Децата, които наблягат на нездравословното хранене, са с по-нисък коефициент на интелигентност. Това твърдят британски учени в доклад, публикуван наскоро.
Те са изследвали 14 000 деца като тяхното развитие било наблюдавано, докато са били на 3, 4, 7, 8 и 10 години. Родителите им попълнили въпросници, в които описали подробно начина на живот и хранителните навици на малчуганите.
Изследователите разделили доброволците на три групи. Първата – деца, които хапват повече преработени мазнини и захари, втората – деца, в чиято диета присъстват почти еднакво количество месо, плодове и зеленчуци и третата – деца, които били хранени предимно със салати, плодове, зеленчуци, ориз и тестени изделия.
Учените измерили коефициента на интелигентност (IQ) на всички доброволци чрез специална система, когато те били на 8 и 10 години.
Оказало се, че малчуганите, които наблягат на здравословното хранене, имат по-висок коефициент на интелигентност.
"Наблюдава се разлика между трите групи. Разбира се, не бива да сме прекалено сурови с родителите, които хранят децата си с много мазни и сладки храни. Връзката между IQ и храненето е често обсъждан въпрос. Трябва да се вземат предвид много фактори, включително икономически и социални. Понякога за по-бедните хора е трудно да наблегнат на наистина здравословното хранене", обяснява един от авторите, д-р Полин Емет от катедрата по социална медицина към държавния университета на Бристол (Великобритания).
"Нездравословната храна, при която липсват много витамини и минерали се отразява неблагоприятно върху развитието на детския организъм”, допълва специалистката.
Д-р Емет и нейните колеги са категорични, че се продължат с проучванията и наблюденията върху тези деца, за да установят дали коефициентът на интелигентност ще се промени с възрастта.
Ревита Ви препоръчва:
Алайв /желирани мултивитамини за деца
Алайв /дъвчащи мултивитамини за деца
Мореплаватели фокус формула за концентрация, 235 mg
Ефа бленд за деца, 445 mg
Коментари (0)
Нов коментар