
-Хората, които приемат повече витамини и Омега-3 мастни киселини, по-рядко се разболяват от Алцхаймер.
-Приемът на витамин С, В, D и Е, както и омега-3 гарантира по-добра координация, по-остра памет и по-голяма способност да се вземат решения
-Ако се храните предимно с тлъсто месо и диетата ви включва много мазнини, без да пречиствате редовно организма си, има по-голяма вероятност да срещнете проблеми със запаметяването и по-трудно да се ориентирате в нови ситуации.
-Доказано е, че омега-3 ненаситените мастни киселини са от съществено значение за човешкото здраве. За съжаление организмът не може да ги произвежда и затова трябва да се приемат с храната или чрез хранителни добавки.
Витамините В, С, D и Е пък са силни антиоксиданти, които се справят със свободните радикали, които увреждат клетките и тъканите.
В проучването на д-р Боуман и колегите му са взели участие 104 възрастни хора, които вече имали проблеми с паметта. Те били разделени на две групи като първата приемала ежедневно витамини и хранителни добавки, а втората - плацебо. Учените подложили на ЯМР тест всички доброволци. Те трябвало и да попълнят въпросници, с които да се определи до колко има проблеми с паметта и вземането на решения. Според учените здравословния начин на живот, правилната диета и приема на хранителни добавки могат да подобрят работата на мозъка с цели 37%.
„Тези открития са много важни, защото вече знаем как по съвсем лесен начин да подобрим паметта и координацията си. Всъщност мозъчната дейност е резултат от нашата диета”, казва д-р Боуман. ”Твърдо вярвам, че някои хранителни вещества притежават голям потенциал и могат да защитят мозъка ни”, допълва той.
Коментари (0)
Нов коментар