×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Ликопенът е антиоксидант от семейството на каротеноидите

Той е растително хранително вещество, което всъщност придава цвета на плодове като домати и грейпфрут. Изключително полезен е при предотвратяване на слънчеви изгаряния и защита срещу някои видове рак. Има защитни свойства и спрямо сърцето.

Много пъти сме ви разказвали за свойствата на антиоксидантите. Знаете, че те предпазват тялото ви от увреждане,което е причинено от съединения, известни като свободни радикали. Тези свободни радикали от своя страна предизвикват куп хронични заболявания, като рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания и Алцхаймер.

Изследвания показват, че антиоксидантните свойства на ликопена могат да помогнат за поддържане на нивата на свободните радикали в баланс, предпазвайки тялото ви от оксидативен стрес и някои заболявания. Други проучвания с епруветки и животни стигат до заключението, че ликопенът може да защити тялото ви от увреждане, причинено от пестициди, хербициди, мононатриев глутамат (MSG) и някои видове гъбички.

Твърди се, че ликопенът има наистина силно антиоксидантно действие, което е в състояние да предотврати или забави прогресията на някои видове рак. Проучвания в епруветка показват, че това хранителното вещество може да забави развитието на рак на гърдата и простатата чрез ограничаване на туморния растеж. Опити върху животни допълнително съобщават, че може да предотврати растежа на ракови клетки в бъбреците.

При хора пък е доказано, че високият прием на каротеноиди, включително ликопен, се свързва с 32-50% по-нисък риск от рак на белия дроб и простатата. 23-годишно проучване с повече от 46 хиляди мъже разглежда много подробно връзката между ликопена и рака на простатата. Мъжете, които консумират поне два пъти седмично доматен сос (който е богат на ликопен), имат 30% по-малък риск да развият рак на простатата, отколкото тези, които ядат по-малко от веднъж месечно доматен сос. Изследователите свързват високия прием на ликопен с 9% по-ниска вероятност от развитие на рак на простатата. Препоръчителният ежедневен прием е от 9-21 мг.

Ликопенът може също да помогне за намаляване на риска от развитие или преждевременна смърт от сърдечно заболяване. По-конкретно, може да намали увреждането от свободните радикали, нивата на общия и „лошия“ LDL холестерол и да повиши „добрия“ HDL холестерол.

За период от 10 години изследователите отбелязват, че хората с метаболитно заболяване (засягащо черния дроб), които имат най-високи нива на ликопен в кръвта, са имали до 39% по-нисък риск от преждевременна смърт.

В друго 10-годишно проучване диетите, богати на това хранително вещество, са свързани с 17-26% по-нисък риск от сърдечни заболявания. Високите кръвни нива на ликопен доказано са свързани с над 30% по-нисък риск от инсулт.

Ликопенът също така изглежда предлага известна защита срещу вредните слънчеви лъчи. В едно малко 12-седмично проучване участниците са били изложени на UV лъчи преди и след консумация на 16 мг ликопен от доматено пюре или плацебо. Участниците в групата с доматеното пюре са имали по-малко тежки кожни реакции на излагане на ултравиолетови лъчи. В друго 12-седмично проучване ежедневният прием на 8-16 мг ликопен, било то от храна или добавки, спомага за намаляване на зачервяването на кожата след излагане на UV лъчи с 40-50%. В това проучване добавките, осигуряващи смес от ликопен и други каротеноиди, са по-ефективни срещу UV увреждане от тези, осигуряващи само ликопен.

Въпреки това, помнете, че защитата на ликопена срещу UV увреждане е ограничена и не се счита за добър заместител на използването на слънцезащитни продукти. Той е просто добавка към тях.

Ликопенът има и други ползи за здравето:

  • Може да намали болката- помага за намаляване на невропатичната болка- болка, причинена от увреждане на нервите и тъканите
  • Може да подобри зрението ви- ликопенът може да предотврати или забави образуването на катаракта и да намали риска от дегенерация на макулата- водещата причина за слепота при по-възрастни хора (може да прочетете интервюто ни с д-р Маринова- линк)
  • Може да заздрави костите ви- антиоксидантното му действие може да забави смъртта на костните клетки, да подсили костната система и да помогне за поддържането на здравето и
  • Може да предпази мозъка- спомага за предотвратяване на гърчове и загуба на паметта при заболявания, свързани с възрастта, като болестта на Алцхаймер.

Досега повечето от тези ползи са наблюдавани само в епруветка и изследвания върху животни. Необходими са повече проучвания при хора, преди да могат да се направят сериозни заключения.

Къде да го открием?

Всички естествени храни с наситен розов до червен цвят обикновено съдържат малко ликопен.

Доматите са най-големият източник на ликопен- добре е да знаем, че колкото по-зрял е той, толкова повече ликопен съдържа.

Ще го откриете още в:

Сушени домати: 45,9 мг (на 100гр)

Доматено пюре: 21.8 мг

Пресни домати: 3 мг

Консервирани домати: 2,7 мг

Гуава: 5,2 мг

Диня: 4,5 мг

Папая: 1,8 мг

Розов грейпфрут: 1,1 мг

Варени сладки червени чушки: 0,5 мг

В морковите, тиквата, пъпеша, райската ябълка и в шипките дори, също може да го откриете, затова не си спестявайте тези дарове на природата.

Понастоящем няма препоръчителен дневен прием на ликопен. Въпреки това, от настоящите проучвания приемът между 8-21 мг на ден изглежда най-полезен.

Противопоказания:

Когато се приема като добавка, ликопенът може да взаимодейства с определени лекарства, включително разредители на кръвта и лекарства за понижаване на кръвното налягане.

Едно малко проучване установява също, че 2 мг добавки с ликопен дневно по време на бременност, могат да увеличат риска от преждевременно раждане или ниско тегло при раждане.

Други изследвания съобщават, че полезните ефекти на това хранително вещество може да са по-силни, когато си го набавяме от храни, а не от добавки.

В много редки случаи консумацията на много големи количества храни, богати на ликопен, води до обезцветяване на кожата, известно като ликопенодермия. Такива високи нива обикновено са трудни и дори невъзможни за постигане само чрез диета.

Ликопенът, намиращ се в храните, обикновено е безрисков.

При ликопена като добавка, съществува предупреждението, че когато се приема в големи количества, може да предизвика нежелан ефект. Затова бъдете внимателни, ако решите да увеличите дозата и задължително се консултирайте със специалист. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Петрова и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.