
Веществото холин в менюто на бременната жена помага да бъде защитено бъдещото дете от проблеми с психиката и високо кръвно, смятат американски учени от Корнуелския университет. Холинът (витамин В4) е химически подобен на B-витаминит. Той често работи съвместно с фолати и аминокиселина, наречена метионин. Въпреки че човешкото тяло може да синтезира холин по принцип е признато, че е важно да се приема също и с храната.
Специалистите са наблюдавали 26 жени в третия триместър от бременността. Част от тях са приемали всекидневно 480 мг холин, а другата – 920 мг. Оказало се, че при жените, които са приемали по 920 мг всекидневно са, са станали промени в гените, отговарящи за производството на хормона кортизол. Този хормон е свързан със стреса и метаболитните разстройства. Гените се изключвали, а равнището на кортизола в кръвта на детето се понижавало с една трета. Експертите смятат, че хранителните добавки със съдържание на холин трябва да се препоръчват на всички бременни жени и особено на тези, които страдат от тревожност и депресия. Учените напомнят, че холин се съдържа в яйцата, нетлъстото месо, бобовите и броколите.
Коментари (0)
Нов коментар