×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Когато ендокринните жлези работят добре и метаболизмът е в състояние да преработи приетите храни, да извлече от тях полезните вещества и енергията, и да отдели ненужните отпадъци, без в тялото да се натрупват токсични вещества, няколко килограма, натрупани в студените месеци, поради обездвижване и хранене с повече солени и консервирани храни, не са проблем за него. То лесно възстановява нормалното си тегло.

Но ако има ендокринен проблем, фамилна обремененост или заболяване, килограмите се трупат лесно, а се отслабва толкова трудно, ужасно трудно, отчайващо трудно… Но не и невъзможно. И тъй като са нужни наистина много усилия, постоянни усилия за дълъг период от време, понякога с години, мотивацията е от голямо значение. Тук вече не е достатъчно само да искаме да сме най-секси и красиви, още повече, че когато има ендокринен проблем, свързан със затлъстяване, то и психиката е засегната и депресивната нагласа е един от симптомите. Трябва много, наистина много силно да искаш да си здрав и силен, да си върнеш предишното самочувствие, настроение и желание за живот, за да си в състояние да положиш нужните усилия. Това е предизвикателство, което може да се преодолее само с помощта на подходящата умствена нагласа и мобилизиране на духовната ни сила, от една страна и помощта на специалистите, от друга.

Преди всичко, при продължителен проблем с теглото, ви е нужна консултация с ендокринолог в специализирана клиника , както и ендокринологичните клиники към големите болници. Когато диагнозата и лечението ви са уточнени, може да се включите с лични усилия за оздравяване и нормализиране на теглото.

Необходимата умствената нагласа и активиране на духовната ни енергия в помощ на оздравителния процес се получава чрез:



  • упражнения за релаксация

  • упражнения, масажи и други методи за изчистване и зареждане на енергийните канали и центрове

  • умствени /медитативни/ упражнения

  • автотрениг и други.




Упражнения за релаксация – релаксацията е базата, основата върху която се надграждат всички други упражнения /методи/ и нито едно от тях не може да има очаквания ефект, ако преди това не сме отпуснали тялото и ума си. Може да се постигне по най-различни начини и методи – рейки, йога нидра, шавасана и др., описани преди в рубриката Рейки.



 

Упражнения за изчистване и зареждане на енергийните канали и центроветези упражнения изчистват тялото от натрупаните токсини и активират метаболизма за разграждане на излишните мазнини.

 

 

Упражнение на жерава

След наблюдаване позата, в която най-дълго стои жерава, даосите установили, че свитият крак на птицата притиска стомаха й и по този начин стимулира коремните й органи. Въз основа на тези наблюдения било създадено упражнението на жерава.

1. Разтрийте дланите на ръцете си.

2. Поставете ръцете си с дланите надолу върху долната част на корема си, от двете страни на пъпа.

3. Дишайте през носа. Раздуйте максимално корема във всички посоки така, че да се освободи място за напълването на най-долните части белите дробове и отпускането им надолу.

4. Започнете бавно да издишате, като леко натискате корема с ръце.

5. След като напълно сте изкарали въздуха от дробовете си, бавно поемете въздух отново. Вдишвайки, разширете коремната област настрани така, че да се надуе като балон. Опитайте се да не разширявате гръдния кош – използвайте само мускулите на корема и на долната част на гърба. Опитайте се да използвате всички мускули на поясната област, а не само коремните.

6. Не е необходимо да насилвате нито вдишването, нито издишването. Просто трябва да се упражнявате редовно. В началото можете да помагате с ръцете си, за да се научите да изпълнявате правилно упражнението. След време, това вече не е необходимо. Винаги дишайте много бавно.

7. След като усвоите упражнението, прибавете към него свиването на мускулите на тазовото дъно от упражнението на елена. Това ще изведе упражнението на съвсем друго ниво.

 

Упражнение на елена

Даосите казват, че еленът дължи своето дълголетие и големи сексуални постижения на постоянното движение на опашката. Те се опитват да постигнат същия ефект чрез свиване и отпускане на мускулите на тазовото дъно.

Всъщност тазовата диафрагма и сфинктера на ануса са дъното на нашето тяло. При слабост или атрофия на тези мускули всяка енергия изтича от него, а при натиск върху горната част на тялото не може да бъде оказана сериозна съпротива. Краката ни стават слаби и не могат да дадат стабилна опора и поддръжка на тялото.

