×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Може ли да се пуши на плажа?С влизането на Забраната за тютюнопушенето от 1-ви юли тази година възникнаха редица въпроси къде и как може да се пуши. Редно ли е пушачите да палят в градината на ресторанта или на плажа... Ще ви дадем отговори на най-често задаваните въпроси.

1. Как се определят обществените места?
Това са всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп. Това могат да са както заведения и обществени сгради, така и помещения с  покрив/навес, които имат най-малко три плътни стени/страни. Материалът, с който е изграден покривът е без значение, дори да става въпрос и за платно или тента.
2. Приема ли се за закрито обществено място лятна градина в заведение за хранене и развлечение със слънцезащитен навес и странични ветроупорни завеси?
Открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито, проветриво е и има естествена въздушна циркулация. Ако конструкцията има покрив и две плътни стени, се счита, че е открито.
3. Ако в заведение за хранене, има помещение, чиито странични части се отварят през лятото, приема ли се за закрито обществено място?
Ако има само две стабилни врати и покрив с добра въздушна циркулация, то е открито обществено място.
4. Разрешено ли е тютюнопушенето на открита площ към закрито обществено място, на която има обособен детски кът със съоръжения за игра?
Според Закона за здравето тютюнопушенето на площадки за игра е забранено. Ето защо в този случаи клиентите не трябва да пушат. 5. Има ли проблем, ако градината на ресторант и в близост до детска площадка, намираща се наблизо?
Ако детската площадка не е част от заведението, няма проблем клиентите да пушат.
6. Разрешено ли е тютюнопушенето в открита лятна градина към заведение за хранене и развлечение, в случаите когато има посетители – деца?
Няма нормативна забрана за тютюнопушене в този случай. Пасивното тютюнопушене от деца е отговорност на родителите, когато са на открито място.
Тютюнопушенето в откритата лятна градина ще е забранено в случай, че там е организирано мероприятие за деца и ученици.
7. Разрешено ли е тютюнопушенето на тераси и балкони към закрити обществени места?
Тютюнопушенето на тераси и балкони, като открити пространства е разрешено.
8. Забранено ли е тютюнопушенето на открито в плувен комплекс?
Клиентите могат да пушат на открито. Забраната важи само, ако на територията на комплекса се организират спортни или други прояви.
9. Забранено ли е тютюнопушенето на прилежащите тротоари на детски площадки и училищата?
Тютюнопушенето е забранено само на детските площадки и в училищата. Забраната се отнася за прилежащите терени и тротоари на: детски ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.
11. Забранено ли е тютюнопушенето в парковете?
Тютюнопушенето в парковете не е забранено. В случаите, когато в парковете са разположени площадки за игра, обществени места, където се организират мероприятия за деца и ученици, спортни обекти, летни кина и театри с организирани спортни и културни прояви, тютюнопушенето в парковете на всички тези изброени открити обществени места ще е забранено.
12. Разрешено ли е тютюнопушенето в самостоятелно обособено заведение (напр. в хотел), снабдено с необходимата вентилация и обозначения за клиенти, които искат да проведат частно мероприятие?
Със Закона за здравето се въвежда категорична забрана за тютюнопушене в закритите обществени места. Не е предвидена възможност за обособяване на помещения за тютюнопушене в закритите обществени места, дори и тези помещения да са снабдени с вентилация и сигнализация.
13. Разрешено ли е тютюнопушенето за клиенти в заведение за хранене и развлечение след 23:00 ч.?
В закрити помещение не може да се пуши 24 часа в денонощието.
14. Трябва ли работодателя да издаде заповед за забрана на пушенето на работното място?
Няма нужда от подобна заповед, но служителите трябва да са информирани за правата и задълженията си.
15. Необходимо ли е местата, в/на които е забранено тютюнопушенето, да се обозначат със специална забранителна табела?
Няма изрично изискване за това. Все пак от Министерството на здравеопазването препоръчват на собствениците на заведения да информират клиентите си по подходящ начин.
16. На кой телефон могат да се подават сигнали за нарушения?
Подаването на сигнали  може да се направи на дежурния телефон на съответната регионална здравна инспекция. Всяка регионална здравна инспекция е публикувала дежурния телефон на интернет страницата си. Дежурните телефони на регионалните здравни инспекции могат да бъдат открити и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Срещу цигарите Ревита Ви препоръчва

Кудзу (корен), 613 mg

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.