:36
    Здравейте! Промяната на терапията е изцяло в компетенцията на лекаря – нямаме право да се намесваме в нея, понеже не сме лекари, не познаваме Вашето състояние и няма как да знаем какво ще бъде най-добре да се направи в конкретния случай. Понеже неуротоп и клонарекс са две напълно различни лекарства и механизмът им на действие е различен, замяната на едното с другото може да бъде както неефективна, така и опасна в някои случаи. Обърнете се към лекаря, който Ви е назначил неуротопа (или към друг невролог/психиатър, ако нямате връзка с него), и му опишете подробно нежеланата реакция, която развивате от лекарството. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • zlatkajordanova
    • 2014-08-10 10:57:59
    piq antidepresant paroxetine ot ednaipolovina godina nqmam vazmojnost da se posavetvam s moq lekar v bg tuk napravih 2 pati opit da gi spra pod lekarski kontrol no ne uspqh moga li da prodalja da go piq imali nqkakav strani4en efekt napalnqh dosta pora4ah si zeleno kafe na kapsoli za regolirane na tegloto moga li da go piq makar 4e vzemam paroxtine 1 tab sutrinnqmam nikakvi strani4ni deistviq za sega no kolko dalgo moga da piq tova lekarstvo sled opiteti mi za spirane se 4uvstvam zle posavetvaite me nesho ne sam v bg ot dosta dalgo vreme i sigorno oshe nkolko meseca nqma da moga da se pribera blagodarq vi predvaritelno
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-08-14 16:16:17
    Здравейте, Спокойно може да продължите да го приемате още няколко месеца. Някои от по-съществените странични ефекти са повлияване на чернодробната функция и кръвосъсирването. Ако имате възможност, направете изследване на чернодробните ензими и коагулационен профил, но ако нямате никакви оплаквания, не е спешно. Ако кръвното Ви налягане е нормално, не се повлиява от пароксетина и имате нормална поносимост към кофеина-не повишавате кръвно от кафето, може да приемате Зелено кафе. д-р Аелита Петрова
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-08-27 15:46:04
    Здравейте, Би трябвало след месец-два да има някакво подобрение. Добре е да се промени АД, а за да не се чувствате зле от тези неблагополучия в медикаментозното лечение,които между другото са нещо обичайно и често случващо се, е добре да участвате и вие – спорт, хоби, йога, рейки – намерете нещо, което да влияе положително на психическата ви нагласа и отношението ви към болестта, защото без вашето участие в лечебния процес, ще сте винаги зависима от външни фактори.Успех. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • mirka
    • 2014-08-25 04:25:29
    Здравейте! Пия вече 2месеца серопрам и мин доза ривотрил. Повлияването на симтпомите на генерализирано тревожно разтройство са минимални. въпреки постепенното повишаване на дозата на АД.Лекарят ми каза че следващия път или ще го смени или ще добави още нещо? Вече губя надежда в лечението...Според вас колко време е необходимо за да се почувства реално подобрение от даден АД? Как е по-разумно- да остане още , но доколко време, стария АД или да се смени .... Чувствам се като опитно зайче.. а не мога да живея нормално... Благодаря !
    • ГалинаНиколова
    • 2016-10-08 12:58:46
    ГЕНЕРАЛИЗИРАНО ТРЕВОВЖНО РАЗСТРОЙСТВО
    • Ревита
    • 2016-10-10 16:05:42
    Здравейте, Моля да зададете конкретен въпрос, за да можем да сме Ви полезни. Благодаря! Хубав ден, Соня Атанасова www.revita.bg
    • magi
    • 2015-03-11 17:24:22
    piq esobel po dve na den 10mg i tritiko vehet kahix dvaiset kila kakvo da pravq piq gi pihti god
    • Ирена
    • 2015-05-09 21:19:21
    Здравейте!Аз пия золофт вече пет години,но много напълнях.Искам да ви попитам дали мога да пия зелено кафе,за да отслабна!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-05-18 16:20:16
    Здравейте, Да, може, но както знаете, освен добавката е нужно да промените храненето и да правите много физически упражнения, да спортувате или просто да ходите по 1-2 часа дневно /бързо ходене/. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Vanesa
    • 2015-06-22 14:49:37
    Здравейте! Преди седмица ми изписаха Есобел 10 мг. Изписа ми го невролог, след оплакването ми за много тежка депресия, придружена с мисли за самонараняване, самоубийство... Накратко - нещата са много зле, а конкретна причина - ИМА!!! След прочитане на листовката и няколко коментари в нета, се поколебах да пия лекарството... Моя позната пък каза, че това било в момента модерно лекарство и затова го изписвали напосоки, без да се съобразяват със състоянието на пациента... Искам да попитам - какво е влиянието на Есобел върху организма и психиката? Да започна ли да го взимам?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-06-24 16:20:37
    Здравейте, Всички антидепресанти, както и много други лекарства, освен ползата, имат увреждащ вътрешните органи ефект при продължителен прием /години/. Ако нямате сериозни оплаквания от бъбреците, черния дроб или сърцето, не се тревожете. По-добре да приемате лекарството няколко месеца, отколкото да рискувате живота си. Есобел е от не много токсичните антидепресанти. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Katia123
    • 2015-11-29 16:12:34
    Здравейте, ве4е 6 месеца пия ксанакс от 0.5 ,но се наложи да ми добавят и Есобел, половинка , всяка сутрин. Започнах всичко по схема, увеличени дози ксанакс, и есобел на този етап половин сутрин, след седмица започвам по цяло сутрин, но не се чувствам добре. Чувствам се замаяна, постоянно имам чувството ,че ще припадна или падна, нямам сила и кръвното ми е мн ниско, нормални ли са тези симптоми? Да продължавам ли с Есобел или да намаля ксанакса? Според психиатъра ми, трябва да продължа,НО уви - чувствам се ужасно........
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-12-08 17:38:10
    Здравейте, Продължете според указанията на психиатъра, след време организмът ви ще привикне към медикаментите и страничните реакции ще отслабнат. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Зехра Еркан
    • 2015-10-12 23:18:36
    Здравейте,преди година и половина изпаднах в тежка депресия, пих 9 месеца Пароксетин от 20 мл.когато ги пиех се чувствах добре. От 2 месеца и половина не пия защото лекаря ми каза да ги спра, след като ги спрях оплакванията ми пак започнаха не чак толкова тежки както в началото преди да ги пия тоест имам симптоми на отнемане като главоболие стягане на мускулите на врата и болки в сдъвкателните мускули ... Като чета коментари гледам,че тези симптоми изчезват при някои хора от 2 до 3 седмици при мен вече отива към 3 месеца макар и плавно от време на време симптомите намаляват, искам да попитам още колко време могат да продължават тези симптоми. Благодаря ви предварително.
    • Iliqna
    • 2015-12-13 12:08:09
    Piq velaksin ot dve sedmici zaedno s fluanksol I remirta koga da ochekvam podobrenie s tejka depresiq sam sled rajdane samo mi se leji I mi e trevojno mnogo ....molq za otgovor
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-12-23 11:05:14
    Здравейте, Понякога следродилните депресивни състояния продължават с месеци, въпреки лечението. В най-добрия случай ефект може да се получи след 2-3 седмици, но ако депресията е тежка, би трябвало да очаквате резултат след месец и повече. Добре е да потърсите и друго за решаване на проблема – хомеопатия, психотерапия и др. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ivan
    • 2015-12-25 10:02:08
    Здравейте, имах депресивен епизод около 2 месеца и половина. Страхове свързани с намиране на работа, връзката ми, дали водя плавилен вачин на живот и изобщо попаднах в един омагьосан кръг от хиляди въплоси (преповтаращи се непрекъснато мисли). И реших да посетя психятър, той ми изписа Есобел 10 мг. Пиех го по половинка околу 5 дена, след това ме посъветва да го почна по едно. Та сега от 4 дена пия по 1 цяло хапче. Но нещо все се чувствам напрегнат и не мога да разбера дали проблема е от хапчето. Страхувам се от привикване, дали е възможно да се случи. Той спомена че месеци можело да се наложи да го пия. :/
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-01-04 17:27:28
    Здравейте, Ефектът от Есобел, както и от други антидепресанти, настъпва бавно, след около 2 седмици и трябва да се приема продължително. Не води до зависимост (привикване и пристрастяване). Необходимо е да поддържате постоянна връзка с психиатъра и помежду Ви да се изгради атмосфера на доверие и съпричастие. Психотерапията, подходящи дихателни и други упражнения, препоръчани от лекаря, могат да помогнат за лечението. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • veni
    • 2016-11-28 17:31:43
    zdraveite , pravilno ste zapochnali da piete esobel , 5 dni pl 0,5 , sled tova po 10 , popitaite dali mogat da vi izpishat rivotril i po kolko da vzimate . lecenieto s esobel pri men e veche 7 mesetca i se chuvstvam dosta po dobre .Smiatam che , triabva da pomislite kakvo bihte promenili v jivota si .
    • таня
    • 2016-04-10 13:03:56
    здравейте искам да ви попитам за бифлокс-а.От месец го пия заради панически атаки но започнах да се,чуствам доста неспокойна все едно нещо лошо ще се случи и почти немога да си намеря място,сънят ми също се влоши.Възможно ли е да е страничен ефект на медикамента?Кога ще започне да ми действа.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-04-12 16:05:21
    Здравейте, Ако приемате антидепресант за първи път, е възможно първоначално безпокойството и лошите мисли да се усилят. Необходими са две или повече седмици, за да се прояви желания ефект. Но ако се чувствате депресиран, тревожен и се прокрадват мисли за самонараняване, не отлагайте, а се консултирайте с лекаря, предписал медикамента. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ирена
    • 2016-05-29 23:02:52
    Здравейте, Предписаха ми Есцитил, тъй като съм депресирана и получавам паник атаки свързани с това, че ме е страх да не умра. Също така пия Ксанакс 3 пъти на ден 1/2 от 0.25 г., което ми казаха, че било доста слабо. Проблемът е, че пия АД от 4 дни и се чувствам доста странно, гади ми се доста, треперят ми ръцете, а най-фрапантното е че плача постоянно без причина! Преди съм пила Алвоцитал, който е със същото вещество и не ми е ставало така. Въпроса ми е, дали реално е от хапчетата и трябва ли да се сменят или да изтърпя, и тези гадости ще отминат? Другото, което исках да попитам е дали това е силен АД или не чак толкова?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-06-13 14:36:42
    Здравейте, Предполагам, че тази комбинация е неподходяща или твърде силна за Вас. Вероятно сте прочела в листовката, че понякога се получават такива оплаквания в началото на приема на антидепресант, но те не включват гадене. Необходима Ви е консултация с психиатър за корекция в лечението. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Mari Mollova
    • 2016-09-13 17:17:04
    Vzemam po 0,5 mg esobel.i triptozin dve tabletki nevrolog mi gi e izpisal ima li.opastnost.ot serotoninov sindrom
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-09-16 15:32:09
    Здравейте, Лекарят, който изписва медикаментите, съобразява възможните комбинации. При самолечение на заболявания с назначено медикаментозно лечение, понякога има риск при самоволно прибавяне на медикамент или хранителна добавка за продължителен прием към изписаното от лекаря лечение, поради несъвместимост на активните съставки. Която и да е хранителна добавка, дори несъвместима с основното лечение, при прием за месец-два не може да нанесе значима вреда. Есобел и Триптозин са съвместими и няма опасност да ги приемате заедно, но ако приемате продължително време заедно с тях и 5-хидрокситриптофан, например, особено ако се изкушите да повишите дозата от 50 мг на 100 и повече, може да се получи странична реакция, защото триптозин и 5-ХТ имат подобен ефект върху серотонина. Мозъкът на някои хора не понася добре по-високи концентрации на веществото серотонин. С други думи, след като лекувате сериозно психично разстройство и Ви е изписан антидепресант, не трябва да добавяте нищо към лечението без знанието на лекаря, изписал медикаментите. Може да практикувате йога, дихателни упражнения, релаксиращи упражнения, рейки, ако има такава възможност където живеете. Есобел е антидепресант от групата на нхибиторите на обратния захват на серотонина и влияе на кръвосъсирването, особено когато се приема заедно лекарства, които увреждат стомашната лигавица, напр. обезболяващи, такива които повлияват кръвосъсирването – антикоагуланти и др., и лекарства които намаляват броя на тромбоцитите – някои антибиотици, антиконвулсанти и др. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Mari Mollova
    • 2016-09-13 17:26:57
    Vliqe li esobel.na kravosasirvaneto?
    • Анатоли
    • 2016-10-19 06:00:57
    Всички антидепресанти май влияят върху кръвосъсирването,защото пише да не се комбинират с медикаменти разреждащи кръвта
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-10-21 15:37:41
    Здравейте, Влияние върху кръвосъсирването имат инхибиторите на обратното захващане на серотонина (SRI) – Пpoзak, Зoлoфт, Ceтaлoфт, Aceнтра и т.н. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Иван
    • 2016-11-21 09:19:26
    здравейте!!!от година и половина приемам Сероксат и тритико ХР. ...от двете по 2 хапчета на ден .тоест 300мг тритико и 40 мг сероксат.Поради тази причина нямам никакво желание за секс и никаква ерекция ...Бихте ли помогнали с някой съвет?Например има ли нещо с което мога да си помогна
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-11-24 17:17:30
    Здравейте, За съжаление, както заболяването Ви, така и лечението му, намаляват желанието и способността за секс. Добре е да се консултирате със специалист https://www.docplanner.bg/seksolog д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Nadq
    • 2016-11-25 16:36:30
    Здравейте, бяха ми предписани антидепресанти, пих ги 3 месеца и реших на своя глава да ги прекасна защтото се чуствах добре, но се появи мн. неприятен симптом всякаш перестано те стряскат вс. в мен подскоча, моля ви кажете ми кога това ще престане мн. е неприятно, а този психиатърка е ужасна без направлени неможела да ми каже по тела. гладното куче няма грам човещтина, моля ви някой знаели кога ще спре това чувство.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-11-28 11:41:38
    Здравейте, Допуснала сте сериозна грешка като сте спряла внезапно антидепресантите. Спират се постепенно. В противен случай са възможни увреждания, с индивидуална продължителност. Не мога да Ви кажа колко ще продължи. По важния въпрос е какво да направите, за да се предпазите от усложнения. Потърсете помощ при личния лекар. Стационарно лечение на системи ще изчисти организма и ще Ви помогне по-бързо да се съвземете. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Галина Дамянова
    • 2016-11-28 13:48:04
    Здравеите, и аз да помоля за отговор. Близо година пия Золофт и последните три, четири месеца се чувствах много добре. От една седмица пак ми е си вие свят, а това беше и причината да ми го изпишат тогава. Възможно ли е да е намалял ефекта на лекарството и да не ми деиства вече или може би причината е в продължителната работа на компютъра?
    • veni
    • 2016-11-28 17:42:50
    kam Galina posavetvaite se s lichniat lekar za tsialostnoto vi zdr. sastoianie ,kravno, puls i dr. Sled tova savet i ot psihiatara Vi . Izlizaite navan , treniraite , sport , koito Vi haresva i premahnete vsichki drazniteli ,dori da Vi kostva mnogo .
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-11-30 13:59:28
    Здравейте, Съвременните антидепресанти /съотв. золофт/ не водят до привикване и не е необходимо да се увеличава лечебната доза за постигане на същия ефект. Може би причината за оплакванията Ви е преумора /физическа и емоционална/.Необходима е консултация с лекуващият Ви психиатър. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Rashko
    • 2016-11-30 13:29:59
    Zdraveite az stradax ot panichesko rastroistvo no mi mina i sled tova veche nese chystvam v sebesi seq piq ksanax imali ytexa s tova lekarstvo
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-12-02 16:18:38
    Здравейте, Ако Вашият лекар е избрал най-подходящия за Вашето състояние медикамент и това е ксанакс, ще се почувствате по-добре. Но ако няма полза, направете консултация при друг психиатър, за предпочитане в специализирана университетска клиника. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Стела
    • 2016-12-23 11:48:23
    Здравейте бих искала да попитам нормално ли е след като съм пила есобел за паник атаки до юни месец и след около три месеца след спирането им отново не ми е много добре(сърцебиене,притеснение,потене по ръцете и краката) ..което опитвам до преодолея още три месеца,но не се получава мн добре...и личната ми изписа пак да го започна ..правилно ли е ? И първата седмица по 0.5,след което чо 10мг?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-12-28 15:19:20
    Здравейте, За съжаление, паник атаките, както и други психични отклонения, се лекуват бавно, трудно и често рецидивират. Дозата се определя индивидуално и Вашият лекар е преценил, че тази е най-подходяща за вас, няма нещо необичайно. За да бъде ефектът от медикаментозното лечение траен е необходимо да положите усилия да промените начина си на мислене. Има много курсове и практики, които да Ви помогнат в това – семинари към Фондация Изкуството да живееш, йога, рейки и др. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Малина
    • 2017-11-27 17:31:43
    Сеталофт е по добър от Ципралекс.........
    • Ева
    • 2017-01-05 13:57:07
    Здравейте Изписаха ми есобел. Сутринта изпих половинка и заспах. След като станах изпуших една цигара и изведнъж ми прилоша. Изпотих се, прималя ми, щях да припадна. Премерих си кръвното. Беше много ниско, което не е обичайно за мен. Обадих се на лекаря който ми изписа есобел, но той каза че най-вероятно е просто криза и не е от тях тъй, като още не са подействали. Но аз съм сигурна, че е подействало и прилошаването е от него, защото вече няколко часа след приема се чувствам, като дрогирана и ми е лошо. Моля ви да ми кажете възможно ли е това хапче да ме е за мен и за това да ми прилоша така. Случвало ли се е и с други хора
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-01-09 11:11:17
    Здравейте, Има описани такива оплаквания и от други пациенти. Необходимо е медикаментът да бъде сменен. Вероятно вие реагирате на него по този начин. Добре е да направите ЕКГ и консултация с кардиолог. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Димитър
    • 2017-01-13 11:50:46
    Може ли да се замени езобела със золофт
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-01-17 17:11:51
    Здравейте, И двата медикамента са от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина, но не са напълнозаменими и само лекуващият Ви психиатър, на база клиничен опит и резултати от Вашите прегледи и изследвания, може да прецени кой от двата медикамента е по-подходящ и дали е безопасно да се заменят. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • veni
    • 2017-01-20 18:54:25
    Здравейте синът ми пие оланзапин и ремирта но е със зрителен проблем и зрението се влошава има ли аналог на тези АД които не пречат на зрението
    • Петър
    • 2017-02-02 10:01:43
    Здравейте, столичен психиатър ми назначи лечение със Сероксат , Ксанакс и Флуанксол едновременно, на 18 години съм и честно казано ме е страх от страничпи ефекти при почване , спиране, пия ти по схема от няколко дни, но не искам да ставам зависим, чувствам че мога да се справя с проблемите си и без тези антидепресанти , но наще вярват 100 на 100 на психиатърката която за 5 мин. ми постави дигноза ПР + депресия, но в момента единствената депресия ми е факта че ме натискат да се друсам с тези лекарства, моля, дайте някакъв съвет преди да съм продължил схемата (увеличаване на Сероксата през 3 дни като почна от половинка и стигна до 2 дневно, сутрин и обед Флуанксол и Ксанакс 3 пъти на ден вариращо) Удачно ли е ученик на 18 да бъде на подобен режим?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-02-07 17:21:46
    Здравейте, На 18 години сте, би трябвало да имате възможност, ако родителите Ви не са съгласни, сам да посетите друг психиатър за второ мнение. Най-добре в университетска психиатрична клиника. Обикновено болният човек не може реално да прецени състоянието си и необходимостта от лечение с антидепресанти. Ако при втората консултация диагнозата и лечението се потвърдят, най-добре е да спазвате указанията, а когато премине кризата, да се потърси алтернативен вариант за поддържащо лечение. При някои психични отклонения, с цел предпазване от възможни усложнения, дори и в по-малка от Вашата възраст, се предписва подобно лечение. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • цеко27
    • 2017-02-08 08:40:09
    Не се притесняваи от антодепресантите пии си ги известно време както са ти ги назначили за да овладееш положението иначе ще ти бъде по трудно но знаи че иска работа и от твоя страна хапчето просто ти дава илюзията ,мотивацията за да се справиш с проблема с черните мисли но не чакаи само на него за да се справиш бори се, всичко е в гавата ти знам че е трудно но не се предаваи мотивираи се сами ... УСПЕХ ... !!!
    • КАМАЛИЯ
    • 2017-02-22 22:33:54
    Здравейте! От известно време страдам от затруднено преглъщане. Изписан ми е АД Ремирта - четвърт хапче вечер - с идея за покачване и Флуанксол - 1-1-0. Подходящо ли е лечението и какви са страничните действия на Ремирта и Флуанксол?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-02-28 16:56:44
    Здравейте, Нежелани лекарствени реакции на Ремирта / тетрацикличен антидепресант /са повишаване на теглото, сънливост, главоболие, сухота в устата, летаргия, замаяност, тремор, гадене, диария, повръщане, обрив, артралгия, миалгия, замаяност, припадане, оток, умора, ярки сънища, объркване, тревожност, проблеми със съня, парестезия, ниско кръвно налягане, кошмари, напрегнатост, халюцинации. Нежелани лекарствени реакции на Флуанксол/психолептик/ – замаяност, главоболие, тремор, безсъние, нервност, сънливост, сухота в устата, диария, запек, гадене, умора, обрив, сърбеж, необичайни мускулни движения, намалено либидо, увеличаване на теглото, задържане на урина, удължаване на QT-интервала, спиране на сърцето. Може да се комбинират. Добре е ако не се наложи да увеличавате дозата на антидепресанта, тъй като се увеличава и възможността за проявяване на страничните ефекти. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Веси
    • 2021-02-26 18:18:42
    Камалия здравей, от 7 месеца страдам от затруднено преглъщане и с антидепресанти не се оправям. Вече се отчаях, дори слюнката си трудно преглъщам. Ще се радвам да чуя, че някой се е оправил от това ужасно преглъщане( мъчение) и че има надежда. Надявам се на твоя обратен отговор.
    • Iniliv
    • 2017-03-12 15:11:58
    Здравейте, страдам от ПР от 10 години. Преди година приемах стимулотон за 5 месеца и доста време бях добре. Сега след силен стрес състоянията се възтановиха.. отново съм на стимулотон, но тъй като ксанакса не ме успокояваше а пия АД от само 2 седмици моят психиатър ми изпика и деанксит в комбинация. Въпросът ми е не е ли противопоказно да се приемат 2 АД едновременно?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-03-14 13:11:17
    Здравейте, Лечението на депресивните състояния е строго индивидуален процес, воден и наблюдаван единствено от лекуващия психиатър, с активното участие на лекувания. Вероятно Вашият лекар е преценил, че е необходимо да добави деанксит към антидепресанта – това е комбинация, която се предписва, когато има съответните показания. От друга страна, 2 седмици са кратък период за постигане на желания ефект от АД, а и не винаги подобна комбинация се оказва подходяща. Вие може да изпълните предписанието и да наблюдавате ефекта. Ако има нещо притеснително, да се консултирате със същия лекар за корекция в терапията. Или още сега да потърсите второ мнение при по-квалифициран психиатър. И не забравяйте, че антидепресивната медикаментозна терапия няма да има ефект, ако Вие съзнателно не започнете да променяте начина си на живот – хранене, физически упражнения, правилно дишане, почивка, релаксация, спорт, хоби и т.н. Вашето отношение към болестта е от съществено значение. Може да се посъветвате с психолог или лекар по холистична медицина. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Петър
    • 2017-03-27 09:22:10
    Здравейте. От 10 дни взимам АД Дуласолан 30 мг. по 2 на ден. Първите дни беше нещо ужасно, но сега симптомите на страничните ефекти намаляха. Получавам от време на време замайване и прозяване. Предписано ми е заедно със Магнезий за лечение на ГТР. Колко дълго трябва да продължи лечението и мога ли да взимам хранителни добавки като Спирулина и Омега 3? Лекарката ми каза че можело, но четох по надолу че някой хранителни добавки са несъвместими. Благодаря.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-03-29 14:59:30
    Здравейте, Няма данни за несъвместимост между магнезий, омега-3 и спирулина. Може да ги приемате, както Ви е препоръчал вашият лекар. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • цветелина
    • 2017-06-15 18:05:47
    Здравейте а какви бяха страничните ефекти
    • Габриела
    • 2017-04-20 22:39:24
    Здравейте майка ми има депредия, големи страхове я гонят както се казва и много лоши мисли за смърт едва ли не. Преди месец и половина ходихме при невролог, който и изписа следната комбинация флуанксол,ремирта и наскоро смени ленуксин с велаксин и пак не може да спи. Взема и по 1хапче ксанакс за да спи горе долу добре ... Но дали е възможна комбинацията на вдички тези ? Пие ги от месец и половина ? Или да се консултираме и с друг ?
    • Малина
    • 2017-07-28 09:12:15
    Трябва добър психиатър!?!д-р.Садъкова гр.Габрово.......
    • Ревита
    • 2017-07-28 10:11:05
    Здравейте, За съжаление не успяхме да разберем в какво се състои въпросът Ви. Моля за по-конкретно запитване. Благодаря! Хубав ден, Соня Атанасова www.revita.bg
    • Ели
    • 2017-05-04 10:16:33
    Здравейте, д-р Петрова! Имам умерено тежък депресивен епизод. От 28 март пия Тритико150 мг, като увеличавах приема от 1/3 до 1 таблетка и от 26 дни пия по цяла таблетка. По препоръка на психиатъра от 12 дни включих и четвъртинка Серпорам сутрин. Нормално ли е все още да не се чувствам добре, особено сутрин- подтиснато ми е , треперя, изтръпват ми мускулите на краката, много съм лабилна и мога във всеки един момент да се разплача. Кога да очаквам подобрение?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-05-05 15:53:02
    Здравейте, Би трябвало след повече от месец нежеланите реакции постепенно да намаляват и да започне да се проявява лечебния ефект. Може би това лечение е неподходящо за Вас. Може да направите консултация при по-квалифициран специалист, за предпочитане в университетска клиника. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Марина
    • 2017-05-16 15:41:01
    Здравейте, имам лека форма на депресия, мога да се справя и сама, но потърсих консултация за да стане по-бързо. Изписаха ми Есобел. Не е ли твърде силен и токсичен? Няма ли нещо по-безобидно за моето състояние (подтиснатост, тъга след преживени загуби)? Благодаря предварително
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-05-18 15:59:38
    Здравейте, Жълтият кантарион се счита за природен антидепресант. Жълт кантарион от 420 mg, 3 по 1 капс. Физически, дихателни и релаксиращи упражнения, диета. Не се приема заедно с антидепресант /медикамент/, при тежка хипертония, фоточувствителност, с контрацептиви, при сериозни психични заболявания, включително депресия с тежко протичане. Несъвместим е с някои лекарства. Друга възможност е 5-хидрокситриптофан. Предупрежденията са подобни на тези при жълтия кантарион. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Силвия
    • 2017-06-13 13:55:31
    Здравейте! Преди 2 г ми беше изписан Ефектин Р от 75 мг за лечение на ПА , който се изразяваха със сърцебиене и прилошаване.От няколко месеца намалят дозата от 2×75мг на 1т ×75 мг.Въпросът ми е може ли да ми кажете как да ги спра или с какво да заместя през периода на отнемането? Предварително благодаря на целият ви екип!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-14 16:02:46
    Здравейте, Както знаете, Ефектин ER e антидепресант, а прекратяване на лечението с антидепресанти може да стане само с разрешението на лекуващия лекар и под негово наблюдение. Дозата се редуцира за продължителен период от време, поради опасността от странични ефекти – от главоболие, замаяност, сънливост, гадене повръщане, до гърчове и други сериозни последици. Ако сте готова да спрете това лекарство, заявете го на лекаря, той трябва да се съобрази с желанието ви и да наблюдава периода на отнемането. След този период, от хранителните добавки може да се опита с 5-хидрокситриптофан, но отново със знанието на лекаря. От методите за самолечение подходящи са физическите упражнения, дихателни и релаксиращи упражнения, рейки и др. Може да се обърнете за помощ към психолог. Психотерапията е един от методите за лечение на ПА. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • цветелина
    • 2017-06-15 18:07:48
    Здравейте изписаха ми бриека по 2 на ден дуласолан 1 вечер и прамипексин по половин вечер,но днес съм с ужасно главоболие и замайване да намаля ли дозата
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-19 15:48:02
    Здравейте, Необходимо е да уведомите лекуващия лекар. Както знаете, главоболието е страничен ефект на подобни лекарства, а лекуващият лекар ще прецени дали е необходимо да се намали дозата. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Весо
    • 2017-06-20 19:08:23
    Здравейте. Ходя на когнитивно поведенческа терапия от 2 месеца заради паническо разстройство и породила се депресия. Обаче имам и суицидни мисли. Психиатър ми изписа Ципралекс, но прочитайки листовката ме хвана шубето да го пия заради мислите. Въпросът ми е дали Ципралекс повлиява мислите и никаквото настроение за каквото и да е.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-27 15:56:23
    Здравейте, Когато се приема за първи път, понякога, не често, деприсивните и самоубийствени мисли може да се засилят. Необходими са няколко седмици, за да се прояви ефектът на антидепресанта – мислите се избистрят и настроението се подобрява. Трябва да имате връзка с лекаря си или близки, които да наблюдават състоянието Ви и да реагират бързо, ако се наложи. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Вики
    • 2017-06-27 19:54:38
    Здравейте, от близо 2 години пия стимулатон и съм доволна от резултата. Паник атаките ги няма от много време, но сега разбрах че съм забременяла. Въпроса ми е ще навреди ли на плода и как да го спра? Колко бързо може да стане това при положение че пия по 1 таблетка дневно? Благодаря Ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-30 14:27:00
    Здравейте, Както знаете, този медикамент се изписва по време на бременност по преценка на лекаря, когато очакваните ползи са по-големи от възможния риск. Увреждането на ембриона в първите седмици обикновено е причина за спонтанен аборт. Може да спрете медикамента със знанието на лекаря, който го е изписал, постепенно – 5 дни по ¾ от таблетката, 4 дни по ½ от таблетката, 3 дни по ¼ от таблетката и още 2-3 пъти през ден по ¼ от таблетката. Това е само примерна схема. Вашият лекар може да предложи по-добър вариант. Колкото по-бавно спрете, толкова по-добре, тъй като реакцията на отнемането може да е по-опасна. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Маги
    • 2017-07-11 19:23:53
    Здравейте до скоро пиех на ден по 50мг на ден неолексан ,но превожноста около лични проблеми наложиха да ми изпише психиатър Парикс(пароксетин) 20мг.! Обиколих десетина аптеки и накрая го намерих в аптека която ми посочи психиатърката! От утре започвам да ги пия по схема с малки и постепенно увеличаваща доза! Моля да дадете мнението си за този Парикс.......никой не го е чувал......малко се страхувам .......да не съм опитно зайче! МОля да дадете своето мнение! Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-07-18 11:33:51
    Здравейте, Парикс е друго наименование на антидепресант с активна съставка пароксетин, който се предлага на пазара. Различна е фирмата производител. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Valentina
    • 2017-07-15 15:56:23
    Zdr.ot deset 15 godini pia anti depresanti i yspokoitelni .samo gi smeniavam i vse ne sam sobre depresii glavobolie svetovartej stiagane na.sardechnata oblast cherni misli panik ataki kajete mi kakvo da napravia kachila sam 15 kilograma
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-07-18 13:51:04
    Здравейте, Ако не сте правила консултация с ендокринолог, добре е да направите. Понякога проблеми с щитовидната жлеза са причина за депресия. Освен това, успешното лечение на депресия, изисква усилия от Ваша страна – промяна в начина на живот - установяване на правилен ритъм на мислене, хранене, движение, почивка… – да се стремите всичко, което правите, мислите и чувствате да е осъзнато и постепенно да го подреждате в равномерен, здравословен ритъм. Може да проучите възможностите на рейки при лечение на депресивни състояния. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Stefks
    • 2017-07-18 06:58:15
    Здравейте! Казвам се Стефка Петрова ! Имам тревожно растройство исписан ми е амитриптилин по половинка от 25мг. Сутрин и след обед и тритико 75 вечер, но от него ми е нервно и не спя и го спрях на четвърти ден от лечението сега пия само амитриптилин но от него хич не съм в час през деня. Мога ли да го пия вечер, а през деня да пия Деанксит едно сутрин и едно след обед към два часа! Незнаех до кой форум да пиша !
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-07-19 16:27:56
    Здравейте, Това е изцяло нов план на лечение и изисква лична консултация с психиатър. Или може да опитате тук - http://psihiataronline-bg.com/main_bg/17420_za_men.html. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Марина
    • 2017-07-24 13:54:51
    Здраейте д-р Петрова, много благодаря за съвета, възползвах се, доволна съм. Сега искам да Ви помоля отново за съвет относно мой близък. От 2 г. приема зипрекса за биполярно разтройство. В момента се чувства много добре. Удачно ли е да замени с нещо на билкова основа?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-07-26 16:08:28
    Здравейте, Не би трябвало без знанието и съгласието на психиатъра. Възможно е след преминаване на билков продукт състоянието му да се влоши. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Алина Морозова
    • 2017-07-30 20:49:27
    Здравейте, имам изключително лошо паническо разстройство + тревожност и приемам Triptozin от няколко месеца (с почивки от около 10 до 14 дни). Малко се притеснявам дали е възможно да се предозира (и да се получи негативен ефект) при толкова кратки паузи? Засега не съм имала никакви оплаквания и ми влияе изключително добре, но лекарят ми не спомена нищо за продължителността на прием.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-04 14:24:32
    Здравейте, Триптозин е хранителна добавка с L-Tриптофан, 5- HTP , Грифониа симплицифолия, Магнезий и Витамин B6. При тази схема на приложение не би трябвало да има предозиране. Може да я приемате докато е необходимо или докато се чувствате добре с нея. След време може да се смени с друга подобна. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Gergana
    • 2017-08-14 19:05:38
    Zdtaveite d-r Petrova! Prochetoh pochti vsichki vashi otgovori i sum napulno suglasna che medikamentoznata terapiq suvsem ne e dostatuchna za da se preodolee edno sustoqnite kato PR. Az lichno se poznavam ot blizo s nego ot 2015 godina, ot togava sum i na seroksat, tu namalqn, tu vdigan. Sega tova lqto dori go sprqh, no sled silen stres pokrai deteto mi pak se vurnah v izhodna poziciq. Smenila sum i dvama psiholozi, ot koito purviq mi pomogna dosta, vtoriq hich go nqmashe :d Ta vuprosa mi e imate li poznat kolega psihoterapevt ot Plovdiv, koito e dostatuchno zaooznat s tova sustoqnie, a ne samo ot uchebnik, koito e pomognal realno na hora da se prebirqt s deprrsiqta i panikata? Bezkraino sum vi blagodarna i se izvinqvam za latineca.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-17 15:06:17
    Здравейте, Гергана, За съжаление нямам познат колега психотерапевт от Пловдив. Вярвам, че ако продължите да търсите, ще намерите подходящия човек. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-17 15:06:17
    Здравейте, Гергана, За съжаление нямам познат колега психотерапевт от Пловдив. Вярвам, че ако продължите да търсите, ще намерите подходящия човек. лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ники
    • 2017-09-09 11:12:21
    Пробвай с д-р Бранков
    • Васка
    • 2017-09-16 19:23:55
    Zdr,az sam i.ala dosta podobni problemi,za men nai-dobriq profesionalist v Plovdiv e d-r Markov
    • Светла
    • 2017-09-19 08:26:59
    Здравейте ,Гергана имам проблем като вашия и ви разбирам.Аз посещавам в Пловдив Мариета Игаренска 0888460406 Истински професионалист. Психотерапевт.Много ми помогна само от 3 консултаций.Е борбата ще е дълга.Посещавала съм други нейни колеги но без резултат.Успех.
    • Иванка Недкова
    • 2017-09-06 14:15:18
    Здравейте ,изписаха ми Есобел отначало по половин след една седмица по една таблетка но от три дни още половин или таблетка и половина общо го пия от двайсет дни в съчетание с клонарекс като отначало беше по половин сутрин и обед а вечер цало .Товя лечение ми е изписано за вегативната нервна система потясе вечер тялото ми гори схванат ми е врата болят ме раменете,Есобела горе долу го понасям но клонарекса през деня като че ме напряга,консултация с лекаря по телефона неможе да се направи трябва да се ходи при него за всяко питане а той е в друг град.Имам плоблеми със стомаха имам гастрит сега повече ме боли стомаха куркат ми червата.Имам завишени стойности на В12 три пъти от допустимото,Пия ел терокс всяка сутрин по схема ,и ревматоидин артрит на био лечение съм въобще ужас.Притесняваме пиенето на клонарекса дозата е по едно цяло хапче три пъти на ден ,вие ми се свят,не знам какво да правя.Забравих да кажа за стомаха пия Панразол сутрин внимавам какво ям ,в повечето случаи съм със разтройство и то жълти изпражнения казаха ми че е от високата доза В 12 но щтяло да се изчисти до няколко дни. Исках от лекаря да ми смени клонареска с друго но той беше категоричен че това е добро и затова ми увеличи дозата.Моля ви за съвет и помощ .Благодаря ВИ.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-09-11 15:05:20
    Здравейте, Твърде сложно е за онлайн разрешение на проблема. Горната граница на В12 в кръвта е 914 ng/L. Нима при Вас е 2700 ? Това би могло да се получи от предозиране. Добре е да потърсите второ мнение при по-квалифициран специалист невролог и гастроентеролог. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Лили
    • 2017-09-15 09:23:51
    Здравейте! В началото на септември потърсих психиатрична помощ и бях диагностицирана с остра тревожност и депресия. Отделно имам паник атаки от 4 години насам. Имах доста дълъг период на страх да излизам от вкъщи. Пия Ципралекс от 11 дни,първо започнах с четвъртинка,после половинка и от 2 дни вече пия цяло хапче. От 4 дни пия Ремирта и успявам да поспивам по 6 часа вечер,но през деня всеки един звук или шум ме стряска. Усещам тялото си в постоянно напрежение ,имам тремор и апатията продължава. Това възможно ли е да е страничен ефект от лекарствата или просто все още не са подействали? Също така пиех 3 дни пошовинка ксанакс,но не ме успокояваше по никакъв начин и го спрях преди да започна приема на Ремирта. Най-много ме притеснява тази напрегнатост през деня и стрясканията,дали ще отминат?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-09-20 15:52:34
    Здравейте, Всички медикаменти, които имат пряко действие върху мозъчната дейност, се „намесват“ в биохимията на мозъчната клетка и понякога тя се „обърква“ още повече, вместо да се нормализира. Би трябвало това да е временно състояние до урегулиране на обмяната при новите условия, но понякога, ако лечението е неадекватно за Вашия проблем, се налага повторна консултация. Може да изчакате 2-3 седмици и ако все още е необходимо, да се консултирате отново. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Димитър
    • 2017-10-01 14:48:25
    Ако си ище в ранен стадии,значи е от срещата с лекарствата.Не се тревожи всичко се лекува!аз имах много сериозни проблеми,потърсих др-Стефан Кръстев ,,Акександровска болница '''и проблемите бяха до там.
    • Радослав
    • 2017-09-21 16:42:33
    Здравейте! Приемах Есобел 4 години по 10 мг на ден, като не мога да кажа, че през този период винаги съм бил добре, но определено се подобрих от състоянието, в което бях преди това. Но скоро въпреки, че си пиех есобела пак изпаднах в дерресия. Посетих психиатър, който мш препоръча да повиша на 15 мг. Така и направих, но състоянието ми се влоши за три седмици. Минах пак на 10 мг и няколко дни се чувствах по-добре. Според психиатъра за 4-те години, в които съм го пил не съм достигнал лечебната доза, а недостатъчно съм повлиял на състоянието сш. Изписа мш сероксат от 10 мг и след 7 дни по 20мг. Сега пия по 10 и съм много нервен и избухлив. Страх ме е да увелича дозата, да не стане като с есобела. Какво ще ме посъветвате. Все си мисля, че човек може да се излекува като коринно промени мисленето си и навиците си и без лекарства...
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-09-27 16:08:21
    Здравейте, Може да прочетете за метода рейки и ако Ви допада, да преминете обучението. То ще ви даде представа за енергийната система на човека и ще си обясните причините на депресията от гледна точка на енергията и нейната циркулация. Това ще ви помогне да изградите ново отношение към състоянието си и да участвате активно в лечението. С приближаване на есенното равноденствие и 1-2 месеца след него, страдащите от депресия се чувстват по-зле. Може да си водите дневник, където да записвате мислите и усещанията си, като се опитвате да направите връзка с промените в природата. Това ще даде нова насока на мисълта Ви и състоянието Ви ще се подобри. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Plamen
    • 2017-12-25 20:52:22
    Zdraveite stradam ot trevojno depresivno razstroistvo i poslednoto izsledvane na eeg ne beshe dobre imam nikakva forma na epilepsia vuprosut mi e mojeli da se priema konvuleks sus ksanaks i ezobel zashtoto v momenta se chuvstvam kakto predi v bezizhodica tolkova losho mi stava che mislia che vremeto ne teche za men ili teche po bavno tolkova losho mi stava che mislia che umiram goliama napregnatost chuvstvam i niamam apetit ne moga da se hrania organizmut mi ne iska hrana gadi mi se krakata mi sa nestabilni kato cialo ne sum dobre
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-01-03 17:08:34
    Здравейте, Конвулекс и антидепресантите взаимно усилват ефекта си, поради което едновременният им прием трябва да е под лекарско наблюдение за коригиране на дозата при необходимост. Може би ще е добре за вас да постъпите в клиника за стабилизиране на състоянието. http://www.svnaum.com/bg/contact-us д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Делян
    • 2019-05-16 15:46:49
    Здравейте !страдам от депресия и ПА . и постоянно ми се вие свят .изписаха ми ципралекс левит, и клонарех но нещо неми понася тоя ципралекс постоянно забравям не се интересувам от нищо объркан сам постоянно да го спирам ли незнам вече кво да правия моля дамите ми савет
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-05-22 08:54:01
    Здравейте, За съжаление не мога да се ангажирам със съвет от разстояние, а и не съм специалист в областта. Добре е да се направят профилактичните прегледи и изследвания при личния лекар, за да се изключи вътрешно заболяване. Медикаментите за лечение на психични проблеми не се спират внезапно и без знанието на лекуващия лекар, опасно е. Може да отнесете оплакванията си към този лекар, за да се промени лечението, така че да ви помага.
