×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Мелатонинът – полезен ли е за децата?Липсата на сън или т.нар. инсомния е рядко срещано у децата заболяване, с изключение на случаите, в които се касае за наличие на хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието и хиперактивност (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност), генерализирано разстройство на развитието от аутистичен спектър или епилепсия. И докато инсомнията засяга едва 6% от малчуганите, които не страдат от горе изредените диагнози, то цели 50%-75% от децата с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) или епилепсия, имат сериозни проблеми и със съня. С други думи, грубото обобщение е, че инсомнията обхваща 3 от 4, болни от епилепсия, СДВХ или аутизъм деца.

Недостигът на сън, може да доведе до различни усложнения, свързани с паметта, концентрацията и поведението през деня. Търсейки средство, с помощта на което да облекчим страданията на тези деца, със сигурност трябва да изключим от вариантите крайно неподходящите за крехкия организъм седативни лекарства. Седативните медикаменти имат нежелани странични ефекти и у възрастни – водят до високи нива на пристрастяване, увеличават риска от появата на деменция и при продължителна употреба могат да предизвикат дори смърт. Следователно, що се отнася до деца, това лечение не е удачно. Единствената безопасна опция в случая, е мелатонин, приеман допълнително под формата на хранителна добавка.

Мелатонин при деца с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието или епилепсия

Освен напълно безопасен, мелатонинът е и супер ефективен срещу редица смущения в съня. Приемът му скъсява времето, необходимо за заспиване, редуцира събужданията през нощта и допринася за по-дълбокия и качествен сън у деца, страдащи от СДВХ, аутизъм и епилепсия. Една от възможните причини за смущенията на съня у тези деца, може да се отнася до недостатъчния синтез на мелатонин.

Няколко съвсем нови клинични проучвания доказват ползата от мелатонин у хора, страдащи от аутизъм. Резултатите от изследванията сочат, че приемът от 2 до 5 мг мелатонин дневно значително скъсява времето за заспиване, увеличава продължителността на съня и възпрепятства прекъсванията на съня през нощта. Благоприятното въздействие на мелатонина, обикновено се проявява още през първата седмица от началото на лечението, а ефектът от приема се запазва дълго във времето. Освен че подобрява качеството на съня у деца и възрастни, мелатонин понижава и нивата на стрес, безпокойство и напрегнатост.

В изследване, публикувано през 2012 г. в едно от изданията на British Medical Journal, е проучено действието на мелатонин върху 146 деца на възраст между 3 и 15 години, с неврологични разстройства и нарушения в развитието. Малчуганите страдали от нарушения на съня, при които у някои от децата се проявявала невъзможност за заспиване в рамките на повече от 1 час, а у други – времетраенето на съня през нощта било по-малко от 6 часа. Децата приемали мелатонин за период от 12 седмици, всяка вечер около 45 мин преди лягане. Приемът започнал с капсули от по 0,5 мг, след което дозата била постепенно увеличавана на 2, 6 и 12 мг, в зависимост от начина, по който реагирал организма на всяко едно от децата. Крайните резултати показали, че приемът на мелатонин спомогнал за увеличаване продължителността на съня и почти елиминирал затрудненията при заспиване.

Защо мелатонинът е безопасен и за деца

Мелатонин действа при деца, но колко безопасен е той? Отговорът е, че приемът на мелатонин е абсолютно безвреден дори за най-малките. Синтезът на мелатонин играе ключова роля за нормалните хормонални процеси в организма. И по-конкретно – от мелатониновия синтез зависи синтеза и на други хормони като кортизол, растежен хормон и тестостерон, което означава, че мелатонин контролира денонощния ритъм на бодрост и сън. Секрецията на мелатонин е определящ фактор през периода на пубертета и има огромно значение за сексуалното развитие. Съществува причинно-следствена връзка между фазата на пубертета и производството на мелатонин в епифизата. С други думи – недостатъчното количество мелатонин у юношите, може да забави настъпването на пубертета. Но дали настъпването на половата зрялост зависи в толкова голяма степен от един единствен фактор – синтеза на достатъчно мелатонин в организма? Предполага се, че спадът на мелатониновите нива в пубертета може да се дължи на „вълната“ от бушуващи хормони през този деликатен период. До момента са направени само няколко сериозни проучвания върху връзката между функциите на епифизата и половите хормони, така че конкретни изводи липсват. Едно е сигурно обаче – мелатонинът е единственото високо ефективно и безопасно средство за лечение на безсъние у деца, страдащи едновременно от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, аутизъм, епилепсия или  от други неврологични заболявания или нарушения в развитието. Имайки предвид предимствата и ползите на мелатонин пред сънотворните лекарства, може би вече става ясно кой е правилният избор.

Мелатонин и бременност

Дискусията за използването на мелатонин през бременността е малко по-спорна, тъй като в продължение на много години се говореше, че той не е подходящ за употреба от бременни жени. Напоследък обаче, многобройни проучвания и тестове, направени върху животни показват, че краткосрочното лечение с мелатонин може да бъде доста ефективно срещу някои усложнения, характерни за периода на бременността. Изследванията върху животни по отношение на мелатонин, всъщност показват и някои негативни резултати, но те са следствие само и единствено от свръх предозиране. А именно – няколко теста, направени върху животни посочват, че дози от 10 мг на килограм телесно тегло, предизвикват някои усложнения, като например проблеми в теглото на плода, което бива доста по-ниско от нормалното. Тук обаче, трябва да имаме предвид, че допустимата доза мелатонин при хора е от 1 до 3 мг дневно, което показва, че при горепосочените тестове върху животни, дозите са крайно увеличени. Най-важният извод в случая е, че ако дозата мелатонин не надвишава 3 мг на денонощие, то няма никаква опасност както за плода, така и за майката. Тъкмо обратното – мелатонин повлиява доста благоприятно различните етапи от бременността.

За да илюстрираме безопасността от приема на мелатонин по време на кърмене, ето едно сериозно изследване, публикувано в Journal Of Psychosomatic Research, през юни 2007. Целта на изследването била да се проучи ефектът на смеха върху нивата на мелатонин в кърмата. Бъдещите майки трябвало да изгледат два типа филми с една и съща продължителност, но на различна тематика. Единият филм бил хумористичен, а другият – научно-популярен. Резултатите показали, че смехът и хубавите емоции, предизвикани от прожекцията на забавния филм, покачили значително нивата на мелатонин в кърмата на всяка една от жените. Този ефект от своя страна пък намалявал риска от появата на алергии у бебето, твърдят авторите на изследването. Изводът: рискът при прием на допустими дози мелатонин би бил толкова опасен за майката или кърменото дете, колкото опасен може да бъде и самият смях…

Мелатонинът притежава отличен профил на безопасност и ефективност, стига да не се прекалява с дозировката. Прием от 0,5 до 3 мг мелатонин около 45 минути преди лягане, би имал чудесен ефект!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.