
8.00 ч. - задължително приемане на топла вода 250 мл с 1 с.л. мед, 1 с.л. пчелен прашец и 1 с.л. ленено семе
8.30 ч. - лека закуска – препечена филия, намазана с масло или маслинен пастет, 1 банан и 1 билков чай с билка липа, мащерка или борови връхчета /подпомага отхрачващия ефект в случай, че има дразнеща продължителна кашлица. Приемането на течности трябва да бъде задължително през 2 часа, чай с меки български билки или сок от цитрусови плодове – портокал, лимон, грейпфрут, както и съчетанието на тези скокове със сок от моркови и червено цвекло /насищане на организма с витамини и минерали, особено с витами С/.
10.00 ч. - може да се приеме бананов шейк със сусамов тахан или пресни ирански фурми. При болки в гърлото апетитът е подтиснат и приемането на на твърда храна е затруднено, затова предлагам към 10.00 ч., 14.00 ч. и 16.00 ч. - около 200 мл бананов шейк, който се приготвя по следния начин: в 1 л. вода се нарязват два банана, 3-4 с.л. сусамов тахан, 3 с.л. мед, сока на 1 лимон и наситно нарязано около 150-200 гр. киви. Пасира се и количеството се разпределя за деня между храненията.
12.00 ч. - зеленчувкова или картофена супа на пасатора с 2-3 филийки препечен пълнозърнест хляб. Салата от настъргано червено цвекло и моркови, овкусена с лимонов сок и 1-2 с.л. зехтин и няколко маслини. Между храненията - плодове в достатъчни количества - сутрин до 12.00 ч. и следобяд между 14.00 ч. и 17.00 ч. Плодовете, които имат мощен пречистващ ефект през зимния сезон са: помелос, киви, портокали, мандарини, лимони. Към 14.00 ч. или 16.00 ч. може да бъде тонизиран организмът със салата-микс от описаните плодове и айрян от нискомаслено мляко.
18.00 ч. - Вечерята трябва да бъде лека - картофено пюре или пилешка супа, копривени кюфтета или кюфтета от овесени ядки / кисело мляко с овесени ядки/ и 100 гр. плодове /може и сушени/ - фурми, стафиди, смокини.
Вечер между 18.00 ч. и 22.00 ч. е добре да се приемат достатъчно количество течности, плодове и сокове. Да се прави гаргара - мащерка, липа, лайка. Подходящи са инхалации с лайка и мед за подобряване на отхрачващия ефект.
В часовете 10.00 ч., 12.00 ч., 14.00 ч., 16.00 ч. и 18.00 ч. – е важно да се приема комбинацията - черен бъз, пчелен прашец, ехинацея, мултивитамини, антиоксиданти и имуностимулиращи продукти.
Коментари (2)
Нов коментар