    • Plamen
    • 2018-01-03 17:41:26
    V kakva klinika da postupia
    • Ревита
    • 2018-01-08 09:12:36
    Здравейте, Моля, да ни предоставите повече информация, за да можем да Ви отговорим. Поздрави, Соня Атанасова www.revita.bg
    • Ангел
    • 2018-01-04 10:33:53
    Здравейте. Миналата година, след двумесечно заболяване на ухото и постоянна болка, стигнах до тревожно разстройство. Потърсих Д-р Инна Бончева от Пловдив и тя ми предписа Дуласолан от 30мг. по 1хапче сутрин и Лирика 140 по 1 вечер.Аз пих само Дуласолана. Каза да го пия 1 година и да и се обадя след две седмици, понеже аз съм от друг град. Още на втората седмица се почувствах прекрасно и не се обадих, защото си мислех , че като съм добре , няма смисъл да я притеснявам. Пих си хапчетата 1 година до Октомври 2017. Без да прочета и да питам даже и личната лекарка, спрях Дуласолана изведнъж. Два месеца повръщах и ми се гадеше, гърлото ме болеше, неприятни неща, КАТО си мислехме, с личната , че е от хапчетата които почнах за холестерол и от цигарите , които също отказах. Но това състояние се запази до Декември и изпаднах пак в паника и тревожност, че нещо ми има и т.н. Личната каза да почвам Дуласолана и преди Коледа го почнах, защото се чувствах скапан. Обадих се и на Др.Бовчева в Пловдив, а там ми се скараха че съм ги спрял изведнъж и общи приказки. Към днешна дата чувствам , че съм добре, но се получи НЯКАКЪВ СИМПТО още от започването на Дуласолана. Вече втора седмица ЧУВСТВАМ ПОСТОЯНЕН СТУД. В листовката пише , че чувство за сттуд е страницен ефект при Дуласолана, но това ме скапва и НЯМА да мога още дълго да издържа на напрежението. Ако го няма този студ, ще съм супер. Но при това положение няма да мога още дълго така, понеже не мога да си намеря място от това чувство. Обадих се на докторката, каза че щяло да отшуми, ама имам чувството , че няма край. МОЛЯ ЗА ВАШЕТО МНЕНИЕ. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-01-16 16:48:45
    Здравейте, Постоянният страх, че скапващото усещане за студ няма да отзвучи, може да провали ефекта на медикамента и е добре да поискате да бъде заменен с друг подходящ медикамент, като спирането на дуласолана, както сте разбрала, става постепенно по схема от лекаря. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Иванова
    • 2018-01-10 11:10:48
    Здравейте и от мен! Преди 10-на години направих първата паническа атака. Лекувах се на принципа проба грешка, докато установим от какво се повлиявам и съм що годе ок. Последно съм пила анафранил, който спрях от раз като разбрах че съм бременна. По време на бременността не съм пила нищо, а и не съм имала нужда. Родих 2016 и до лятото на 2017 вс беше ок. Лятото направих отново ПА, бях забравила тоя ужас... Отидох на лекар и ми изписа Флуанксол по 1/2 сутрин и вечер. Туширах нещата с 1/4 за около седмица и започнах анафранил. Преди Коледа вс се повтори, като докторката ми изписа и капки Анервина при криза. От вчера съм като парцал става ми постоянно лошо, все едно ще припадна, ту ми е студено, ту топло, гадене, замайване изобщо гадост тотална. До сега съм имала кризи които отминават,но сега имам чувството, че са постоянни. Дори нощес се събудих и ми беше зле и замаяно. Пих отново флуанксол и има подобрение, но не знам колко да го пия и с кой антидепресант да продължа или да повторя анафранила, но да вдигна дозата... Моля за съвет! Благодаря Ви Благодаря
    • Силви
    • 2018-01-17 12:40:01
    Здравейте д-р Петрова.Последните 3 месеца пия серопрам за депресия 3× 1/2 на ден и на втория месец ,вече се чувствах много добре ,щастлива и спокойна.Въпроса ми е нормално ли е понякога въпреки ,че съм добре на моменти да се разплача и разтроя,както е последните два дни(това е единственото ми оплакване за тези 2мес.).Дали е нормално предвид преживяното, човек да се разтрои или значи ,че нещо не върви в лечението напълно.Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-01-24 15:06:44
    Здравейте, Всеки има дни, в които се разстройва, плаче, тъгува…Ако не се случва ежедневно или често, не би трябвало да Ви тревожи. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-01-19 15:31:36
    Здравейте, Състоянието Ви изисква консултация с психиатър, най-добре при лекар, който е запознат със състоянието Ви. Във всички случаи е добре да обърнете внимание на психотерапията и самостоятелни занимания, препоръчани от специалист. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Пипи
    • 2018-01-29 10:29:03
    Здравейте!!!Ходих при трима психиатри, без да ми се уточни някаква диагноза.Изписваха ми различни антидепресанти , но без да достигна някакъв ефект.Горе долу с Ремиртата, но напалнях доста от нея.Имам огромен проблем сутрин като стана много ми се повръща и почти през целия ден .Аз по принцип съм лъчезарен и разговорлив човек.А сега някак не ми се говори с никой и нямам настроение.А с това лошо как ще ми мине незнам.Помогнете.Ако си целта ангидепресанта ще ми мине ли? С ремиртата лошото ми се превърна в постоянно ядене и не ми беше лошо.Но настроението не ми се ооправи.
    • Пипи
    • 2018-01-29 13:13:46
    Сега ми е изписан Дулодет.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-02 16:07:55
    Здравейте, Имате три пътя – консултации с психиатри и смяна на антидепресанти до получаване на желания ефект, консултация с фитотерапевт или хомеопат и лечение с природни средства и трети, най-труден и на практика почти неприложим при подобни състояния – пътят на самолечението. Добре е да преминете на алкална диета. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Деси
    • 2018-01-29 14:01:07
    Здравейте личния лекар миизписа тритико за паник атака но се чудя дали да го пия
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-02 16:11:19
    Здравейте, Както знаете, лечението с антидепресанти има доста странични ефекти и не винаги е ефективно. Но ако състоянието ви е тежко и изисква медикаментозно лечение, би трябвало да следвате съветите на лекаря. Ако заболяването е леко изразено, може да потърсите помощ от лекар хомеопат, фитотерапевт или натуропат. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • ЕЛКА ПЕРНИКОВА
    • 2018-02-02 19:11:40
    Здравейте от десет дена пия Дулодет 30 и се чувствам много зле. Имам болки в главата, врата и гърба. И преди ми бяха тези болки и продължават още. Дайте ми някакъв съвет? Благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-13 16:20:12
    Здравейте, Възможно е описаните оплаквания да са свързани с депресията, но е необходимо да се изключи друг проблем – остеохондроза, миозит и т.н. необходима е консултация с невролог и евентуално физиоерапия, кинезитерапия, балнеолечение. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Антоанета
    • 2021-06-03 18:13:01
    Др.Петрова здравейте!От стрес по точно нерви на работа.място получих паник атаки.Ходих на психиатър изписа ми Есобел,Флуанксол и хлорпротиксен15 зенитна.След 6 месеца ги спрях по схема тъй като ми се наложи да работя извън страната.После започнах Инсидон по 1сутрин и вечер-вече 4 месеца. Забелязах че ми пада кръвното,но ми е добре.Искам да ги спирам.Кажете ми схема и мога ли вечер да вземам валериан 500мг.От 3 дни пия магнезий 220мг,но мисля ,че е малко като мг.Извинете за дългия пост.Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-06-04 16:30:52
    Здравейте, Може да прекъснете инсидон постепенно, както сте направила с предишните АД. Той е с недълъг период на полуживот и сравнително бързо се елиминира от организма. Напр. намалявате дозата за около седмица на ½, след това около седмица на ¼, по 1/8 ако е възможно за 2-3 дни, през ден по 1/8 или ¼, както е възможно – 3-4 пъти и спирате. Междувременно се настройвате психически, че нямате нужда от този медикамент и ще сте в безопасност и без него. Продължителният период на прекъсване на медикамента е необходим по-скоро за преодоляване на психическата зависимост. Увеличете дозата магнезий 2 пъти, може и валериан с магнезия, много е добре дори, вечер успокоява. Поинтересувайте се и разучете някои елементарни техники за релаксация и спокойно дълбоко дишане, ще Ви помогнат. Методът Рейки също е с доказан ефект при този проблем. д-р Петрова
    • мерито
    • 2018-02-06 19:35:28
    Здр,и аз съм диагностирана с ПР.От около месец бях с непрекъснат световъртеж,но беше поносим.Докато една сутрин,ставайки от леглото не осетих силно замайване.Започна един плач-няма спирка.Отидох при личната и тя ме изпрати дирекно в неврологичното.Там бях 5 дни.Правиха ми скенер,снимка на врата,изследвания на кр.захар,хемоглобин и т.н.всичко си беше в норми.Вливаха ми банки Манитол и Na Br.Невроложката ми каза,че съм получила нервен срив.Изписа ми Есобел сутрин по 1/2 и ксанакс сутрин и вечер по полвинка и Вестибо 3×1.Пия ги вече 7 дни .Световъртежа отшумява,но много ми тежи главата.Мога ли да пия болкоуспокояващо,напр.беналгин и дали все още ми е рано за толкова бързо възтановяване?Благодаря.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-12 16:53:40
    Здравейте, Възможно е оплакването да е свързано с приема на медикаментите. Необходимо е време, понякога месец и повече. Добре е да водите здравословен начин на живот – хранене, физическа активност, приятни занимания, релаксация, за да може тялото да се освобождава бързо от токсичните метаболити на лекарствата и да се намалят до минимум страничните им ефекти. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ели
    • 2018-02-21 22:53:40
    Искам да попитам.Имам Ефективна психоза,по точно това според мен не е точно разделяне на Мания И Депресия.Не правя мании.Аз съм мед.работник по образование.От 2000 година съм на антидепресанти,които ги понасях много добре,бързо се оправях.През този период преживях и неприятни житейски ситуации.Справях се със всичко и на работата и в къщи.Пила съм отначало Амитриптилин,Анафранил и Лудиомил.По -късно и Ефектин,Венлафексин,а от две години пия само Сероксат-2 по 1/2 Табл -сутрин и вечер.Заедно с това и Ривотрил-2 по 1)2 Табл от 2 мгр,но мога да го пия и по- малко,и по 1/4 да кажем.От 2013 година ми се появи през лятото парене и изтръпване на ходилата,първо на едното,а после и на другото .Бяха много неприятни усещания.Паребето не беше постоянно и го отдавах на преумора,но съм грешала.Смених си работата за да нямам толкова физическо натоварване.Но положението се усложни-първо болката беше в едното стъпало и дори накуквах,ходих при ортопеди.Те миказваха-паднал свод и операция.Сега разбирам, че ако ще и 5 операции да си направя това е страничен ефект от антидепресантите.Ходих на прегледи при невролози и всеки различно ми предписваше-но общо Антиконвулсанти за болката в стъпалата.Сутрин и ръцете ми бяха с болки и като изморени и аз все го отдавах на умора.Почнах да избягвам тежки натоварвания и тогава пак имах болки в крайниците.След малък стрес ръцете ми от китките към пръстите започнаха да платят и да горят.Тогава спрях и работа защото вече беше в болница и то в друг град.Тъкмо щях да почвам в моя град в болница и се появи това ужасно парене.Минах ревматолози,бях сигурна, че ще е някакво ревматологично заболяване-но беше отхвърлено.Артроза-почти всеки има след 45 години ,това си го имах.Тогава постъпих в една столична болница за изследване.За болест на Гилен Бате,която беше отхвърлена след няколко пункции.Ликвора беше с много еритроцити-това опасно ли е,искам да ви питам.Само по 1 ампула от НСПВ ми беше слагана.Обяснявах,че ме боли и главата,но никой не го взе насериозно!Болката беше в скалпа-сетивна болка.Бях изгонена даже най позорно от отделението след полагаемия се престой с обвиненията,че си въобразявам за тия болки и имали пациенти дето си въобразява ли,че ще се парализират и се парализирали и всички имали АП.Или БАР.Аз БАР не съм имала споменах ви го.Тогава направих заключение,че всичко е от Антидепресантите.Това ме изплаши.Накупих всякакви прочистващи билки да се пречисти организма ми и ще посетя вече психиатър тия дни.Всичко е било вероятно от антидепресантите дето ги пия толкова години.Искам да ви питам може ли да имам и някакви увреждания на бъбреците от АД.Чернодробните ми показатели са добри,но GG T -то е завишено.Направо съм в шок че обиколих толкова лекари да се лекувам,а то било от АД дето ги пия без прекъсване вече 17 години.Похарчих сума ти пари,а решението било на една крачка от мен.Но най важно е здравето.От няколко месеца и не работя,просто защото страшно ми се спеше,нямах сили и имах постоянно болки по периферните нерви от Антиконвулсантите дето ми ги изписаха.От рода на Габаневрал,Неутронин или Лирика.Извинявам се за дългото писане.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-28 15:59:39
    Здравейте, Може да направите изследване на бъбречна функция, както и УЗ за определяне състоянието на бъбреците и черния дроб. Детоксикацията е добър ход. Добре е да посетите кабинет по рейки и да проучите възможностите на този метод. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • emma
    • 2018-03-22 14:12:00
    molq kajete, pri prodaljitelen period na priemane na TRITIKO-75 mg ,moje li da nastapqt uvrejdane na babreci ,4er drob...trqbva li da se pravqt izsledvaniq i na kolko vreme? blagodarq, izvinete za latinicata!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-03-23 17:24:21
    Здравейте, Възможна е неблагоприятно взаимодействие между всички тези лекарства. Някои от тях дразнат стомаха. Консултирайте се с лекаря. Необходимо е и подходящо хранене. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Виктория Владимирова
    • 2018-06-07 10:43:15
    Здравейте боледувам от страхова невроза съпроводена с паник атаки от 16-годишна. Ходих къде ли не, пих какви ли не лекарства, накрая една година приемах Золофт ,от който се бях подобрила. Но сега отново настъпиха. Отидох при личния си лекар и обясних какво съм приемала преди и ,че съм се почувствала добре. Отново ми изписа Золофт, но този път сякаш не ми действа така. Чувствам езика си изтръпнал ,ръцете ми също постоянно изтръпват. Забравих да спомена, че пия е Ксанакс. Въпросът ми е ,нормално ли е един и същи медикамент един път да ми действа добре, а след това не.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-06-15 16:19:18
    Здравейте, Чувствителността на нервната система към АД е индивидуална, ефектът им зависи от степента на изразеност на заболяването, метаболизма и обмяната на веществата. Ето защо не може да се очаква един и същ ефект при различни приложения. При по-леки случаи по-подходящи са хранителните добавки, напр. Жълт кантарион, 5-ХТ и др. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Кики
    • 2018-06-23 15:27:28
    Здравейте,пия Есцитил и флуанксол 3 та седмица но не усещам ефект..до колко време започва действието им...Преди това пиех сероксат и флуанксол,но псито ми замени сероксата с есцитил.
    • Sonia
    • 2018-06-28 16:26:57
    Здравейте, Понякога е необходимо повече от месец преди да настъпи ефект. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Весела
    • 2018-07-12 23:33:40
    Здравейте,д-р Петрова!Може ли в комбинация флунаксол,Атаракс и бриека да се пие ксанакс.Не се чувствам хич добре от 1 месец ги пия ,А страдам от паник атаки и тревожност.
    • Весела
    • 2018-07-12 23:37:54
    Здравейте ,д-р Петрова! Може ли при прием на флунаксол,Атаракс и бриека да се взима при нужда и ксанакс? От един месец ги пия и чувствам все още тревожност.
    • Иван
    • 2018-08-07 08:49:56
    Здравейте. От 10 дни пия Есцитил и по 2x1/2 на ден и Тритико преди лягане 1x0,25 мг, но започнах много да забравям и имам чувството, че не съм в реалноста и ще полудея. Мисля да ги спирам и че без тях ще се справя по добре. Ако ги спра внезапно след 10 дена прием какво може да се случи?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-08-08 13:57:00
    Здравейте, Внезапното спиране на тези медикаменти може да засили сегашните оплаквания плюс гадене, главоболие, безсъние и др. вероятно слабо изразени. Д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Данчо
    • 2018-09-21 07:16:29
    Здравейте значи моят проблем е следнйят пия серопрам от една година с клонарекс 2 и се чуствам като парцал само сутрин съм добре от там на татък всичко ми е през сън вече година имам едно изстръпване и мозакът ме боли бихте ли ми казали как мога да излезна от този ад лекуваме личния
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-09-27 15:56:41
    Здравейте, Необходима е консултация с психиатър и, ако е необходимо, промяна в лечението. Д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Катя
    • 2018-11-14 20:46:12
    Здравейте! От две години майка ми пие Деанксит(10m), сутрин по едно и вечер Атаракс (25mg), в комбинация с лекарства за високо кръвно (максимални стойности 90/160), но го контролира обикновено.Няма диагностицирано заболяване, но преди две седмици получи силна тревожност и ПА(нямам офимиална диагноза, това са мои предположения). Личният лекар изключи след изследвание проблеми със сърцето, бъбреци и жлъчка. Изписа Ксанакс (0.75 mg) на ден. Пие ги вече от 10 дни, но вчера пак получи ПА - силни болки в гръдния кош, стягане, треперене, отпадналост, замаяност. Да продължи ли по същата схема лечението с Деанксит и Ксанакс и след колко време може да се очаква подобрение? Даже когато се чувства добре изпитва страх, че болката в гърдите може да се върне. В допълнение - преди две години при подобни симптоми психиатър и назначи по един Деанксит сутрин.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-11-19 17:13:38
    Здравейте, Добре е да следва съветите на лекаря, който я наблюдава. Подобрение настъпва в зависимост от индивидуалната чувствителност към медикаментите. Необходима е и психотерапия, тъй като без промяна в мисленето и отношението към болестта, лекарствата не винаги имат ефект. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Todor
    • 2018-12-12 19:51:31
    Здравейте! От около 1 година имам стегнатост на главата като притискане на скалпа и кожата по тялото ми настръхва все едно ми е студено. Ходих при различни доктори като си изледвах кръвта, хормоните, сърце, щитовидната жлеза и си правих ямр на главата. Всички резултати са ми наред но стегнатостта не изчезва. Казаха ми че е на нервна почва и стрес. Започнах с дианксид и сибелиум после флуангсол и атаракс даже анитриптилин от което ми ставаше лошо неможех да се концентрирам ходех като замаян и ми се гадеше. От около 2 месеца пия само ремирта по 1 т. вечер и за кратък период стегнатостта изчезна и бях по-добре, но след това се завърна и продължавам да настръхвам и ми е напрегнато. Невролога при които ходя е извън страната и личния ми предлага да пия велаксин от 0.75мл сутрин и 1т. Ремирта вечер. Може ли да се пият двете заедно и дали няма да се предозирам от тях. Дали велаксина ще премахне стегнатостта на главата и настръхването и за колко време ще се усети дали има ефект? Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-12-18 16:43:34
    Здравейте, Както знаете, и двата продукта са с хормоноподобен ефект и ако се приемат заедно, то трябва да е след преглед при специалист и индивидуално изготвена рецепта за дозата. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Nikolina
    • 2020-06-13 14:08:25
    Zdraveite dr Petrova piq antidepresanti ot poveche ot 15 godini dobre se chystvam ot nego no sega nqma kak da mi go izorachtat ot chyjbina moje li da mi kajete dobar zamestitel i mnenieto vi za Bifloks blizak li do prozaka tai kato go piq po rqdko prozaka dokatootvorqt granicite vazmojno li da se chystvam kato gripava Chakam s netarpenie otgovora vi
    • Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • 2020-06-18 15:24:02
    Здравейте, Николина! Да, можете да пиете Бифлокc на мястото на Пpозак, понеже и двете съдържат едно и също лекарствено вещество – флуокcетин. Към момента, бифлокcът е единственият разрешен за употреба флуокcетинов антидепреcант в България. Трябва само да видите каква е била дозата на Пpозак, която Ви е била назначена. Бифлокc се предлага на капсули от 20 мг, което е обичайната му дневна доза, но за всеки случай си проверете рецептата и го приемайте по указания там начин. Възможно е да имате грипоподобни прояви след отнемане на Прозак, особено когато сте го приемали години наред – явлението така си се и нарича – „синдром на отнемането/прекратяването на антидепресанти“ и се появява при около 50% от пациентите, които са прекъснали терапията с прозак или аналозите му. Макар и в по-лека степен, той наподобява абстиненцията при употребата на наркотични вещества – втрисане (дори с леко повишена температура), отпадналосту проблеми със съня, гадене, проблеми с координацията, промени в сетивността и тревожност. Началото на този синдром настъпва 3-4 дни след спирането на лекарството и може да продължи дори с месеци, ако прекъсването не е извършено правилно и с постепенно намаляващи дози. Не приемайте противопростудни средства като аспирин или парацетамол – няма да подобрят съществено състоянието, може би само витамин С в по-голяма доза ще бъде от полза. Симптомите могат да се усещат като много тежки, но това е субективна преценка – състоянието обикновено не е опасно. Подновяването на лекарството ще прекрати синдрома на отнемането, но не веднага – може да минат няколко дни до седмица-две, след което се очаква нещата да се изгладят. Важно е да внимавате при шофиране или работа с машини; или при престой по високи места – има риск да загубите двигателен контрол и да настъпи злополука, докато трае синдромът на отнемането! При възможност, избягвайте такава дейност до нормализирането на състоянието си. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Радостина
    • 2019-07-09 15:41:39
    Здравейте, Изписаха ми Бриека 75 по 2 хапчета сутрин и вечер. Обикновенно ги изпивам към 7:00 сутринта и след около 2 часа започва много да ми е зле, все едно съм се напила до смърт. До към обяд това ужасно състояние изчезва и всичко след това ми е добре. Въпроса ми е може ли да пия само тези двете вечер? Изписаха ми ги, т.к страдам от година и половина от главоболие, според доктора е тип "хронично главоболие" Благодаря предварително
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-07-12 11:19:11
    Здравейте, Оплакванията ви вероятно се дължат на нежелана странична реакция, която с времето ще отзвучи, най-вероятно. Бриека се приема 2 или 3 пъти дневно като минималната доза е 150 мг. Може да поговорите с вашия лекар и той да реши да намали или разпредели дозата по друг начин, напр. сутрин 75 мг и вечер 2 по 75 или сутрин и обед по 75 и вечер 2 по 75 или друго. Той би трябвало да прецени според състоянието ви.
    • Илка
    • 2019-08-28 13:52:58
    Здравейте! Как мога да спра Есеобел 10 мг. Пия го от година и половина сутрин и на обяд по половин таблетка. Имам съмнеие за бременност, а психиатърката ми е в отпуск и не си вдига телефона.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-09-02 22:11:28
    Здравейте, Необходима е консултация с психиатър. За само той може да прецени кое е „по-голямото зло“ – рискът за плода или рискът за вашето здраве, ако прекъснете лечението.
    • Галина
    • 2019-09-08 19:47:38
    Здравейте искам да ви попитам депресията лечима ли е или се подържа с медикаменти до живот благодаря ви
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-09-13 14:12:19
    Здравейте, Както знаете, Депресия е сборно понятие за доста на брой психични заболявания. Някои от тези заболявания, проявени в не особено тежка форма могат да се контролират и без микаменти. Процесът е дълъг и изисква усилия от страна на болния – склонност към самонаблюдение, самопознание и самолечение, както и финансови възможности.
    • Dimo
    • 2019-10-11 18:52:02
    Здравейте доктор Петрова, момче на 27 години съм и преди месец получих сърцебиене било от тичане или обикновенно ходене, но когато лежа и не се натоварвам не се появява.. отидох на кардиолог със екг и кардиограма и каза че няма нищо, а ми изписа магнерот, пих го 2 седмици по 2 таблетки , но не отмина.. после ходих при доктор Ценков, който е невролог и ми изписа есобел в комбинация със тритико и анервина, като есобела е по половинка сутрин , тритико по 2,3 от хапето - то е разделено на 3, а анервината 3 пъти по 30 капки. Дали симптомите ще отминат без да пия антидепресанти, просто не искам да се закчам на тях и да ги пия с години, той ми каза да ги пия 10 дни, а след това да ида пак на преглед като съм щал да ги пия месец и половина, но доколкото знам трябва да се пият поне 6 месеца.. А така при най-безобидното ходене се получава аритмия.. Да отбележа, че когато лежа пулсът ми е 65,70, а стана ли прав отива на 100, а при ходене 120,130.. Прочетох страничните ефекти от антидепресантите и бяха меко казано плашещи, ще съм благодарен за съвет какво да правя. Поздрави
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-10-16 16:13:10
    Здравейте, Възможно е оплакванията ви да се дължат на функционални отклонения във функцията на вегетативната нервна система /невро-вегетативна дистония, ортостатична криза и т.н./, но е добре това да се потвърди при второ мнение от специалисти кардиолог и невролог в университетска клиника по кардиология, съотв. неврология. Такива са в Александровска болница, ИСУЛ, УМБАЛ „Света Екатерина“, Университетска болница за активно лечение „Света Анна“ и т.н. Така ще бъдат изключени органични заболявания като причина за състоянието ви. Функционалните нарушения се лекуват с предложеното лечение, но преди всичко с коренна промяна в начина на живот и мислене. Добре е да ви бъде изготвен индивидуален режим на хранене и физическа активност, подходящи са и рейки, йога, чи гун и други практики, които ни учат на правилно дишане, правилно мислене, релаксация и освобождаване на стреса. Това ще ви помогне да се справяте само с подходяща храна, хранителни добавки и упражнения, без медикаменти. Но, разбира се, преди всичко, диагнозата трябва да е ясна и потвърдена от добър специалист, тъй като лечението при функционални и органични заболявания е различно.
    • Антония
    • 2020-11-14 16:38:16
    Здравейте! На 26 години съм с паническо разтройство. От 2 години пия Ципралекс, вече съм с намалена доза (пия половинка хапче само сутрин). Когато отидох на психиатър бях с една получена паник атака и две три нервни кризи.Искам да попитам как мога да ги спра изцяло лекарствата.По каква схема? Качих много килограми за една година, а със съпруга ми правим опити за дете и си мисля, че всичко съвкупно ми пречи да стигна до заветните две черти на теста! Чувствам се добре, промених начина си на живот и искам вече да продължа без лекарства.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-11-16 17:39:57
    Здравейте, Както знаете, за да се избегнат странични ефекти, е необходимо постепенно прекъсване на медикамента. Периодът на полуразпад на ципралекс /есциталопрам / е 27–32 часа. Ето защо, намалете на ¼ за 1 седмица, по ¼ през 36 часа /първи ден сутринта, втори ден вечерта = 36 часа/ - така 3-4 пъти и последната четвъртина да е сутрин. Ако таблетката може да се раздели на осмини, още по-добре. Успоредно с намаляване на дозата е добре да преминете на детоксикираща диета без животински храни и консерванти. В подкрепа на детокс функцията на черния дроб, ако имате възможност, може да приемате Thisilyn® Daily Cleanse/ Тисилин® Дейли Клийнс, Thisilyn®/ Тисилин® 175 mg, Силифос фитозоми® (Патентован екстракт от млечен бодил) или друг продукт от млечен бодил.
    • Албена
    • 2021-01-07 12:21:10
    Здр имам същият проблем как го преодоляхте минавали ли ви и с какво?
    • Dimo
    • 2019-10-27 13:22:39
    Благодаря ви за отговора д-р Петрова, аз винаги съм имал режим на тренировки, тичах доста редовно до преди месец по 4,5 пъти на седмица, както и на лост и така от години, просто един ден докато тичах след тренировката пулса се повиши до 160 и като полегнах спадна до 70 след около 20 минути. Спрях тичането зареди това, пак ми се получи няколко пъти като тренирах, а после спрях и цигарите, също и бирата в компания вечер, понякога лятото се е случвало да прекалявам с по 4,5 бири, но вече не пуша нито пия повече от месец и половина, само летните дни си го позволих и явно това ми е повлияло за състоянието. В момента пия по 5мг есобел сутрин и 50 мг тритико вечер. Вече 2 седници, има дни в които съм добре, но на другия зле.. Колко време приблизително ще е нужно на лекарствата това да отшуми принципно са ми изписани за месец и половина и после постепенно спиране. Искам пак да мога да тренирам като преди. Просто на моменти се чувствам добре, а след час два не. И така се редуват ден по ден. Иначе неврологът при който бях е от ИСУЛ, доктор Ценков. Той ми каза, че това се дължало на паник атаки и че иначе съм здрав. Благодаря пак за отделеното време, ще съм благодарен за съвет да допия ли лекарствата до край или да ги сменя с други.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-10-30 13:54:39
    Здравейте, Редно е да продължите с лекарствата както е предписано и постепенно да ги спрете, според указанията на лекаря. Понякога е необходимо по-продължително време, за да се получи желания ефект. При паник атака /и всеки друг психичен проблем/ е много важно наред с медикаментите да се провежда и психотерапия, т.е. да се лекува и ума. При неправилна умствена нагласа, ефектът от лекарствата е слаб или нетраен. Необходимо е вие да определите сам за себе си каква е възможната причина за това ви състояние. С какво го свързвате? Повече проблеми, повече работа, по-малко почивка, нещастен случай, промяна в храната, друга промяна и т.н. и т.н. Може сутрин рано след събуждане или вечер при унасяне в сън, да правите следното упражнение – да поставите едната си ръка на сърцето, а другата „под лъжичката“, да дишате бавно и дълбоко, и да се вслушвате в тялото си. Разходете се мислено в него от пръстите на краката до корените на косата, опитайте не да мислите, а да усещате. Може да си зададете тези въпроси и да се вслушате в тялото си. Може да повтаряте упражнението няколко дни сутрин и вечер или когато ви е удобно да се отпуснете. Ако не откривате никаква вероятна причина за психичен проблем и като имаме предвид, че оплакванията ви са свързани със сърдечната дейност и съдовата система, добре би било да направите консултация с кардиолог – в университетска клиника при опитен специалист. Не е необходимо да споделяте за консултацията с невролога, за да се избегне неумишлена предубеденост. Ако диагнозата ПА се потвърди при второ мнение от специалист и искате да се лекувате без медикаменти, е много важно да промените храната си. Добре е да преминете за месец-два на детоксикираща алкална диета /има инфо в нета/. Може да направите и детоксикираща програма, предлагана от Ревита, след което да продължите с Ашваганда, Магнезий и 5-хидрокситриптофан. Може да се поинтересувате и от метода рейки – има доста добър ефект при паник атаки. Ако сте склонен към този начин на лечение, може да поддържате постоянна връзка с нас за помощ и насоки. д-р Аелита Петрова
    • Дончо
    • 2020-05-31 21:38:36
    От 17 годишен ги пия сега съм на 32 и още не съм ги спрял какъв съвет бихте ми дали да спра с лекарствата.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-06-02 10:53:51
    Здравейте, Лечението с антидепресанти се налага, когато има сериозен проблем с психиката. Ако вие усещата, че състоянието ви се е подобрило и вашият лекуващ психиатър е на същото мнение, АД се спират постепенно, по схема и продължавате с поддържаща терапия от хранителни добавки, релаксиращи упражнения, психотерапия и т.н. д-р Аелита Петрова
    • Елена Михайлова
    • 2020-06-12 22:45:05
    Здравейте, д-р Петрова, синът ми е с тревожно-депресивно разстройство и приема флуанксол 2 пъти дневно и ксетанор. Ксетанор приема половинка сутрин и едно вечер. Той започна приема на ксетанора след като сменихме лекуващият лекар. Преди това приемаше само флуанксол но в състоянието му имаше рецидиви не толкова като тревожни мисли, а като усещане на напрегнатост на тялото, чувство на "пропадане" при заспиване и др. В момента работи в голяма фирма , като работата му е не е много трудна , доста по-трудни неща е работел преди да започне приема на лекарства. Изпитва затруднение при съсредоточаване и трудно се концентрира. Способностите му за мислене са много по-ограничени от преди. Няма способности като преди - представата за ситуацията е в главата му и той комбинира познанията си , за да реши проблема. Има опасност да загуби работата си, на която всъщност работят хора с доста по- ниска квалификация от неговата. Казва, че така се чувства откакто е започнал да приема флуанксол - няма въображение и креативност. Чувства се изпразнен от мисли. Има ли други лекарства, които подтискат тревожните мисли, но не влияят толкова на способността му да работи? Да запази работата си е важно за него като стъпка за излизане от депресията и за смислено запълване на времето. Ако го сметнат за неспособен за тази дейност, която е далеч под неговите способности и квалификация, може пак да затъне в тежка депресия. Моля, помогнете със съвет.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-06-15 16:07:55
    Здравейте, В комбинация, холин и инозитол могат да имат незаменими ползи по отношение на нервната и мозъчната функция. д-р Аелита Петрова
    • Димо Георгиев Кючуков
    • 2020-07-12 15:26:44
    Здравейте, От 1974 г. имам диагноза неврастения гравис инсомния, безсънието получих след тежък студентски изпит, ставане и подготвяне за изпит през ноща с пиене на кафе. Лекувах се при професор Иван Темков, вечна му памет, с диазепам и амитриптилин, които ми подействаха добре, но получих бъбречна криза и постепенно ги спрях. До края на м.февруари 2020 г. не съм вземал никакви лекарства, пих билки, спортувах, вече съм пенсионер на 70 години. За това време спах по 2 до 4 часа, събуждах се към 1-3 часа и не можех да заспя отново. Не се тревожа, но съм лесно раздразнителен и като изцеден, не успявам напълно да овладявам гнева си към близки хора, продължавам да спортувам, движа се с познати по пешеходни туристически маршрути. Месец март 2020 г. посетих и се консултирах с психиатър, който ми изписа Тритико 150 мгр. по една таблетка преди сън, който пия до този момент, вече имам подобрение и постепенно увеличавам времето за сън, но пак се будя нощем и понякога заспивам. Чувствам леко объркване и натежаване. Мога ли да вземам и Глицин, съвместно с антидепресанта за увеличаване на ефекта , или някакъв друг медикамент, който бихте ми препоръчали. Ще бъда много благодарен за съвета.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-07-13 16:36:50
    Здравейте, Не е противопоказано да приемате глицин, предполага се добър съвместен ефект. Може да приемате и Магнезий за успокояване на нервната система и подобряване на съня. д-р Аелита Петрова
    • Галя
    • 2020-07-21 12:27:34
    Здравейте! Аз също страдам от тежко безсъние,което получих след раждане преди 7 години,заради стреса и ставането през нощта. През тези години пиех същите хапчета- Амитриптилин,Сероксат и Ривотрил,единствено тези хапчета ми помагаха да спя по 5,6 часа,понякога повече,понякога по-малко! Но сега се наложи да ги спра и положението е страшно, спя по 2,3 часа. Исках да Ви попитам,при Вас след всички тия години,не мина ли този проблем!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-07-22 15:10:32
    Здравейте, Всеки здравословен проблем се преживява индивидуално, както по продължителност, така и по сила на изявените симптоми. Може да получите успокоение и по-здрав сън като приемате Магнезий комплекс, 2 капс. и 5-хидрокситриптофан, 100 мг, вечер. 5-ХТ не се приема заедно с антидепресанти, които повлияват нивото на серотонина. Добре е вечер, когато си легнете, да правите упражнение за релаксация. Това значително ще подобри продължителността и качеството на съня ви. д-р Аелита Петрова
    • Диана
    • 2020-08-24 16:14:55
    Здравейте!Пия Ципралекс от 22дниВ началото имах чувството,че ми помага,но вземах и Ксанакс,два пъти по едно,сега го пия само когато е необходимо,но от вчера съм много влошена Ксанакс ми беше изписан за 14 дневен прием За първи път пия антидепресанти Моля,обяснете ми дали е нормално за да изчакам малко-спокойна,въпреки,че състоянието ми е крайно влошено!Вземам по 1 таблетка сутрин!Благодаря ви!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-25 15:55:07
    Здравейте, Възможно е чувството за влошаване на състоянието да е страничен ефект от действието на антидепресанта. Понякога са необходими седмици, за да свикне организма с неговото влияние и промяната в метаболизма, която причинява. Ако след 3-4 седмици не се отбелязва никакво подобрение, необходима е нова консултация за преосмисляне на терапията. Във всички случаи, за да бъде успешно едно лечение, е необходимо болният да положи усилия за промяна в начина на живот към здравословен – хранене, двигателна активност – упражнения, спорт, почивка и релаксация, приятни занимания и забавления, достатъчно сън. Може да направите изследване за нивото на важни витамини и минерали в кръвта, недостига на които се отразява негативно на психичното здраве – витамини от В групата – В1, В3, В5, В6, В12, С, фолиева киселина /В9/; магнезий, калций, калий, манган, желязо и цинк. А също консултация с ендокринолог. Проблемите със щитовидната жлеза също водят до отклонения в психичното здраве. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Галина Топалова
    • 2020-07-16 11:36:29
    Здравейте, д-р Петрова! Аз съм жена на 33 години. От 9 години пия различни антидепресанти в съчетание с Атаракс или Клонарекс. Опитвала съм да ги спра доста пъти, но никога не съм успявала. Провеждала съм и психотерапия, но в момента, в който прекъсна се връщам в старото състояние. Не страдам от депресия, а от тревожно разтройство с паник атаки. В момента приемам Есцитил и 1/4 Клонарекс сутрин. От няколко дни се запознавам с билката Шизандра, за която всъщност искам да Ви попитам. Може ли да я приемам с лекарствата, които употребявам, защото попаднах на статия, че не било добре да се комбинира билката с лекарства за нервната система. Благодаря Ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-07-17 16:09:50
    Здравейте, Билката Шизандра има тонизиращ и стимулиращ ефект върху централната нервна система и може да усили възбудните процеси в кората на главния мозък, и рефлекторната активност на нервната система. В тази връзка, възможно е да има клинични наблюдения, които показват индивидуална несъвместимост между шизандра и антидепресантите. Но не е изрично противопоказано да се приемат заедно. Според мен, не би трябвало да експериментирате, когато става въпрос за нервна система и психика, защото това е основата, върху която се гради здравето ни. По-скоро, може да опитате да балансирате ефекта на приеманите медикаменти с алтернативни методи като рейки, йога, чи гун и т.н. Може да се консултирате с лекар, специалист по аюрведична медицина, който да ви изготви индивидуална програма. В чужбина /Япония, Китай, Англия, Германия, САЩ/ Съществуват клиники за лечение с рейки и има много клинични наблюдения, които доказват благоприятния ефект на рейки в лечението на ПА. д-р Аелита Петрова
    • Ава Хаджиева
    • 2020-08-14 15:43:59
    Здравейте! От няколко години приемам Ланвексин 75 мг. само сутрин. Сега съм бременна и не знам какво да правя, защото преди това съм опитвала да спра да ги приемам, но не мога. Моля за съвета Ви!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-18 15:59:31
    Здравейте, Тъй като приемането на ланвексин по време на бременност може да повиши риска от т.н. персистираща белодробна хипертония, при която новороденото изглежда посиняло поради проблем с дишането и сърдечната дейност, а след раждането има опасност от загуба на тонус, проблеми с храненето и съня и др. , необходимо е вашият психиатър да прецени кой риск е по-голям – за бременността или за усложнения след прекъсване на ланвексин, и ако лечението остане, АГ консултантът и екипа при раждането трябва да са изрично уведомени за това. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Радостина
    • 2020-08-21 08:12:47
    Здравейте, пия Дулодет от януари месец тази година. Бих искала да го спра. Можете ли да ми кажете схемата , по която да го направя. Докторката ми е в отпуска. Имам и още един въпрос: може ли Дулодет да е причината за покачването на килограмите с 12 от януари насам?
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-27 11:36:45
    Здравейте, Една от нечестите нежелани реакции при прием на дулоксетин е увеличаване на теглото. Схемата за прекъсване на приема се определя от дозата и колко пъти дневно се приема. Най-добре е да изчакате и да се консултирате с лекуващия лекар. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Корнелия
    • 2020-09-04 12:25:51
    Здравейте, д-р Петрова, От 2 месеца имам проблеми със съня - много трудно заспиване и често събуждане, съпроводено със синдрома на неспокойните крака. Нямам тревожни мисли или депресия, освен ако приемем, че невъзможността да заспя се превърна в натрапчива мисъл. Предполагам, това са хормонални проблеми от менопаузата (от 2 години) или от Хашимотото, с което съм от 12 години. Пия редовно еутирокс по схема. Досега всичко беше наред, но резултатите от последното ми изследване вчера са твърде обезпокоителни: TSH ми е 97,17 при норма до 4,2. Посъветвах се с ендокринолог, каза веднага да мина на максимална доза еутирокс и след 2 месеца пак да си направя изследване. Възможно ли е причината за инсомния да е от това? Опитах с билкови хапчета и хомеопатия, но не помага. Пия от няколко дни по предписание на невролог тритико и флуонксол и от 2 нощи вече спя нормално. Въпросът ми е колко време да продължа приема им и как да го преустановя, предполагам с постепенно намаляване на дозата? И дали след спирането им няма пак да се върна в първоначлното състояние? Благодаря Ви предварително за отговорите! Бъдете здрава! С уважение, Корнелия
    • Бетина Германова
    • 2020-09-08 13:18:08
    Здравейте, Най-вероятно проблемите със съня и синдрома на неспокойните крака се дължат на хипофункцията на щитовидната жлеза. Доказано е, че недостигът на хормони на щитовидната жлеза нарушава качеството на съня, води до безсъние и често събуждане през нощта. При компенсиране функцията на жлезата с ХЗТ /хормонозаместителна терапия – еутирокс/, тези проблеми ще отзвучат или ще отслабнат значително, и ще може да се регулират с хранителни добавки като Магнезий, 5-хидрокситриптофан и др. Магнезий вътрешно и масаж на краката с магнезиево олио може да приложите още сега, а 5-ХТ след прекъсване на тритико и флуонксол /прекъсват се постепенно, по схема, по преценка на невролога/. Препоръчва се да ограничите прекомерното физическо натоварване – фитнес и др. , ако правите; да се храните здравословно с подходяща диета, като избягвате сухи храни, сандвичи, горчиви храни, кафе, алколол, газирани напитки, цигари; да направите възможното за постигане на емоционално спокойствие – релаксиращи упражнения ежедневно преди сън и др. Освен Магнезий, подходящо е да приемате Ашваганда - укрепва и успокоява нервната система, подобрява съня и функцията на щитовидната жлеза. Полезна е за лечението на синдрома на неспокойните крака. Може да направите консултация с лекар, специалист по аюрведична медицина, напр. д-р Заркова, за изготвяне на индивидуален лечебен план – диета, физическа активност и т.н. д-р Аелита Петрова
    • Галя
    • 2020-09-08 16:00:03
    Здравейте,приемах АД няколко години по повод безсъние и тревожност,но забременях и ги спрях. Обаче спя по 1,2 часа,рядко 4 часа,мога ли да пия по лек АД,който би ми помогнал да поспивам повече. В 6 месец съм!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-09-09 15:25:26
    Здравейте, Има някои АД с по-нисък риск за плода в този срок на бременността, но трябва да се предпише от психиатър/невролог след лична консултация. Може би ще решите да потърсите помощ при лекар хомеопат или други алтернативни методи. д-р Аелита Петрова
    • Крас
    • 2020-12-07 01:08:37
