×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Кърмене или адаптирано мляко - въпрос на личен избор

Изборът дали бебето да бъде кърмено, или да се храни с адаптирано мляко е едно от първите важни решения, които младите родители взимат за своето отроче. Американската академия на педиатрите в съюз с други организации като Американската медицинска асоциация и Американската диетична асоциация, както и Световната здравна организация препоръчват кърмата като най-добра храна за новореденото. Кърменето предпазва от развитие на инфекции, алергии и редица хронични състояния.

Въпреки че специалистите смятат, че кърмата е най-добрият хранителен избор за бебето, за жалост не е удачен вариант при всички жени. За много майки решението дали детето да се кърми, или да се храни с адаптирано мляко, зависи от техния личен комфорт, начина им на живот, както и от специфични здравословни съображения.

За майки, които не могат да кърмят или решават, че не желаят, адаптираното мляко е една добра алтернатива. Някои жени се чувстват гузно, ако не кърмят. Ако храните детето си с адаптирано мляко, бъдете уверени, че хранителните му нужди ще бъдат задоволени. Така отново ще изградите своята естествена връзка с бебчето си. Независимо какво е млякото, самото хранене е важен интимен момент на сближаване между майката и бебето.

Решението как да храните новороденото е много лично. Ето някои неща, които може би ще има нужда да обмислите, когато решавате кое е най-добро за вас и вашето отроче:

Плюсове на кърменето:

Кърменето може да бъде прекрасно преживяване както за детето, така и за майката, защото изгражда една специфична връзка между двамата. Кърмата се бори с инфекциите. Антителата, които преминават от кърмачката към бебето, помагат да се намали рискът от поява на редица състояния като ушни инфекции, диария, дихателни инфекции и минингит.

Кърменето е особено полезно за недоносени бебета и като цяло защитава децата от алергии, астма, диабет и затлъстяване. Като цяло кърмените деца страдат по-малко от различни видове инфекциозни заболявания, отколкото онези, които се хранят с адаптирано мляко.

Майчиното мляко се храносмила по-лесно от адаптираното. Освен това съдържа много от витамините и минералите, необходими на новороденото. Здравата майка не се нуждае от допълнителни добавки, като изключим витамин D. Той се произвежда от тялото, когато се излагаме на достатъчно слънчева светлина. Но тъй като прекомерното излагане на слънчева светлина крие някои рискове, специалистите препоръчват всички кърмени бебета да започнат да си набавят допълнително витамин D като добавка през първите 2 месеца и да продължат до момента, в който го приемат по естествен начин в достатъчни количества.

Повечето доказали се на пазара адаптирани млека почти доближават майчината кърма. За жалост обаче съставът на кърмата е прекалено сложен и към днешна дата не може да бъде възпроизведен напълно.

Други плюсове на кърменето:

  • Безплатно е.

  • Има различни вкусове. Кърмещата майка се нуждае с около 500 калории повече дневно, което означава, че обикновено тя се храни с разнообразна и пълноценна храна. Това предлага на малко бебче разнообразни вкусове, на които могат да се насладят.

  • Удобство. Кърмата винаги е прясна и на разположение. Няма затопляне на храната по средата на нощта. Толкова е лесно да сте активни, да се разхождате наляво-надясно с бебчето си и да сте спокойни, че то има подсигурена храна.

  • Превенция от затлъстяване – някои проучвания откриват, че кърменето може да помогне да се предотврати прекомерното наддаване на килограми.

  • Други проучвания сочат, че бебета, които са кърмени дълго време, имат по-висок коефициент на интелигентност, от онези, които са се хранили с адаптирано мляко.

  • Контактът “кожа до кожа” – физическият контакт, който се установява по време на кърмене, помага за изграждането на по-силна емоционална връзка между майката и бебето.

  • Кърменето има своите ползи и за майката – то носи самочувствието, че можеш пълноценно да задоволяваш нуждите на своето дете. Помага за изгарянето на излишните калории. И помага да се свие матката след раждането. Ето защо кърмещите жени по-бързо се възвръщат към обичайната си форма. Освен това изследвания сочат, че кърменето намалява риска от по-нататъшно развиване на рак на гърдата, високо кръвно налягане, диабет и сърдечно-съдови болести, както и риска от рак на яйчниците и матката.


Разбира се и храненето с адаптирано мляко има своите преимущества. Нека ги разгледаме:

  • Дори и да се счита за най-добрата хранителна опция от повечето световни организации, кърменето не е подходящо за всяка жена. Готовите млека са една добра алтернатива в тези случаи.

  • Майката може да споделя отговорностите по храненето с другия родител и така той да се чувства полезен и по-ангажиран в отглеждането на новороденото, което носи със себе си и по-голямо обвързване.

  • С адаптираните храни се осигурява повече свободно време за младата и доста заета майка. Много майки се притесняват да кърмят на публични места – този проблем също отпада.

  • Когато не кърмите, не е нужно да следите толкова строго своята диета, която обикновено е важна за кърмачките и тяхното бебе.


Както и да храните своето бебе – бъдете сигурни, че му осигурявате най-полезните и важни хранителни вещества. Консултирайте се с вашия педиатър по въпроса и знайте, че физическият контакт с малкото създание винаги е от голямо значение.

Ревита Ви препоръчва:

Неуроминс ДХК, 100 mg

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.