 

Упражнение на костенурката

Това упражнение стимулира нервната система. То обтяга, стимулира и доставя енергия на всички нерви, които тръгват от врата и са насочени към мозъка и горните крайници на тялото. Може да се изпълнява от седнало или изправено положение.

1. Наведете брадичката до гръдната кост, като опъвате главата нагоре. Бавно поемете въздух през носа. Задната част на врата е изтеглена леко нагоре, а раменете са леко заоблени.

2. Извийте бавно главата назад, сякаш ще докосне задната част на врата, и бавно издишайте през носа. Брадичката е опъната нагоре, а шията – леко обтегната. Раменете се вдигат от двете страни на главата, сякаш ще докоснат ушите. Повторете този цикъл поне 12 пъти. В никакъв случай не пресилвайте движенията.

3. Докато правите упражнението на костенурката свийте ръце в умруци около палците. Правете го със затворени очи или гледайте право пред себе си.

4. На един по-следващ етап, опитайте да съчетаете упражнението на костенурката с дишането от упражнението на жерава.

След като трите упражнения са овладени поотделно и могат да бъдат изпълнявани без напрежение и неудобство, те могат да бъдат комбинирани в едно. Опъването на шията при костенурката се съчетава с техниката на дишане на жерава и се подкрепя от мускулните контракции на елена. Това стимулира движението на кръвта и енергията, тонизира жлезите с вътрешна секреция и нервната система.

Разтриване на корема

Упражнението е най-простият и естествен начин за отслабване.

Едновременно с това оказва лечебен ефект на органите, разположени в коремната кухина. Когато разтривате по посока на часовниковата стрелка, лекувате запек. Движението обратно на часовниковата стрелка лекува стомашно разстройство. Комбинираното разтриване – по посока и обратно на часовниковата стрелка лекува киселини, гастрит, язви, възпаления и др. стомашни и коремни проблеми.

1. Легнете по гръб. Отпуснете се. Поставете дланта върху пъпа. Разтривайте по посока на часовниковата стрелка, като постепенно увеличавате амплитудата на спиралите, докато стигнете горните, долните и страничните граници на корема.

2. Разтривайте бавно по посока обратна на часовниковата стрелка с все по-намаляващи спирали, докато стигнете отново до пъпа. Ръката трябва да оказва лек натиск.

3. Повторете колкото пъти искате. Прави се няколко пъти през деня. При правилно изпълнение се стига до изпотяване.

4. Ако по кожата на корема има пъпки, бенки или други, масажирайте върху дрехите без натиск.

 

Упражнение за слънчевия сплит

Слънчев сплит наричаме "нервният" център, който се намира под сърцето и зад стомаха /под лъжичката/. Нервите, които излизат от слънчевия сплит, директно се свързват с коремните органи и ги управляват. Наричат го още коремен мозък. Предложеното упражнения разгражда стреса, преработва отрицателните емоции и лекува коремните органи. Уравновесява и балансира дейността на двете мозъчни полукълба. Стимулира задстомашната жлеза, повлиява благоприятно въглехидратната обмяна и усвояването на въглехидратите преди да се натрупат в масти.
1. В седнало или изправено положение поставете ръце върху корема. Погледът е напред. Вдишайте. Усетете как въздухът разширява корема.
2. Издишване. Ръцете избутват нагоре и навътре корема. Горната част на тялото се завърта наляво, главата и погледът я следят. Долната част се завърта в обратната посока.
3. Издишане. Връщане в изходно положение. Ръцете бавно отпускат корема.
4. Упражнението се повтаря в същата последователност на другата страна.
5. Повторете упражнението 4 до 36 пъти.
Броят на упражненията зависи от състоянието на врата и раменете. При болки и схващания правете по-малко упражнения, но по-често, по няколко пъти на ден. Постепенно увеличавайте броя.
Колкото повече се концентрирате върху слънчевия сплит, толкова по-добър ще бъде ефектът от упражнението.

По подробно описание на упражненията може да намерите в книгата на д-р Стивън Чан – Дао на балансираното хранене.

Тези, които са преминали обучение в рейки, могат да прилагат метода едновременно с изпълнението на упражненията.

Продължава…




Текст: д-р Аелита Петрова

лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом
Рейки мастер
консултиращ лекар в Български Рейки център





 





Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.