    Здравейте! Съпругът ми е с депресия, която не можем да излекуваме 3та година. Пробовали сме повечето групите антидепресанти, но не му понасят и положението става страшно. Сега му е предписано Аритави. Въпросът ми е и той ли спада към АД с обратно захващане на серотонина или е на друг принцип?
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2020-12-08 09:48:13
    Здравейте! Аритави (дулоксетин) принадлежи към групата на антидепресантите, селективни инхибитори на обратния захват на серотонина и норадреналина (SNRI), за разлика например от сертралина (Золофт) или есциталопрама (Cipralex), които инхибират обратния захват само на серотонина (SSRI). Тази разлика е причина Аритави да се използва не само при депресивни състояния и тревожни разстройства, но и при други състояния като фибромиалгия и диабетна полиневропатия, дори и при някои форми на остеоартрит, където проявява обезболяващо действие. Аритави има период на полуелиминиране от организма равен на 17 часа, което е много по-малко от този на флуоксетина (бифлокс, прозак) например (210 часа), което е относително предимство по отношение на риска от странични реакции (особено на суицидните помисли) поради натрупване в организма. Той може да предизвика запек и умора с по-голяма вероятност от SSRI, но пък е по-малко вероятно да причини главоболие, тремор на мускулите и промени в апетита в сравнение с тях. Дали ще подейства на съпруга Ви по-добре от предишните лекарства, може да каже само лекарят, който му води лечението. При всички случаи, ефектът на Аритави се развива както при SSRI след 2-4 седмици прием, а не е бързо настъпващ. Спирането му също трябва да се извършва само под лекарски контрол. Ефективността на Аритави може да се увеличи, ако се приема заедно с природни добавки като L-теанин, Ашваганда или специалната формула Екс-стрес на Nature’s Way, а не трябва да се съчетава с продукти, съдържащи Златен корен, Жълт кантарион, 5-Хидрокситриптофан или Жен-шен поради опасност от прекаляване със серотонинергичния ефект и нежелани реакции. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Топалов
    • 2020-09-13 11:44:31
    Привет! Получавах паник атаки придружени със силна тревожност и чувство за нереалност. Ускорен пулс и високо кръвно. След доста изследвания се оказа, че физически съм здрав. Последно ходих при психиатър, който ми изписа Аритави 30мг. Пия ги сутрин по 1 хапче, вече 7 месеца. Чувствам се значително по-добре. Понеже сме във време на пандемия, а психиатърката ми е доста възрастна преустанови работа без да приключим моя случай. Въпроса ми е как се спира приема на Аритави, и мога ли вечер да си позволя по 1-2 бири. Благодаря предварително за отговорите!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-09-15 09:39:44
    Здравейте, За да се избегнат страничните ефекти от бързо спиране на аритави е необходимо да намалявате дозата постепенно за около седмица – десет дни. Намалявате дозата на половина за 4-5 дни, четвъртина за 3-4 дни, 2-3 пъти през ден по четвъртинка и спирате. По време на този период е добре да спазвате детокс режим, което да подпомогне тялото в изчистването му от метаболитите на медикамента. Вегетарианска диета без консерванти, повече чиста вода и детокс чай. След това може да приемате Магнезий и 5-хидрокситриптофан профилактично – успокояват нервната система. За подпомагане функцията на черния дроб и пречистване на тялото може да приемате Млечен бодил, Тисилин и т.н. подобни продукти. След периода на пречистване може да си позволите бира, но е добре да опитате с 1 чаша и бирата да е качествена. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Habibe Yusein
    • 2020-09-16 15:46:32
    Здравейте от две години насам страдам от хронично безсъние.Преди две години пих ципралекс и флуанксол откакто спрях лечението с тях имам инсомния.Пробвах билково лечение медитации не помагат.Ходих при невролог изписаха ми ремирта 30мг.не искам да пия АД искам да се посъветвам с вас.Имам и паник атаки.Благодаря!
    • Бетина Германова
    • 2020-09-17 13:47:26
    Здравейте, Понякога при начинаещи медитацията няма очаквания ефект, а дори увеличава съществуващото напрежение, безсъние и др. поради неправилна концентрация в главата, вместо отпускане и т.н. заземяване /отвеждане на енергията към краката/. В такива случаи се препоръчват упражнения за релаксация вечер, в легнало положение – легнала на гръб, поставяте ръцете върху гърдите, корема или едната на корема другата на гърдите, както ви е най-удобно. Насочвате вниманието си към дишането и наблюдавате без да управлявате. Подходящо е да практикувате рейки – успокоява, улуснява заспиването, прави съня дълбок и дълъг /наред с други ефекти/. Подходящи хранителни добавки вместо АД – вечер 2 капс. Магнезий комплекс+2капс. 5-Хидрокситриптофан от 50 mg. По-добре е от 2 по 50, тъй като този продукт/за разлика от другия 5-ХТ 100/ съдържа витамин С и В6, които улесняват усвояването на магнезия. Тази комбинация успокоява нервното напрежение, подобрява съня и има антидепресивен ефект. Вярвам, че съчетано с упражнения за отпускане, рейки и /или други форми на релакс ще има добър ефект при вас. Поздрави, Д-р Аелита Петроеа
    • Петър
    • 2020-09-26 22:06:15
    Здравейте!Ако съм решил да пия алкохол,може ли да прекъсна за 2 дена лечение с АД?
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-09-29 11:09:07
    Здравейте, Не може да прекъсвате внезапно дозата АД, възможни са сериозни странични ефекти. Антидепресантът остава в кръвта дълго след като се спре приемането му, като този период е в зависимост от времето на полуразпад, характерно за всеки антидепресант. Антидепресант и алкохол в кръвта, както знаете, може да ви причини доста „неприятности“. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Marinova
    • 2020-10-16 16:33:01
    Благодаря ви,страшно много д-р Петрова! Бъдете здрава , надявам се,всичко да премине бързо.
    • Габриела
    • 2020-10-02 15:17:42
    Здравейте! След 10 годишен прием на всевъзможни антидепресанти и какви ли не химии, останах без медикаментозно лечение, което доведе до безсъние. Психиатърка ми изписа mianserin (Bonserin), да помогне със съня и мрачните мисли. Ефект имаше още с първата таблетка. Въпросът ми е мога ли да ям по 1 грейпфрут на ден и дали това ще засили чак пък толкоз ефекта на лекарството?
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-10-06 14:24:05
    Здравейте, Грейпфуртът съдържа вещества, които участват в разграждането на много лекарства и токсични вещества. Ефектът на активните вещества в грейпфурт е индивидуален. Макар че миансерин не е сред често срещащите се лекарствени взаимодействия с грейпфурт, има вероятност ефектът му да се усили до проява на неблагоприятни странични ефекти /токсичност/. Добре е да не рискувате. От друга страна, може да опитате, но не с цял плод, а с ¼ например, като наблюдавате внимателно ефекта. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Marinova
    • 2020-10-12 17:50:37
    Здравейте,имам сериозен проблем. Понеже се намирам в чужбина ,искам да се консултирам с вас. Изписаха ми един антидепресант,понеже преживях операция в следствие на аборт. Личната ми лекарка,реши ,че трябва да ми предпише това лекарство, но аз нямам депресия ,освен стреса,който всеки би получил след загуба на дете. Аз имах болки от операцията ,но без преглед ми изписаха Opipram 50 mg,сутрин и вечер,обяснението беше,че болките ми са на психическа основа. Пих го два месеца сутрин и вечер ,а втория месец по едно сутрин и реших,че не се нуждая от това лекарство. Говорих с други лекари ,някой ми казаха веднага да го спра ,други да намалям дозата по постепенно. И реших да го спирам,8 дни ,някак си издържах. Но после се започна едно виене на свят,гадене.И се наложи да изпия половин хапче. От тогава ги пия през 1 ден,през два. Сега даже съм намалила на 1/8 но пак ми е лошо, без него ми е зле и с него също. Не мога да повярвам ,че това ми се случва . Бихте ли ми дали някакъв съвет ,как да го спра? Наистина ще съм ви страшно благодарна.
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-10-15 09:26:21
    Здравейте, Периодът на отнемане се преживява различно, в зависимост от метаболизма и индивидуалната чувствителност на нервната система. Макар че е приеман за кратко и в малка доза, добре е да се ускори отделянето на антидепресанта и метаболитите му, като се приема продукт от Млечен бодил, Репей, Тисилин, Артишок, Глухарче или друг хепатопротектор /подобряват функцията на черния дроб, където се разграждат медикаментите/, напр. DetoxiCleanse™ за оптимална детоксикация. Ако нямате възможност за някой от тези продукти, вярвам ще се намери билкова аптека, от където да се снабдите с царевична коса и корен от глухарче, за да проведете детоксикацията. Опипрамол приемайте по 1/8 през ден около 10 дни, след което през 36 часа 5-6 пъти, после през 2 дни 5-6 пъти. За да се намалят неприятните усещания, може да приемате Валериана, сух или течен екстакт. Добре е да направите изследване за чернодробна функция. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Мехмед
    • 2020-10-22 17:50:50
    Здравейте ! От 2014 година съм болен от БАР. Отивал съм на много лекари и последно се лекувам при доц.Панов в Стара Загора.Без лекарства не мога да спя , а с лекарствата спя прекалено много и то през деня, както и не излизам от вкъщи.Единствено помагам на баба си на село но без мерак. Спя от 4 часа вечерта до 2 часа следобяд (цял ден спя).Приемам лекарствата: Реагила 3 мг сутрин 1 , Ланвексин 75 мг 1 сутрин, Конвулекс 300мг 1 сутрин и 1 вечер, Клонарекс 0,5 мг 1/2 вечер. След като напуснах работа почна този стадий с много сън. Напуснах работа поради това че всеки ден се депресирах и се засягах когато някой ми каже нещо на работа. Както в момента имам наднормено тегло. Моля да ми помогнете за проблема със съня и ще съм много благодарен за вашите съвети!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-10-29 13:08:18
    Здравейте, Състоянието Ви изисква консултация със специалист по проблеми със съня. https://www.tokudabolnica.bg/bg/neurology/sleep-medicine-and-obstructive-sleep-apnea - тук може да се запишете за преглед и изследвания. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Мирела
    • 2020-11-07 09:03:36
    Здравейте! След 2 годишен прием на Escitasan /по препоръка на Невролог/ и след няколко поредни паник атаки отидох при психиатър. Каза да спра Есцитазана и ми предписа Бринтеликс 10 мг - х 2 таблетки сутрин след храна. Бриека -х 1 таб. След храна към 18 часа и Решаксофитол на гладно към 21 часа. Не са ли твърде много 2 таблетки сутрин Бринтеликс? Моля Ви кажете какво е мнението ви? При паник атаки нормално ли е да се предписват толкова много лекарства? Днес трябва да ги започна? Благодаря Ви!
    • Диана
    • 2020-12-25 10:32:31
    Здравейте и весели и свтли празници на всички!Пия Ципралекс от 5 месеца,почувствах подобрение след два месеца Сега след петия месец и малко натоварване на работа и супер емоции с подаръци се влоших!Усещане за тежест в гърдите,главоболие и тъга Мислите ли,че това ще отмине или трябва да увелича дозата,което не искам да правя,защото бях много добре с тази!Мога ли да изчакам и дали проблема ще се оправи
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-12-30 10:17:58
    Здравейте, Добре е да опитате да се справите без да увеличавате дозата. Най-вероятно напрежението от празниците допълнително ви е разстроило и ако си дадете повече почивка и малко упражнения с дълбоко дишане и отпускане ще ви върне баланса. Проверете кръвното си налягане. Може да приемате Валериана корен и Магнезий комплекс вечер преди лягане за сън.
    • Стела
    • 2020-12-30 17:24:28
    Здравейте,пия Велаксин сутрин и на обяд по 1таблетка,след безумно мн антидепресанти от които се влошавам този горе долу съм добре,правя депресивни епизоди които се повтарят.Въпросът ми е понеже правим опити за бебе а без лекарства се чувствам мн зле дали може по време на бременносг да се пие по 1 таблетка само сутрин
    • д-р Шефкетова
    • 2021-01-05 09:40:50
    Здравейте, Велаксинът не бива да се приема по време на бременноса, ако много ви наложително го взимайте и спрете след положителен тест.Като цяло съветът ми е да направите консултация с психотерапевт и да спрете с опитите до стабилизиране на вашето емоционално състояние. Разбира се, ако възрастта ви не позволява ова има други медикаменти, които бихте могли да приемате, но е редно да се изпишат от лекар. д-р Шефкетова
    • Илияна
    • 2021-02-05 11:55:50
    Здравейте.Пия Аритави от може би три години.Лекарката ми каза да го спра изведнъж,че нищо няма да ми стане.Не го пия втори ден и се чувствам ужасно.Знаех,че ще имам дискомфорт,но започвам да се притеснявам да не си причина някой удар,инсулт или да увредя организма си с това рязко спиране.Имам непоносимост към светлини,шумове,движенията които правя,изтръпват ти крайниците,потят ти се ръцете,все едно ти се движи мозъкът в главата,неориентираност изпитвам.Ще изтърпя тези симптоми,но много се притеснявам да не ми стане нещо.Колко време трае тая зависимост на организма и кога ще спре това отвратително състояние на дискомфорт.Надявам се да ми отговорите.Благодаря ви!
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-02-11 10:15:16
    Здравейте! Описаните симптоми са характерни за рязкото прекъсване на терапията с антидепресанти, особено когато е била дългогодишна. Всички те са отражение на пренастройването на организма към отсъствието на лекарството в мозъка и са неприятни, но не животозастрашаващи – няма да получите инсулт, инфаркт или трайно увреждане на нерви, но е възможно симптомите на отнемане да продължат още няколко седмици (не може да се предскаже колко точно – най-често 3-4), вероятно не с такава сила през цялото време, а с постепеннно отслабване. Описан е и случай на гърч след внезапното спиране на Cymbalta (лекарство със същата съставка), което е по-скоро екзотична находка и не е потвърдено отново. В редки случаи е възможно и някои от проявите да продължат до няколко месеца. При Аритави (дулоксетин), който е инхибитор на обратния захват на серотонина и норадреналина (SNRI), тези симптоми са обикновено по-слабо изразени, отколкото при типичните инхибитори на обратния захват на серотонина (SSRI), и е възможно проявите да отшумят и по-бързо. Досегашният опит показва, че няма физиологична опасност за живота при това рязко спиране, но трябва да се внимава с действията, изискващи точна координация и бързо взимане на решения, понеже мозъкът не е в оптималната си форма, докато ЦНС се пренастрои – в някои аспекти, синдромът на отнемането на антидепресантите напомня на абстинентните синдроми при зависимостите към упойващи вещества и са възможни резки промени в настроенията и реакциите. Лекарят е трябвало да Ви уведоми, че няма да е гладко спирането, а специалистът, който е назначил Аритави – да Ви изготви схема за спирането му с постоянно намаляващи дози. Възможно е приемът на Магнезий (250-500 мг дневно, например смесеният оксид-малат-глицерофосфат на Webber Naturals) да облекчи работата на нервната система и мускулите – може да опитате прием за около месец, за да се облекчат някои от симптомите; евентуално и витамини В комплекс. Поздрави, Борис Гинчев магистър-фармацевт
    • ЕМАНУИЛ
    • 2021-01-04 21:43:19
    Здравейте!За много години на всички!Пия Бринтеликс 10мг тъй като лекувам тревожност.Имам обаче следният въпрос вечер спя но все сънувам че преживявам нещо(още преди да започна със АД ).Дали ще отмине това или трябва да пия и нещо за сън?Комбинирам АД със Неврорелакс(билково).И малко по замъглени са тези сънища.А когато не пиех АД всяка сутрин след сън ме караше на диария.Ходих на доктор и ми каза че имам СРДЧ.Благодаря предварително.
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-01-07 10:03:44
    Здравейте и за много години! Според клиничните проучвания, при терапия с Бринтеликс (вортиоксетин) в доза от 10 мг дневно, вероятността да имате нетипични сънища, включително кошмари, е определена на по-малко от 1%, а при 15 мг дневно тя вече е 2% - и в двата случая, е сравнително малко вероятно Бринтеликс да влошава съня откъм естеството на сънищата; безсънието също не му е типичен страничен ефект, напротив – около 6% от пациентите са по-скоро замаяни или сънливи. От тази гледна точка, ми е трудно да предскажа дали и кога ще отминат тези сънища – вероятно не са свързани пряко с антидепресанта. Сънуването, че „преживявате нещо”, повлияно ли е от конкретно неприятно преживяване, или е по-скоро като тревожно предчувствие? В първия случай, може да опитате да използвате билковата формула СомниСенс (SomniSense) – тя съчетава екстракти от анксиолитичните (против тревожност и страх) екстракти от пасифлора, калифорнийски мак, шлемник и липа и подобрява съня. Във втория случай може да вземете Ашваганда (2 х 250 мг или 500 мг само вечер) – тя също нормализира процеса на заспиване и е подходяща, когато няма емоционална травма от минали събития – понеже изостря и паметта. И двата продукта са съвместими с антидепресанти; могат да облекчат донякъде и диарията вторично, чрез понижаване на стреса и невроналното предаване между дебелочревната лигавица и главния мозък. Конкретно срещу раздразненото дебело черво има пробиотици или съчетания на фибри и пробиотици – например Probiotic IBS Support 7 млрд. пробиотици на Webber Naturals, ако преобладава диарията, или Reliefibre Low FODMAP фибрите, ако диарията често се редува със запек. Ако СомниСенс/Ашваганда не окажат нужния ефект, опитайте с пробиотично/фибровия подход. Възможно е Неврорелакс да реагира донякъде неблагоприятно с Бринтеликс не защото не е добър продукт сам по себе си (напротив), а защото съдържа мелатонин – а за него е известно, че също повишава серотониновите нива в мозъка и може в съчетание с антидепресанти да усили раздразнителността, да доведе до сърцебиене, главоболие или треперене на мускулите (тремор). Това са начални прояви на серотониновия синдром и ако усетите такива, спрете веднага приема на Неврорелакс и на всичко, съдържащо мелатонин. В сериозните наръчници по лекарствени взаимодействия като цяло не се препоръчва съчетанието на мелатонина с антидепресанти, въпреки че в този продукт дозата му не е голяма. Поздрави, Борис Гинчев магистър-фармацевт
    • ЕМАНУИЛ
    • 2021-01-15 15:20:49
    Благодаря от сърце за отзоваването.Ами сънищата ми започнаха след силен стрес вечерта.И когато си легнах се събудих през ноща и ме напираше да повръщам но нищо не излизаше,после ме боляха органите.Това отмина и отогава сънувам че преживявам все нещо.Незнам дали ще се оправя с този антидепресант..
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-01-18 16:23:45
    Здравейте! Напълно възможно е след силен стресов стимул да се появи субективно усещане за „болка в органите”, без реално да има увреждане в някой от тях. Обикновено тези усещания изчезват с времето сравнително бързо, но неприятните спомени могат да останат дълго време. Антидепресанти като Бринтеликс могат да спомогнат за преодоляването им, но тези процеси варират индивидуално и е по-вероятно Вашият лекар да има по-точна представа какво да се очаква от терапията поради практическия си опит с пациентите. Опитайте да включите някой от посочените продукти за подобряване на ефекта от лечението – например СомниСенс, разбира се, без да прекратявате Бринтеликс. Има вероятност наистина да Ви се отрази добре. Поздрави, Борис Гинчев магистър-фармацевт
    • Красимира
    • 2021-01-12 11:48:37
    Здравейте! Приемам деанксит от 6 месеца по 1 на ден за тревожност и натрапливи мисли,но искам да го спра и да опитам с нещо билково.Въпроса ми е как се спира това лекарство и какво бихте ми препоръчали на билкова основа?
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-01-13 09:43:49
    Здравейте! Спирането на този тип медикаменти става в постепенно намаляващи дози и е добре да обсъдите това с лекаря, който го е назначил, или с друг специалист, за да се избегнат абстинентните нежелани реакции – особено след като сте го приемали дълго време всеки ден. Няма да бъде професионално да Ви предложа точна схема за намаляване на дозите – при всеки отделен случай подходът може да варира. Междувременно може да включите някой „анти-стрес” фитопрепарат, който не засилва серотониновото отделяне в синапсите – например Екс-Стрес на Nature’s Way – той е комбиниран продукт с маточина, ранилист, хмел, валериана, лют пипер и гроздовиден ресник и има седативно, анксиолитично (против тревожност) и умерено антидепресивно действие. Вместо него или заедно с него може да използвате също Ашваганда Сенсорил 2 х 1 капс. (заедно с Екс-стрес) или Ашваганда 500 мг на Nature’s Way също в доза 2 х 1 (самостоятелно). Тези продукти не взаимодействат с антидепресантите и не носят допълнителен риск от серотонинов синдром. След като бъде оттеглен Деанкситът (и то само ако лекарят прецени, че е безопасно в момента!), е възможно използването на добавки, засилващи синтеза и/или отделянето на серотонин – 5-Хидрокситриптофан (5-HTP) или пък Serenity Formula на Natural Factors – тя съдържа активиращи серотонина растителни екстракти – сибирски жен-шен и златен корен , наред с ашваганда и лавандула, и може да бъде добра (макар и не във всички случаи – потърсете мнението и на лекаря за Вашия) алтернатива на лекарствата. Serenity Formula ще отмени необходимостта от Екс-стрес, ако се стигне до пълно спиране на деанксита. Поздрави,
    • Боряна М.
    • 2021-01-14 14:42:32
    Здравейте! Може ли да се комбинира Алора с Флуанксол? Предписвани са ми Аритави и Левид, но ме притесняват страничните действия .
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-01-18 09:21:57
    Здравейте! Няма голям брой добре контролирани проучвания относно Пасифлора (Алора) и антипсихотици като Флуанксол, но съществува известен риск от засилена сънливост, ако се вземат заедно – което може да създаде рискови ситуации при шофиране, работа с машини или друга дейност, изискваща активна концентрация. По време на почивка или преди сън е възможно да се съчетават, като ефективността от дългосрочното им комбиниране не е оценявано в детайли. С антидепресанти като Аритави може да има полза да се приема Алора, понеже подобрява концентрацията и може да разнесе тревожните мисли и чувството за несигурност (потвърдено е за сравнително близкия до Аритави антидепресант Сертралин). Аритави и Левид могат да се комбинират и невинаги проявяват значителни странични реакции, но няма как да се предскаже със сигурност. Вероятно те не са назначени заедно с Флуанксол (това вече крие повече рискове!), а като негова алтернатива? Ако е така, доверете се на лекаря, който ги е назначил, и ги започнете в посочените от лекаря дози. С флуанксола може да опитате тонизиращия продукт Серенити формула на Natural Factors, но с Аритави той не е добре съвместим поради риск от серотонинова свръхстимулация. С Аритави и/или Левид може да опитате билковата формула Екс-стрес, която допълва ефектите им по отношение на справянето със стреса, тревожността и потиснатото настроение. При посочените два продукта рискът от сънливост е по-нисък – ако Алора Ви приспива много заедно с лекарствата, опитайте с някой от тях, но не и с всичките наведнъж. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Илиян
    • 2021-05-05 02:52:43
    Здравейте ! Имам нещо като депресия и реших да вземам золофт.Преди 2 години някъде един невролог ми го изписа ,поради същата причина.Имам като мозъчна мъгла ,може би от стрес ми се появява.Сега обаче като реших на своя глава да почна приема на золофт..на втория ден получих брутални странини ефекти.Топли вълни и все удно ток минава през тялото ми и от цялото това нещо идва и гаденето разбира се.Много странно ..защото преди като го пиех . Нямах никакви странични ефекти ..пия го по 50 мг на ден ..колкото и в опаковката си пише
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-05-07 08:46:20
    Здравейте, С времето състоянието на тъканите и органите се променя, променя се биохимичния баланс в тях и най-вече в мозъка, който е най-подвластен на времето и най-бързо остарява. Сега или трябва да опитате бавно и продължително да намалявате дозата до спиране на медикамента, или да се консултирате със специалист. д-р Петрова
    • Женя
    • 2021-01-29 21:23:15
    Здравейте.Колко време се чисти цяло организма след прием на антидепресанти 1,6г.? Има ли изследвания,които да направим ,за да разберем дали сме се изчистили като цяло?
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-02-01 17:27:32
    Здравейте! Всяко едно лекарство, включително и антидепресантите, има период на полуелиминиране от организма (half-life или t1/2), който зависи от химичната му структура, от начина му на действие, и от генетичните особености в метаболизма на организма. Half-life е времето, за което концентрацията на приетото лекарство в организма намалява наполовина; следователно, ако лекарството има полуживот 1 час, след час в организма ще е останало 50% от него, след 2 ч – 25% , след 3 ч – 12.5% и т.н., докато концентрацията му слезе до нула. Нямам представа какви антидепресанти сте приемали, но представителят им с най-дълъг полуживот е флуоксетинът (прозак, сарафем, бифлокс...), който се разгражда наполовина за 4-6 дни, но активният му метаболит има полуживот 7-15 дни. След него са циталопрамът (серопрам) с 33 ч, сертралинът (золофт) и флувоксаминът (лувокс) с около 26 ч, пароксетинът (пароксат, сероксат) с 21 ч и т.н. Продължителният, дори многогодишен прием на антидепресантите, не удължава значително периода им на полуелиминиране – напротив, понякога организмът се „научава” да ги разгражда по-бързо след дълъг прием, което може да доведе до толерантност към ефектите им и отслабване на действието. Следователно, дори да сте приемали точно флуоксетин и да вземем най-високата стойност на t1/2 за активния му метаболит в организма, един месец след спирането му в организма ще има 25% от последната еднократна доза, плюс някакви остатъчни количества, натрупани от дозите през дните преди това. Кинетиката на някои от антидепресантите е линейна и предсказуема, а на други като флуоксетина е нелинейна и пресмятането на времето за окончателното му елиминиране не е лека задача. Присъствието на самото лекарство в организма обаче не е най-важният фактор за предсказване на ефекта на оттеглянето му – важно значение има пренастройването на мозъка към функционирането в отсъствие на антидепресанта, което в някои случаи протича с абстинентни симптоми и други неприятни прояви. Поради това, лекарят определя по каква точно дозова схема се спира антидепресантът и какво може да го замени или допълни през това време. За всяко едно активно вещество на лекарствата може да се направи специфично изследване в лаборатория (лекарствен мониторинг), но не за всички има готови тестове, които можете да направите във всеки момент – някои тестове са по заявка (и понякога са доста скъпи). Обърнете се към някоя от големите доказани лаборатории за повече информация. Поздрави, Борис Гинчев магистър-фармацевт
    • Ива
    • 2021-03-18 13:45:15
    Здравейте! Преди време ме диагностицираха ме със тревожно-депресивно разтройство. Лекувах се 7 месеца със Золофт и Клонарекс 0.5мг., но Золофта ми направи проблеми със стомаха и го спряха. След постепенно намаляване на Клонарекса, от 3 месеца вече вземам Левид и Ремирта (започнах със 1 таблетка Левид сутрин и 1/2 таблетка Ремирта вечер). Но откакто започнах да ги взимам цикълът ми спря, вече 2 месеца нямам. Лекуващият ми лекар ми каза да ги спра и ми изписа Деанксит по схема(1 сутрин и 1 на обяд) . Аз започнах по негова препоръка отново да намалявам постепенно медикаментите и вече съм на 1/2 таблетка Левид сутрин и 1/4 Ремирта вечер. На 4-5 ден от намаляването започна пак стягане в гърдите, парене, световъртеж, гадене, направо си мисля че умирам. Минах през всякакви изследвания и тестове, на всички органи (кръвни, ехографи и т.н.) ,всичко е наред и в норма. Но прочетох, че трябва първо да изчистя Левида и Ремиртата от организма си преди да взема Деанксит, тъй като били от различни групи и при смесването на различни видове антидепресанти би могло да се получи тежко взаимодействие (т. н. серотонинов синдром). Наистина съм отчаяна, защото искам да се изчистя от тези медикаменти преди да започна Деанксит, но получавам тези ужасни симптоми отново. Бих искала да попитам за колко време горе долу ще се изчисти организма ми от медикаментите при моите дози? Ще има ли опасност при мен да се получи серотонинов синдром ако започна да вземам Деанксит сега? Също какви билкови препарати мога да взема междувременно, за да ми помогнат поне да по намаля тези симптоми? И може ли Деанксит да повлияе на цикъла ми и отново да не дойде? Извинявам се за многото въпроси, но съм много притеснена. Благодаря Ви предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-03-19 16:55:22
    Здравейте, Ремирта (миртазапин) обикновено остава в тялото между четири и осем дни, в зависимост от здравословното състояние и количеството на дозата. Времето на полуживот е от 20 до 40 часа, така че по-голямата част от лекарството е извън тялото в рамките на четири дни след последната доза. Миртазапин се метаболизира в черния дроб и за да подпомогнете детоксикацията може да приемате добавки, които стимулират чернодробната функция, да приемате повече чиста вода и подходящ билков чай – зелен, лайка, глухарче, ройбос и т.н., да спазвате детокс диета. Подходящи са добавките - Млечен бодил -Тисилин, Бял трън фитозоми, Бял трън, Силифос бял трън и т.н. Ако са изминали 8 дни от спиране на ремирта, може да се приеме, че тялото ви е пречистено и да започнете с Деанксит. Може да приемате горепосочените добавки профилактично при дългосрочен прием на лекарства. д-р Аелита Петрова
    • Ростислава
    • 2021-02-11 18:40:04
    Здравейте. Аз съм на флуанксол депо 20 mg на 15 дена. Посъветвах се с психиатър и ми каза, че мога да ги спра, но аз съм бременна в 9 месец. Тя каза, че не мога да кърмя, докато съм на това лекарство. Въпросът ми е колко време стои в организма. Аз си сложих инжекцията на 9.02.2021.,а терминът ми е на 20.02.2021г.Мога ли да кърмя, след като родя? Диагнозата ми е параноидна шизофрения, причинена от ПАВ. Много се надявам да ми отговорите и благодаря предварително.
    • д-р Шефкетова
    • 2021-02-15 09:17:56
    Здравейте, Счита се , че много малка концентрация от медикамента преминава в кърмата, но е хубаво да изчакате 4 седмици от последната доза. За да тръгне кърмата и да я задържите, ако си родите на термин стимулирайт кърмата и се цедете.
    • Милена
    • 2021-02-14 15:43:42
    Здравейте! Лекувам се от депресия. Приемам антидепресантите Велаксин, Хедонин и Ремирта, в различни комбинации. Също така и хранителната добавка Либрето. Бихте ли ми казали, кой продукт за менопауза е подходящ за мен!
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-02-16 09:24:05
    Здравейте! Трудно може да се посочи „най-добър“ продукт срещу проявите на менопаузата – като основни природни средства могат да бъдат полезни както Витекс и Див ям (Витекс при преобладаващо депресивни настроения, а дивият ям – при храносмилателни смущения), така и соевите изофлавони или детелината (съответно при естрогенен дефицит и остеопороза). Има един добър тонизиращ продукт с комплексно повлияване на различните симптоми, който е съвместим с антидепресантите и с компонентите на Libretto – Femme Calm Menopause Formula на Webber Naturals. Съчетава витекс, китайска ангелика, черен кохош, гама-оризанол и хесперидин – природни компоненти, облекчаващи нощните изпотявания, горещите вълни, депресивните и биполярни настроения, безсънието и загубата на костно вещество, породена от естрогенния дефицит. Има положително въздействие върху холестерола и ускорява метаболизма на мазнини и въглехидрати с възможен стимулиращ отслабването и либидото ефект, или поне при здравословна диета и редовен сън. Femme Cal, Menopause Formula се приема в доза от 3 пъти по 1 капсула за три месеца; могат да се правят два такива курса в годината. Аналогичен продукт е MenoSense на Natural Factors, при същата дозировка (3 x 1 за три месеца) или 2 х 2 капс.(за 2 месеца). Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Иван
    • 2021-02-21 16:42:03
    Здравейте!От 6 години пия Ривотрил за проблеми със съня!Моля ви за съвет и помощ как да го спра,правил съм опити но за са съжаление безуспешни.Благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-02-23 11:31:36
    Здравейте, Ривотрил трябва да се спира постепенно. Опитите Ви са били неуспешни…може би сте развил силна зависимост към медикамента. В такъв случай трябва да увеличите времето за прекратяване на приема до 2-3 месеца, като междувременно спазвате детоксикираща диета и приемате билки/хранителни добавки, които са в помощ на метаболизирането/разграждането/ и отделянето на метаболитите. Такива са продуктите в подкрепа на чернодробната функция - Milk Thistle / Бял трън, Бял трън фитозоми, Силифос бял трън и т.н. Но дори така, е възможно организмът Ви да реагира остро на отнемането на ривотрил-а, поради което е добре да потърсите помощ от специалист по токсикология. Може би ще се наложи междувременно да приемате Диазепам или друг медикамент по преценка на лекаря, за да се овладеят страничните реакции от спирането на медикамента. https://bestdoctors.bg/doctors/speciality/70 https://superdoc.bg/lekari/toksikolog/sofia
    • Ева
    • 2021-04-20 19:41:26
    Здравейте! Пия золофт от месец и половина. От както го започнах на втората седмица ми се появи зверско безсъние. Лекарите ме убеждават, че ще мине, но според мен се задълбочава. Дори хапчетата за сън не ми помагат особено. Освен това цикъла ми почти спря. Какво да правя? Иска ми се да спра да пия АД, направо съм в ужас. Но ме е страх ако го спра да не стане по-зле положението.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-22 08:22:59
    Здравейте, Възможно е спирането на АД да е свързано с неприятни усещания, които по-скоро ще се дължат на страха от отнемането на АД, колкото на симптоми от физическото тяло. Ето защо, за да го прекъснете без проблеми, първо трябва да се подготвите психически. Говорете с психотерапевт, с приятели, описвайте страховете си, водете си видеодневник и каквото още се сетите, за да стигнете до убеждението, че сте готова да живеете без АД. Може и сега да опитате, но е необходимо лекуващият лекар да прецени и определи схемата. Методът Рейки също може да Ви помогне да осмислите ситуацията и да се освободите от страховете си. Успокоява нервната система и подобрява съня. За подобряване на съня може да приемате Магнезий комплекс по 2 капс. Вечер + корен Валериана. д-р Петрова
    • Надежда Соколова
    • 2021-03-05 13:48:04
    Здравейте! От два месеца приемам Ремирта от 30 мг. по 1/2 таблетка вечер,но не се чувствам добре от нея. Консултирах се с лекарят , който ми я изписа и той ми каза постепенно да я спра.Възможно ли е след толкова кратък прием да имам синдром на отнемане и с какъв билков медикамент мога да я заменя веднага след спирането?
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-03-08 10:31:43
    Здравейте! Даде ли Ви лекарят точна схема, по която постепенно да я спрете? Понеже ½ таблетка е поначало неголяма доза и плавното ѝ намаляване без рязко спиране трябва да се прецизира от лекаря. Ако сте приемали Ремирта само два месеца, и то по половин таблетка дневно, вероятно няма да имате значителни абстинентни прояви, или ако се появят такива, едва ли ще траят повече от няколко дни до седмица-две. Не познавам състоянието Ви, за да предложа точен природен заместител на Ремирта, но ако изходим от най-общата диагноза „депресия“, може да се опита с 4-хидрокситриптофан (5-HTP) – 2 x 100 мг (с контролирано освобождаване) за 2-3 месеца; с жълт кантарион при преобладаваща апатия и потиснато настроение; с комбинирания продукт Екс-стрес при нервно напрежение и „прегаряне“ от хроничен стрес; със Серенити формула (Natural Factors) при преобладаваща умора и безсъние; със златен корен при депресия с понижена работоспособност и често боледуване поради понижен имунитет; с Мака за жени при понижено либидо и хронична умора с апатия; с Asian Energy Boost на Life Extension при нарушена памет и концентрация поради депресия и хроничен стрес. В описанията на всяко едно от тях на сайта има посочени дозировки, придържайте се към тях. Ако се спрете на жълтия кантарион, го ползвайте самостоятелно, понеже намалява ефекта на редица други лекарства и природни добавки поради активация на важни чернодробни ензими, които ги разграждат; 5-HTP също е най-добре да ползвате самостоятелно – това е най-общият антидепресантен агент, нормализиращ серотониновите нива, и може да ползвате първо него за 2-3 месеца, а след това да го спрете и да приемате някое от другите - може да ги комбинирате според преобладаващите симптоми. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Радославa
    • 2021-03-22 16:32:15
    Здравейте! Аз от 10 месеца приемам есциталопрам.Имах свръхчувствителност към шум и лекарят ми го изписа, но сега съм извън страната и не мога да се консултирам с лекарят си.Искам да спирам приема, защото получавам световъртеж и отпадналост, и си мисля, че е от това лекарство.Приемам по 5 мг само вечер и не знам как да го намаля. Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-03-24 13:53:11
    Здравейте, Необходимо е постепенно да намалявате дозата за около 2 седмици – ½ - 4-5 дни, ако е възможно ¼ 3 – 4 дни, ако не е възможно да разделите таблетката, приемайте по ½ през ден 5-6 пъти. Дозата Ви е малка и би трябвало за това време тялото да се освободи от метаболитите на медикамента до степен да не причинява проблем при пълното отнемане. Междувременно се хранете здравословно предимно с растителна и пълнозърнеста храна, като приемате чайове и добавки за стимулиране детокс функцията на черния дроб, където се метаболизира медикамента – Млечен бодил, глухарче и т.н. д-р Петрова
    • ЖОРО
    • 2021-03-23 16:11:30
    Здравейте. Пия Золофт от 10 дни по половин таблетка, но не се чувствам добре от мего. Мога ли да го спра рязко и ще получа ли симптоми на отнемане.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-03-24 17:01:25
    Здравейте, Макар да сте го приемала само 10 дни, възможно е организмът ви да реагира на внезапното отнемане с неприятни симптоми. Добре е да го прекъснете постепенно за около 1 седмица.
    • ЖОРО
    • 2021-03-25 17:04:42
    Благодаря за отговора. По каква схема да го спирам в рамките на седмица? Да го деля на четвъртинки или през ден да го приемам?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-03-26 15:43:39
    Здравейте, 3 дена по ¼ и 2-3 пъти по ¼ през ден.
    • Венцислав
    • 2021-04-01 15:06:39
    Здравейте, от Август миналата година приемам Деанксит, имах гадене, замайване, неможех да си фокусирам погледа, пищяха ми ушите, много зле. След започване на приема до 2 седмици се нормализирах, правих опит да го спра Ноември, но беше рязко и получих силен синдром на отнемане, започнах го пак и от Януари започнах плавно намаляване на дозата. Въпреки това при всяко намаляване получавах гадене, замайване, тревожност за 5-6 дни, след което се нормализираше. От една седмица го спрях най-накрая, почти не усещам гадене, замайване, тревожност вече, за по минута на ден и е много слабо. Обаче стомахът ми е в ужасно състояние, имам подуване, ям две хапки и съм подут, държи така по 8-9 часа, спрях да ям мляко, ядки, почти всичко. Свалил съм сигурно 5-6 килограма за седмица, бях на картофена крем супа, от вчера на пилешко варено и варени картофи. Ходих на гастроентеролог, гледа ме на ехограф каза че нищо ми няма на органите, изписаха ми хапче за киселини и Иберогаст. 2-3 дни след прегледа съм по-добре, но мисля че подуването намаля от корекции в диетата по-скоро. Правиха ми изследване за Хелио бактерия, отрицателен тест, дадох пълни кръвни изследвания и урина, всичко ми е в норми. Почти съм убеден че това е от спирането на Деанксит, макар че всички ме убеждават как не било от него, колко време ще продължи и има ли нещо друго, което мога да приемам за да ускоря процеса, не издържам, едва се храня? Спортувам, ходя на фитнес, дори протеинов шейк немога да изпия без да се подуя. В момента пробвам с чай от жълт кантарион, но съм със смесени чувства до колко помага... Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-02 15:59:18
    Здравейте, За да се успокои лигавицата на стомаха и да я предпазите от допълнително дразнене при хранене е добре да приемате ХУСК, Живовляк или ябълков пектин – вещества, които ще „облицоват“ лигавицата, ще я защитят и ще предпазят от подуване и киселини. Пектинът в началото е по-добре да бъде под формата на печени ябълки. Хуск може да се купи и от аптеките в насипно състояние /плик с люспи от псилиум/. Добре е да се стараете да дъвчете хапките продължително и да спазвате правилата за правилно комбиниране на продуктите. Подходя е чай от лайка или мента, може да го комбинирате с ХУСК- а, вместо водата – успокояват стомаха и подуването. Напр. сутрин на гладно ХУСК, разтворен с топъл, не горещ чай от лайка, след половин – един час закуска с каша от елда, втора закуска печена ябълка, обяд варено пилешко + салата от моркови, задушени моркови, тиквички и други, които ви понасят /не картофи, не е подходяща комбинация/. Втора закуска-следобедна отново печена ябълка. Картофи + салата за вечеря около 18-19 часа вечерта. Ако огладнеете – чай от мента+1 с.л. сусамов тахан от белени семки /пълнозърнестият може да подразни лигавицата/. Ако ядете хляб, нека е препечен, Добруджа. Няколко дни по този начин, като междувременно потърсите лекар диетолог за изработване на индивидуална диета.
    • Венцислав
    • 2021-04-02 21:32:26
    Много Ви благодаря Доктор Петрова. Купих си всички съставки и в момента следвам препоръката Ви. Мога да потвърдя, че нямам подуване за момента. Започваше в стомаха, след час два го усещах отляво и отдясно точно под ребрата, като газове в дебелото черво, но нямах повишено отделяне на газове, странно... Понеделник имам контролен преглед на гастроентеролог, ще видим до тогава как ще се чувствам. Винаги ще помня времето, когато взимах антидепресанти и времето когато ги спрях. През живота си не бях минавал през нещо по-ужасно от това. Всичко най-хубаво Ви желая и благодаря отново.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-06 10:58:15
    Здравейте, Желая Ви здраве и добро настроение! д-р Петрова
    • Диляна
    • 2021-04-02 09:26:14
    Здравейте, от година се лекувам от лека депресия и проблеми със съня със 1/2 Ремирта. Заради качването на килограми, а и защото трябваше да започна нова работа (а Ремиртата ме прави супер отпусната и сънлива дори и през деня ) , психиатъра реши да ми го смени със Сероксат 20 мг. по половинка сутрин. Обаче ми каза да продължа да вземам Ремирта по 1/4 вечер(тъй като не може да се спре рязко) . Аз съм доста уплашена (по принцип си имам страх да взимам по няколко хапчета едновременно, каквито и да са). Тези два антидепресанти могат ли да се съчетават и ще имат ли сериозни странични ефекти, например да се пренатрупа серотонин с тези дози, които трябва да взимам? Искрени благодарности!
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-04-05 08:35:25
    Здравейте! Правилно е да не се спират антидепресанти внезапно и схеми като тази, която Ви е назначена, е в реда на нещата. Освен по време на прехода от единия препарат към другия, комбинацията на двата антидепресанта се използва по време на голям депресивен епизод и при някои форми на панически разстройства, като не се отбелязват засилени странични реакции, а поносимостта на съчетанието в редица случаи е по-добра от тази на всеки един от препаратите поотделно. Поначало е възможно да се „пренатрупа“ серотонин, нро е малко вероятно при тези дози – четвърт Ремирта и половин Сероксат, да се получи подобна реакция. Доверете се на лекаря и ги приемайте заедно известно време (колкото е определил/а), след което продължете само със сероксата. Не ги съчетавайте по възможност с други седативни/сънотворни/антидепресантни лекарства и добавки по време на прехода, а също така с алкохол, за да не се развият неприятни смесени реакции на възбуждане и задържане в мозъка. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Dimitar
