×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Изцеждането на кърмата води до отбиване на бебетоПрез последните години се утвърждава една много грешна практика: когато се съмняват дали кърмата им е достатъчна, майките изцеждат на ръка или с помпа и дават млякото на бебето с шише. С тази констатация Антоанета Борисова започна поредната лекция в безплатното Общинско училище за бъдещи родители в Пловдив. Председателката на Центъра за бременни жени разясни пред събралите се в книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив” мами и татковци въпроса, който си задават всички родилки: “получава ли бебето ми достатъчно кърма?”.
„Изцеждането не е критерий за това, подчерта г-жа Борисова. „Лошото е, че така съветват и някои педиатри. Даже още по-лошо: дори и без каквито и да било съмнения за количеството кърма  лекарят може да каже при първата си среща с майката: „Два пъти на ден изцеждай гърдите си и давай с шише.”
Такава практика е сигурен път към намаляване млякото на майката и отбиване на бебето”, предупреди Антоанета Борисова. От една страна кърмата ще намалее поради това, че стимулирането на гърдата при цедене не е, както при сучене. Храненето с шише, особено ако се повтаря, може да обърка новороденото, а и повечето бебета бързо се ориентират от къде тече по-лесно и отказват сукането. Да не говорим колко трудно е такова хранене – най-упоритите майки издържат месец-два и то с цената на много усилия и в крайна сметка – преумора. От друга страна при изцеждане не е възможно да се изпразни добре гърдата. Някои автори говорят, че се изцежда само 20% от млякото, докато при сукане бебето може да получи 80%.  Тогава какъв критерий за количеството кърма на майката ще бъде изцеждането”, попита Борисова.
Тя допълни, че контролното кърмене също не е добро мерило получава ли бебето достатъчно кърма. При съмнение за недостиг на кърма педиатрите обикновено канят майката и бебето на така нареченото „контролно кърмене”. В кабинета те претеглят бебето и го дават за кърмене на майката, след което пак го претеглят. Разликата в теглото показва колко грама е изсукало кърмачето.
Дали обаче трябва да се доверяваме на 100% на този тест? Определено – не! Първо, не очакваме майката (пък и бебето) да се чувства в кабинета на педиатъра така, както в къщи, а знаем, че количеството кърма зависи от спокойствието на майката и от това дали разполага с достатъчно време за кърмене. Консултантите по кърмене казват, че е необходимо едно особено безвремие. На второ място едва ли бебето изсуква на всяко кърмене точно едно и също количество кърма. Ако ще теглим мъничето, по-добре би било това да стане при всяко кърмене в течение на 24 часа. Едва тогава бихме казали ориентировъчно колко мляко приема то.
Но дали това е добра стратегия  от гледна точка на успешното кърмене? Дори тегленето в къщи всеки ден, при всяко кърмене за контрол на храненето води до излишна нервност и увеличаване на несигурността на младата майка в собствените си възможности. Затова колко милилитра или грама трябва да изпие бебето е неточен, грешен въпрос. Всяко бебе е уникално и няма „средностатистическо” бебе, за което да важат средностатистическите данни от таблиците. Да не говорим, че тези таблици се отнасят за хранени бебета с шише, а не от гърда.
Отговорът на въпроса получава ли бебето достатъчно кърма от гърдата е ако то расте добре с това количество кърма. Майките трябва да следят суче ли активно бебето и как наддава на тегло, посъветва Антоанета Борисова. Ако се тревожат, може да го теглят – на един и същ кантар - всяка седмица, а не веднъж в месеца. И да вярват повече в собствената си интуиция.
Темата за кърменето ще продължи и в следващото занятие в безплатното Общинско училище за бъдещи родители. На 23 юни, събота, от 11 часа, в книжарница „Форум” в мол „Галерия Пловдив” майките ще разберат „Как да увелича кърмата си”.
Нова група за подготовка на родителите за раждане и отглеждане на бебето започва в ДКЦ-1 на 19 юни. За информация и записване се обадете на тел.: 0888 89 50 26 или в Центъра за бременни в ДКЦ-1, от 15:30 часа.

Ревита Ви препоръчва за лека бременност

Фолиева киселина 400 mcg

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.