Search
Филтрирай по...

15 съвета за добър сън

Ако имате проблеми със съня, ако не можете да заспите, будите се често, не се чувствате отпочинали на сутринта или просто искате да подобрите количеството и качеството на съня си, опитайте възможно най-много техники от долуизброените. Сами ще се уверите в успеха им!

1. Избягвайте да похапвате преди лягане, особено зърнени храни и сладки. Това ще повиши кръвната Ви захар и ще наруши съня Ви. По-късно, когато кръвната захар спадне (хипогликемия), е възможно да се събудите и да не успеете да заспите отново.

2. Спете в пълна тъмнина. Ако има дори и малък процеп светлина в стаята, това може да наруши продукцията на мелатонин и сератонин. Също така, трябва да има възможно най-малко светлина в банята, когато ставате през нощта. Това е важно, защото в момента, в който включите осветлението, ще спрете производството на мелатонин-толкова важен за съня.

3. Без телевизия преди лягане. Махнете телевизора от стаята си, дори от къщата, ако е възможно. Ще Ви трябва повече време да заспите (от 2).

4. Спете с чорапи. Поради факта, че имат най-ниска циркулация, стъпалата често са много студени преди лягане. Проучване е показало, че носенето на чорапи намалява среднощното будене.

5. Четете религиозни книги. Това ще ви помогне да релаксирате. Не се затормозявайте с мистерии, може да има напълно обратен ефект. Освен това, като четете някой интересен роман, можете да четете с часове преди лягане, вместо да заспите.

6. Избягвайте използването на силни алармени часовници. За тялото е много стресиращо да бъде събудено изведнъж. Ако постоянно се наспивате, алармените часовници са излишни.

7. Водене на дневник. Ако често лежите в леглото си и мислите за всевъзможни неща, а умът ви повтаря отново и отново случилото се през деня, може да бъде много полезно за Вас да си водите дневник и да записвате мислите, които ви тревожат.

8. Лягайте си колкото е възможно по-рано. Доказано е, че човек трябва да си ляга веднага след залез слънце, както правят и повечето животни, и както  природата е предопределила за хората.

9. Яжте плодове преди лягане.

10. Избягвайте кофеина.

11. Избягвайте алкохола. Въпреки че алкохолът прави хората сънливи, ефектът е краткотраен и много често ще се събудите само след няколко часа, неспособни да заспите отново.

12. Отслабнете. Ако сте с наднормено тегло, това може да повиши риска от сънна апнея, което от своя страна щепречи да се наспивате добре.

13. Избягвайте храни, към които можете да сте чувствителни. Под това се имат предвид най-вече млечни продукти и житни храни.

14. Вземете си гореща вана или душ преди лягане.

15. Използвайте леглото си само за спане и за нищо друго. Ако сте свикнали да гледате телевизия или да работите/учите в леглото, се отучете от този навик, защото така Ви е много по-трудно да приемате леглото като място за релаксация.

Ревита Ви препоръчва:

Валериана (корен), 530 mg

Валерианa, 525 mg

Лайка (цвят), 350 mg

Мелатонин, 2,5 mg

Глог (плод), 510 mg

Спокойна нощ, 440 mg

Добро настроение, 471 mg

5-Хидрокситриптофан, 50 mg

Жълт кантарион, 420 mg

Коча трева (билка), 380 mg


Дамиана (лист), 400 mg

Маточина (лист), 490 mg

Хмел (цвят), 310 mg

Червено цвекло (корен), 500 mg

Шизандра (плод), 580 mg

Пресечка/ Благословен трън (билка), 390 mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top