    • 2021-04-08 19:38:56
    Здравейте. Може ли да се комбинира дулсевиа с есобел? Преди пиех само есобел и единственото нещо като страничен ефект беше, че често ме болеше главата. А сега от дулсевиата не ме боли главата, но пък има недостиг на въздух, треперене, страх и трябва да пия ксанакс, за да се нормализирам. А аз не го ща този ксанакс, преди като цяло си ми беше добре с есобела, само дето пусната глава ме болеше много често и не от ксанакс ми минаваше, а само от беналгин.
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-04-13 08:23:41
    Здравейте! Най-важно е да се изключи вероятността задухът да се дължи на актуалната в момента ковид-19 инфекция, понеже тя може да предизвика подобна симптоматика – проверете с бърз антигенен тест дали вирусът присъства в организма, и ако отговорът е да – незабавно се обърнете към лекар! Приемахте ли есобел и дулсевиа едновременно, преди да се появи задух, треперене и страх, или само второто? Съчетаването на двата антидепресанта (никога не го правете, ако не го е назначил лекарят!) може да увеличи риска от настъпването на серотонинов синдром – при него може да се наблюдава сърцебиене, задух, мускулно треперене, объркване, дори гърчове в тежките случаи. Поради това двата медикамента обикновено не се назначават заедно, освен в специфични случаи и строго контролирани от психиатъра дози, за да се избегне настъпването на тази опасна странична реакция. Не е редно да Ви даваме препоръки относно това, кое от лекарствата да спрете и кое да остане, и в какви дози – това може да каже само лекарят, който следи състоянието Ви. Ксанакс не е средство за главоболие и следва да се използва само, когато наистина има сериозна нужда от него, например при силен страх и тревожност. Аналгин или беналгин наистина са по-ефективни и безопасни, или пък парацетамол – те не изискват лекарско предписание. За нормализиране на общия стрес и страховите прояви може да използвате билковия продукт Екс-стрес на Nature’s Way – той няма директен серотонинергичен ефект и може да се приема на фона на антидепресантна терапия. Приемат се 2 капсули дневно наведнъж, след храна – през деня при страх и тревожност или преди лягане, ако са налице проблеми със съня. Също така, не използвайте продукти като 5-HTP, жълт кантарион или жен-шен, докато сте на антидепресантна терапия, поради същите рискове. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • СТЕЛИАНА АНГЕЛОВА
    • 2021-04-12 16:38:19
    Здравейте! От ноември 2019 г. вземам сутрин 1 таблетка Есобел 10 мг. От лятото на 2017 г. вземам вечер 1/2 таблетка Ремирта 30 мг. Моля Ви за схема на постепенно спиране на Ремирта-та. Благодаря Ви! Опитите да се свържа с психиатъра ми са без успех - заминал е за Канада. Разчитам на Вашия съвет.
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-04-13 13:20:47
    Здравейте! Нямаме право по закон да препоръчваме и назнааваме дозировки на лекарствени продукти, които са по лекарско предписание – щом нямате връзка с лекаря, който ги е назначил, обърнете се към друг специалист с опит в терапията на депресивните състояния, който ще Ви изготви схема съобразно индивидуалните особености. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Svetleto
    • 2021-04-15 08:06:46
    Здравейте! От около месец получавам паник атаки. Лекарят ми предписа Есобел от 10мг. сутрин по половин таблетка, ксанакс от 0,5 мг. сутрин и обед по половин таблетка и вечер по 1 таблетка. От три дни пия антидепресанта, но се притеснявам от страничните ефекти описани в листовката. Мога ли да го спра?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-16 08:20:34
    Здравейте, Макар да са приемани за кратко време, антидепресантите се прекъсват постепенно. Есобел 3 дни по ¼ от таблетката, 3 пъти през ден. Ксанакс – 3 дни 3 по ½, 3 дни 2 по ½, 3 дни по ½, 3 пъти по ½ през ден. След това, за ПА може да приемате хранителни добавки и да правите мисловни, дихателни и други упражнения. Ако проявявате интерес, пишете ни отново. Добре е да приемате повече чиста вода и детокс чай.
    • Svetleto
    • 2021-04-18 08:18:46
    Благодаря за съвета Ви! Вземам АД 6-ти ден вече преди да прочета отговора ви. Трябва ли да го вземам 6 дни през ден по 1/4?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-20 10:13:39
    Здравейте, Идеята е да прекратите приема за възможно най-продължително време, за да може подсъзнателно да свикнете с мисълта, че нищо страшно няма да се случи след това. Следвайте схемата или друга, която предлага още по-бавен процес на прекъсване. Синдромът на отнемане до голяма степен се дължи на емоционалното привикване и зависимост от чувството за сигурност, което хапчето дава. Вие бързо се ориентирате, че не Ви е нужно, но не вреди да сте предпазлива. Медикаментите, които повлияват мозъчната дейност могат да бъдат доста объркващи и усложняващи живота.
    • Svetleto
    • 2021-04-29 07:33:17
    Здравейте! От както приемах Есобел, започнах да повишавам кръвното налягане. До сега винаги съм била с ниско кръвно и изведнъж 160\120. Постепенно спрях есобела, но продължавам да вдигам кръвно. Лекарят ми каза, че не е от АД, но въпреки това реших да го спра. Предписаха ми Ремотив от 250мг. 2 по 1 таблетка, ксанкса ми препоръча да го приемам сутрин и обед по 1\2 таб. и вечер по 1 таблетка. Все още имам П.А, но най вече ме притеснява кръвното налягане. От както спрях Есобел кръвното ми е 140\90. Сега вземам и лекарства за понижаване на кръвното налягане. Възможно ли е да го повишавам от стреса и напрежението. Освен това приемам и хранителни добавки витамини от Б група, приемам и магнезий. Наскоро си направих и изследване на витамин Д и се оказа че е ниско-22. Приемам по 20 капки Вигантол 2 пъти седмично. Благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-29 15:12:32
    Здравейте, Правите, каквото е нужно и кръвното постепенно ще се нормализира. Но, наистина, стресът и напрежението повишават кръвното налягане, тъй като предизвикват спазъм на съдовете. Добре е да направите нужното, за да се успокоявате и освобождавате напрежението. Има толкова много добри упражнения за успокояване на ума и освобождаване на стреса, а има и специалисти по алтернативна медицина, които да ви помогнат. След като приемате ксанакс /от групата на бензодиазепините/ и ремотив /жълт кантарион/, както знаете, лечението и дозата трябва да се контролират от лекаря, поради възможното лекарствено взаимодействие. д-р Петрова
    • Ангелинка
    • 2021-05-04 13:19:07
    Здравейте, пия дулодет и тритико, но тритико то вече го спирам по схема. Страхувам се че като го спра ще получа тревожност и затова да попитам може ли да комбинирам дулодет със деанксит. Дали са съвместими. Благодаря.
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-05-07 09:25:31
    Здравейте! Нямам право да Ви препоръчвам употребата на лекарства, отпускани по лекарско предписание, каквото е Деанксит – това е в компетенциите на лекаря, който познава Вашия случай. Като обща информация мога да кажа, че Деанксит е двукомпонентно лекарство, всеки един от компонентите на който – флупентиксол и мелитрацен, може да взаимодейства с Дулодет по свой начин. Флупентиксолът може да доведе до прекалена сънливост и замаяност, а мелитраценът може да увеличи риска от серотонинов синдром – въпреки че при някои специфични състояния могат да бъдат сполучлива комбинация – непременно говорете с лекаря относно това, преди да ги съчетаете. Също така, дулодет и деанксит заедно могат да повишат кръвното налягане поради комбинирания серотонинергичен/допаминергичен ефект, т.е. могат да се очакват разнообразни и разнопосочни влияния върху организма. Безопасни при съчетание с антидепресанти като Дулодет са някои растителни продукти като Ашваганда Сенсорил или комбинираният специалитет Екс-стрес – те понижават тревожността и балансират настроението, без да се намесват пряко в действието или метаболизма на Дулодет. Екс-стрес е противопоказан при естрогенова доминантност или фамилна предразположеност към естроген-зависима патология; Ашваганда се понася добре от голямата част потребители, освен от лицата с хиперфункция на щитовидната жлеза. Ако използвате някой от тези продукти, докато спирате Тритико, е напълно възможно да избегнете пристъпите на тревожност и/или паника. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Йорданова
    • 2021-04-20 13:59:24
    Здравейте! Пия анафранил от години, по 50 мг дневно. Обаче се заразих с ковид и ми изписаха Антистенокардин за разреждане на кръвта. От както го пия прекъснах анафранила (10 дни), защото четох, че не са добра комбинация. Но искам да си го продължа, защото на моменти усещам силна тревожност. Какво да правя? Каква реакция може да се получи от двете лекарства? Освен да спра антистенокардина?!
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-04-22 09:49:28
    Здравейте! Не е в компетенцията ни да препоръчваме приемане, промяна в дозите или прекратяване на приема на лекарства, които са по лекарско предписание – особено ако някое от тях е приемано дълги години и отведнъж е спряно – правилно е да се обърнете към лекаря, който познава Вашето състояние. От гледна точка на взаимодействията, съчетанието на дипиридамол (антистенокардин) и кломипрамин (анафранил) може да увеличи риска от спадане на кръвното налягане, включително бързо настъпващо такова с опасност от припадане при лица с ниско кръвно налягане – трудно е да се предскаже колко голям е рискът, понеже има индивидуални вариации, но не е незначителен. Ако анафранилът е спрян преди десет дни, вероятността от спад в кръвното налягане вече е малка и не е наложително да спирате антистенокардина - все пак няма да го пиете вечно, а само по време на инфекцията и вероятно известно време след нея – особено ако сте в рискова за съдови инциденти група. Ако тревожността е сериозен проблем, може за времето на прием на антистенокардина (което трябва да се посочи от лекаря, който го е назначил) да използвате някоя билкова формула с анксиолитично действие, например Екс-Стрес на Nature’s Way е добър вариант, който не създава зависимост, не влияе така драстично на кръвното налягане и има едновременно успокояващ и тонизиращ ефект. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Наталия
    • 2021-04-25 17:00:49
    Здравейте! Диагнозата ми е смесено депресивно-тревожно разтройство. Предписан ми е Есобел 10мг, по 1 таблетка дневно. Пиех го 5 седмици, ефектът имаше, депресията намаля, но остана безпокойство, който ме измъчва, и доктора ми увеличи дозата на 1,5 таблетки (така го пия от една седмица). Други препарати не пия, освен вит. С, В и селен. Валериана не помага в никакъв вид. Въпроса ми е : можете ли да ми препоръчате към това лечение да се добави още някакъв подходящ и съвместим с Есобел препарат за успокояване, който, разбира се ще го коментирам и с лекуващия ми лекар. Благодаря предварително!
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-04-27 09:25:54
    Здравейте! Безопасно можете да съчетаете есобела с комбинирания продукт на Nature’s Way Екс-стрес 445 мг (Ex-Stress) – той съчетава седативни, анксиолитични и антидепресивни билкови компоненти и може да както да подобри съня и настроението, така и да облекчи физическите прояви на депресивно-тревожното разстройство – учестен пулс, главоболие, утежнено дишане и стомашен дискомфорт. В Ex-Stress не се съдържат съставки, които могат да причинят серотонинов синдром самостоятелно или в комбинация с антидепресантите. Дозата му е две капсули дневно, наведнъж или на два пъти по една, след хранене – в зависимост от хронологията на симптомите. Друг вариант, съвместим с есобел и SSRI-антидепресантите по принцип, е Ашваганда Сенсорил на Natural Factors – той балансира възбудните и задръжните импулси в ЦНС по сигналния път на гама-аминомаслената киселина (GABA), без да пречи на серотонинергичния механизъм на есобела. Ашваганда (Withania somnifera) е едно от великите лечебни растения на Аюрведа, регулиращо умствената сфера и противодействащо на стреса, умората и депресията. Допълнителни ползи от Ашваганда са подобряването на липидния профил и на глюкозния метаболизъм, поради което е подходяща и при диабет и/или дислипидемия. И неговата доза е два пъти по една капсула, след храна. Екс-стрес и Ашваганда могат дори да се комбинират при тежките депресии, но в присъствието на антидепресант като Есобел вероятно само едното ще бъде достатъчно. И двете средства са съвместими с всякакви витамини и минерали. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Цецо
    • 2021-05-10 14:46:08
    Здравейте, Искам да попитам за мнение за две хранителни добавки-Алора и Седатив РС. Крие ли някакъв риск за здравето употребата им.Питам защото използвам от седмица Алората,но няма нещо голям ефект и мисля да премина на Седатив,но незнам дали и там няма да е така. При приема на 2 т.вечер не можах да спя изобщо,смених на 1т.обяд и 1т. вечер два дни и спах но през следобед бях замаян и сънлив и болка в главата.Кръвно също пада така е описано Просто въртях варианти на прием и мисля да спра приема и и да премина на другата,но искам мнение. Искам да мога да спя нощем и да нямам ПА и напрегнатост през деня. Преди това бях на Тритико 4 месеца като го пих един месец 25мг.,два месеца и полувина 50мг.и две седмици 25мг и го спрях.Пия за кръвно Ко хипертоник.
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-05-12 11:13:43
    Здравейте! Няма специфични рискове, свързани с употребата на тези два продукта – Алора съдържа екстракт от пасифлора (страстоцвет), който може понякога да предизвика сънливост или замаяност, а също гадене или обърканост, но това рядко се случва в нормалните ѝ дози. Седатиф PC е хомеопатичен препарат и по правило не дава странични реакции – понякога действа добре, друг път изобщо (има индивидуални различия), но не крие рискове. Възможно е и да се съчетае с Алора, без това да е опасно. Ако обаче тези продукти не Ви въздействат оптимално, може да опитате някой от нашите комбинирани специалитети срещу безсъние и тревожност, които в повечето случаи подобряват и кръвното налягане. Един от подходящите продукти за целта, който съдържа и пасифлора, наред с екстракти от хмел, шлемник и валериана, е Формулата за спокоен сън (Sleep Relax Formula) на Natural Factors – приема се от една до три капсули наведнъж, вечер преди лягане (първите няколко дни по една за проверка на ефекта и поносимостта). Тя ускорява времето на заспиване, намалява вероятността от спонтанно пробуждане през нощта и удължава пълноценния сън, без да води до прекалена сънливост. Sleep Relax Formula е съвместима със Седатиф, който може да ползвате през деня за нормализиране на нервното напрежение през деня. Друго природно средство с добър ефект при безсъние е мелатонинът (в еднократна вечерна доза от 3 до 10 мг). Може да ползвате бързодействащия мелатонин на Webber Naturals от 3 мг, или пък този с удължено освобождаване от 5 мг (също на Webber) – според това, дали е по-трудно заспиването, или поддържането на продължителния сън. Той е съвместим с всички добавки, които споменахме, а също и с Ко-хипертоника. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Dimitar
    • 2021-05-19 15:40:47
    Здравейте, от няколко дена ми изписаха золофт, флуанксол и ксанакс, по принцип флуанксола го пия отдавна. Първите дни золофта ми го изписаха по 25мг, след това да стане на 50мг. Първите дни имах болки в ръцете и краката, сякаш някой ме е ударил. Дори в началото имах и 37 температура, която уж изчезна. само че на 5-тия ден на обяд ми стана тежко на организма, студ, треперене, което спираше и пак започваше. Ту затруднено дишане, ту сърцебиене. Това продължи близо 7 часа. Главата не ме болеше, но организма някак си се натовари много. И Болки в корема имах през това време. Също няколко дни диария имам. Снощи пак към 10 часа същата криза получих. Чак към 2 през нощта ми отмина. Сега вече трябва да взема по 50 и направо ме е страх да не се влоша още. Доктора ми каза още няколко дни да пия по 25 и тогава на 50. Уж ще отмине, но си е страшно толкова време да ме държи така. Четох и за серотонинов синдром. И се плаша да не го имам и него. Уж пише ако се пие золофта с други хапчета се получава, но аз пия само золофт, флуанксол и ксанакс. Мисля, че имам проблем и с храносмилането, като ям ми става тежко, въпреки, че не съм ял много. Какви витамини мога да взимам докато се поолегнат нещата. Може ли от золофта организма ми да има загуба на някакви витамини? И как да ги набавя? Примерно да ям определени плодове или зеленчуци, за да си набавя недостига. Четох една статия за Витамин Д и золофт: "Яжте храни, богати на витамин D, докато приемате Золофт, за да подобрите терапевтичния ефект на лекарството. Можете да получите витамин D от храни като масло от черен дроб на треска, скумрия, риба тон, мляко, сирене, кисело мляко, портокалов сок, подсилен с витамин D, яйца, маргарин, сьомга, сардини и подсилени зърнени закуски. Можете също така да получите витамин D от 10 до 15 минути излагане на слънце три пъти седмично, според MedlinePlus." Поздрави, живи здрави.
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-05-21 08:25:46
    Здравейте! Важно е да се изключи вероятността да развивате серотонинов синдром или не по-малко опасния невролептичен малигнен синдром (НМС) – първият може да се получи от золофта, а вторият – от добавянето на золофта към флуанксола. И двете състояния могат да бъдат животозастрашаващи, поради което е най-добре да се обърнете към лекар възможно най-скоро! НМС протича с висока температура, изпотяване, объркване, учестен пулс и промени в кръвното налягане и в тежките случаи протича с гърчове. Ако се установи склонност на организма към прояви на НМС, това не означава непременно да спрете лекарствата – може флуанксолът да се рестартира при по-ниска доза, но това се решава само от лекаря. Ако лекарят не открие признаци на серотонинов синдром или на НМС, направете си бърз антигенен тест за COVID-19 – той също може да протече с температура, мускулна скованост и задух, а понякога и с диария. За няколко дни не е възможно да развиете дефицит на витамини или минерали от золофта или ксанакса, но след многомесечна употреба може да се стигне до относителен дефицит на В комплекс или витамин D, въпреки че не се наблюдава у всички пациенти. Ако имате притеснения относно тези нутриенти, вземете си един Алайв мултивитамини (по 1 табл. дневно – може стандартните таблетки или тези специално за мъже/мъже 50+ според възрастта) и няма да Ви липсва нищо от важните нутриенти, докато пиете золофта. Ако Ви се намира време за слънчеви бани, те определено не са лош начин да си набавите витамин D – източниците, които посочвате, също важат. Ако имате много забързано ежедневие и нямате време за набавянето на толкова разнообразна храна, може да взимате по 400IU витамин D3 дневно за няколко месеца. Различните видове семена, ядки и „карантия“ са добър източник на витамините от група В, които намаляват невротоксичността на антидепресанти и антипсихотици – при възможност, засилете присъствието им в диетата. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Dimitar
    • 2021-05-21 11:36:53
    Благодаря за отговора. Тези дни имам подобрение, съвсем леки кризи имам вече. Но като цяло през деня ми е неспокойно. Препоръчаха ми да си взема Омега 3 и Клеева тинктура. Предполагам може да се комбинира със золофта. Нещо друго можете ли да ми препоръчате да взимам за по-бързо усвояване на организма със золофта? Освен това съм много отпаднал физически. Най-обикновени неща не мога да върша, въпреки че психиката ми засега се подобрява. За ядене, ям, имам апетит, но няма сила още. Ковид го карах декември, не беше особено тежко, но не беше и леко. Тогава психиката ми издържа. Но през януари рухнах отново и се върнах почти в положението като преди 11 години, когато за първи път ми стана така. И тогава нямах грам сила, въпреки че се опитвах да върша най-обикновени домашни работи като сега. Поздрави.
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-05-31 08:51:28
    Здравейте! Да, Омега-3 мастните киселини и клеевата тинктура са съвместими със золофт и с антидепресантите по принцип. Какво ще рече „по-бързо усвояване на организма със золофта“? Да се понася лекарството по-леко от организма, или да се усвоява и да действа по-силно? Вторият вариант невинаги е за предпочитане, защото може да доведе до предозиране и засилване на страничните му реакции, без да се получи по-добър терапевтичен ефект, отколкото с назначената от лекаря доза без „усилващи добавки“. В първия случай, може да опитате с Инозитол (витамин В8) – той има самостоятелно антидепресивно и седативно действие, намалява страничните ефекти на серотонинергичните (SSRI) антидепресанти и може да подобри ефективността им, без да проявява същия тип ефект върху нервната система. Дозата на инозитола е 1 капсула (500 мг дневно), след храна, в предпочитано време ва деня (при безсъние може и час преди лягане). Инозитолът може да подобри и енергийните нива в клетките и да облекчи поне донякъде умората. Ценна антиоксидантна и намаляваща умората добавка е и сравнително новата формула Energy Renew - https://revita.bg/shop/energy-renew-30-kapsuli, която може да намали оксидативния стрес на клетъчно ниво и да засили физическата и психическа издръжливост. Приема се веднъж дневно, не късно вечер, и може да се комбинира с всяко едно от посочените средства или комбинация от тях. Поздрави, Борис Гинчев, Магистър-фармацевт
    • Румяна
    • 2021-05-31 08:44:30
    Здравейте , пиех Ксетанор близо 2години , спрях го по схема ,вече трети ден не го приемам,но се чувствам замаяна и сякаш краката не ме държат. Моя приятелка при спирането е използвала Вестибо от 24мг. , дали ще добра идея да го приемам и аз ?
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-06-01 08:43:06
    Здравейте! Определено не е добра идея да приемате лекарства, които се отпускат по лекарско предписание, без такива да са Ви назначени от лекаря – особено в големи дози (конкретно Вестибо има също дозови форми от 8 и от 16 мг). Въздържайте се от използване на лекарства, само защото са помогнали на друг – на Вас може да навредят, ако не са правилно подбрани от специалиста. Нормално е след продължителен прием на антидепресанти да се получи синдром на отнемането, който да включва замаяност, отпадналост, понижено кръвно налягане (измерихте ли го?), безсъние, изпотяване и други симптоми. Обикновено те не са опасни за здравето и живота (освен по косвен начин – повишен е рискът от загуба на концентрация и/или равновесие), но могат да бъдат доста неприятни. Консултирайте се с лекар относно всички лекарства, отпускани по рецепта – издаването на такава е поемане на отговорност за лечението Ви. От природните добавки, използвани за облекчаване синдрома на отнемане, безопасно може да използвате Инозитол (понякога наричан и витамин В8) – той има самостоятелна седативна и антидепресантна активност, без да се намесва в метаболизма на остатъчните количества ксетанор в организма и без да предизвиква серотонинова свръхстимулация. В литературата, съответно в интернет, се описват високи дози за инозитола при депресивни състояния – от порядъка на 10-12 грама дневно, което не Ви препоръчвам до изясняване на безопасността му при такива дози – 2 пъти дневно по 500 мг са напълно достатъчни в повечето случаи, за няколко седмици. Друго ефективно средство при тези състояние е природната аминокиселина L-теанин, изолирана от зеления чай. Тя има едновременно успокояващо и тонизиращо действие върху организма и намалява хроничната умора и неблагоприятните симптоми след спиране на антидепресанта, може да подобри също така и съня като ускорено заспиване и увеличена продължителност. Може да се приема самостоятелно или в комбинация с инозитола. Обичайната доза е 2 до 3 пъти дневно по 125 мг, след хранене. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Корнелия
    • 2021-06-03 10:09:29
    Здравейте, след 7-8 месечен прием на Золофт 25 мг за паническо разстройство ще го спирам по схема. Лекарят ми препоръча до края на м. юни да го приемам през ден, а 2 седмици от юли през 2 дена и след това да го спра окончателно. Това добра схема ли е? Благодаря.
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-06-09 08:38:50
    Здравейте! Да, в реда на нещата е да се назначи подобна схема след продължителен прием на антидепресанти. След като лекарят е преценил, че трябва да бъде точно такава, доверете му се. В случай, че намаляването на дозите на золофта предизвика тревожност, мускулно треперене, сърцебиене или безсъние, можете да използвате магнезий 300-600 мг дневно (например този на Webber Naturals от 500 мг по 1 табл. дневно) и/или инозитол 500 мг веднъж дневно, до края на приема на золофта и още един месец след това. Инозитолът има самостоятелна антидепресантна активност, различна от тази на золофта, и може да успокои нервната система, намалявайки проявите на синдрома на отнемане. Магнезият отпуска напрегнатата мускулатура, подобрява съня и облекчава дейността на сърцето, с което преходът на организма към отсъствието на золофта може да стане по-плавен и без сериозни сътресения. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Димитрова
    • 2021-06-08 21:39:55
    Здравейте. Имах паник атаки и с лечението ми за Ковид ми изписаха анистенокардин. От тогава насам - за месец качих 8кг., а се старая да не се тъпча. ПА не съм получавала скоро, но съм раздразнителна през по голяма част от деня. С какво може да ме посъветвате и възможно ли е от лекарствата така да съм качила ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-06-09 14:46:59
    Здравейте, Няма информация за такъв ефект на приеманите от Вас лекарства. Възможно е теглото Ви да се е повишило в резултат на стреса и обездвижването. Освен това, има информация, че Ковид разстройва функцията на щитовидната жлеза, което също може да е причина за напълняването. Добре е да направите консултация с ендокринолог. Като профилактика на ПА, може да приемате вечер 5 –хидрокситриптофан и Магнезий – успокояват нервната система и улесняват заспиването. д-р Петрова
    • КИРИЛ ИВАНОВ
    • 2021-06-09 14:49:28
    Здравейте от 4 години пия АРИТАВИ 60 .От април съм ги намалил на АРИТАВИ 30 -днес обаче избухнах и се чувствам малко напрегнат и треперя може и да е от друго но дайте съвет да увеличили дозата пак или е просто моментно
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-06-11 15:54:45
    Здравейте! Промяната в дозите на лекарства, назначени от лекаря, могат да се извършват само от лекар, който познава Вашето състояние. Ако намаляването на дозата през април е станало поради това, че и по-ниската доза е достатъчна за поддържаща антидепресивна терапия, вероятно няма да е опасно да се увеличи отново, но едва ли ще бъде по-ефективна – при всички случаи е добре лекарят да каже. Възможно е да се получи треперене като проява на „синдрома на отнемане“, но пък дозата е отдавна намалена и не би трябвало да се дължи на това. Приемате ли други лекарства (седативи, сънотворни, други антидепресанти, големи дози кафе) или растителни екстракти (гинко билоба, жълт кантарион, златен корен, жен-шен)? Някои комбинации с Аритави може да предизвикат такъв тремор и е добре да се установи да не става дума за лекарствено взаимодействие. По време на антидепресантна терапия, включително с Аритави (дулоксетин), може да използвате Инозитол от 500 мг по една капсула дневно – той действа успокояващо на нервната система и може да неутрализира тремора, а също и да подобри съня и настроението. Друго добро съчетание на Аритави е с витамините от група В комплекс – обикновено се подобрява ефектът на антидепресанта и се намаляват страничните му реакции, без да се налага покачване на дозата. Една таблетка дневно (например Alive B Complex) е достатъчна доза. Валерианата също може да облекчи напрежението, но е добре да се приема само вечерно време, понеже през деня може да предизвика сънливост и понижена концентрация в съчетание с Аритави. Не променяйте дозата или вида на назначеното Ви лекарство самоволно, за да не се влоши състоянието. Напълно вероятно е проблемът и спонтанно да отшуми, но ако това не се случи – опитайте с инозитол и/или В комплекс. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-06-11 15:56:04
    Здравейте! Промяната в дозите на лекарства, назначени от лекаря, могат да се извършват само от лекар, който познава Вашето състояние. Ако намаляването на дозата през април е станало поради това, че и по-ниската доза е достатъчна за поддържаща антидепресивна терапия, вероятно няма да е опасно да се увеличи отново, но едва ли ще бъде по-ефективна – при всички случаи е добре лекарят да каже. Възможно е да се получи треперене като проява на „синдрома на отнемане“, но пък дозата е отдавна намалена и не би трябвало да се дължи на това. Приемате ли други лекарства (седативи, сънотворни, други антидепресанти, големи дози кафе) или растителни екстракти (гинко билоба, жълт кантарион, златен корен, жен-шен)? Някои комбинации с Аритави може да предизвикат такъв тремор и е добре да се установи да не става дума за лекарствено взаимодействие. По време на антидепресантна терапия, включително с Аритави (дулоксетин), може да използвате Инозитол от 500 мг по една капсула дневно – той действа успокояващо на нервната система и може да неутрализира тремора, а също и да подобри съня и настроението. Друго добро съчетание на Аритави е с витамините от група В комплекс – обикновено се подобрява ефектът на антидепресанта и се намаляват страничните му реакции, без да се налага покачване на дозата. Една таблетка дневно (например Alive B Complex) е достатъчна доза. Валерианата също може да облекчи напрежението, но е добре да се приема само вечерно време, понеже през деня може да предизвика сънливост и понижена концентрация в съчетание с Аритави. Не променяйте дозата или вида на назначеното Ви лекарство самоволно, за да не се влоши състоянието. Напълно вероятно е проблемът и спонтанно да отшуми, но ако това не се случи – опитайте с инозитол и/или В комплекс. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Илиева
    • 2021-06-16 08:24:05
    Здравейте, От четири години пия по една табл. стимулотон, 1/2 ремирта и през ден взимам деанксит . Целта ми е постепенно да спра деанксита , което се оказва голям проблем. Мога ли да започна да пия златен корен и това да ми помогне да спра деанксита
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-06-16 16:38:02
    Здравейте, Не се препоръчва едновременен прием на антидепресанти и други медикаменти с въздействие върху психиката и златен корен, особено без наблюдение от специалист. За да спрете някой от тези медикаменти Ви е нужна консултация с лекуващия лекар, назначил терапията. д-р Петрова
    • Илиева
    • 2021-06-17 11:31:42
    Благодаря за отговора . А дали е подходящ инозитол 500 за намаляване на страничните ефекти от спирането от деанксита / взимам го през ден/ . Освен него пия Стимулотон 1 табл и 1/2 ремирта
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-06-21 08:36:21
    Здравейте! Да, може да се включи инозитол при оттеглянето на антидепресанти от лекарствения режим, включително и посочените. Обикновено се приема два пъти дневно по 500 мг до прекратяването на антидепресанта и евентуално седмица-две след това, като при наличие на остатъчни симптоми на отнемане (безсъние, студено изпотяване, сърцебиене, тревожност, треперене на мускулите…) може да се продължи с 500 мг дневно като поддържаща терапия за плавно преминаване на централната нервна система в режим на функциониране без присъствието на лекарствата (надявам се, че спирането на антидепресантите е съгласувано с лекаря?). Ако не понасяте добре инозитола (рядко се случва, но все пак възможно), може да опитате със SAM-e (Natural Factors, 2 х 200 мг дневно) – S-аденозилметионинът също балансира ефектите на невромедиаторите в ЦНС и намалява „сътресенията“ при отнемане на антидепресанти и антипсихотици. Време за прием – докато спрете антидепресантите плюс един месец или колкото е необходимо, но не повече от 12 седмици. Има и някои други природни средства, които могат да подействат добре върху нервите в такива ситуации – едно от тях са Омега-3 мастните киселини (масло от сьомга/скумрия/херинга или ленено масло при вегетарианския режим) – 3 х 1000 мг дневно. Омега-3 киселините стабилизират невроналните мембрани и намаляват тремора и раздразнителността, а също ускоряват нормализирането на серотонинергичните синапси – там, където засилено са действали антидепресантите. Омега-3 могат да се приемат продължително време в тази доза без съществени рискове – само при антикоагулантна терапия не бива да се използват продължително. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Светлин
    • 2021-07-09 23:46:13
    Здравейте пия миртазипин немога да заспя точно преди да заспя един неуписуем страх ме обзема и ме шашка.Или се събуждам от сърцебиене също имам и лоши мисли през деня и много се притеснявам от тези неща.Бихте ли ме посъветвали дали мога да пия чай от пасифлора или нещо подобно със тези медикаменти?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-07-13 09:33:32
    Здравейте, За сега не са правени достатъчно проучвания за взаимодействието на билката с антидепресанти, но страничните й ефекти са сънливост, виене на свят, объркване, поради което едновременен прием не е препоръчителен. Самолечение при заболявания, свързани с прием на АД може да е опасно и не се препоръчва. Всяка промяна в лечението трябва да е съгласувана с мнението на лекуващия психиатър. д-р Петрова
    • Гергана
    • 2021-07-17 03:24:51
    Здравейте, ще съм благодарна ако ми отговорите! Имам силна тревожност. Беше ми изписан Ципралекс който не понесох,след това пиех Деанксит който спрях по схема но сега отново ми се появи тревожността дори мога да кажа че днес бях пред атака. Изписаха ми Тритико по 1 вечер удачно ли е за състоянието ми това лекарство.?
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-07-20 09:20:18
    Здравейте! След като Ви е назначено от специалиста, значи е подходящо. Нямаме право да противоречим на лекарското решение, а няма и причина – Тритико се използва често в лечението на депресивния състояния със страхови епизоди, панически атаки и безсъние, самостоятелно или с други лекарства според преценката на лекаря. При бавно или недостатъчно повлияване може да добавите билковата формула Екс-стрес на Nature’s Way - https://revita.bg/shop/ex-stress%C2%AE-%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%C2%AE-%D1%85-100-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8 Тя повлиява добре тревожните симптоми и намалява риска от панически пристъпи и е съвместима с антидепресанти – но не я използвайте като техен заместител! Дозата е две капсули дневно – наведнъж или два пъти по едно, според това кога състоянието се обостря. Може да се взима при необходимост или постоянно, но не повече от 3 месеца без прекъсване. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Петър
    • 2021-07-27 16:51:22
    Здравейте, От няколко месеца имам проблем със съня (основно предизвикан от тревожност породена от шумни съседи). Тези шумове не са постоянни, но явно са предизвикали тревожност у мен за последните месеци и често имам непълноценен сън с ранно събуждане (около 6 часа сън, някой път с пробуждания през нощта). Това състояние не е консистентно - някой път спя добре, особено ако не спя у нас, друг път и на друго място пак имам проблем със съня. Генерално преобладават дните, в които Не спя добре. Често този проблем със съня резултира в раздразненост през деня и тревожност преди лягане. Основно това ми е състоянието, но по мое усещане не страдам от депресия. Консултирах се с невролог, специалист по медицина на съня, който ми предписа Ремирта 1/2 преди лягане като спрямо това как ми действа да коригирам примерно до 1/4 или 1 хапче. Малко ме е страх да започна с анти депресант тъй като не съм сигурен дали състоянието ми е до такава степен тежко. Въпросът ми е, дали мога да пробвам да заменя Ремитра с някаква комбинация на билкова основа и ако да каква? Досега съм пробвал велериана, мента и глог (които нямат кой знае какъв ефект) и релаксифитол, който помогна добре в първата седмица, но после спря да действа. Благодаря
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-07-29 15:57:49
    Здравейте! Половин или една таблетка дневно от Ремирта не е толкова голяма доза, че да има основание за опасения от странични реакции, и след като Ви е назначена, вероятно ще бъде добре да я започнете. Независимо дали с нея или без нея, може да опитате някои от растителните продукти при безсъние и тревожност. Един от вариантите е Екс-Стрес на Nature’s Way – той съчетава екстракти от маточина, ранилист, хмел, валериана, гроздовиден ресник и лютив червен пипер (за подобряване усвояването на останалите съставки) и действа добре при тревожност, съчетана с безсъние – освен това е съвместим и с антидепресанти като Ремирта. Под действието му може да се улесни заспиването и да се увеличи продължителността на съня, когато прекъсването му е свързано с хроничен емоционален стрес. Описанието му може да видите на сайта ни https://revita.bg/shop/ex-stress%C2%AE-%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%C2%AE-%D1%85-100-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8 Друг природен продукт, който може също да бъде полезен (самостоятелно или в съчетание с Екс-стрес), е Ашваганда, или сънотворната витания (Withania somnifera). Тя също облекчава както тревожността, така и безсънието поради ранно събуждане. Можете да използвате всеки от продуктите ни, който я съдържа, но като първоначален вариант може да опитате с Ashwagandha Sensoril на Natural Factors, която е от 250 мг и може да се взима по 1 или два пъти по 1 таблетка дневно, според това, доколко Ви действа. Съвместима е с Екс-стрес, с валериана, хмел, маточина, мелатонин, и с Ремирта също, поне в дози до 500 мг дневно. Ашваганда не е подходяща при хипотония (изразено ниско кръвно налягане), защото може да го понижи. Шумът от съседите няма как да се неутрализира като стресов фактор, ако не подадете сигнали до съответните институции – след като не се съобразяват с Вас, е добре да поемете инициативата без угризения. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • С.Иванова
    • 2021-08-25 14:52:32
    Здравейте! На майка ми ѝ изписаха Золофт и Ремирта. Съвместими ли са двете лекарства, защото не се чувства добре - горещи вълни, затопляна на гърдите и ръцете, мравучкане и изтръпване на ръцете. Страхуваме се от серотонинов синдром. Благодаря Ви предварително!
    • Магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-09-10 07:38:59
    Здравейте! Золофт(сертралин) и Ремирта(миртазапин) принадлежат към два различни класа антидепресанти – съответно инхибитори на обратния захват на серотонина(SSRI) и норадренергични и специфични серотонинергични антидепресанти (NaSSA). В много случаи, по преценка на специалиста, те могат да се комбинират поради бързото начало на ефекта, взаимното намаляване на страничните ефекти и развиването на толерантност/зависимост, и поради увеличаването на плазмената концентрация на втория тип под действието на първия. Не мога да коментирам удачността на комбинацията и дозите – това е само в компетенцията на лекуващия лекар, но е възможно тези симптоми да са проява на серотонинова свръхстимулация. Най-разумно е веднага да се свържете с лекаря, за да споделите с него/нея страничните реакции и да се помисли за евентуална промяна в дозите или вида на лекарствата. След като това бъде направено и се стигне до режим, който не дава толкова странични реакции, може да използвате Инозитол(например този на Nature’s Way) в доза от 500 мг дневно паралелно с антидепресантната терапия – това е витамин В8, който доказано намалява силата на страничните реакции към антидепресантите и може да понижи риска от серотониновия синдром. Това също може да обсъдите с лекаря, като се свържете – инозитолът често подобрява ефекта на лекарствата при депресивни и тревожни състояния, включително когато са свързани и с безсъние. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Ваня
    • 2021-09-29 11:57:37
    Здравейте,имам и аз един въпрос относно Бифлокса.Приемам го от 6-ест дни,възможно ли е от него да ми се повдига и да ми е лошо като страничен ефект.И колко време отнема изчистването от нежелани реакций!!!Благодаря
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-10-04 09:12:19
    Здравейте! При флуоксетина(бифлокс), както и при другите антидепресанти от класа на SSRI(инхибитори на обратния серотониновзахват) гаденето и замайването са чест страничен ефект – между 10 и 20 % от пациентите го получават за известно време, особено в началото на терапията. Няма точен период, за който тези симптоми отшумяват – може да отнеме една седмица, може и няколко. В редки случаи дискомфортът изобщо не изчезва и тогава лекарят търси алтернатива на назначеното лечение. Основният ефект на флуоксетина също изисква време, за да се разгърне – минимум две седмици, така че към 15-тия – 20-тия ден ще стане ясно дали получавате наистина подобрение от него – трябва да комуникирате и с лекаря, за да върви терапията успешно. Прочетете внимателно и листовката му, за да видите дали не приемате и други храни/лекарства, които биха могли да предизвикат или влошат страничните реакции на бифлокса. От гледна точка на хранителните добавки, може да се използва Инозитол(витамин В8) в доза 500 мг дневно като нутриент, намаляващ остротата на страничните ефекти на антидепресантите, а също така той проявява собствена успокояваща и антидепресантна активност, без да Ви приспива допълнително. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Мария Симеонова
    • 2021-10-01 11:30:46
    Здравейте! Имах тревожност и паник атаки (не много силни). Не съм приемала антидепресанти заради взаимодействието им с други лекарства, които приемам от години. Започнах Триптозин - 2 пъти по 1 табл. дневно. Не се получи веднага, но има много добър ефект. Въпросът ми е - колко дълго може да се пие без прекъсване и ако трябва да има период на почивка - колко време да бъде? Нито лекуващият ме доктор, нито в аптеки можаха да ми помогнат с тази информация.
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-10-07 07:55:10
    Здравейте! Понеже този продукт не е лекарство, няма фиксирана продължителност на приема, или по-точно производителят не е задължен да посочи такъв. Клинични проучвания с точно този състав (5-HTP, L-триптофан, магнезий и витамин В6) не са провеждани, но при дозите на отделните компоненти в него може да се приеме, че всички без 5-HTP могат да се приемат без ограничение, понеже са нормална част от диетата и не са високодозирани. Относно 5-хидрокситриптофана може да се каже, че повечето проучвания за ефективност и безопасност са ограничени до 6-8 седмици, въпреки че има и такива, според които дневна доза 5-HTP от 400 мг може да се приема безопасно за срок от една година. Да вземем „златната среда“ – приемайте го не повече от 3 месеца, освен със знанието и одобрението на лекаря. След третия месец го оставете за 6 до 8 седмици и през това време използвайте някой друг продукт с различен състав и подобна насоченост – например Екс-стрес на Nature’s Way https://revita.bg/shop/ex-stress-eks-stres-h-100-kapsuli , който е изцяло растителен, не съдържа директни прекурсори на серотонина и може да се използва след или вместо тях с не по-лош ефект срещу повечето състояния на тревожност, безсъние, паника и депресивни настроения. И той се дозира по 2 капсули дневно (наведнъж или 2 х 1, както Ви е по-удобно). Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт
    • Sibel
    • 2021-10-30 00:25:17
    Zdraveite az pia pregabarin 75. No ne useshtam.nikakvo deistvie dnes pih dve kapsuli navednaj no pak nishto... Dali se dalji na tova che 1 sedmica gi pia na razlichni chasove sled tova 2-3 dena ne gi pia... I taka Blagodaria predvaritelno

