
Череша, глог, синя боровинка и други тъмночервени и сини дребни плодове са богат източник на антоцианиди и проантоцианиди. Тези съединения са флавоноидни молекули, придават на плодовете специфичен червено-син цвят и имат значение за предпазване на съединителната тъкан и ставите от разрушаване.
Изследване констатира, че консумирането на екстракт от череши е ефективно средство за намаляване на пикочната киселина и предпазване от пристъпи на подагра. Оттогава допълнителни изследвания потвърдиха следните благоприятни ефекти:
- Резултати от изследване при здрави жени показват, че приемът на екстракт от череши не само намалява нивата на пикочната киселина в кръвта, но и понижава маркерите за възпалителен процес като С-реактивен протеин (химично съединение, което се произвежда от черния дроб и чието ниво бързо се повишава по време на възпалителен процес като пристъп на подагра) и азотен оксид (химично съединение, което също участва в увреждането на артритните стави).
- Изследване върху здрави мъже и жени. Отново се наблюдава понижение на С-реактивния протеин и азотния оксид.
При повечето изследвания, проведени от изследователи от Бостънския медицински университет в Масачузетс, приемът на екстракт от череши показва намаляване на пристъпите на подагра. При изследването се набират 633 човека, страдащи от подагра, и се следят онлайн в продължение на година. Участниците отговарят на въпроси относно пристъпите на подагра, симптомите, рисковите фактори, лекарствените препарати и дали са консумирали череши или са приемали екстракт от череши, както и за колко време.
Когато изследователите анализират отговорите на участниците, те констатират, че приемът на череши (около половин чаша или 10-12 череши или еквивалента им под форма на екстракт) за период над 2 дни се свързва с 35% по-нисък риск от пристъп на подагра, а приемът на екстракт от череши се свързва с 45% по-нисък риск. Рискът от пристъп на подагра спада със 75%, когато приемът на череши се комбинира с алопуритон, стандартен лекарствен препарат, използван за превенция от пристъп на подагра.
Благоприятните ефекти са налице дори и когато се вземат предвид персонални фактори, които влияят върху риска от подагра като пол, затлъстяване, прием на пурин (съдържа се в храни, които могат да повишат риска от подагра) плюс употреба на алкохол, диуретици и лекарствени препарати против подагра.
Д-р Мъри (Michael T. Murray, N.D.) е един от водещите специалисти и авторитети в света на природната медицина. Публикувал е над 30 книги, посветени на природосъобразната грижа за здравето.
Коментари (0)
Нов коментар