Search
Филтрирай по...

7 лесни начина да победите хъркането

7 лесни начина да победите хърканетоЗнаете ли, че над 45% от хората хъркат от време на време. Ако вие не издавате странните и понякога неприятни звуци, то със сигурност познавате някой, който го прави. Има хора, които хъркат толкова силно, че може да ги чуете дори през затворена врата. Хъркането обаче е сериозен проблем. То може да раздели влюбени двойки, да буди спящия до вас и какво ли още не. Има доказателства, че 75% от хората, които хъркат страдат и от сънна апнея (състояние, при което дъхът ви спира за няколко секунди). Това пък увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Ето защо крайно време е да се сбогувате с неприятните звуци. Има няколко изпитани метода, които могат да ви помогнат.
Сменете позата, в която спите. Когато лежите по гръб, небцето ви се отпуска назад към гърлото, езикът ви пречи и това е една от причините за хъркането. Хората, които спят на една страна по-рядко издават странните звуци. От значение е възглавницата ви да е удобна и да поддържа врата ви в правилна позиция. Има и специални дунапренени възглавници, които поддържат врата и кръста. По този начин може да спите на една страна и извивката, която главата ви прави няма да е толкова голяма. Ако години наред сте свикнали да спите по гръб, залепете две топки за тенис на гърба на пижамата си. Така всеки път, когато се обърнете ще почувствате дискомфорт и отново ще се връщате в странична позиция докато свикнете.
Намалете килограмите. Има редица доказателства, че загубата на тегло помага да се сбогувате с хъркането, но не винаги. За съжаление и слабите хора хъркат. Все пак, ако сте започнали да издавате неприятните звуци след като сте качили 5–10 килограма, най-вероятно това е причината. Лесна диета с плодове и зеленчуци ще реши проблема.
Забравете за алкохола. Алкохолът и хапчетата намаляват тонуса на мускулите в задната част на гърлото и това е причина за хъркането. Ще забележите, че ако се откажете от обичайната си бира или чаша вино скоро ще престанете и да хъркате.
Лягайте си навреме. Ако не спите достатъчно, страдате от безсъние или имате други проблеми със съня, резултатът е същият като този при приемането на чаша водка. Специалистите са категорични, че хората, които спят по 8 часа хъркат много по-рядко, отколкото тези, които лягат късно и се събуждат рано.
Проверете носа си. Често хъркането е резултат от проблеми в носната кухина. Ако страдате от синузит или друго подобно възпаление, решението е само в лекарския кабинет. Не пренебрегвайте тези проблеми. Те могат да доведат до много по-сериозни последствия. Правете инхалации с морска сол. Лентите за нос понякога също са решение.
Сменете възглавницата си. Малко хора знаят, че възглавницата и матрака са местата, в които се натрупват най-много алергени. Кога за последно ги почиствахте или сменяхте? Акарите могат да причинят алергична реакция, а домашните любимци, които спят в леглото ви да пренесат какви ли не опасни микроорганизми. Перете възглавницата си през 2 седмици и я подменяйте най-рядко през 6 месеца. Не позволявайте на домашните животни да спят в леглото ви.
Не забравяйте водата. Пийте много течности. Секрети в носа и небцето стават лепкави, когато сте дехидратирани. Това може да е причина за хъркането. Ето защо дамите трябва да изпиват по около 12 чаши вода дневно, а господата – 16.

Ревита Ви препоръчва

Izi Night, 252 mg

Жълт кантарион, 420 mg

Спокойна нощ, 440 mg

Добро настроение, 471 mg

Дамиана (лист), 400 mg

Маточина (лист), 490 mg

Глог (плод), 510 mg

Валериана (корен), 530 mg

Валериана, 525 mg

Мелатонин, 2.5 mg

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top