    Здравейте!

    Не споменавате за каква индикация или състояние Ви е назначен този прегабалин, нито от колко време го приемате, но най-общо може да се каже следното: За да развие оптимално ефекта си, винаги го приемайте така, както е назначен от лекаря, поне приблизително в едни и същи часове на денонощието. Лекарството не е бързодействащо като класическите обезболяващи или седативни средства, но при правилна употреба може да има по-дълготраен ефект от техния. Нередовният прием може да отложи или изобщо да отмени постигането на съществен успех в лечението.

     При невралгична болка, осезаемо подобрение настъпва след края на втората седмица при непрекъснат прием. Ако прегабалинът се използва като стабилизатор на настроението или срещу тревожност, за разгръщането на ефекта му са нужни около 4 седмици. При фибромиалгия или като помощно средство срещу епилепсия, в прояват на ефектите му има големи индивидуални различия и не може да се обобщи за всички. Не приемайте над 300 мг дневно, независимо за каква цел го използвате – ефектът няма да стане по-силен, но пък при високите дози могат да се появят най-различни странични действия, някои от които могат да бъдат опасни или най-малкото неприятни.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Sibel
    • 2021-11-02 18:50:26
    Diagnozata mi e sindrom.na nespokoini kraka i mi izpisaha pregabarin

