×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Поддържането на физическото и ментално здраве е основен приоритет през целия живот на всеки човек. При някои хора, загубата на наднормено телесно тегло може да подобри здравето им в няколко аспекта, а именно:

  • нормализиране нивата на кръвната захар;
  • достигане на референтните стойности на кръвното налягане за съответната възраст;
  • намаляване маркерите за възпаление в тялото;
  • подобряване на мобилността.


Достигането и поддържането на здравословно телесно тегло може да повлияе благоприятно и на самочувствието на индивида, самооценката и цялостното качество на живот.


За съжаление, повечето популярни методи за отслабване са неподходящи и неустойчиви. Бързо свалените килограми чрез силно рестриктивни диети имат тенденция да се възвръщат също толкова бързо. Освен това, наложилата се модерна хранителна култура може да бъде вредна за физическото и менталното здраве на психически лабилни хора.


Достигането и запазването за дълго време на желаното здравословно телесно тегло е възможно да бъде постигнато безопасно, чрез балансирано хранене и ежедневна физическа активност. Не е тайна за никого, че това, което избираме да сложим в чинията си играе основна роля в загубата на тегло. Но това, което държим в кухненския шкаф с билки и подправки е също толкова важно. Доказано е, че много билки имат способността да намаляват апетита и чувството на глад, да засилват изгарянето на мазнините и следователно да ускоряват загубата на излишните килограми.

Следващата статия представя най-невероятните билки, които могат да помогнат в процеса на отслабване.

Риган

Риганът е многогодишно тревисто растение, което принадлежи към същото семейство растения като мента, босилек, мащерка, розмарин и градински чай. Той съдържа карвакрол - мощно съединение, което може да помогне за ускоряване на загубата на излишното телесно тегло.

През 2018 г. е проведено проучване върху мишки, поставени на диета с високо съдържание на мазнини. То установява, че изследваната група, в която гризачите са получавали и карвакрол, наддават значително по-малко тегло и телесни мазнини от контролната група. Различни други проучвания са доказали също, че хранителните добавките карвакрол пряко влияят на някои от специфичните гени и кодираните от тях протеини, които контролират синтеза на мазнини в тялото.

Проведените до сега изследванията върху ефектите на риган и съдържащия се в него карвакрол върху загубата на тегло все още са много ограничени. Все още са необходими допълнителни изследвания базирани на хора, за да се направят дефинитивни заключения за действието му.


Женшен

Женшенът е растение със свойства промотиращи здравето. То често се представя като основен продукт в традиционната китайска медицина. Съществуват няколко различни вида - корейски, китайски и американски, всички от които принадлежат към един и същи род растения женшен.

Много проучвания предполагат, че това мощно растение може да помогне за загуба на тегло. Проучване върху малка група от хора, заключава, че приемането на корейски женшен два пъти дневно, в продължение на осем седмици води до количествено измеримо намаляване на телесното тегло, както и благоприятни промени в състава на чревната микробиота. Друго проучване върху животни показа, че женшенът се бори със затлъстяването, като забавя абсорбцията на мазнини в червата.

Подобно на ригана, и за женшена са необходими по-висококачествени широкомащабни проучвания, за да се изследва детайлно влиянието му върху загубата на килограми при хората.


Каралума фимбриата

Каралума фимбриата (Caralluma fimbriata) е годен за консумация кактус, растящ изобилно в Индия. Той е част от храната на няколко местни индийски народа. Растението се е използвало в продължение на хиляди години в индийската медицина за подпомагане потискането на апетита по време на дълги ловни сезони. Днес, каралума фимбриата е често срещана съставка в хапчета за отслабване.

Смята се, че химикалите, съдържащи се в растението намаляват апетита. 12-седмично проучване върху 33 души установява, че участниците, които са приемали каралума фимбриата са имали значително по-голямо намаляване на мазнините в коремната област и телесното тегло, в сравнение с контролната група. Друго малко проучване заключава, че консумацията на 1 грам каралума фимбриата дневно, в продължение на два месеца води до редуциране на излишните килограми и нивата на глад в сравнение с плацебо.


Гимнема силвестре

Гимнема силвестре е билка, известна като средство за поддържане нивата на глюкозата в здравословни и нормални граници. Тя също ускорява метаболизма. Следователно, може да бъде от полза и за тези, които искат да намалят теглото си.

Гимнема силвестре съдържа съединение - гимнемична киселина, което намалява възприеманата сладост на храните. По този начин, билката може да предотврати глада за захар и сладки изделия.

Клинично проучване заключава, че приемането на гимнема силвестре намалява както апетита, така и приема на сладки храни, в сравнение с плацебо.


Африканско манго (Irvingia gabonensis)

Irvingia gabonensis е дърво, характерно за западна Африка. Плодът му е подобен на манго и се използва от местните за храна. Интересен факт е, че не плодът, а семената му могат да помогнат в процеса на отслабване. Екстрактът от семената на африканското манго се счита, че помага за топене на мазнините и намаляване нивата на холестерола.

Семената на африканското манго могат да понижат холестерола, поради високото си съдържание на фибри, а те ускоряват процеса на отстраняването на холестерола от тялото. Различни изследвания заключават, че екстрактът от семената на Irvingia gabonensis могат също да увеличат разграждането на мазнините.


Гарциния камбоджа

Гарциния камбоджа е тропическо растение, което също може да помогне в борбата с излишнште килограми. В състава му се съдържа - хидроксилимонена киселина. В организма, хидроксилимонената киселина има способността да блокира превръщането на въглехидратите в мазнини. Освен това, тя намалява апетита, което превръща съдържащата я Гарциния камбоджа все по-предпочитана от хора, имащи за цел да редуцират наднорменото тегло. Растението повишава нивото на серотонин в тялото, който освен, че регулира настроението, може да потисне апетита при силен стрес (т. нар. „емоционално хранене“).

Скорошни проучвания доказват, че Гарциния камбоджа също така регулира нивата на холестерола и кръвната захар в тялото.

Заключение

Освен че добавят аромат към любимите храни, е доказано, че някои билки ускоряват метаболизма, засилват изгарянето на мазнините, намаляват апетита и насърчават чувството за ситост. Не забравяйте да комбинирате тези билки с добре балансирана диета, редовна физическа активност и здравословен начин на живот, за да постигнете най-добър и дълготраен ефект.


Източници:

A systematic review of Gymnema sylvestre in obesity and diabetes management - Ramesh Pothuraju
A pilot study investigating the effect of Caralluma fimbriata extract on the risk factors of metabolic syndrome in overweight and obese subjects: a randomised controlled clinical trial -Katie J Astell
Effects of Korean white ginseng extracts on obesity in high-fat diet-induced obese mice - Young-Sil Lee
Carvacrol prevents diet-induced obesity by modulating gene expressions involved in adipogenesis and inflammation in mice fed with high-fat diet - Soomin Cho

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Кристияна  Паункова

Кристияна Паункова е студент 5-ти курс медицина в Медицински университет - София. По време на обучението си стажува в клиники с гастроентерологична насоченост. Професионалните ѝ интереси са насочени към гастроентерология; диететика и лечебно хранене; видове хранителни добавки и тяхното действие върху организма; здравословен начин на живот; естетична дерматология и грижа за кожата.

Продуктът беше успешно добавен в любими.