Search
Филтрирай по...

5 от най-разпространените комплекси

5 от най-разпространените комплексиТази статия е посветена на един от най-интересните раздели в психологията, понеже комплексите са присъщи за всеки човек на планетата. Не сте съгласни с това? Е, възможно е и да сте прави…

Комплексът се появява и формира несъзнателно и представлява група от нагласи, мотиви, желания и представи, които влияят на нашето поведение, а като цяло и на личността.

Но стига толкова термини и пояснения! Да пристъпим към най-популярните видове комплекси.

Комплекс за малоценност. Това е един от най-често срещаните комплекси. Носителите на този комплекс хронично и подсъзнателно понижават своята самооценка, вследствие на недооценяване на своите качества или външност. Страдащите от комплекс за малоценност често изпадат в депресии, а в най-тежките случаи дори прибягват до самоубийство.

Комплекс „Дон Кихот”. Повечето носители на този комплекс са „инфантилните” мъже. Същността му се състои в идеализиране на любимата жена и в преклонението пред нея. Това е така наречената „псевдо любов”, когато мъжът не забелязва недостатъците и отрицателните черти на своята половинка. Прозрението при такива лица често води до агресия, която в повечето случаи е насочена към обекта на обожание.

Комплекс „Дон Жуан”. Този комплекс представлява получаване на удоволствие от запознанство и последващ взаимен интерес, като под интерес често се разбира – полов акт. След постигане на целта, носителят на комплекса губи всякакъв интерес към партньора си.

Комплекс „Алиса в страната на чудесата”. Жените, носителки на този комплекс, са склонни да мечтаят за „принца нa белия кон”, който в нашия век е „принцът с белия лексус”. В истинския живот такива жени търсят партньор, който да отговаря на тяхната нереална приказна представа. Успехът на отношенията с такива жени зависи изцяло от мъжете или по-скоро от тяхната способност да играят убедително необходимата роля.

Комплекс „Херакъл”. Своето название този комплекс получи от едноименния древногръцки герой. Съгласно мита Херакъл е бил поробен от царицата на амазонките и бил принуден да слугува и върши „чисто женска” работа. Днес страхът да се превърнат в „домакини” преследва огромно количество мъже, които като „дявол от тамян” бягат от домашните си задължения. Разбира се, за този страх са чували предимно психолозите, а повечето жени го определят като обикновен мързел. На вас оставяме да прецените кое от двете твърдения е истина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top