    Здравейте!

    Назначаването на прегабалин при синдрома на неспокойните крака е научно обоснована практика – проучванията показват, че приемът на това лекарство облекчава симптоматиката и подобрява съня, с което може да се допринесе за по-добро качество на живот като цяло. Прегабалинът носи по-нисък риск от влошаване на симптомите с времето, отколкото друг често предписван за целта медикаменти – антипаркинсоновия препарат с допаминергична активност прамипексол(https://www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140213103515.htm). Изборът между двата е изцяло в компетенцията на лекаря, понеже имат различни предимства и ограничения.

    Сред диетичните начини за подобряване на състоянието най-съществените са приемът на магнезий – 300 до 500 мг дневно(лактат, цитрат, бисглицинат или някое друго органично съединение на магнезия), в един или два приема, за поне 1-2 месеца, и (ако лабораторията покаже железен дефицит) евентуално на желязо 15-25 мг дневно. Недостигът на желязо често участва в патогенезата на синдрома „неспокойни крака“, но ако такъв не бъде установен, желязото няма да подобри ситуацията.

     Магнезият често облекчава неволевите движения на долните крайници, дори и да не се наблюдава дефицит при изследване. Той също така отпуска напрегнатите нерви и улеснява заспиването. Може да се приема при терапия с прегабалин, като за всеки случай е добре да се приемат с 2-3 часа интервал помежду им – за да не се намали абсорбцията и ефектът на прегабалина. Същото важи и за желязото, ако се наложи да приемате и него.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Радкова
    • 2021-11-06 20:50:41
    Здравейте, мили хора. Моля за вашия съвет. Преди 3 години претърпях катастрофа и имах световъртежи и се породи един страх. Нещата някак се поуспокойха с лекарства, психолог и подкрепа от близките. Физически съм си ок, само лека дисфункция на вестибуларния апарат. Остана си едно леко замайване, което се обажда понякога. В началото на 2021 г. се обостри състоянието ми и невролог препоръча да взема да пия деанксит. Много се чудих, но реших да го почна. Почнах го и сякаш нещата се поуспокойха, почувствах се добре 8 почнах да разрежда приема му с идеята да го спра. Обаче се появи една тревожност, замъглено зрение, треперене, подкосяват ми се краката, почва страх да ме хваща да шофирам и да ходя навън. Казах си на това хапче ли ще съм подвластна и ги захвърли. Но нещата не се подобряват. Пия билкови добавки, л теанин, но уви. Дайте съвет какво да правя, да върна деанксита по 1 на ден както го пиех или нещо друго? Всякакви съвети са добре дошли, защото съм много объркана.

    Здравейте,

    След като сте спряла деанксита и сте твърдо решена да се справите без него, добре е да не го започвате отново, тъй като това най-вероятно ще усложни състоянието Ви, ще се получи един омагьосан кръг, от който не се знае как ще се измъкнете. Може да си помогнете с детокс диета и леки физически упражнения, дихателни упражнения и медитация. Най-добре е да се консултирате с лекар-диетолог/фармаколог или специалист по алтернативна медицина, за изготвяне на индивидуална програма. Подходящи за пречистване на организма и възстановяване на психоемоционалния баланс са лечебните гъби / Мико Дифенс/ + 5-хидрокситриптофан.

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • Емануела
    • 2021-11-10 14:02:09
    Здравейте! Противопоказен ли е приемът на лексотан (венозно/през уста) при пациент в тежко състояние с голямо възпаление на дробовете в ковид отделение. По- конкретно ме притеснява може ли да се получи реакция между лексотана и кортикостероидите, които са включени в лечението и поддържат пациента нервен и не може да спи .. това е организъм, който не е се е наспивал от 7 дни. Кое носи по- голям риск? Да се остави човека да не се е наспал и отпочинал или да му се даде лексотан в предвид ситуацията му, но да се успокои?

    Здравейте,

    Не е изрично противопоказано да се приема лексотан по време на лечение с кортикостероиди, когато приемът е при нужда. Но най-точно може да Ви отговори лекуващият лекар, запознат с общото състояние на болния, протичането на болестта и всички медикаменти, които приема.

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • Kiki
    • 2021-11-21 11:13:14
    Здравейте,търся мнение за лекарството Левид...години наред съм пил флуанксол кое от двете е по добро за тревожност?След колко време действа Левид?

    Здравейте!

    Във фармакологията няма еднозначен отговор на това, кое от две лекарства е по-добро за даден пациент. Това е в компетенцията само на лекаря, и то ако последният познава добре човека и състоянието му. Не защото фармацевтите не познаваме лекарствата колкото лекарите (напротив!), а защото най-доброто лекарство за един човек в дадена ситуация може да бъде дори смъртно опасно за друг при видимо подобно състояние.Самата замяна на един антипсихотик/анксиолитик с друг след дългогодишна употреба може да бъде опасна, ако не бъде проведена по специална схема под контрола на лекаря.

     Левид (левосулпирид) не е лекарство „за тревожност“ и може да повлияе добре този симптом само в контекста на заболяванията, за които се назначава – депресивни и соматоформни разстройства, шизофрения, други психози и дистимия(има и други индикации, но те не са обект на психиатрията). Ако е правилно назначен, противотревожният му ефект ще съпътства основното антипсихотично действие и може да настъпи бързо, дори в рамките на 3-4 часа – но дали ще бъде траен, зависи от много фактори. Това  НЕ означава, че левид може да се използва „при нужда“ или „от време на време“  - страничните реакции настъпват внезапно и непредвидимо при хаотична употреба.Не започвайте употребата му в никакъв случай, ако не Ви го е назначил лекар!

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Natalia
    • 2021-11-22 02:14:42
    ЗДРАВЕЙТЕ,Д-Р ПЕТРОВА. ИНТЕРЕСУВАМ СЕ ЗА ЕДНО ЛЕКАРСТВО " ПИПАМПЕРОН" ,ВЗИМАМ ГО ОТ ЕДНА ГОДИНА ,ЗАЕДНО С ЦИТАЛОПРАМ 20МГ,ПИЕХ ДО ПРЕДИ 2 СЕДМИЦИ И ОЩЕ ЕДНО ЛЕКАРСТВО ВЕЧЕР КВИЕТИАПИН,НО УСПЯХ ДА ГО СПРА ПО СЪВЕТ НА МОЯТА ДОКТОРКА. СЕГА ОПИТВАМ ДА НАМАЛЯ И ПИПАМПЕРОН,НО Е МНОГО ТРУДНО. СТИГАМ ДО 1/4 И СЛЕД ДВА,ТРИ ,ДНИ ПАК МИ Е ЗЛЕ,ИЗПОТЯВАМ СЕ ,ОБЗЕМА МЕ ТРЕВОЖНОСТ. ВЪПРОСА МИ Е : КАК МОЖЕ ДА СЕ НАМАЛИ ТОВА ЛЕКАРСТВО ,ЗА ДА Е ПО МАЛЪК СИНДРОМА НА ОТНЕМАНЕ? АЗ ВИНАГИ СЕ СЪВЕТВАМ С МОЯТА ЛЕКАРКА,ХОДЯ НА ПРЕГЛЕДИ. ТЯ МИ ИЗПИСА ДАЖЕ НЕУРЕКСАН С КОЙТО ДА ЗАМЕНИМ " ПИПАМПЕРОН",НО Е АДСКИ ТРУДНО. КАКВО Е ВАШЕТО МНЕНИЕ И БИХТЕ ЛИ ДАЛИ ПРИМЕРНА СХЕМА ЗА СПИРАНЕ НА МЕДИКАМЕНТА ИЛИ ПРОСТО НЯКАКЪВ СЪВЕТ. БЛАГОДАРЯ ВИ,ЖЕЛАЯ ВИ ВСИЧКО НАЙ-ДОБРО!"

    Здравейте,

    В общи линии това е схемата – намалява се постепенно, по ½ за 1 седмица, по ¼ за 1 седмица, по ¼ през ден 4-5 пъти, по ¼ през 2 дни 4-5 пъти, по 1/4 през 3 дни и т.н., докато почувствате увереност, че може да го спрете „и нищо няма да ви се случи“. Ако е необходимо, може да удължавате времето на всеки цикъл колкото Ви е необходимо или да начупвате таблетката на по-малки дози и да ги приемате по схемата след едната четвърт. Полуживотът на пипамперон в кръвта е от 16 до 22 часа и симптомите на отнемане са до голяма степен на психична основа. Добре е да се консултирате с психолог. От помощ са и методи като рейки, йога и т.н. , медитация, дълбоко дишане. Най-добре е да се консултирате с лекар, специалист по алтернативна медицина.

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • Александра
    • 2021-11-26 12:13:27
    Здравейте от 3 години пия Ефектин от75 по1 таблетка сутрин вече се чувствам добре качох 25кг.номе притеснява да ги спра. Искам да попитам мога ли да го за местя с нещо по леко.

    Здравейте!


    Промяната във вида и/или дозите на лекарствената терапия е в правомощията единствено на лекаря – най-добре на този, който я е назначил, или на друг специалист в същата област, ако първият не е достъпен. Не е отговорно и безопасно да Ви препоръчваме хранителни добавки или каквото и да било друго вместо назначените лекарства. Като допълнение, намаляващо страничните ефекти, включително и развиването на толерантност или зависимост към антидепресантите, може да се използва Инозитол (витамин В8) – в дози от 500 до 1000 мг дневно. Той действа успокоително и антидепресивно, да намали времето за заспиване и да подобри жизнения тонус през деня. Но все пак, не го изпозвайте вместо Ефектин – по този въпрос говорете с лекаря.

    Поздрави,

    Борис Гинчев,

    Магистър-фармацевт

    • Ео
    • 2021-12-06 22:46:21
    Здравейте, Пия ксетанор, но ат извесно време вдигам много високо кръвно над 180, после пък спада под 100.... Възможно ли е ксетанорът да прави това? Благодаря!

    Здравейте!

    Накратко - възможно е, макар и с ниска вероятност.

    Ако приемате само Ксетанор (без други антидепресанти или растителни продукти със серотонино-стимулираща активност) и го взимате редовно в назначените дози, е слабо вероятно това лекарство да предизвиква толкова големи амплитуди в артериалното налягане. Напротив, някои проучвания показват 10-15% понижение в средното артериално налягане, по-голямо от това на плацебо, след въздействието на стресов фактор https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16001113/, и авторите даже препоръчват на лекарите назначаването на пароксетин (активната съставка на Ксетанор) при някои сърдечни заболявания, дори при отсъствието на депресия. Всъщност, инхибиторите на обратния захват на серотонина (SSRI), към които се числи и Ксетанор, са единственият клас антидепресанти, които като цяло нямат покачване на кръвното налягане като страничен ефект. В редки случаи е възможно да се развие серотонинов синдром като страничен ефект(вижте в листовката как се проявява той), но при него преобладава сърцебиенето, а не чак толкова високото кръвно налягане.

    Има обаче и доклад, в който се споменава за предизвикана от пароксетин хипертония – публикуван е в Турция през 2016 г. https://alpha-psychiatry.com/Content/files/sayilar/86/334.pdf В него се споменава за пациентка, която при нормално кръвно налягане 110/80 e развила хипертония от 155/110 mmHg след едноседмично третиране с пароксетин. В нейния случай, поради отсъствие на предпоставки и анамнеза за хипертонична болест, този страничен ефект е диагностициран чрез 24-часов мониторинг (по Холтер) на пулса, кръвното налягане и електрическата активност на сърцето. Говорете с лекаря (с кардиолог най-добре) – ако и във Вашия случай това е приложимо, може да го проверите. И да не се окаже странична реакция на Ксетанора, пак може да бъде от диагностична полза.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Ive
    • 2021-12-15 22:55:35
    Здравейте, защо е необходимо да уведомим стоматолога си, ако използваме Клонарекс и Ципралекс? Каква упойка трябва да използват? А колко време е необходимо за Ципралекс да започне да се усеща ефекта му, защото го пия от 19 ноември, първо 1/2 на ден, а от 6 дена по 1 на ден, но като че ли не ми е спокойно все още, или това е нормално(в комбинация с Клонарекс, но него вече почти го спрях по лекарска схема).

    Здравейте!
    Винаги е необходимо да уведомявате лекаря, денталния лекар или друго медицинско лице, когато приемате медикаменти, повлияващи централната нервна система, защото те проявяват редица взаимодействия с други лекарства, повлияват начина на протичане на различни медицински процедури, могат да повлияят кръвното налягане, емоциите и т.н. Много от тези лекарства усилват основния или страничните ефекти на упойките, но това важи основно за общите анестетици и в по-малка степен – за локалните, употребявани в денталната медицина, чийто ефект остава почти непроменен от лекарства като клоназепам или (ес)циталопрам. Възможно е обаче едното или и двете лекарства да предизвикат ксеростомия (сухота в устата), което се взема предвид от зъболекарите, когато Ви препоръчват продукти за орална хигиена, поради което е добре да те да се уведомяват за приема на такъв тип лекарства.

    Началото на осезаемия антидепресантен ефект при Ципралекс и аналозите му варира индивидуално, но обикновено настъпва след 12-14 ден от началото на приема – при някои пациенти и по-късно, няма точно определен ден. Ако преминаването от половин към цяла доза съвпадне по време със спирането на клонарекса, е възможно окончателният ефект на Ципралекс да се прояви поне седмица след спирането или установяването на постоянна понижена доза от клонарекса. Според особеностите на Вашето състояние, лекуващият лекар може най-точно да окачестви постигнатия резултат.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Даниела
    • 2022-01-29 19:19:55
    Здравейте! Взимам парикс и невротоп. Мога ли да вьимам гинко билоба, селен и гроздово семе. Или ако може да ми препоръчате нещо натурално, което би било добър заместител на хапчетата които взимам, ако въобще е възможно да мога да ги заместя с нещо. Благодаря!!

    Здравейте,

    Парикс е медикамент от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина и заедно с Неуротоп, от групата на карбамазепините, се изписват при депресивни състояния, тревожни разстройства и конвулсии. Тези медикаменти се предписват изрично от лекар-специалист и не подлежат на замяна или промени в дозата без консултация с лекар.

    Не ви препоръчвам да приемате гинко билоба, тъй като приемът й може да намали ефективността на карбамазепините, какъвто е Неуротоп и да се наблюдава изостряне на симптомите. Приемът на гроздово семе е също непрепоръчителен паралелно с прием на антидепресанти, тъй като има множество взаимодействия и измяна на ефекта на медикаментите.

    В допълнение витамин D и Ашваганда имат висок профил на безопасност при паралелен прием с антидепресанти и карбамазепини, с положителен ефект върху симптомите при правилен прием. Разбира се, нужно е да се консултирате с лекуващия ви лекар преди да правите каквито и да е било изменения към терапията си.

    Ashwagandha/ Ашваганда 500 mg х 60 капсули е билкова добавка с множество полезни ефекти върху организма. Според проучване от август 2016 г. в Complementary Therapies in Medicine Journal, приемането на ашваганда с антидепресанти може да бъде безопасен, ефективен и здравословен начин за поддържане на вашето психично здраве.

    SunVitamin D3 1000 IU Витамин D3 1000 IU 180 софтгел капсули – Хората, които изпитват депресия, имат по-ниски нива на серотонин, невротрансмитер, който помага за регулиране на настроението. Според проучване от 2015 г. витамин D може да активира серотонина в мозъка. Съответно приемането на добавка може да помогне за облекчаване на депресията, особено в моменти, когато може да се борите да получите витамин D по естествен начин.

    Поздрави,

    Д-р Александър Кръстев

    • Ангел
    • 2022-02-05 09:00:17
    Здравейте,преди години имах неразположение и тогава ми изписаха Тритико xr 150mg,пиех го по схема и по схема го спрях.скоро прекарах ковид и явно отключи същото неразположение.в момента пия Фиброзим,Зинсед и антистенокардин за след ковида.От 6 дена пия и Тритико xr 150mg. Фиброзим 3х1,Зинсед 1х1, стенокардин 2х2 и Тритико XR 150 едно хапче вечер преди лягане. Въпроса ми е мога ли да пия тези хапчета заедно. Оплаквания сухота в устата и сърбеж по главата от двете страни.

    Здравейте,

    Тритико 150 мг (тразодон хидрохлорид) е лекарство от групата на антидепресантите, което се прилага за лечение на депресивни разстройства със или без тревожност. Част от най- характерните странични ефекти след прием на медикамента са сухота в устата, кожни обриви и сърбеж, каквито се наблюдават при вас.

    Възможно е да сте отключили тази реакция след прекарания Ковид. Друга възможност е да съществува лекарствено взаимодействие с хранителните добавки, витамини и лекарства, които приемате паралелно, за които обаче не са известни и наблюдавани подобни взаимодействия с антидепресанти.

    Консултирайте се с лекуващия ви лекар ако има възможност да преустановите или да намалите приема на някои от хранителните добавки или лекарства ако симптомите продължат и се появят нови.

    Поздрави,

    Д-р Александър Кръстев

    • Любослава
    • 2022-02-10 13:09:56
    Здравейте, От няколко години пия Ксетанор от 20мл. Имах предписана схема за приема му, но не я намирам и нямам координати на лекар. Бихте ли ми дали адекватен начин за дневен прием на Ксетанор? Предварително Ви благодаря!

    Здравейте,

    Ксетанор се използва за лечение на възрастни пациенти с депресия и/или тревожни разстройства. Схемата и дозировката се определя от лекуващия лекар, който ще съобрази индивидуалното Ви състояние и ще Ви даде адекватна терапия. Препоръката ми е да си запишете час и тогава да предприемете действия. Стандартната доза за пациенти с тревожни и депресивни състояния е 1-2 тб. дневно, но приемът на този медикамент без лекарски надзор крие рискове.

    Поздрави,

    д-р Александър Кръстев

    • Рени
    • 2022-02-19 20:55:26
    Здравейте, от почти една година имам безсъние и кратък сън и затова вчера на преглед ми предписаха Ремирта-10 дни по1/4вечер,след което по1/2 вечер.Имам притеснение от страничните ефекти на напълняване и не само,а също и завишено ГГТ,за което споделих с психиатъра.Аз се храня с по-изчистен режим,а и преди години имам опит със Сероксат,който спрях рязко за жалост и бях зле.Заради това не искам АД,защото нямам депресия и реших да опитам с Триптозин.Дали е опасно да се съчетаят с Ремирта или да има седмица след спирането на добавката и тогава евентуално да се вземе при нужда Ремирта? Благодаря!

    Здравейте!

    Няма опасност от сериозно повишаване на чернодробните ензими, включително ГГТ (гама-глутамил трансфераза), по време на терапията с Ремирта (миртазапин), особено пък при тези ниски дози. Около 10% от третираните с ремирта пациенти повишават леко чернодробните си ензими, но ефектът няма клинично значение и рядко се налага спиране или намаляване на дозировката – обикновено това се налага при установени чернодробни заболявания.

    Поради това, че Триптозинът съдържа прекурсори на серотонина - L-триптофан и богат на 5-хидрокситриптофан (5-HTP) екстракт от грифония, не се препоръчва съчетаването му с антидепресанти от серотонинергичния (SSRI) или смесения серотонинов-норадреналинов клас (NaSSA) – ремирта принадлежи към втория. Съчетаният им прием може да прекали серотониновата стимулация и да се появят неприятни, понякога опасни странични ефекти, известни като серотонинов синдром (вижте в листовката на Ремирта). При ниските дози от ¼ до ½ табл. Ремирта е по-малко вероятно да се появят, но рискът не е нулев – затова приключете с триптозина и след няколко дни започнете с лекарството. Използвайте го всеки ден за срока, който Ви е назначен от лекаря (но НЕ „при нужда“ - антидепресантите не работят така, дори когато са предписани по индикация, различна от депресията).

    Покачване на теглото е възможно при дългосрочна терапия с Ремирта в по-големите дози (над 30 мг дневно), но потенциалът за този ефект е по-нисък от този на повечето SSRI или трициклични антидепресанти. След като нямате диагностицирана депресия (при нея е много по-вероятно да наддадете на тегло) и сигурно няма да използвате лекарството много дълго, най-вероятно няма да имате проблем с теглото заради нея.

    При необходимост може да използвате през деня или вечер екстракт от Ашваганда (сънотворна витания) например тази: https://revita.bg/shop/ashwagandha-ashvaganda-60-kapsuli-stress-relax  – тя действа добре успокояващо на нервите и има добра история на съвместна употреба с антидепресанти, използвани като сънотворни. Опитайте първоначално само с по 1 капсула дневно, за да се установи как Ви действа, и при нужда след няколко дни може да се повиши до 2 пъти по 1 капс.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Цветана Иванова
    • 2022-06-07 16:55:09
    Здравейте, изписаха ми флуанксол 2х 0,5 мг, но аз съм изключително скептична към медикаменти, а съм и изключително чувствителна към всичко, което вкарвам в тялото си. Освен това се чувствам по най-различен начин, балансът е изключително фин и се нарушава дори при незначителни вмешателства, неволни грешки в прием на храна, контакти ит.н.. Какви природни или хомеопатични средства могат да заместят флуанксол? Благодаря

    Здравейте!
    Усещането за „изключителна чувствителност към всичко“ е реален феномен у някои хора, но рядко е нещо, което може да се повлияе с лекарства или хранителни добавки – ако чувствате, че в даден момент Ви натоварва, вероятно психологичният подход чрез професионална консултация е най-добрият метод за облекчаването ѝ. Възможно е това, което приемате за грешки, неволни или не, да няма толкова сериозни последици за здравето Ви, колкото изглежда. Ако лекарят обаче е преценил, че имате нужда от въпросния медикамент, не мога (нямам право, нито е безопасно) да Ви препоръчам замяната му с други средства, били те природни или не. Не съществува витамин или хранителна добавка със същия начин на действие, при това подобен по сила на ефекта.

    С изключение на комбинирани седативни продукти за масова употреба (като например Седатиф PC или Nervoheel N),  хомеопатичните средства се назначават персонално, след събиране на информация за индивидуалното състояние чрез десетки въпроси и уточнения – което се извършва от сертифициран лекар-хомеопат.  

    Ще Ви помоля да споделите по каква конкретна причина Ви е назначен флуанксол (депресия, тревожно разстройство, специфичен психиатричен проблем, упорито безсъние, друго…?), можем да Ви предложим природен продукт с добър ефект при съответното състояние, но по-скоро като допълнение към назначения медикамент, а не като негова алтернатива. Добре ще бъде и да уточните дали приемате и други лекарства, и кои по-точно, за да бъде съвместим с тях.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Цветана
    • 2022-06-13 10:37:10
    ...2 Нормални кръвни изследвания, ямр, с 10капки вигантол дневно вит Д3 е 42, при норма 20-100, calcarea phosphorica/fluorica ch30 не знам доколко нещо з са задържали по-рано, може би ще ги включа пак. Последно т-скор - 3,4 лумбални прешлени, но пролия и др. ме притесняват заради некроза на челюстта и възможно увреждане на слуховия проход, разчитам повече на слуха, отколкото на зрението. Може би и чревният дисбаланс оказва влияние. Не ям месо-мътно, умерено млечни продукти-тежко, никакво варено тесто, не го смилам, разделно хранене да,рафинирана захар избягвам-нервно. Благодаря

    Здравейте,

    Видно е, че сте наясно с нуждите на тялото и ума си, но професионалното насочване от добър специалист – лекар по алтернативна медицина, може да Ви е от полза. Препоръчвам Ви д-р Заркова – специалист по аюрведична медицина https://www.business.bg/f-4759/aiurvedichen-centyr-sofia-d-r-antoaneta-zarkova-et.html

    и д-р Балтова https://bglekari.bg/alternativna-medicina/item/2602-d-r-vesela-baltova-klasicheska-i-detoksikirashta-homeopatiya-akupunktura-i-nutritziologiya-holistichen-tzentar-za-zdrave-i-detoks-homeoart-sofiya

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Добромира
    • 2022-06-29 01:59:08
    Здравейте, от около 2 месеца и половина приемам по 1 таблетка 75 мг прегабалин/прегабин вечер. След гръбначна операция съм и след нея имам силно изтръпване в десния крак и слабост в левия. Предписан ми е заради тези симптоми, но искам да го спра. Как да стане постепенно, след като го пия само вечер по 1 таблетка?

    Здравейте!

    Начинът, по който да „излезете“ от прегабалина, трябва да се назначи от лекаря, който Ви го е предписал – или от друг лекар, който е запознат със състоянието Ви и с назначеното лечение. Предотвратяването на рязкото спиране е много важно при епилепсия и при генерализираните тревожни разстройства, понеже при тези пациенти може да се предизвикат съответно гърчове или панически пристъпи.

