
Екстрактът от зелено кафе има ниско съдържание на кофеин и съдържа полифеноли (включително хлорогенна киселина), които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и помагат на организма да неутрализира вредните свободни радикали. Ако зеленото кафе се свари, количеството на хлорогенна киселина в него намалява.
Зърната на зеленото кафе се използват от хилядолетия, но екстрактът от него доби популярност едва през последните няколко години, когато стана ясно, че той помага за намаляване на теглото.
Наскоро е проведено изследване върху 100 жени на възраст между 35 и 49 години с индекс на телесната маса между 25 и 45. Хората приемали по 400 мг зелено кафе или плацебо три пъти дневно, 30 минути преди хранене. Важно било те да не променят хранителните си навици и да описват приетата храна. След 2 седмици жените, приемали екстракт от зелено кафе, отслабнали с по 2 кг, а тези които приемали плацебо –с по 1 кг.
Хлорогенната киселина има две много важни свойства –стимулира метаболизма в тялото и му помага да превръща мастните депа в енергия. Другото й важно качество е способността й да намалява абсорбцията на глюкоза, което предпазва черния дроб от абсорбиране на мазнините.
Наскоро е проведено изследване на университета в Скрантън, Пенсилвания върху 16 пациенти с наднормено тегло на възраст между 22 и 26 години. Те приемали капсули зелено кафе в продължение на 22 седмици. Били наблюдавани цялостното хранене на пациентите и физическата им активност през изследвания период. Пациентите отслабнали средно с 8,5 кг по време на изследването, като намалили с 10.5% теглото си и с 16% телесните мазнини.
При друго изследване, публикувано в началото на 2012 година, 16 възрастни с наднормено тегло приемали като добавка хлорогенна киселина от екстракт от зелено кафе в продължение на 12 седмици. Резултатите показват, че пациентите са отслабнали средно с 9 кг, което прави 10% от телесното тегло и 4.4% от телесните мазнини.
Коментари (4)
Нов коментар