×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

ХашимотоЩитовидната жлеза се намира в областта на шията, над адамовата ябълка, а големината й е колкото една пръстенна става. Нейното влияние върху функционирането на органите и системите в организма е огромно. Болестите на щитовидната жлеза съвсем не са за подценяване. Състоянието й се отразява върху обмяната на веществата, апетита, храносмилането, кръвообращението, косата, ноктите, кожата и др.

Огромна част от хората имат нарушени функции на щитовидната си жлеза, като жените страдат доста по-често, в сравнение с мъжете. 

Хормоните, които произвежда щитовидната жлеза, регулират метаболизма, температурата на тялото, сърдечната дейност и др. Двата хормона, които произвежда тя са Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин). Те съдействат за това енергията и храната да бъдат добре оползотворени от тялото.

Щитовидната жлеза играе значителна роля и за плодовитостта. При жените тя контролира продължителността и интензивността на месечния цикъл, оплодените яйцеклетки и овулацията. При мъжете щитовидната жлеза направлява способността на сперматозоидите и желанието.

Проблемите с щитовидната жлеза настъпват тогава, когато тя започне да произвежда твърде малко или твърде много хормони. При недостатъчност, липсващите хормони трябва да бъдат приемани допълнително – медикаментозно. Най-малкото защото ако това не се случи, след броени години пациентът би приличал старец, макар да не е на такава възраст. Причините за заболяванията на щитовидната жлеза са генетични или са следствие от автоимунна атака, бременност, стрес, хранителни дефицити, токсини в околоната среда и др.

Симптомите при понижена функция на щитовидната жлеза могат да бъдат запек, подпухване на клепачите и ръцете, суха кожа, чупливи нокти, окапване на косата, нелогично увеличаване на теглото, чести депресивни състояния. При завишена функция, причината най-често се крие в липсата на достатъчно йод. За производството на хормоните Т3 и Т4, щитовидната жлеза има нужда от йод, но ако ежедневното меню е бедно на този така важен компонент, намалява и производството на тези два хормона.

Симптомите при наличие на нарушени функции на щитовидната жлеза все пак са трудно разпознаваеми, тъй като повечето от тях влизат в графата на общите или не съвсем специфични оплаквания.

Жените трябва да бъдат особено внимателни при появата на някои от следните симптоми:

  •  Изтощение – непрекъснато усещане за умора и изтощение, дори в случаите когато сте се наспали много добре през нощта и след ставане сутрин. Това може да бъде признак за понижени функции на щитовидната жлеза. Интензивната и перманентна умора е един от основните признаци за проблем с щитовидната жлеза.
  • Често повтарящи се депресивни състояния - могат да бъдат показател за хипофункция на щитовидната жлеза. Специалистите смятат, че когато хормоните, които тя произвежда са твърде малко, се нарушава синтеза на серотонин в мозъка.
  •  Нервност и тревожност – тези състояния често са следствие от хиперактивност на щитовидната жлеза. Ако непрекъснато се чувствате „стегнати” и не можете да се отпуснете, вероятността да има нещо нередно във функционирането на щитовидната ви жлеза е огромна.
  •  Повишен апетит - може да бъде признак за хипертиреоидизъм. Когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, чувството на глад се увеличава. 
  •  Нарушени мозъчни функции – активната щитовидна жлеза води до значителни трудности в концентрацията, а понижената й активност – до непрекъснато забравяне и странна, обща обърканост. За съжаление в подобни стуации много жени над определена възраст свързват тези симптоми с менопаузата, смятайки че те просто ще отминат с времето.
  •  Понижено либидо – никакво или почти никакво желание за секс често може да означава понижена функционалност на щитовидната жлеза.
  •  Сърцебиене, прескачане на сърцето и неприятни усещания в сърдечната област – това също е често срещан показател за проблеми с щитовидната жлеза и по-конкретно – хипертиреоидизъм.
  •  Суха кожа – промяната в структурата на кожата и във външния й вид често са следствие на забавен метаболизъм, следствие от хипотиреоидизъм. Липсата на достатъчно влага в кожата й се отразява веднага, същото се отнася и за състоянието на ноктите.
  • Проблеми с храносмилането, запек и диария – хората с хипотиреоидизъм често се оплакват от запек. Това често се дължи на забавянето на храносмилателните процеси, следствие на проблемите с щитовидната жлеза. Слабата перисталтика е един от най-често срещаните симптоми при наличие на хипотиреоидизъм. Диарията понякога може да показва, че щитовидната жлеза функционира прекомерно активно.
  •  Промени в менструалния цикъл –  ако месечният ви цикъл изведнъж е станал по-дълъг от обикновено, а кръвотечението е станало доста обилно, хормоните на щитовидната жлеза са недостатъчно. Хипертиреоидизмът от друга страна, съкращава дните на месечния ви цикъл, като заедно с това кръвотечението е доста слабо.
  •  Неприятни усещания в крайниците или мускулите – внезапните изтръпвания, сковаността, болките в ръцете, краката и дори  стъпалата, могат да бъдат следствие на хипотиреоидизъм. Когато щитовидната жлеза произвежда твърде малко хормони се нарушават функциите и на нервите, които изпращат сигнали от мозъка и гръбначния стълб през тялото. Резултатът –  необяснимо изтръпване, скованост, внезапни болки.
  •  Високо кръвно налягане – хората с нарушени функции на щитовидната си жлеза са изложени на много по-голям риск от развитие на хипертония,  в сравнение с останалите. Хипертониците често страдат и от проблеми с щитовидната жлеза.
  •  Непрекъснато ви е студено – понижената функция на щитовидната жлеза предизвиква клетките да изгарят по-малко енергия, което пък от своя страна означава и по-малко топлина.
  •  Промени в гласа – дрезгавост, усещане за бучка в гърлото и подобни симптоми често могат да бъдат признак за заболявания на щитовидната жлеза.
  •  Промени в съня – непрекъснатата нужда от сън често е симптом на хипотиреоидизъм. Мудната щитовидна жлеза може да забави редица телесни функции, което, разбира се, се отразява и на желанието ни за сън. При проблеми със заспиването  може да става въпрос за хипетиреоидизъм. Следствие от това, не след дълго се появяват сърцебиене и/или усещане за тревожност, което може да бъде от различен характер.
  •  Напълняване – покачването на теглото, което не е следствие от злоупотреба с храна, е една много основателна причина да си направите изследвания на щитовидната жлеза. Внезапната и значителна загуба на тегло също може да означава, че нещо с щитовидната ви жлеза не е наред.
  •  Окапване и изтъняване на косата, което не е обвързано със сезоните и не е следствие от хранителен дефицит.
  • Проблеми със забременяването – щитовидната жлеза е определящ за зачеването фактор. Трудностите, свързани със зачеването често биват свързвани с проблемите с щитовидната жлеза, които нарушават процесите на овулация и плодовитостта.
  •  Висок холестерол – наличието на високи нива на липопротеините с ниска плътност (LDL холестерол), които не са повлияни от начин на хранене и липса на активност, почти винаги са следствие от нарушена функция на щитовидната жлеза.

