×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Червената боровинка бори диабета

Редовният прием на червена боровинка намалява риска от развитието на диабет тип 2. Това показва проучване на изследователи от медицинския държавен университет във Флорида (САЩ). Учените са категорични, че високото съдържание на флавоноиди и  антоциани помага за регулиране нивото на инсулина и по този начин намаляват риска от захарна болест.
Захарният диабет е заболяване, което се характеризира с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма. Това се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото.
Статистиката сочи, че около 300 милиона души в света страдат от диабет. По данни на Световната здравна организация през последните години броят им прогресивно нараства в световен мащаб.
Около 600 000 души в България са болни от диабет и приблизително толкова са развили преддиабетно състояние. За последните 10 години хората със захарна болест са се увеличили 4 пъти, като над 205 000 българи не знаят, че са болни.

Ревита Ви препоръчва

Червена боровинка, 430 mg

Червена боровинка (плод), 465 mg

КРАН Rx – червена боровинка 500 mg

Коментари (1)

    • Юлия Митева
    • 2023-09-15 12:06:21
    В този статия се препоръчва червена боровинка при диябет, а друга е включена пне противопоказанията при диабет. На коя да вярваме?

     Здравейте!

    Когато имаме съмнение относно ползата на дадена добавка или друго средство при дадено заболяване, е най-разумно да прегледаме научните публикации и резултатите от клинични проучвания (ако има такива) и да направим извод от тях. Разбира се, невинаги резултатите от всички проучвания съвпадат, но се получава добра представа. Нека погледнем някои данни.

    Двойно-сляпо и плацебо-контролирано клинично проучване с 27 участници от 2002 година https://digitalcommons.library.umaine.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1090&context=etd показва, че приемът на 6 капсули с екстракт от червена боровинка дневно за 12 седмици понижава нивата на кръвната глюкоза, гликирания хемоглобин, фруктозамина, инсулина, общия холестерол и триглицеридите. У някои от участниците е отбелязано повишаване и на „добрия“ HDL-холестерол. У пациентите под 50-годишна възраст подобренията са отчетени още след 6-тата седмица, а при тези над 50 години или имащи диабет от повече от 5 години, съществено подобрение е отчетено след 12-тата седмица. Различни механизми са предложени за обясняване на този ефект, като преобладава наблюдението, че проантоцианидините на боровинката потискат ензима алдозоредуктаза, който катализира глюкозирилането на протеините, включително на хемоглобина.

     В рандомизирано, плацебо-контролирано и двойно-сляпо пилотно проучване с 35 участници със затлъстяване и повишени нива на глюкозата на гладно, дневната консумация на 450 мл нискоенергийна (без захар) напитка с червена боровинка за 8 седмици не повлиява инсулиновата чувствителност, но понижава нивата на триглицеридите и намалява възпалителните маркери (C-реактивен протеин и други), което е отбелязано като добър профилактичен ефект срещу преминаването от инсулинова резистентност към изявен диабет – важен фактор за което е тъканното възпаление. Данни от 2020 г. - https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effect-of-daily-consumption-of-cranberry-beverage-on-insulin-sensitivity-and-modification-of-cardiovascular-risk-factors-in-adults-with-obesity-a-pilot-randomised-placebocontrolled-study/89095900A08D5B22696B37585F528B1B

    Нов преглед и мета-анализ на данните от 39 клинични проучвания с червена и черна боровинка върху пациенти с диабет от тип 2 (от 2022 г.), публикуван в престижния журнал Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, показва, че и двата вида боровинки понижават нивата на глюкозата на гладно и концентрациите на гликирания хемоглобин с голяма степен на научна достоверност https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35282984/ .

    Червената боровинка също така е богата на диетични фибри, които забавят усвояването на простите захари и превръщаемите до тях полизахариди като нишестето от организма, което подпомага спазването на диабетична диета.

     Клиничните данни посочват определено, че диабетиците (поне тези от тип II – неинсулинозависим) може да имат съществена полза от червената боровинка, като не намирам основателна причина тя да се избягва от тях. Важно е е да се спазват препоръчваните от производителите дози, за да не се пресили ефектът на антидиабетичните медикаменти и да се появят странични реакции..

      Предупрежденията относно червената боровинка и диабета имат основание при инсулинозависимия диабет от тип I, понеже при него е по-трудно поддържането на нормална кръвна захар и избягването на хипогликемия – приемът на този плод може да усили ефекта на инсулина и да го „прекали“, поради което червена боровинка в концентрирани форми следва да се приема от тази група диабетици внимателно и под лекарски контрол. Друга възможна причина за подобно предупреждение може да бъде съдържанието на захар в някои течни форми, което трябва да бъде посочено върху етикета.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.