Search
Филтрирай по...

10 грешки в диетата

10 грешки в диетатаСвети Валентин наближава и искате да влезете в онази приказна рокля, която видяхте преди няколко дни… Как обаче да стане, когато килограмите ви притискат? Започвате диети, подлагате се на какви ли не лишения, но уви… Къде грешите?

Отказвате се от храната. Искате незабавно да свалите 5 или дори 10 килограма и затова минавате само на 1 портокал дневно и на чаша вода… Това обаче поставя организмът ви в състояние на стрес и той забавя метаболизма. Може първият ден – два да загубите някое и друго кило, но скоро ще престанете да отслабвате. Тялото ви бързо ще се нагоди към създалата се бедствена ситуация, а в момента, в който започнете да хапвате както преди ще върнете всички килограми.

Пропускате закуската. Да не ядете на закуска е най-лесният начин да отслабнете и да се простите с някоя и друга калория, нали.. Всъщност закуската е най-важното хранене за деня. Тя ще ви даде необходимата енергия. Избирайте закуска, богата на фибри и протеини. Така ще залъжете глада на обяд и няма да се нахвърляте на всички, което видите след това.

Не внимавате с калориите. Може старателно да следите какво хапвате за обяд и вечеря и да не допускате дори малко масло в омлета си, но дали броите залчето от шоколадовата вафла на колежката или малко от сладоледа на дъщеря си? Всички тези мънички хапки, които си позволявате между храненията са калории, които се отразяват на диетата ви.

Забранявате си малките удоволствия. Няколко сурови ядки или две ябълки са напълно достатъчни, за да направят деня ви по-усмихнат. Ако хапвате нещо между храненията, стомахът ви няма да е празен, а вие няма да мислите за следващото ядене като за дългоочакван пир.

Не внимавате с питиетата. Едва ли ще отслабнете, ако хрупкате зелева салата, но си позволявате алкохолни и безалкохолни коктейли. Добре е да знаете, че алкохолът е много калоричен и по време на диетата е напълно забранен. Дори повечето натурални сокове не са за предпочитане.

Не пиете вода. Много дами споделят, че не обичат вкуса на водата. Тя обаче гори много калории. Пийте я студена. Ако не ви допада вкусът й, прибавете няколко капки лимон. Това ще ускори метаболизма ви.
Забравяте за калция.
Млякото, сиренето и млечните продукти са табу в много диети. Вече има проучвания, които показват обаче, че калцият помага за по-бързото разграждане на мазнините. Избирайте млечни продукти с по-ниско съдържание на мазнини.

Мерите се всеки ден. Ако се качвате на кантара всеки ден, най-вероятно ще се ядосвате и подтиснете от резултатите. Поставете си цел и се премерете в началото. След това се качете на кантара най-рано седмица по-късно. Така ще имате ясна представа за дали диетата дава резултат.

Поставяте си нереалистични цели. Ако тежите 80 килограма, едва ли за 10 дни ще може да станете 60. Не изисквайте невъзможното от организма си. Не се подлагайте на драстични диети само, защото идва празник или някой е наранил самочувствието ви. Запомнете, че най-дълги и трайни резултати се постигат бавно.

Не правите упражнения. За да може вашата диета да има ефект, трябва задължително да я комбинирате с упражнения. Пилатес, плуване или танци. Изберете това, което ви допада. Ако се откажете от тях, едва ли ще има големи резултати и килограмите скоро ще се върнат. Упражненията стимулират метаболизма и това помага да се сбогувате с нежеланите тлъстинки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top