Search
Филтрирай по...

5 растения за здраве през зимата

5 растения за здраве през зиматаС наближаването на зимата наближава и опасността от развитие на различни простудни и вирусни заболявания – опасност, дължаща се на понижените защитни сили на организма. За предпазване от коварните болести на зимата помагат не само сиропите и хапчетата, но и някои „натурални лекарства”.

Бяла ружав научната медицина корените на бялата ружа се използват като съставна част на различни отхрачващи и противовъзпалителни средства. Растението се отличава с високо съдържание на слузни вещества, които оказват успокояващо въздействие върху лигавицата на дихателните пътища при бронхити, трахеити и суха кашлица.

Ехинацеятова растение съдържа цял букет от целебни вещества с противовъзпалително, противовирусно, противогъбично и имуномодулиращо действие. Терапевтичните свойства на ехинацеята се дължат на високата концентрация на полизахариди, които стимулират активността на макрофагите – т.е. белите кръвни телца, които поглъщат бактериите и вирусите, попаднали в организма.

Черен бъз – сладките плодове на черния бъз са богат източник на витамини и антиоксиданти. Растението е отлично отхрачващо средство и се прилага за поддържане на имунната система през зимния сезон с цел профилактика на простудни заболявания.

Астрагал – тази билка от хилядолетия се използва в традиционната китайска медицина за укрепване на организма, поддържане на имунната система и превенция на простудни и инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища. Астрагалът притежава силни антибактериални и противовирусни свойства. В съвременната медицинска практика растението се прилага като средство за защита от стафилококови и стрептококови инфекции, грип и други зимни болести.

Чесън – чесънът е известен със своите антибиотични свойства. Този полезен зеленчук се смята за едно от най-древните лекарства. Активните съставки на чесъна притежават мощно антимикробно действие. Те потискат развитието на много видове гъбички и бактерии и предпазват организма от вирусни заболявания.

1 thought on “5 растения за здраве през зимата”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top