    Обичайно използваните дози при тези състояния стигат до 300 и дори до 600 мг дневно – във Вашия случай, при доза от само 75 мг и в отсъствие на такива диагнози, спирането на прегабалина е по-малко вероятно да създаде проблеми, но пак е добре да стане с постепенно намаляващи дози. Не е нужно да делите капсулата (не е изградена така, че да се приема на части) - съществуват лекарствени форми под други наименования с намалено съдържание на прегабалин –  таблетки от 25 мг и от 50 мг; перорален разтвор с концентрация 20 mg/ml и т.н. Обърнете се към лекаря, за да Ви назначи подходяща дозировка на някое от тях – предписването на лекарства не е в нашата компетенция и не би било безопасно.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Веси
    • 2022-07-06 13:54:10
    Поради тревожни мисли и проблеми със сънят започнах да приемам Есобел 10mg по половин таблетка сутрин и обед.Така като ги приемам голяма ли е дозата или нормална ?

    Здравейте!

    Надявам се, че не сте си „самоназначили“ такъв сериозен медикамент! Есобел е лекарствен продукт по лекарско предписание – ако не Ви е назначен от лекар, най-вероятно не е подходящ за Вас и е по-добре да го спрете, ако е започнат наскоро (след продължителен прием „откачането“ от него става под контрола на лекар). Не е в правото ни да коментираме адекватността на дозите на лекарства, назначени от лекаря – но в общия случай двукратният дневен прием на ½ таблетка от 10 мг не е опасно висока доза при условие, че самото лекарството е правилно подбрано.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Радослава Г-ва
    • 2022-08-14 01:04:06
    Здравейте!Пиша ви във връзка с майка ми.От около месец тя получава Ксетанор1/2 от 20 мг, Сперидан от 1мг сутрин и обяд,а вечер 2 мг.Също така Клонарекс от 1мг сутрин и 2мг вечер. Страда от депресия,безсъние и психично разтройство. От известно време е станала маниакална,неспокойна,раздразнителна,агресивна,въпреки терапията трудно заспива,повръща,храната не е смляна добре,апетита й се засили,появяват й се лесно синини,също така има оттоци по краката,болки в мускулите,често уриниране,често забравяме и обърканост.Възножно ли е да е от терапията,която й е предписана?Тези лекарства съвместими ли са за прием?И да подчертая,че до преди около 3 седмици беше с Ковид-19. Благодаря предварително за отговора ви!

    Здравейте!
    Възможно е трите медикамента да се съчетаят при тежки тревожни или депресивни разстройства, както и при други психични заболявания – разбира се, само по преценка на невролога/психиатъра. Но понеже трите са от три различни фармакологични класа – антидепресант (ксетанор), антипсихотик (сперидан) и анксиолитик (противотревожно средство - клонарекс), е възможно натрупване на страничните им ефекти – сънливост, замаяност, обърканост, отпадналост, нервност, главоболие, понижаване на кръвното налягане (особено сега в горещините – трябва да се хидратира организмът!) и други, е трудно да се разграничи кои от симптомите е част от хода на заболяването, и кои са странични ефекти на лекарствата. Повръщането е по-вероятно да е от лекарствата, усилването на апетита – също (сперидан и ксетанор имат такъв страничен ефект). Лесната поява на синини може и да няма общо с лекарствата и психичните проблеми – но последиците от ковид-19 понякога включват такъв проблем поради засягането на малките кръвоносни съдове в периферията от вируса – умерени дози от 250-500 мг витамин С дневно за няколко седмици може да ги повлияят благоприятно, но трябва да се провери да няма друга подлежаща причина за тях – нарушения в кръвосъсирването, витаминни дефицити, употреба на кортикостероиди, ниски нива на тромбоцитите, прием на антикоагуланти…

     Съчетанието на отоци и синини навежда на мисълта за нарушение в кръвообращението – венозна или сърдечна недостатъчност, особено ако включват глезените и ходилата; показателите на бъбречната функция е добре да се изследват. Малко вероятно е тези симптоми да имат общо с ксетанора и другите лекарства.

    Тревожността, депресивните състояния и агресивността могат да бъдат последици от ковид - значителна част от пациентите, особено приетите в болница, развиват различни синдроми, които да се проточат във времето. Ако ефектът на лекарствата изглежда недостатъчен, може да се опита добавянето на меки седативи като хмел, маточина или ашваганда. Не включвайте силно тонизиращи билки като жен-шен, златен корен, жълт кантарион или гинко билоба, за да не настъпят нежелани взаимодействия с лекарствата.

    Болките в мускулите също може да са последица от ковид, но по-рядко са дълготрайни. Възможно е скованост и/или треперене на мускулите да бъде странична реакция на сперидана (рисперидона) – ако симптомът се влоши, уведомете лекаря!

    При първа възможност обърнете вниманието на лекаря да провери състоянието на сърдечно-съдовата система и бъбреците, за да не се изпусне някоя важна подробност.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Петър Димитров
    • 2022-08-19 12:22:02
    Здравейте, имам предписано Тритико и сега гледам, че в листовката му пише, че при вземане на тест с урината, може да даде фалши позитивен. Пише че с мас спектрометрия (MS) или течна хроматография - тандем мас спектрометрия (LC- MS/MS) не се получава такъв фалшив позитивен резултат. Тестовете които използват КАТ от кои са. При тях може ли даде такъв фалшив позитивен резултат. Благодаря.

    Здравейте,

    Пътна полиция използва полеви тестове за наркотици с изследване на слюнка. Ако резултатът е положителен, следва изследване на кръвна проба с GS-MS газ-хроматографски (или друг подобен) метод, който се счита за точен и има доказателствена сила в съда.

    Тестването на урина е с много висок процент на фалшиво положителни резултати и не се прилага.

     

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Пламен
    • 2022-08-23 13:25:25
    От пет дни започнах лечение с Сероксат от 20 мг.по една таблета на ден заедно с Ксанакс по 1/2 таблетка от 0.25 мг.три пъти на ден.Притеснява ме че ми се получава едно треперене и понякога втрисане.Нормално ли е това защото антидепресанта все още не е подействал.Лекаря каза че може да замени Ксанакса понеже сигурно ми е по слаб с Клонарекс,но не знам така може ли да се заменя при започнат друг медикамент и какво може да се получи.Благодаря предварително!

     Здравейте!

    Антидепресантите могат да предизвикат редица странични реакции, като треперенето е една от по-често наблюдаваните, особено при прием на повече от един медикамент. Най-често тремор и потрепване на мускулите се наблюдават в ръцете и краката на хората. По-често треперенето се появява нощем, но не е задължително. Обичайно тази реакция се наблюдава, когато дозата на антидепресанта е висока за конкретния човек или по някаква причина той е по-чувствителен. Общо взето, около 10% от хората, приемащи антидепресанти, съобщават за треперене, което се е появило след започване на терапията.

    Отделно треперенето може да е обвързано и с подлежащото състояние, което се опитвате да третирате в момента. Това отново може да е признак, че не понасяте добре медикамента или не е достатъчно ефективен за вас.

    По отношение на това дали могат да се заменят Ксанакс с Клонарекс- да, абсолютно може. Двете лекарства са от една и съща група, което ги прави напълно заменими в терапията на заболяването ви. Една от основните разлики между тях е, че Клоназепамът (Клонарекс) стои по-дълго в организма от Алпразолам (Ксанакс). Ако ксанакс ще остане няколко часа в тялото преди да бъде метаболизиран и отпадните продукти да бъдат изхвърлени, то Клоназепамът би могъл да остане двойно пъти повече.  Това го прави по-силен в действието си.

    Забелязали ли сте покрай треперенето и втрисането да се появяват и други симптоми? Ако не, то бих ви посъветвала да послушате съвета на лекаря си, но да се наблюдавате внимателно. Ако се появят силни пристъпи на: сърцебиене, много силно треперене, втрисане, изпотяване, диария и объркване или нетипично поведение, свържете се незабавно с проследяващия ви лекар!

     

    С уважение,

    Д-р Деяна Жекова
    • Pl
    • 2022-08-26 14:50:31
    Здравейте, от година приемам деанксит по 1 таблетка. Искам да го спра, разбира се със знанието на психиатъра ми. Може ли да ми препоръчате нещо билково например като заместител. Имам нужда от патерица, тъй като съм подложена на силен стрес и ми е доста трудно да го преодолявам. Чета, че Деанксита има сериозни странични действия и за това искам да го спра. Благодаря!

    Здравейте!

    Мога да ви препоръчам  да опитате прием на екстракт от жълт кантарион. Има доказателства от редица клинични изпитвания върху депресията и тревожността, че екстрактът от жълт кантарион може да подобри настроението и да помогне на тялото да се справи по-добре със стреса. В някои случаи ефективността му може да се сравни дори с тази на антидепресантите, но с далеч по-малко негативни странични ефекти. Отделно има данни, че продължителния прием на екстракт от жълт кантарион подобрява паметта, особено при хора, подложени на голямо количество стрес. Екстрактът помага на организма да използва оптимално невротрансмитерите, които са и в основата на развитието на тревожни и депресивни оплаквания ( допамин, ГАБА, серотонин и норепинефрин).

    Препоръчвам ви да опитате https://revita.bg/shop/hypericum-plantis-zhalt-kantarion-kapki-pri-stres-100-ml. Приема се по 20 капки, 1-3 пъти на ден, като съветвам да започнете с по-ниска доза. В състава на продукта има не само екстракт от билката, но и комбинация от микроелементи, които благоприятстват действието й и повишават защитните сили на организма. Особено важно е да приемате достатъчно цинк , витамин Д и витамини от групата В.  При хората с хронична тревожност и депресия много често  се установява недостиг на цинк и витамин Д,  което допълнително може да има отражение върху здравето и красотата ви.

    В периоди, в които се налага да сте продуктивна и да работите повече под  стрес, мога да препоръчам прием на https://revita.bg/shop/l-tyrosine-l-tirozin-500-mg-h-60-kapsuli . Приема се по 1 капсула, два пъти на ден. Подобрява концентрацията, усещането за енергия и настроението, като дава чувство на бодрост.

     

    С уважение,

    Д-р Деяна Жекова
    • Цветелина Димитрова
    • 2022-09-03 12:03:52
    Здравейте, Изписаха ми хранителна добавка либрето за тревожно разтройство. Въпросът ми е!,пия вече 7 месец и трябва ли да правя пауза?

    Здравейте!

    Изхождайки от състава и концентрациите на активните съставки, не се налага правенето на определени паузи, но може би е полезно да се спре поне за месец, за да се види как се е повлияло състоянието и как се адаптира организмът в отсъствието му. Междувременно, ако има тревожна симптоматика, можете да приемате някой от анксиолитичните фитопрепарати като Валериана, Ашваганда или Родиола/златен корен - последното обаче, само ако не приемате антидепресанти, гинко билоба или жълт кантарион, за да не се прекали със серотонина.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Пламен
    • 2022-09-03 20:11:05
    Здравейте, Искам да продължа въпроса си от 23.08.2022 относно терапията със Сероксат. Вече го пия 17 ден и искам да знам колко време отнема за да подейства ако подейства. Относно странични реакции се появиха и други,хрема която се появява сутрин при закуска и после изчезва,на обяд също за малко,за един ден се появиха 3,4 пришки ,но на следващия ден ги нямаше,главоболие,някой път малко напрегнат,мравучкане на дланите от време на време,като че ли от време на време като че ли като гледам ми емалко замъглено дали че вече с възраста намалява зрението.Нося очила за четене,но надалеч имаше леко отслабване ,но дали от препарата е странично действие.А относно треперенето на ръцете то не е постоянно и е през деня .Същото е и за втрисането,някой път при събуждане.Някой път се наежвам и ми става студено за кратко.А ксанакса го замених с Клонарекс само че сам си намалих дозата защото ми изписа три пъти по 0.5 мг, но ми се стори висока за през деня и взимам сутрин и следобед по половин от 0.5 мг, а вечер цяла защото да мога да спя защотото ме мъчи безсъние.С клонарекса тези треперания са по редки или просто ги тушираИскам да питам по какво можеш да разбереш дали антидепресанта започва да действа,дали като отминат тези странични действия и след какъв период,защо някой въобще не ги получават. Има ли значение ако имаш или нямаш странични действия за да е критерии че антидепресанта ще ти подейства и как да преценя кога е време да го спра или заменя. Иначе лекаря каза че имам паническо разстройство с голяма тревожност.Да споделя че съм и доста чувствителен.Извинявам се дългия пост.Благодаря предварително.

    Здравейте,

    Кога и какъв ще е ефектът от антидепресанта, а също страничните ефекти, зависи от индивидуалната чувствителност на организма към медикаменти и специално към тези, които приема. От значение са обмяната на веществата, състоянието на органите за детоксикация - черен дроб, бъбреци, бял дроб и кожа, състоянието на кръвоносната и лимфна системи. От значение е и способността за самонаблюдение, анализ на усещанията и отношение към тази информация.

    Понякога за получаване на ефект от лечението с антидепресант е нужен месец и повече /6 - 8 седмици/. Страничните ефекти обикновено намаляват и изчезват с времето, но ако се усложнят е нужна консултация за адекватна промяна на лечението. Антидепресант не се спира или променя без знанието на лекуващия лекар. Страничните ефекти са реакция на тялото към медикамента и зависят от неговата чувствителност и способност да метаболизира и освобождава отработените метаболити. Те не са показател за действието на антидепресанта върху психиката. Въпреки това, ако страничния ефект е силно изразен, той причинява стрес и смущава лечебния ефект. В такива случаи лекуващият лекар предписва друг медикамент.

    Както знаете, за успешното лечение на психичните отклонения е нужно и лично усилие от страна на болния – безпристрастно наблюдение, описване в дневник на наблюдаването и анализ с практически извод, релаксиращи и дихателни упражнения, включване в група за взаимопомощ и т.н.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Пламен
    • 2022-09-25 22:10:14
    Здравейте, В продължение на моето питане от 03.09.22 при лечението ми с Сероксат и Клонарекс който започнах да намалявам с цел да го спра дано успея и не съм зависим станал/ пия го вече 40 дни/ и да остане само антидепресанта. Всъщност исках да попитам че по време на този период на лечението ми се появява от вътрешната страна на долната устна нещо подобно като кръвозасядане,хематомче ли незнам как да го обясня,който изчезва от само себеси на следващия ден ,после може един два дена няма ,после пак се появявя и пак изчезва.Трябва ли да се притеснявам и дали това може да стане и на кръвоносен съд в мозъка,да не получа някоя аневризма.Питам защото често започна някой път да ме боли глава.Случи се един път силна режеща болка в главата и извъднъж изчезна и все едно не ме е боляло.Свързано ли е всичко това от медикаментите и с повишаването на серотонина от Сероксата.Знам че глупаво и не трябва да се чете много в интернет защото можеш да се филмираш там,но хвърлих един поглед. Искам да попитам как мога да разбера човек дали има нисък серотонин и се нуждае от антидепресант за да го повиши тъй като почти всички го повишават особено ssri.Повечето лекари изписват Клонарекс както в моя случай докато подейства антидепресанта,но той действа успокоително и предполагам чак когато го спреш се разбира дали има ефект от антидепресантаТака ли това или греша.Извянявям се начина на предтсавянето ,но се опитах най народному да бъде.Благодаря ппедварително.

    Здравейте,

    За да се получи яснота по въпроса, са необходими изследвания и консултации. Може да започнете с консултация при стоматолог, за да се прецени евентуална връзка със зъбния статус. Личният лекар, след преглед може да назначи пълна кръвна картина, левкограма и коагулационен профил, консултация с невролог и транскраниален доплер за състоянието на мозъчните съдове, ако прецени, че е необходимо. Ниското ниво на серотонин не е единствена, нито задължителна причина за депресия. По преценка на лекуващия лекар, може да се изследва серотонин в кръвта. Продължителен прием на антидепресанти може да влоши състоянието на сърдечно-съдовата система, както и на много други органи, но дали Вашите оплаквания имат връзка с медикаментите, които приемате, трябва да се установи от специалист, след преглед и изследвания.

     

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Маргарита Маринова
    • 2022-09-26 16:22:25
    Пия от 6 месеца ципралекс и клонарекс,искам да ги спра защото напълнях ,с какви по леки биха се заменили,не съм с тежка депресия,просто правя хистерия на гърлото

    Здравейте!

    Ако се чувствате добре, решена сте да спрете по-тежките медикаменти и усещате, че не са ви нужни повече, то преди всичко трябва да знаете, че спирането им е постепенен процес и не бива да бързате. Поддържайте контакт с проследяващия ви психиатър и се наблюдавайте внимателно.

    Клонарекс (Клоназепам) е медикамент, спадащ към групата на бeнзодиазепините  (антиепилептично лекарство). Той влияе върху централната нервна система, като има известен успокоителен и седативен ефект. Прeкратяването на приема му се свързва нерядко със симптоми на абстиненция, които могат да траят от една седмица до месец и повече. Това зависи от дозата, която сте приемала и как сте прекъснали приема. Признаците на абстиненция могат да се проявят като: отпадналост, раздразнителност, потене, по-трудно запаметяване и концентриране, повишено кръвно налягане, мускулни спазми, безсъние, усещане за недостиг на въздух, замъглено зрение, редица психологични симптоми- халюцинации, кошмари и др. Сред най-опасните са- появата на суицидни мисли и кататония ( психомоторeн синдром, липсват реакции на външни стимули и дразнители), която е рядко срещана.

    Както споменах, най- добре е да сте под редовен лекарски контрол, докато процесът на спиране на лекарствата трае. Този процес зависи от общото ви състояние, от това колко време сте приемали медикамента и в каква доза, дали имате придружаващи заболявания и рискови фактори. Тъй като нямам тази информация, мога само да ви дам насоки.

    Най-общият принцип на спирането на Клоназепам е да се намалява дозата първо през 2 седмици с около 0,5мг, но това съвсем не  е съобразено с индивидуалния ви случай и сегашната ви доза на прием.

    Ципралекс (есциталопрам) е антидепресант от групата на серотониновите реъптейк инхибитори. Всички класове лекарства, които се предписват за третиране на депресия, биха могли да доведат до  негативни симптоми, подсказващи как организмът ви е привикнал на допълнителната им помощ.  Повечето гайдлайни в психиатрията съветват антидепресантите да се спират внимателно и контролирано. Обичайно в първите 2-3 седмици се цели да с достигне до терапевтичния минимум в дозите или половината на това, преди да се спре напълно. През две или четири седмици се започва намаляването на сегашната доза с ¼ от нея. Най-честите признаци на абстиненция са: отпадналост, замайване, тръпки по тялото, лабилно настроение, проблеми с концентрацията.

     

    Важно е да поддържате здравословна диета и начин на живот, особено сега. Ако не практикувате медитация и/или йога, то силно ви го препоръчвам.

     

    Ако се появят неприятни симптоми, които влошават качеството ви на живот, свържете се незабавно с психиатър! Ако се появят суицидни мисли, свържете се отново незабавно с психиатъра си!!!

                 Някои от билковите екстракти, популярни в билкотерапията на депресия и психиатрични проблеми, могат да взаимодействат с антидепресантите и други мидикаменти. Ето защо е най-добре първо успешно да започнете „отбиването“ на лекарствата, след което постепенно да започнете приема на билкови добавки.

     

    •          Омега 3 мастни киселини. (https://revita.bg/shop/omega-3-6-9-1200-mg150-softgel-kapsuli ) Тях можете да взимате по всяко време. Доказано е, че редовния прием на достатъчно количество омега 3 МК  оказва благотворен ефект върху нервната система, симптомите на депресия, тревожност и дори - паник атаки. Те регулират и намаляват възпалението, подобряват възстановяването на клетките и биха могли да потиснат до някаква степен действието на „стресовите“ хормони в тялото.

    •          Витамин Д. (https://revita.bg/shop/vitamin-d3-1000-iu-vitamin-d3-180-softgel-kapsuli )Задължително, особено в по-студените периоди от годината. Витамин Д е известен като „слънчевия“ витамин. Той е ключов за доброто психично здраве и настроението ви. Също предпазва от ранна остеопороза и подпомага да задържим красотата и младостта на кожата и на косата си.

    •          След спиране на медикаментите, може да с поинтересувате от допълнителен прием на 5-HTP. Той увеличава нивата на серотонин в мозъка и има действие, което е сравнимо с това на някои антидепрсанти. Помага при безсъние, тревожност, мигрена и фибромиалгия. Не се препоръчва на хора, които имат проблеми с кръвосъсирването  и пият лекарства, повлияващи го.

    •          Жълт кантарион. (https://revita.bg/shop/st-johns-wort-420-mg ) Жълтият кантарион е много подходящ в билкови терапии за депресия и тревожност. Отново не се комбинира с медикаменти, които увеличават серотонина ( като антидепресантите). Прекомерното количество серотонин може да е опасно за здравето и живота. Не се препоръчва при шизофрения и би-полярно разстройство.

     

    Желая ви успех!

     

    С уважение,

    Д-р Деяна Жекова

    • Пламен
    • 2022-10-01 08:43:56
    Здравейте, Отново искам да Ви попитам,може ли Сероксата да причини серотонинов синдром и в какво се изразява той и опасно ли е това.Питам Ви защото след 44 дни прием след събуждането ми ме втресе за 20 минути и мравучкване в пръстите на ръцете или е реакция от намаляването от Клонарекса тъй като съм започнал постепенно намаляване с цел неговото спиране.Не трябва ли това да не се случва ако е паник атака ако е подействал антидепресанта.Между другото това ми се случи и в началото на четвъртия ден при неговото започване. А относно изследванията които ми препоръчахте,повечето съм ги правил без трансриален доплер и серотонин в кръвта/за който вече ми взеха кръв/.Правил съм си и скенер на главен мозък и доплер на врат,ръце, крака.За сърдечно съдовата система съм си правил екг,ехокардиография.Всички тези изследвания са били в норма.Сега чакам резултата от изследването за серотонина,но при прием на Сероксат незнам колко ще верен.Питам ако резултата е повишен намалява ли се Сероксата или се спира.И ако е с по ниски стойности повишава ли се Сероксата.Изобщо това иследване какво доказва,дали изобщо трябва да се пият антидепресанти или какво.Предварително благодаря.

    Здравейте,

    Вашите оплаквания не са показателни  за серотонинов синдром, а по-скоро са симптоми на ПА. Възможно е лечението, което провеждате да е неподходящо за Вашето състояние. Понякога се налага промяна в лечението с антидепресанти до получаване на желания резултат. Разбира се, това става по предписание на лекуващия Ви лекар. Той определя необходимостта от спиране на даден медикамент, промяна в дозата или медикамента и т.н. Въпросите Ви са специфични и за компетентен отговор е необходимо да се обърнете към лекуващия Ви психиатър. С резултатите от серотониновия тест направете консултация при психиатъра.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Neni Polia
    • 2022-10-16 20:10:43
    Здравейте! От 2 седмици приемам Ремирта по предписание на лекар заради тревожно-депресивно състояние.Първоначално започнах с четвъртинка от продукта, и като че ли още първата седмица ми се стори, че усещам подобрение.След което обаче , пак по предписание на лекаря, трябваше да вдигна дозата до половинка.И от тогава всичко тръгна отново назад и надолу.Изключително много ми се засили нестабилността и липсата на равновесие.Пак тялото ми “ диктува”, че не мога да изляза или дори да отида до съседната стая.Депресивното ми настроение се завърна.Просто отново се отчаях… Може ли влошаването да е в следствие вдигане на дозата наистина, и на мен просто да ми действа по- добре по-ниската доза, или пък е нормална реакция в следствие на вдигането на дозата. Не ми е познато това лекарство, и не зная дали има такива особености при него. Психиятърът ми казва да си остана на по-високата доза, а психотерапевта ми( който между другито е завършил психиатър), казва да върна на по-ниската доза…..а аз просто не зная как да постъпя и съвсем се отчайвам от без това отчайващо мое състояние Благодаря предварително!0

    Здравейте!

     

    Начинът, по който проследяващият ви психиатър повишава дозата на медикамента, е напълно стандартен. В повечето клинични гайдлайни по психиатрия  дозата на прием на медикаменти като Митразапин (Ремирта) се увеличава постепенно през 1-2 седмици. Естествено, тези насоки са преценени спрямо болшинството от хора и никога не са индивидуални. Напълно е възможно за вашия организъм да е твърде скоро увеличаването на дозата на антидепресанта. Понякога е много важно да се вслушваме в сигналите, които тялото дава, когато е в състояние на дистрес, проявявайки се като различни неприятни симптоми. Дайте си повече време на по-ниска доза и внимателно проследявайте симптомите си. Ако нестабилното настроение и затруднението да пазите равновесие продължават, можете да увеличите дозата. В практиката обичайната доза за вашето състояние е около 15 мг, взети вечер преди лягане. При някои хора е напълно възможно адаптирането към действието на медикамента да е различно от средно статистическото. Също така действието на Митразапин може да се прояви при някои хора още в първата седмица на прием, докато при други отнема до месец и повече. Тук от значение е възрастта ви, пиете ли други лекарства, страдате ли от други заболявания, имате ли алергии и т.н. Не забравяйте да поддържате активен контакт с проследяващия ви психиатър. При поява на суицидни мисли, болка в гърдите и подобни на грип симптоми, свържете се незабавно с проследяващия ви лекар!

     

    Желая ви успех!

     

    С уважение,

    Д-р Деяна Жекова
    • Соня
    • 2022-11-04 09:13:57
    Здравейте! Имам тревожна депресия с тежко безсъние. Дали Аритави би засилило безсънието (има го като страничен ефект в листовката)? Благодаря ви!

    Здравейте!

    Не може да се предскаже със сигурност, дали ще получите безсъние като страничен ефект от Аритави. Според престижния здравен журнал Medical News Today, проблеми със съня след приема на дулоксетин (активната съставка в Аритави и също в разглеждания от журнала препарат Cymbalta) развиват средно 9% от пациентите https://www.medicalnewstoday.com/articles/cymbalta#for-professionals . В много случаи, Аритави може да подобри съня, включително и при тревожните разстройства – ефектът обаче варира индивидуално. Понякога безсъние се появява през първите дни на лечението и после организмът „свиква“ с лекарството; по-рядко се случва безсънието да се появи на по-късен етап и да остане като траен проблем. Говорете с лекаря, който го е назначил, ако такъв ефект се появи и е твърде силен, за да може да бъде пренебрегнат.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Марина
    • 2022-11-09 09:47:37
    Изписани са ми следните лекарства .Получавам паник атаки,в депресия съм ,имам лоши мисли.1/4 сероксат 2 дни ,6 дни 1/2 и от 9 ден по 1 ,вечер 1/4 ремирта и Оланзапин 1 т.Може ли да се получи серотонинов синдром или други неж. ефекти.Оланзапин с Ремирта особено ме притеснява.

    Здравейте!

    Преди всичко: Ако почувствате самоубийствени настроения или необяснима агресия към нещо или някого, незабавно се свържете с лекар-психиатър или психотерапевт! Такъв страничен ефект може да се развие от Сероксат у някои пациенти. От Ремирта също е възможно, но е малко вероятно при такава малка доза.

    Серотониновият синдром не е характерна странична реакция за Ремирта/миртазапин, която има различен ефект от този на SSRI-антидепресантите. Описан е такъв при комбинация с други антидепресанти като флуоксетин или сертралин, но при високи дози на Ремирта и продължителен прием – при назначената Ви ¼ таблетка това е много малко вероятно.

    Данни от 2001 г. показват, че нежеланите взаимодействия между пароксетин (Сероксат, Пароксат) и миртазапин (Ремирта) са малко вероятни и не биха довели до необходимост от спиране на приема или промяна на дозите https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12404553/

    Проучване от 2020 година, засягащо възрастни хора с шизофрения и деменция, показва, че дори при тази уязвима категория пациенти, съчетанието на Оланзапин и пароксетин (Seroxat) се понася добре и има клинични предимства пред приема само на единия от двата медикамента. При депресивните състояния също се използват често в комбинация, без подходът да се приема за рискован. Линк към публикацията: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7150422/

    За приема на оланзапин и ремирта е ВАЖНО да се отбележи, че не трябва да се съчетават при сърдечно-съдови заболявания – атеросклероза, исхемична болест на сърцето и особено аритмия с удължен QT-интервал, понеже може да предизвика поява или задълбочаване на аритмично състояние! При здрави (откъм сърдечно-съдовата система) лица, обикновено комбинацията е безопасна.

    Съчетанието на оланзапина с Ремирта (миртазапин) е честа практика и се прилага срещу големи депресивни епизоди, шизофрения и дори срещу анорексия при младите жени. Илюстрация на безопасността на комбинацията е следният клиничен случай, където на бременна жена в 13-тата гестационна седмица са назначени двата препарата поради навлизането ѝ в голям депресивен епизод:  https://psychiatry-psychopharmacology.com/en/use-of-mirtazapine-and-olanzapine-in-treatment-of-major-depressive-disorder-with-psychotic-features-developed-during-pregnancy-a-case-report-132728 . Жената е родила живо и здраво дете без усложнения и в рамките на термина си. По токсикологични данни също не изглежда опасно да се комбинират и при другите групи пациенти.

    Ако нямате сърдечно-съдово заболяване, не се очаква съществен риск с приема на ¼ таблетка Ремирта в комбинация с другите два медикамента. Ако обаче имате такова, задължително го споделете с лекаря, назначил тези медикаменти, за да оцени риска от усложнения.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Сюзан Халил
    • 2022-11-09 22:12:06
    Здравейте, 4 години пих Ципралекс, но започнах да усещам, че действието му вече намалява. Изписаха ми Бринтеликс 10мг, който замених постепенно и по схема. След месец и половина прием обаче, се върнаха някои стари симптоми като стягане в гърдите и болезнена буца в гърлото. Психиатърката ми увеличи приема на Бринтеликса 10мг сутрин и 10мг вечер. Чела съм, че увеличаването на дозата на АД не влияе кой знае колко. Мога ли да приемам някакви допълнителни хранителни добавки или билки, които са съвместими с Бринтеликс?

    Здравейте!

    Относно покачването на дозата на Бринтеликс до 20 мг дневно – в повечето случаи ефектът наистина е по-силен, провеждани са и контролирани проучвания. Например в това: https://www.cambridge.org/core/journals/cns-spectrums/article/vortioxetine-20-mgday-in-patients-with-major-depressive-disorder-updated-analysis-of-efficacy-safety-and-optimal-timing-of-dose-adjustment/DFFCBF8247A145C3D753700546EF4282  , е показано, че при пациентите с голям депресивен епизод, дневната доза от 20 мг има значително по-добър ефект от 10-милиграмовата, изчислено по скалата на Монтгомъри-Осберг (MADRS) за класифициране на депресивните състояния. В този смисъл, не пренебрегвайте възможността увеличената доза да Ви помогне, след като лекарят е преценил, че е подходяща.

    Лекарството Бринтеликс (вортиоксетин) може да се комбинира с някои фитопрепарати, които не засилват пряко серотониновата медиация в мозъка – например с ашваганда, маточина, хмел или с комбинирани специалитети като Ex-Stress на Nature’s Way https://revita.bg/shop/ex-stress-eks-stres-h-100-kapsuli . Те могат да подобрят съня, да намалят тревожните мисли и да намалят някои от страничните реакции, които антидепресантите проявяват. Един пълноценен витамин В комплекс (например този: https://revita.bg/shop/vitamin-b-komplex-vitamin-b-kompleks-100-kapsuli) също би помогнал за подобряване на междуневроналната комуникация и балансиране на възбудните и задръжните импулси в ЦНС.

    Природната аминокиселина L-теанин, която се съдържа в зеления чай, може също да успокои нервната система по време на терапия с антидепресанти. Тя засилва задръжните импулси, предизвикани от гама-аминомаслената киселина (GABA), не реагира директно със серотонина и може да бъде полезна, ако горните продукти нямат никакъв, или имат слаб ефект. Продукт с L-теанин, подходящ за целта, е : https://revita.bg/shop/l-teanin-125-mg - в дневна доза от два пъти по 1 капсула.

    Не приемайте Бринтеликс заедно с L-триптофан, 5-хидрокситриптофан, родиола (златен корен), сибирски или китайски жен-шен, гинко билоба или жълт кантарион – съчетанието му с тях може да увеличи риска от серотонинов синдром, който се получава от прекалена стимулация на серотонинергичните неврони.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    • Соня
    • 2022-11-13 07:26:16
    Здравейте! Преписаха ми сероксат 20 мг. Въпросът ми е дали мога да вземам половинка сутрин и половинка вечер, тъй като ми действа сънливо. Диагнозата е депресия с тревожност и безсъние.

    Здравейте,

    По-добре е да вземате цялата доза вечер. Така и сънят Ви ще е по-спокоен.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Попова
    • 2022-12-13 20:42:24
    Здравейте! Пия ксетанор в продължение на 10 години и повече.. Дозата е 20 мг на ден. Притеснена съм, че отвреме на време сутрин ставам с разширени зеници, наблюдавам и вечер при лягане непреодолимо желание за съкращаване на мускулите на краката. Отделно от това от известно време получавам вечер горещи вълни, а менопаузата ми приключи. Естествено тези симптоми не са всеки ден. Трябва ли да намаля дозата от 20 мг и страдам ли от серотонинов синдром? Благодаря предварително за отговора Ви!

