×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Как да забавим генетичния си часовникОт д-р Майкъл Мъри

През последните години се появиха интересни изследвания относно причините за остаряване и възможно ли е да се забави генетичният часовник.

Дълго време се смятало, че клетките биха били безсмъртни, ако им се осигури идеална среда. Тази дългоподдържана теория е била отхвърлена през 60-те години на 20 век, когато д-р Леонард Хейфлик наблюдавал човешките фибробласти, вид клетки в тъканите, които спират да се делят след около 50 деления - феномен, който е станал популярен като „лимит на Хейфлик”. Когато клетките са близо до петдесетото деление, те започват да изглеждат стари. Стават по-големи и усвояват повишено количество липофусцин, жълт пигмент, отговорен за „старческите петна”- кафеникавите петна, които се появяват по кожата като резултат от струпване на едно място на клетъчни остатъци и липофусцин.

Вашият генетичен часовник тиктака

На базата на лимита на Хейфлик, експертите по процесите на остаряване стигат до теорията, че съществува генетичен часовник във всяка клетка, който определя кога да настъпи остаряването. Най-новата и най-достоверна теория за процеса на остаряване е теорията за скъсяването на теломерите. Теломерите са накрайниците на ДНК сегментите.

Всеки път, когато клетка се дели, малка частица ДНК се отнема от теломерите и те се скъсяват. Колкото по-къси стават, толкова повече се засяга проявата на гена. Резултатът е клетъчно остаряване.

Освен да служи като генетичен часовник, теломерът също участва в защитата на краищата на хромозомите от увреждане - контролира проявата на гена и спомага в организацията на хромозомите. Накратко, теломерът не само определя остаряването на клетката, но и риска от рак, болест на Алцхаймер и други дегенеративни заболявания, свързани с остаряването.

Фактори, които забавят Вашия генетичен часовник

В крайна сметка ключът към удължаването на човешкия живот ще включва предпазване или възстановяване на дължината на теломера на ДНК. Дотогава има стъпки, които можем да предприемем и сега. Добре известно е, че начинът на живот и храната и хранителните вещества могат да забавят скъсяването на теломера. Да се съсредоточим по-детайлно върху тях.

Начин на живот

Идеалният начин на живот за удължаване на живота на теломерите и клетките включва:

  1. Контрол над стреса.

  2. Редовна физическа активност.

  3. Минимум 8 часа сън през нощта.

  4. Поддържане на идеално телесно тегло. Може би основната причина за преждевременното скъсяване на теломерите е резистентността към хормона инсулин, което се случва при затлъстяване, преддиабетно състояние, диабет тип 2, а скорошни изследвания документираха, че инсулиновата резистентност се свързва с по-къси теломери. Постигането на идеално телесно тегло и използването на стратегии за увеличаване на чувствителността на телесните клетки към инсулина е жизненоважна цел за предпазване от скъсяване на теломерите.


Храна и хранителни вещества

Храна и хранителни вещества, които забавят стареенето са:

  1. Консумирането на храни с нисък гликемичен индекс. Както се спомена по-горе, за лесно предпазване от инсулинова резистентност, която ускорява процеса на стареене, най-добре да се избират храни с нисък гликемичен индекс.

  2. Консумирайте много пресни плодове и зеленчуци.

  3. Приемайте формули с витамини и минерали Alive. Изследванията показват, че много хранителни вещества се борят със скъсяването на теломерите, особено В-витамините като фолиева киселина, витамин В12 и ниацин, но и цинк, магнезий, витамини С и Е. Най-добрият начин да си осигурите адекватен прием на тези и други хранителни вещества, за да предпазите теломерите от скъсяване е да приемате хранителни добавки с мултивитамини и мултиминерали.


Има много изследвания, показващи позитивния ефект от някои хранителни вещества върху продължителността на живота на клетката. Те са:

  1. Омега 3 мастни киселини от риба и хранителни добавки с рибено масло -високите нива на омега 3 мастни киселини ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина в кръвта намаляват скъсяването на теломерите според изследвание, проведено в дългосрочен период.

  2. Витамин D - според изследване върху 2160 жени на възраст между 18 и 79 години, колкото по-високи са нивата на витамин D, толкова по-голяма дължина на теломерите.

  3. Полифеноли и флавоноиди - от гроздови семена, борова кора и зелен чай. Тези вещества не само се асоцират с намаляване на възпалителния маркер, но и предпазват теломерите от скъсяване.


На създателите на теорията за теломерите Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Geider и Jack W. Szostak e присъдена Нобелова награда за медицина и физиология през 2009 г. за откритието си „Как хромозомите са предпазени от теломерите и ензима теломераза“.

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.