Терапия

Природните продукти, които Ви препоръчваме по-долу, се прилагат индивидуално, според изявените симптоми и протичане на болестта.

Хиперфункция

Няма хранителни добавки, които пряко да понижават функцията на щитовидната жлеза, както медикаментите  - те предизвикват химическа блокада на синтеза на щитовидни хормони. Тук хранителните добавки се прилагат с цел предпазване и намаляване на страничните ефекти от повишената функция на жлезата.

/Кверцетин комплекс с биофлавоноиди 466 mg /С гроздово семе, куркума и коензим Q10/ - продукт с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Добър регулатор и протектор на нервната и сърдечно-съдовата, които обикно страдат от повишеното количество на щитовидните хормони.

Хипофункция:

Thyro Vantage HT™ Тироидна подкрепа 436 mg - натурален препарат в подкрепа нормалната функциия на щитовидната жлеза. Облекчава симптомите при субклиничен хипотиреоидизъм. Комбинира едни от най-важните за щитовидната дейност минерали (мед, манган, йод, селен), аминокиселината Л-тирозин, пантотенова киселина (витамин В5), плюс екстракти от ашваганда и гугул.

Действие на ключовите съставки в Thyro Vantage HT™:

 

  • L-тирозин - аминокиселина, необходима за синтеза на тироксин /хормон на щитовидната жлеза/
  • Ашваганда – мощен адаптоген - поддържа баланса във физиологичните процеси, подкрепя функцията на ендокринната система, вкл. щитовидната жлеза - стимулира синтеза на хормон Т4/тироксин/.
  • Селен (L-селенометионин) - микроелемент, който е от огромно значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Необходим е за превръщането на хормона тироксин / T4/ в по-активната му форма – T3 (трийодотиронин). Участва в обезвреждането на свободните радикали и предпазва клетките от оксидативен стрес.
  • Смола от гугул. Добива се от кората и клоните на дървото гугул, което расте в Индия. Смолата съдържа 1% етерично масло, богато на монотерпеноиди, сесквитерпени, гугулстетроли и др. Гугулстеролите имат най-важна роля за функциите на щитовидната жлеза, поради което екстрактът в продукта е станзартизиран именно върху тях. Установено е, че Z-гугулстеронът увеличава усвояването на йода от щитовидната жлеза и засилва активността на тиреоидните ензими пероксидаза и протеаза. 

Коментари (1)

    • Цвети
    • 2013-10-23 15:26:45
    Много хубава статия , но за съжаление относно този вид заболяване всичко в българското здравеопазване свършва до едно изследване и нищо повече . Ако е завишена функцията те пращат под ножа , но при занижена обикновенно те пращат на всякакви други изследвания или ти изписват да пиеш Селен за успокояване на нервите

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.