×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Идеята за синдрома на разбитото сърце отдавна се обсъжда твърде много. Тази връзка между сърцето и интензивните емоции, е дълбоко вкоренена в литературата, поезията и популярната култура, където сърцето често се изобразява като храма на човешките емоции, особено на любовта и болката. Но какво всъщност представлява това понятие? Дали това е поетична концепция или медицинска реалност?



Произход на синдрома на разбитото сърце

Първоначално неразпознат, синдромът на разбито сърце често е бил неразбран, което е довело до погрешни диагнози или неподходящи лечения, поради сходството на неговите симптоми с тези на традиционен инфаркт. Някои лекари са скептични относно съществуването му, считайки го за психосоматично, а не за легитимно медицинско състояние. С течение на времето обаче,  наблюдения разкриват случаи, при които емоционално травматични събития предизвикват симптоми на инфаркт при пациенти, без да съответстват на типичните модели, наблюдавани при сърдечни удари, причинени от артериални блокажи.

Основното признание за това състояние идва през 90-те години на миналия век, когато японски изследователи за първи път описват "синдрома на Такоцубо". Този синдром носи името си от формата на саксията, използвана за улов на октоподи в Япония, поради сходството със силуета на разбито сърце („такотсу“ означава „октопод“, а „бо“ – „капан“). Проведени са множество допълнителни проучвания за по-добро разбиране на основните механизми на този синдром, с помощта на сърдечните изображения и установяването на по-точни диагностични критерии.

Какво е синдром на разбитото сърце?

Синдромът на разбитото сърце, известен също като стресова кардиомиопатия, може да възникне след излагане на:

  • Голям психологически стрес, независимо дали е отрицателен (като тежка загуба, развод, гняв, безпокойство, финансови или професионални проблеми, природни бедствия и др.) или положителен (като щастлива изненада). Това е особено важно да запомним- стресът може да бъде предизвикан и от твърде изненадващи и емоционални положителни събития, а не само от тревоги и нещастия.
  • Интензивен физически стрес, включително събития като инсулт, остра дихателна недостатъчност, травма, интензивна спортна дейност, химиотерапия и др.

Този синдром се характеризира с:

  • Частична парализа на сърдечния мускул, причинена главно от масивно освобождаване на хормони на стреса. Тук най-засегнати са жените на 50 и повече години. Всъщност 80% от случаите засягат жени в постменопауза. Тази уязвимост се обяснява с повишената чувствителност на техните артерии към хормоните на стреса.
  • Симптомите са подобни на тези на остър миокарден инфаркт, включително болка в гърдите, промени в електрокардиограмата и повишени нива на тропонин (протеин в мускулните влакна, който помага за регулиране на мускулното съкращение) и креатин киназа (ензим, поддържащ правилната функция на мускулите) в кръвта. Могат да се наблюдават и други симптоми като задух, сърцебиене и вагусов дискомфорт (рязко спадане на кръвното налягане, водещо до загуба на съзнание за няколко секунди).

Колко може да продължи този синдром?

Синдромът на разбитото сърце е преходно състояние, което продължава около две седмици, при условие че няма сериозни усложнения или смъртност в острата фаза. В допълнение, обикновено е напълно обратимо, когато кардиологичното лечение е рано. Въпреки това, поради риск от усложнения, е необходима спешна хоспитализация, за да се избегне сериозно влошаване.

Основни последствия и рискове

Последствията от синдрома на разбитото сърце далеч не са тривиални, излагайки хората на значителен риск от сериозни усложнения. По време на острата фаза, този синдром има смъртност, сравнима с тази при острите коронарни синдроми, като по този начин увеличава риска от кардиогенен шок. В дългосрочен план „синдромът на Такоцубо“ значително увеличава риска от вторични сериозни сърдечно-съдови заболявания. Освен това съществува и риск от рецидив.

В същото време синдромът на разбитото сърце може да има дълбоки психологически последици както за пациентите, така и за хората около тях. Диагнозата на това внезапно и животозастрашаващо сърдечно състояние може да се окаже шок за много пациенти, причинявайки значително безпокойство и чувство на безпомощност за тяхното бъдеще и възстановяване. Може да доведе до сериозни депресивни разстройства, тревожност и посттравматичен стрес. Поради това е особено важно да се вземе предвид психологическият аспект на патологията.

Значение на психичното здраве

Като се има предвид тясната връзка между психологическото и физическото здраве, наложително е да се признае, че пренебрегването на психичното здраве може да има сериозни последици за цялостното здраве. По-специално, стресът може да натовари значително сърдечно-съдовата система, увеличавайки риска от развитие на състояния като „синдрома на Такоцубо“.

Ето защо е от съществено значение да се приемат стратегии за управление на стреса и насърчаване на психичното здраве. В допълнение към практиките за релаксация и уелнес дейностите, билковите добавки могат да играят полезна роля за намаляване на стреса и безпокойството, осигурявайки естествена подкрепа за психичното здраве.

В заключение бихме казали единствено това, че синдромът на разбитото сърце не е просто поетична измислица, а значима медицинска реалност. И е хубаво, че благодарение на усъвършенстващата се медицина, разбирането му се е развило през годините, за да бъде установено като медицинско състояние. Ето защо, както и преди сме ви казвали, е от съществено значение да се признае холистичният подход към здравето, който се грижи както за психологическото, така и за физическото здраве, тъй като те са неразривно свързани.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Петрова и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.