×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Босвелия (Boswellia serrata), известна още като Индийски тамян, расте в сухите планински райони на Индия, Северна Африка и Близкия изток. Дълго време смолата на това дърво е била пренебрегвана от европейските билкари, но в края на XX век тя не само е преоткрита от тях, но и обявена за чудо на аюрведичната медицина, заради мощното си противовъзпалително действие.

Чистият екстракт от Босвелия се предлага като хранителна добавка под формата на таблети и с малки изключения (не се препоръчва на бременни и кърмещи, намалява действието на медикаменти от типа на Ибупрофен) не показва странични ефекти. Може да бъде открит и във вид на изсушена смола, крем и тинктура. Основните активни съединения в смолата от босвелия са алфа- и бета-босвелиевите киселини.

Смолата се получава от разреза, направен върху ствола на дървото и след това се съхранява в специално изработена бамбукова кошница за отстраняване на съдържанието на масло и за втвърдяване на смолата. След обработката смолата се класифицира според нейния вкус, цвят, форма и размер.

Екстрактите от смола от Boswellia serrata се използват в народната медицина при различни заболявания:

  • астма;
  • остеоартрит, ревматоиден артрит и ставни болки;
  • възпаление на червата и дихателните пътища;
  • гъбични инфекции и др.

Смолистата част на Boswellia serrata съдържа 30-60% смола, 5-10% етерични масла и полизахаради:

  • монотерпени;
  • дитерпени;
  • тритерпени;
  • тетрациклични тритерпенови киселини;
  • пентациклични тритерпенови киселини – босвелиеви киселини, отговорни за инхибирането на провъзпалителните ензими.

Механизъм на действие

Многобройни клинични проучвания, проведени през 80-те години на миналия век, показват, че смолата от босвелия има противовъзпалителна активност. Основна причина за това са босвелиевите киселини, които намаляват образуването на левкотриени – липидите медиатори на възпалението, които увеличават увреждането на тъканите, причинено от свободните радикали.

Алфа- и бета-босвелиевите киселини участват в правилното функциониране на кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението. По този начин подпомагат снабдяването на тъканите с хранителни вещества, съответно – дрениране, и така спомагат за намаляване на възпалението.

Свойства на екстракта от Босвелия

  • За здрави стави

Босвелията е добре поносимо, естествено нестероидно противовъзпалително средство. Чрез намаляване на възпалението, екстрактът от Босвелия премахва отока, болката и сковаността на ставите още със ставането сутрин, действа като аналгетик. Смолата блокира нахлуването на левкоцити и макрофаги в хрущяла и ставната течност и така намалява уреждането на ставния хрущял. Съдържащата се в нея киселина инхибира освобождаването на лизозомни ензими, предотвратява отделянето на структурните компоненти на ставния хрущял – хидроксипролин, хексозамини и уронова киселина.

Индийският тамян е ефективен не само при остеоартрит, независимо от местоположението му, но и при ревматоиден артрит. И в двата случая това позволява значително намаляване на употребата алопатичните лекарства, а често и ги замества изцяло. Този ефект е още по-изразен при редовен прием на добавката като поддържаща терапия.

  • 70 процента ремисия при болни от астма

Тъй като левкотриените участват специално в бронхоконструкцията, редица изследователи се фокусират върху свойствата на Босвелия при респираторни патологии като астма. В клинично изпитание, проведено от екипа на д-р Гупта от Медицинския факултет в Лос Анджелис, учените установяват значително подобрение на симптомите на астма при пациенти, лекувани с Boswellia serrata. Три четвърти от тях спират да получават т.нар. „хъхрене“, което е  отличителен белег на затруднено дишане по време на припадък. Дихателният обем значително се подобрява, броят на атаките става по-рядък и интензивността им намалява значително. След шестседмично лечение с босвелиеви киселини, ремисия на астма се наблюдава при 70% от пациентите, като никой от тях не е получил друго медицинско лечение.

  • Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

ХОББ е група хронични заболявания, които се характеризират със затруднение при дишане. Като основна причина за това се посочва тютюнопушенето и работата с професионални дразнители като прах и химикали. На дихателно ниво ХОББ се характеризира с бавна и прогресивна обструкция на дихателните пътища и белите дробове, като понякога необратимо намалява дихателният капацитет. Хроничният бронхит и емфиземът са най-често срещаните ХОББ заболявания, които са водещи по смъртност при респираторните проблеми в световен мащаб. Босвелия значително намалява тези нарушения, като намалява задуха и дихателния дискомфорт, и значително облекчава състоянието на пациентите. Необходим е обаче непрекъснат прием на дози от по 300 мг по 6 пъти на ден.

  • При всякакви стомашно-чревни проблеми

Друго важно качество на Босвелия е свързано с намаляване на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта. По този начин екстрактът от смолата предотвратява развитието на атеросклероза и служи за предпазване на черния дроб от мастна дегенерация. Също така този дар от природната аптека успешно се прилага при хронично възпаление на червата, което се дължи на мощните му противовъзпалителни агенти. Тъй като има болкоуспокояващо действие, Индийският тамян помага и при колит. Препоръчително е да направите курс от поне 21 до 45 дни прием на екстракт от Босвелия, преди да добавите в терапията пробиотици. Изобщо, Босвелия се прилага при всякакви стомашно-чревни проблеми, включително и за елиминиране на паразити.

  • Други приложения

Босвелия повлиява особено добре на мускулите и затова често се препоръчва на спортисти. Тя е средство за облекчаване на мускулните крампи и всички състояния, свързани с тях. Наскоро се появи и много обещаващо, ново откритие относно употребата на босвелия, свързано с лечението на доброкачествена простатна хиперплазия и простатит като цяло.

  • Като средство за красота

Още жените в Древен Египет са ползвали екстракта от Индийски тамян като средство за разкрасяване и по-красива кожа. Това се дължи на свойството на екстракта на смолата да спира окислителните процеси в дермата, да забавя стареенето й, да се бори с бръчките, да насърчава клетъчната регенерация. Босвелията помага за по-бързото заздравяване на раните по кожата, а съдържащият се в нея алантоин омекотява и хидратира в дълбочина.

Прием и дозировка

За най-добри резултати приемайте около 300 мг екстракт от Босвелия - два, до три пъти на ден. Този екстракт трябва да съдържа 40% босвелиеви киселини. Имайте предвид, че първите ползи от добавката обикновено се появяват след две седмици, в отделни случаи – до четири седмици.

Като заключение

Босвелията, известна още като Индийски тамян, неслучайно е сред най-ценените лекове в медицината на Аюрведа. Екстрактът от тази смола има научно доказани противовъзпалителни качества, а съдържащите се в него киселини участват в правилното функциониране на кръвоносните съдове.

Многобройни са заболяванията, при които Босвелия помага: респираторни проблеми, включително астма, проблеми със ставите, възпаление на червата, атеросклероза, мускулни болки, простатит, за заздравяване на рани и дори за разкрасяване и намаляване на теглото. Обещаващи са и изследванията в посока използването на смолата в превенцията и борбата с рака, заради свойството й да блокира синтеза на смъртоносния ензим 5-липоксигеназа. Приемана като добавка, Босвелия може да бъде част от профилактиката срещу много болести, да бъде както поддържаща, така и основна терапия за лечението им.

 

Странични ефекти

Boswellia може да стимулира притока на кръв в матката и таза. Може да ускори менструалния поток и може да предизвика спонтанен аборт при бременни жени.

Други възможни странични ефекти на Босвелия включват:

  • гадене;
  • киселинен рефлукс;
  • диария;
  • кожни обриви.

Екстрактът от Босвелия може също да взаимодейства с лекарства, включително ибупрофен, аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Магистър-фармацевт Дона  Панайотова
Дона Панайотова е магистър-фармацевт с огромен интерес към ботаниката, фитотерапия, фармакологията, фармакогнозия и здравословно хранене и балансиран начин на живот.
Продуктът беше успешно добавен в любими.