    Здравейте,

    За съжаление, не е възможно онлайн да се прецени дали страдате от серотонинов синдром. От описаното – най-вероятно не. Но е нужен клиничен преглед при специалист, за отчитане на т.н. Критерии на Хънтър, основни критерии за поставяне на диагнозата и евентуално лабораторни изследвания.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Александър
    • 2023-02-06 10:59:36
    Здравейте, преди време ходих при психотерапевт и той ми беше изписал Сероксат 20mg в комбинация с флуанксол 0.5mg.Бяха ми изписани поради тревожност и постоянно повтаряща се мисъл(нещо като Обсесия) от която не можех да се отърва и ме водеше до това състояние. Пиех ги в продължение на 1 година някъде и през това време се чуствах добре и мисълта някак остана на заден план и не ми влияеше на ежедневието и настроението. Постепенно спрях Сероксата и продължих да приемам само Флуанксола,но една вечер прекалих с алкохола и мислите ми пак се възвърнаха. С течение на времето и една камара тревожни и панически атаки дни спрях и флуанксола, но нещата не се подобряват. Не съм ги пил вече повече от 2 години, но се чуствам тревожен и депресиран и мисълта ме преследва денонощно и обмислям пак да ги започна. Понеже психотерапевта е в чужбина вече и немога да се свържа с него ви моля за малко помощ. Схемата е :флуанксол- 2 дена по половинка сутрин и вечер, после 4 дена по полинка сутрин/обед/вечер и след това по половинка сутрин/обед и 1 цяло вечер. А за сероксата е 4 дни по половинка сутрин и след това по 1 цяло сутрин. Въпросът ми е следния: Кое от лекарствата по колко време трябва да приемам, защото ми бяха казали че Флуанксола се приема само в началото на лечението докъто свикне организмът с Сероксата и след това се спира и продължава приема само на Сероксат. Ще съм ви изключително благодарен ако ми кажете кое по колко време се пие и как се спират като последователност и дози. Бъдете здрави????

    Здравейте,

    За съжаление нямам нужната квалификация, за да отговоря на въпроса Ви. Необходима е консултация с лекар – психиатър/психолог.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Бибишев
    • 2023-02-19 23:58:43
    Здравейте, от 2018-та година съм на Амитриптилин, с диагноза хорнична инсомния, която се получи когато започнах нова работа и не успях да спя почти 1 месец, въпреки че не се чувствах стресиран, но явно нещо е станало на подсъзнателно ниво. Беше ми казано че е "почти нелечимо". Ако спра амитритптилина, още първата вечер имам проблеми със съня. С Амитриптилина преди лягане успявам да спя, но не се чувствам наспан или отпочинал на сутринта. Какво бихте препоръчали? Искам да спра да го пия, но засега ми е невъзможно.

    Здравейте!

    Амитриптилин е трицикличен антидепресант.

    Принципно тази лекарствена група не е обичайно да бъде използвана като основно средство, повлияващо съня, освен в случаите при които няма и други невротични или психотични прояви. Като механизъм на действие, това не са сънотворни средства.

    Ако Вие прецените да споделите с мен цялостната си клинична картина като оплаквания, аз ще дам препоръка за нова схема на поведение.  Смущенията в съня никога почти не са изолирана изява на невротично разстройство. Нужна е и информация относно минали психотравми или системни психотравмени натоварвания, както и фамилна обремененост /майка, баща, братя, сестри/ с подобни проблеми. Страдате ли от тревожност или потиснато настроение? Наблюдават ли се резки колебания в настроението? Появяват ли се натрапливи мисли или действия? Имате ли принципно негативна нагласа при нови начинания или вземане на решения? Променя ли се състоянието на апетита? Наддавате ли на тегло? Характерно ли е повишено потене в някои части на тялото? Чувствате ли мускулна слабост и изморявате ли се лесно при обичайни усилия?

    От друга страна трябва да имате предвид, че времето през което сте приемали този медикамент е доста продължително и в никакъв случай преустановяването на приема не бива да става рязко, а съвсем плавно, по схема и по преценка и наблюдение на лекар.

    Оставам на разположение.

    Д-р Йовчева

    • Петър
    • 2023-03-08 11:54:02
    Поради раздяла с жената с която живеехме на семейни начела и с която имаме дете аз изпаднах в някаква дупка.Първо не можех да спя десетина дена по цялата нощ и се реших да отида на психиатър.От три месеца пия клонарекс вечерно време един час преди лягане иначе не мога да заспя,дори с хапчето последните няколко дни няма заспиване и психиатъра ми изписа за през деня да пия сутрин сероксат,понеже на моменти не мога да седя на едно място и ме хващат нервите и ми става едно напрегнато или пък не ми се прави нищо и не ми се става от леглото,нищо не ми е интересно или да ми хваща вниманието.Имам на моменти и натрапчиви мисли,черни мисли.Преди 20 дена психиатъра ми каза,че мога да свикна с клонарекса,а в последствие ми каза да си го пия и сега аз сам не знам кое е правилно,да го продължавам ли този клонарекс или да го попитам да ми го замени с нещо което е за сън,защото пак от психиатъра зная,че клонарекса не бил сънотворен и не се предписвал за сън.

    Здравейте,

    Както знаете, състоянието Ви се дължи на депресия, породена от преживяното. А депресия се лекува трудно и са нужни съвместните усилия на болния, лекуващия психиатър и клиничен психолог. Не е достатъчно само да приемате антидепресанти или други изписани за целта медикаменти, но Ви трябва и помощ да осъзнаете преживяното, да го приемете и да го оставите в миналото. А това ще стане с помощта на психолог. Такава помощ може да получите и от лекар, специалист по алтернативна медицина. По отношение на клонарекса –  не е антидепресант,  от групата на бензодиазепините  е -  успокояват нервната система и имат сънотворно действие, но организмът привиква с тях и след време приеманата доза не оказва желания ефект. Продължителен прием и/или увеличаване на дозата води до зависимост, т.е. не Ви го препоръчвам. Сероксат е антидепресант, може да намали напрежението и да овладее другите симптоми на депресията, но не е сънотворно. Понякога е трудно да се открие кой точно антидепресант е подходящ за пациента. Най-добре е да потърсите второ мнение при квалифициран психиатър с богат опит, предполага се, че са такива в специализираните университетски болници по психиатрия. Междувременно за добър сън може да опитате с хранителни добавки - https://revita.bg/zdravno-napravlenie/bezsynie-i-problemi-sys-sanya, като се съобрази съвместимостта с антидепресанта.

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • Васил
    • 2023-03-12 21:32:06
    Здравейте, искам да помоля за мнение. Изписан ми е ципралекс поради шум в ушите който според лекаря ми е от нервна почва,също така и имам проблем с съня . Въпроса ми е ще има ли някакъв ефект,тъй като все още не съм го започнал.

    Здравейте!

     Ципралекс представлява медикамент от групата на антидепресантите. Щом лекуващият ви лекар е изключил други възможни причини за безсънието и шума в ушите, и се касае за оплаквания на нервна почва, то има голям шанс медикаментът да ви помогне. Винаги приемайте подобен тип лекарства стриктно и точно в дозата и по начина, по който е бил предписан. Ако забележите поява на странични ефекти или алергични реакции, преустановете приема! Ако след няколко седмици не забележите желания ефект, консултирайте се с невролога/психиатъра си за възможни алтернативни начини на лечение и никога не спирайте рязко приема. Антидепресантите се спират постепенно и внимателно!

     

    Желая ви успех!

     

    С уважение,

    Д-р Деяна Жекова
    • Катя Атанасова
    • 2023-03-13 11:21:26
    Здравейте, имам няколко въпроса. На детето ми (на 10г.) изписаха Либрето и Афрон Б, заради натрапливи мисли. На Афрон Б, обаче, изрично пише, че не се дава на деца под 12г. възраст. Според Вас подходящо ли е да го давам въпреки това? Изписаха също така и Либрето, но на листовката не е посочено дали може да се дава на деца. При положение, че нищо не е указано на листовката, следва ли, че може да се дава на деца или не? И още един въпрос - купих въпросното Либрето (кафеви големи меки капсули). Направи ми впечатление, че по някои от хапчетата има петна от кафява боя, приличаща на някакво неразтворено в производствения процес кафяво вещество. При пипане, толкова силно лепнеше, че се наложи няколко поредни пъти да си мия ръцете, докато се отмие. Имате ли представа какво може да е? Все пак давам тези лекарства на дете и някакси изобщо не съм спокойна като видях това. Кой знае какво има в тези хапчета, предвид, че са хранителна добавка. Благодаря.

    Здравейте!

    При доза от 1 капсула дневно не би трябвало да има проблем Либрето да се приема от 10-годишно дете – препаратът съдържа омега-3 мастни киселини, магнезий, фолиева киселина и витамин Е, които не са в опасно високи дози за децата. Но ако ще го приемате повече от един месец, е добре да се посъветвате и с лекаря, който познава състоянието на детето.

    Продуктите с шафран се използват и при деца, ако лекарят ги е назначил – понеже Афрон Б има статут на хранителна добавка, а регистрацията на лекарство е скъпа  и невинаги възможна процедура, производителят е избрал да посочи на опаковката, че не е подходящ за деца – за да не се налага преминаване пред такъв процес. Щом лекарят го е предписал, значи може да се използва. В специализиранитие публикации, свързани с употребата на шафранови продукти, дневната доза шафранов екстракт за деца под 30 кг е изчислена на 20 мг, а при тегло над 30 кг – дозата е 30 мг. Тийнейджъри и възрастни могат да приемат по 50-60 и дори повече мг дневно: https://www.phillyintegrative.com/post/saffron

    Не би трябвало капсулите да лепнат или цапат – вижте дали първо дали са в срок на годност. Ако не е изтекъл, вероятно са били съхранявани при висока температура и влажност, или са пипани с мокри ръце…? Възможно е да има известни нюанси в цвета им, това е допустимо за хранителните добавки, но не трябва да лепнат и да цапат. Можете да се обърнете към представител на Анджелини Фарма – те са притежатели на разрешението на употреба на Либрето, ние не работим с него.

    Предлагаме аналогичен продукт, фокусиран върху паметта, концентрацията и спокойното функциониране на нервната система на децата – казва се EFA Blend for Kids и също е базиран върху рибени масла с високо съдържание на докозахексаенова и ейкозапентаенова киселини, масло от вечерна иглика плюс витамин Е. Ако Ви притеснява употребата на другия продукт, можете спокойно да използвате този https://revita.bg/shop/efa-blend-for-kids-efa-blend-za-deca-120-softgel-kapsuli . Отразява се отлично както на мозъчната функция, така и на остротата на зрението у децата (подходящ е за деца над 5-годишна възраст). Досега не сме получавали обратна връзка за „странен“ вид на капсулите или за друг проблем с него.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

     

    • Недялко Дюлгеров
    • 2023-04-11 10:37:05
    Здравейте!От десетина години пия есцитил.Вчера кардиолог ми предписа тромбекс.Може ли да го вземам и какви са опасностите от съвместния прием?

    Здравейте!

    Приемът на клопидогрел (Тромбекс) не е изцяло противопоказан на терапията с есциталопрам (Есцитил), но трябва лекарят да провери показателите на кръвосъсирването преди започването на терапията с тромбекс и на определени интервали по време на нея, за да се установи конкретно във Вашия случай дали ще се наложи промяна в дозировките на двете лекарства с времето. И двете лекарства се преработват в черния дроб до активните си метаболити с участието на ензима CYP2C9 (но и на още няколко други ензими), поради което е възможно да настъпи конкуренция между тях за реагиране с ензима – при което може да се намали ефектът им в известна, индивидуално варираща, степен. Може да ги започнете заедно, стига да поддържате активна комуникация с кардиолога.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Кирил
    • 2023-04-20 10:11:07
    Изписаха ми мисол,влияе ли на шофирането?

    Здравейте!

    Както е при всички антидепресанти от групата на инхибиторите на обратния серотонинов захват (SSRI), така и сертралинът (Misol, Zoloft, Stimuloton и др. марки) може да повлияе на концентрацията при шофиране, особено ако се съчетава със седативни, сънотворни и психотропни медикаменти. В самата листовка на Мисол е записано следното:

     Шофиране и работа с машини

    Психотропни лекарствени продукти, като сертралин, могат да повлияят на Вашата способност да шофирате или да използвате машини. Затова Вие не трябва да шофирате и да работите с машини, докато не разберете как този лекарствен продукт повлиява Вашата способност да извършвате тези дейности.

    Трудно е да се предскаже при кого и с каква сила ще се проявят тези ефекти – замаяност, сънливост, нарушена концентрация, раздразнителност, забавени реакции и т.н., понеже има съществени генетични различия в активността на чернодробните ензими, които трансформират и разграждат лекарството. Ако има възможност, не шофирайте през първите няколко дни от приема и наблюдавайте внимателно как Ви въздейства Мисол, преди да седнете зад волана. Избягвайте вечерно и нощно шофиране, освен в крайна необхоимост  – тогава рискът от невнимание или заспиване се увеличава значително.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт  

    • Фифи
    • 2023-05-24 08:55:14
    Здравейте.Пиех ципралекс 10мг 6 месеца.Отидох на ендокринолог,и ми каза ,че съм с ИР и да го спра.Спрях го за седмица по половинка.Месец след това съм в ужасно състояние.Възможно ли е от спирането му,чак сега? Може ли да го почна пак(каза ми ендокринолога)

    Здравейте!

    Проблемите, свързани с нарушения в нормалното функциониране на вегетативната нервна система са автономни, т.е не подлежат на волеви контрол и поради тази причина задължително се нуждаят от медикаментозно лечение. Оставени без адекватна терапия симптомите се превръщат в хронични. В по-големия процент случаи оплакванията възникват след остър стрес или след системни психотравмвни натоварвания. Практически наблюдения сочат, че повлияването на състоянието изисква продължителност, доста над шест месеца. Схемата на преустановяване отнема приблизително 2-3 месеца. Имайте предвид обаче, че това са ориентировъчни схеми. Най-правилното поведение е индивидуалното, т.е съобразено с повлияването на конкретния пациент. Принципно антидепресант може да бъде започнат по всяко едно време при необходимост, но от значение е точно от коя група. Това се определя от симптоматиката. Ако вие споделите с мен повече детайли ще бъда конкретна в препоръките си. Оставам на разположение.

    Д-р Йовчева     

    • Иванова
    • 2023-07-20 10:40:16
    Здравейте, съпругът ми е с тежка депресия със суицидни мисли. Лекува се в болница със Оланзапин. След изписването беше добре една седмица, но лошите мисли пак се появиха. От 9 дни пие Амитриптилин 1-1-2, Хлорпротиксен и Оланзапин. Вечер не спи добре и суицидни мисли го побъркват. Възможно ли е АД да ги провокира и трябва ли да изчакаме да подейства АД или трябва да се смени?

    Здравейте!

     За съжаление съществуват случаи на хора, при които антидепресантната терапия води до суицидни мисли или влошаване на съществуващи вече такива, особено при започването на приема. Терапията на съпруга ви е съставена от трицикличен антидепресант (Амитриптилин), и антипсихотици. Споменахте, че вече не спи, в допълнение към появилите се наново суицидни мисли. Проявява ли и други симптоми? С депресивно разтройство ли е диагностициран или с би-полярно разтройство? Съществува теория, че хората с би-полярно разтройство не се повлияват винаги добре от антидепресантни медикаменти.

    Възможно е и да има нужда от по-продължителен период на прием, за да може организмът му да се адаптира към медикаментите. Ситуацията е деликатна, защото не може да се предвиди как ще реагира тялото и психиката му. Както споменах, съществуват документирани случаи на хора с депресия, които съобщават за суицидни мисли, появили се непосредствено след започване на прием на Амитриптилин. В практиката такива хора подлежат на редовен контол и психиатрични посещения. Възможно е да отнеме до 1 месец преди да започне подобряване на симптомите. Ако обаче състоянието му прогресивно се влошава, натрапчивите суицидни мисли са непрестанни, в допълнение с инсомния, агресивно поведение, паник атаки, хиперактивност и др. , то може да обсъдите промяна в терапията с лекуващия лекар.

    Ако дори и малко се съмнявате, че суицидните мисли могат да бъдат продружени и със суицидни импулси- старайте се да сте винаги наблизо и проведете консултация с лекуващия психиатър.

     

    Желая ви здраве и успех!

     

    С уважение,

    Д-р Деяна Жекова
    • Иво
    • 2023-08-08 19:26:50
    Може ли да да се пие заедно Реагила и Анафранил.Благодаря!

    Здравейте!

    Възможно е страничните ефекти на карипразина (Реагила) и кломипрамина (Анафранил) да се насложат и да се проявят прекалено силно – сънливост, замаяност, спадане на кръвното налягане (може да настъпи дори рязко, например при бързо ставане), загуба на координация или нарушения в краткосрочната памет. Може да се появи раздразнителност, затруднено заспиване; в дългосрочен план има вероятност да се покачи телесното тегло. Въпреки това, в някои случаи лекарят може да ги предпише заедно, ако ползата би надвишила евентуалните рискове – поискайте деликатно от лекаря да Ви обясни какво да очаквате от комбинираното лечение с двата препарата и защо то е наложително. Ако не са Ви назначени заедно, не ги приемайте самоволно в никакъв случай. Също така, комбинациите на двата препарата с алкохол или бензодиазепини също е опасна и може да бъде дори фатална – непременно избягвайте такива съчетания.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Иванова
    • 2023-09-09 09:48:47
    Благодаря за отговора. От самото начало е със суицидни мисли, дори и преди да започне АД. Диагнозата е депресия. Ще направи вече два месеца на Амитриптилин, Хлорпротиксен и от три седмици Лепонекс. Като цяло е спокоен, спи, не е агресивен, но тези мисли ги има, непостоянно,по-често са сутрин след ставане. Дали е време да сме смени АД и ако се подбере правилният, биха ли се махнали и мислите в последствие? С коя група АД е по-добре да се замени за да не се получи обратен ефект? Благодаря предварително

    Здравейте!

    Съветът ми към вас е да се фокусирате върху редовното посещение на терапевт и  често ангажиране с дейности, които могат да отвлекат вниманието и да откъснат господина от прекаленото вглъбяване в мислите му. Периодична смяна на обстановката и редовното физическо движение също могат да допринесат в дългосрочен план за подобряване на симптомите при депресия.  Макар да е възможно да е малко трудно да убедите човек в подобна ситуация да спортува, физическото натоварване кара тялото ни да образува ендорфини, които водят до усещане за енергия и сила и намаляват тревожността и преосмислянето, които често са част от депресията.

    Смятам, че си заслужава да обърнете по-задълбочено внимание върху количеството и качеството на съня му. Непълноценният, неспокоен сън и честите събуждания през нощта оставят натруващо се усещане за умора. Когато тялото и съзнанието ни хронично не могат да отпочинат пълноценно през нощта, това може да доведе до пагубни последствия за психиката, самочувствието и вярата на човек. Именно поради това си заслужава да изключите проблеми с или по време на съня като част от комплексната причина, довела до депресията.  Ако господинът хърка и има неритмично дишане с прекъсвания, когато спи, ако се буди уморен и потиснат, това може да се дължи на сънна апнея.

    По отношение на терапията с антидепресанти ви съветвам да се консултирате с психиатър, който ще може да проследи състоянието на господина отблизо. Промяната на антидепресантната терапия трябва да се осъществява под строг лекарски контрол, плавно и с внимание към индивидуалното състояние на човека. Дозата на прием се намалява бавно. Рязката смяна на подобен тип лекарства може да доведе до парадоксално усилване на симптомите на депресия, включително и на суицидните мисли. По тази причина не е добра идея да се прави самосиндикално и е хубаво да е под наблюдението на лекар, на който може да разчитате.

    Желая ви здраве!

    С уважение,

    Д-р Деяна Жекова
    • Иво
    • 2023-10-07 22:13:23
    В продължение на Вашия отговор за което Ви благодаря,искам да питам: Пия Реагила от 1,5мг и Анафранил от 2×25мг два пъти на ден(общо 100мг),но ми се повиши пулса над 100,възможно ли да е от Анафранила тъй като се появи след като го започнах заедно с Реагила и явно се се засилило действието му.Дали ще отзвучи това странично действие и ако е така след колко време.Пия го от близо три седмици.Диагнозата все още не е точна,депресия ,някакви психозни депресивни състояния и психиатъра не може точно да каже със сигурност,както много психиатри проба грешка.Реагилата пия от една година,но понеже му казах че нямам желание за нищо,напрягам се от хората навън(аз съм по принцип съм затворен човек и много трудно общувам) и той ми включи Анафранил да ми повдигне настроението и желанието.Питам след колко време ще окаже положително влияние Анафранила,ако въобще подейства и могат ли да действат двата препарата заедно.Благодаря!

    Здравейте,

    Въпросът Ви е твърде специфичен, изисква преглед при среща с лекаря. Може да потърсите второ мнение. По отношение на страничните ефекти - не е противопоказано двата медикамента да се приемат заедно, но и двата имат страничен ефект сърцебиене. Взаимно усилват желания ефект, но и страничните ефекти.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Нина
    • 2023-10-13 13:26:20
    Здравейте Взимам Линефор от 50 вече година, поради силно главоболие и болки в гръбнака. Забелязах, че при приема на таблетката започва главоболие Не ми е добре, получавам и потдуване в очите. Взимам Линефора 2×1. Тъй като невроложката ми е по маъчинство, искам да попитам може ли да го заменя със Стрезам. Той ми беше предписан приси това от Профисор Чавдаров, но тогава не го взех, поради незнайни причини. Благодаря

    Здравейте!

    Ако сте сигурна, че подуването в областта на очите и главоболието се появяват винаги след прием на медикамента, то в действителност е възможно да имате известна непоносимост към него.

    В повечето случаи спирането на приема на прегабалин се осъществява плавно и с постепенно намаляване на дозата на прием.  При признаци на алергична реакция или ангиоедем- медикамента може да бъде спрян веднага. Възможна е поява на странични симптоми след спиране на прием като: главоболие,  гадене, потене, проблеми със съня и тревожност.

    Стрезам е медикамент, който се използва основнo като анксиолитик (успокоява) и има невропротективни и противовъзпалителни свойства. Той би могъл да се приложи в някои случаи на болка, в резултат от увреждане на нерви. В същото време обаче не е подходящ за хора, които имат проблеми с черния дроб, затова подходете с внимание.

    В подобни случаи е винаги добре да поддържате контакт с проследяващ специалист. По тази причина ви съветвам да се консултирате и с друг невролог.  Ако наистина проявявате алергична реакция към Линефор, се налага да спрете приема му. Отоците в областта на очите и лицето могат да бъдат признак на ангиоедема. Ако усещате затруднение в дишането и подуване на езика- също. 

    Желая ви здраве!

    С уважение,

    Д-р Деяна Жекова
    • Иванова
    • 2023-11-10 18:59:40
    Здравейте, от два месеца съм на дуласолан 60. От 10 години съм в менопауза, но получих вагинално прокървяване. Възможно ли е да страничен ефект, при положение,че е споменато в брошурата.

    Здравейте!

    На теория е възможно, въпреки че аз лично не съм срещала такъв страничен ефект при тази група лекарства. Редно е да отидете на гинеколог, който да осъществи гинекологичен и ултразвуков преглед, за да се провери дали кървенето е вътрематочно, да измери дебелината на маточната лигавица и да предприеме консервативни или евентуално (при обилно кървене) инструментални мерки за кръвоспиране.

    Поздрави,

    Д-р Кръстанова

    • Lary
    • 2023-11-26 21:12:21
    Здравейте. Почти 2 години пия Серопрам по 1 и 1/2. Преди 3 дни лекарят ми го смени със Стимулотон по 1т. Очаква ли се да има ли някакви нежелани реакции от смяната, и ако има, кога ще започнат и колко продължават?

    Здравейте!

    Преходът между циталопрам (Серопрам) и сертралин (Стимулотон) е сравнително плавен, дори и да е направен рязко, поради това, че двете лекарства имат практически еднакъв механизъм на действие – потискане обратния захват на серотонина от невроните, които го секретират в синаптичната цепнатина, с което се увеличават концентрациите на серотонина, достигащ до рецепторите за серотонин върху другия неврон от синапса.  Въпреки това, е възможно през първите дни и седмици да усещате някои неприятни симптоми – просто е трудно да се предскаже точно кои, точно кога и с каква сила, понеже има много индивидуални вариации. Напълно възможно е и да нямате съществени проблеми, но не е изключено да се появи раздразнителност, изпотяване, треперене на мускулите, обърканост или замайване, втрисане, диария или сърцебиене. Ако се случи това, незабавно уведомете лекаря – в повечето случаи са преходни явления, но по-тежката симптоматика е характерна за серотониновия синдром  https://www.arsmedica.bg/aktualno/%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC

    , който може да бъде опасен, ако не се лекува адекватно!

     Защо се е наложила такава бърза смяна на лекарства от една и съща група? Обикновено първият медикамент се спира в постепенно намаляващи дози за няколко седмици, а вторият се въвежда в поетапно увеличаваща се доза  - за да няма „сътресения“. По време на прехода между различни антидепресанти, за намаляване на риска от неприятни реакции често се използва Инозитол („витамин В8“) – 750-1000 мг дневно, за 4-6 седмици, или докато свикнете с новия медикамент. Можете да се въоръжите с този продукт https://revita.bg/shop/inositol-inozitol-50-g-pudra и да приемате по ½ м.л. (750 мг) дневно за около месец, или докато се уверите, че понасяте новото лекарство добре. Инозитолът има самостоятелна антидепресантна и седативна активност и намалява много от страничните реакции на различните видове антидепресанти.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

    • Lary
    • 2023-12-04 13:13:26
    От 1.5 г. съм на Серопрам 1.5 т., като преди това половин година бях на 1 т. Преди почти половин година се появи замайване и ми се увеличи тревожността, както и физическите симптоми. Възможно ли е дозата да е прекалено висока?

    Здравейте,

    Това трябва да се обсъди с лекуващия лекар. След прегледа и в зависимост от симптомите, евентуално изследвания, ще бъде преценено дали е необходима промяна в дозата или медикамента.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Лилия
    • 2023-12-14 12:47:43
    Здравей искам да попитам изписаха ми Клонарекс 0.5 да пия по половин таблетка сутрин,заради тревожност, страх и паник атаки които не са чести ,но тревожност и страха са със ставането.Нямам предписан АД.Но ме страх да го почна Клонарекс .Има ли странични ефекти при такава малка доза и до колко време се усеща подобрение.Благодаря

    Здравейте,

    При добро общо здравословно състояние, здрав черен дроб и бъбреци, не би трябвало да има странични ефекти при непродължителен прием /до 3 месеца/. Може да проучите какви са билките/ хранителните добавки, които помагат при това състояние.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

     

    • Иво
    • 2024-02-13 08:24:36
    Здравейте, Може ли да се пият заедно два антипсихотика Реагила 1,5мг сутрин и Палипаридон 3мг вечер.Чета че няма взаимодействие между двата медикамента,предполагам не е опасно,но какво мога да очаквам.Благодаря!

    Здравейте!

    Начините на действие на карипразина (Reagila, Vraylar и др.) и на палиперидона (Invega, Trevicta и др.) имат някои сходства, но като цяло се различават и не влизат в противоречиви взаимодействия. Поради това, те могат да се приемат едновременно, но само когато лекарят е преценил, че това е подходящо за конкретния пациент.

     Съчетанието на двата антипсихотика може да предизвика или усили страничните ефекти, които вече са известни за всеки от тях поотделно – замаяност, размазано зрение, сухота в устата, непоносимост към топлина в затворени помещения, изчервяване на лицето, понижена активност на потните жлези, затруднено уриниране, запек, коремни крампи, объркване, учестен пулс, проблеми с краткосрочната памет. Разбира се, това не означава, че непременно ще ги получите, още по-малко пък – всичките наведнъж, но може да очаквате някой/някои от тях. Ако страничните реакции са слабо изразени, или пък отминат до няколко дни, можете да продължите с приема на двете лекарства, но ако прецените, че някой от тях е твърде силно изразен – обърнете се към лекаря!

    Reagila e частичен агонист (активатор) на допаминовите D2 и D3 рецепторите (с по-голям афинитет към D3) и на серотониновите 5-HT1A рецептори, а пък е антагонист (блокер) на 5-HT2B рецепторите. При палиперидона, който е главният активен метаболит на рисперидона (по-стар представител на антипсихотиците) и има същия като неговия механизъм на действие, преобладава взаимодействието с D2 и 5-HT1A рецепторите. То се описва като антагонизъм, но спрямо D2 е налице и частичен агонизъм – това е възможно поради наличието на повече от един активен център на рецепторите, и не представлява парадокс. Палиперидонът също така антагонизира адренергичните алфа- и бета рецептори (поради което може да понижи кръвното налягане); въздейства и на хистаминовите Н1- рецептори (поради което е по-вероятно да причини сънливост и седативен ефект). И без специални познания по фармакология се вижда, че начините на действие на двете лекарства са множествени и поради това могат да предизвикат най-различни странични реакции, но пък рядко някоя от тях налага незабавното им спиране.

    Не съчетавайте двата антипсихотика с алкохол (!),  със седативни, анксиолитични (против тревожност) сънотворни или силно обезболяващи лекарства, или с успокояващи нервите билкови препарати – изключения могат да бъдат правени само по назначение от лекаря, ако бъдат необходими. 

     Поздрави,

    Борис Гинчев

    магистър-фармацевт

    • Plamena
    • 2024-02-23 11:21:54
    Можете ли да ми дадете малко информация за антидепресанта Сетралин? Как се спира и колко време се пие? Взимам го близо 6 месеца,но имам кожни проблеми и може би ще се наложи прекратяване или намаляване на дозата?

    Здравейте!

    Сертралинът е лекарство, назначавано единствено от лекаря, и ние не можем да Ви препоръчваме дали, кога, за какъв период от време и в каква доза трябва да го приемате. Това е в компетенцията само на лекаря, и при всеки отделен пациент решението се взема за индивидуалния случай. Постепенното понижаване на дозата също се прави по схема от лекаря – независимо дали става дума за пълното спиране на лекарствената терапия, или за преминаване на друго лекарство. Някои пациенти приемат сертралин само за няколко месеца, други – за две-три години; а има и такива, които го приемат почти през целия си живот.

    Сигурни ли сте, че кожните проблеми (как се проявяват те?) се дължат на сертралин, а не на други фактори? При антидепресантите от групата на инхибиторите на обратния серотонинов захват (SSRI), кък които се числи и сертралинът, най-често се получава засилено изпотяване (хиперхидроза), което създава условия за развитие на гъбични или бактериални инфекции по кожата. По-рядко се получава обратният ефект – анхидроза, при който се намалява силно активността на потните жлези, кожата става свръхчувствителна и болезнена. Ако се появи обрив с надигната, лющеща се кожа и силен сърбеж, това може да е признак за опасна алергична реакция и тогава трябва да потърсите незабавно медицинска помощ. Ако няма чак толкова силен обрив, не спирайте рязко лекарството, а спокойно говорете с лекаря (по възможност), който е назначил Сертралин.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    магистър-фармацевт

    • М.Д
    • 2024-02-24 14:47:39
    Здравейте, мога ли да пия Пароксат и хранителна добавка Ашваганда?

    Здравейте!

    Можете да приемате Пароксат (пароксетин) заедно с Ашваганда – няма нежелани взаимодействия между тях. Успокояващият и анксиолитичен (противотревожен) ефект, характерен за ашваганда, не се дължи на стимулиране на серотониновата сигнална система в мозъка, и съчетанието на растението с антидепресанти, увеличаващи серотонина, не води до риск от свръхстимулация. В много случаи, съчетанието на антидепресанти с Ашваганда е сполучливо и води до подобрен контрол на депресивната симптоматика; също така, може да се притъпят някои странични реакции на антидепресантите като безсъние, раздразнителност и обърканост. Имайте предвид все пак, че съчетанието може да предизвика известна сънливост или забавяне на реакциите – ако шофирате или работата Ви изисква бързи рефлекси или решения, приемайте Ашваганда само вечер.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    магистър-фармацевт

    • Найден
    • 2024-03-06 06:07:38
    Здравейте! От години приемам деанксит по една таблетка сутрин. Тъй като съм шофьор въпросът ми е би ли повлиял на тестовете на полицията за употреба на наркотични вещества?

    Здравейте,

    Флупентиксол и мелитрацен – активните вещества в деанксит не са описани в групите вещества, които позитивират теста за наркотични вещества. Но деанксит има успокояващ нервната система ефект и е възможно, при определени условия, някой от метаболитите на медикамента да повлияват теста. По принцип, независимо от теста, не би трябвало да се шофира, ако се приемат медикаменти, които имат ефект върху нервната система.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.