×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Жените и пикочо-половите инфекции

Инфекциите на уринарния тракт са често срещан здравен проблем, особено при жените. Причина за това е най-вече устройството на женската пикочо-полова система. По-късата и по-широка уретра благоприятства лесното навлизане на бактерии, особено при грешки в личната хигиена. Задръжката на течности, особено в периода около менструация, също създава предпоставки за инфекция.

Най-честите симптоми при цистит

Възпалението на пикочния мехур (цистит) протича с парене и болка, чести позиви за уриниране, понякога с отделяне на мътна, с неприятна миризма урина или още по-рядко - кървава (при по-тежки случаи на хеморагичен цистит), нормална до субфебрилна температура.

Причинители на пикочо-половите инфекции

Най-често изолираните бактерии от урокултурите (изследване на урината за бактерии) са Escherichia coli – нормални обитатели на чревния тракт. По-рядко се срещат – Proteus, Pseudomonas, Klebsiella и др. Нерядко се изолира и смесена бактериална флора.

Кои са най-уязвимите на пикочо-полови инфекции хора?

  • Жените – поради анатомичното устройство на пикочо-половата им система

  • Диабетици – отделянето на глюкоза в урината създава идеални условия за развитие на бактериите

  • Хора с честа смяна на партньорите

  • Хора с аномалии на пикочните пътища, нарушаващи нормалното оттичане на урината


Как да се предпазим от инфекции?

  • Достатъчен прием на течности – осигурява добра диуреза и буквално промива пикочните пътища

  • Добра лична хигиена

  • Поддържане на оптимални нива на кръвната захар при диабетици

  • Уриниране след сексуални контакти


Защо червената боровинка е приятел на пикочо-половата ни система?

От почти столетие червената боровинка се използва като алтернативно средство за лечение на уринарни инфекции. Нейният състав включва около 80% вода, 10% въглехидрати и 10% антоцианидини, флавоноиди, катехини, органични киселини и витамин С. Счита се, че благоприятният ефект на червената боровинка, се дължи на антоцианидините. Те възпрепятстват прикрепването на бактериите върху епителните клетки на уринарния тракт и по този начин улесняват изхвърлянето им с урината. Въпреки, че екстрактите от червена боровинка не могат да изместят напълно антибиотиците в лечението, особено на по-тежките случаи на уринарни инфекции, те могат успешно да се прилагат за профилактика при застрашените групи хора. При леките случаи на цистит и при липса на подлежащи заболявания, червената боровинка може успешно да се използва и за лечение. Нейно предимство е липсата на странични ефекти и риск от създаване на резистентни на лечение бактерии, за разлика от антибиотиците.

Ежедневният прием на сок или екстракт от червена боровинка, заедно с прием на достатъчно количество течности, е един лесен и напълно безопасен метод да си спестим неприятните симптоми на уринарните инфекции. А естествения източник на витамин С в боровинките, ще ни направи по-устойчиви и на простудни заболявания, като укрепи имунната ни система!

 

Текст: д-р Мариана Цонева


лекар-ординатор в МБАЛ “Проф. Стоян Киркович” Стара Загора

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.