
Специалисти от университета на Отава са изследвали действието на меда върху 11 щама микроорганизми (в това число и на такива опасни възбудители какъвто е златистият стафилокок), които често са устойчиви към антибиотиците и не са поддават на тяхното въздействие. Изводът е, че медът е способен да унищожи бактериите, предизвикващи хронична хрема, съобщават канадски учени в доклада си, изнесен пред конференция на американските отоларинголози.
Оказва се, че медът унищожава бактериите, както в дълбочината на течностите, така и по тяхната повърхност. Ефективността на неговото действие е сравнима с ефективността на антибиотиците, при това устойчивите към антибиотици бактерии също загиват при контакта си с меда, съобщава Ройтерс. Известно е, че бактериалната хрема се лекува с антибиотици. Но ако бактерията придобие устойчивост към тях, заболяването може да се превърне в хронично. В този случай медът може ефективно да замени антибиотиците и да излекува болестта, убедени са канадските учени. Медът е преработен цветен нектар. Той съдържа 13-20% вода, 75-80% въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза), витамини, а също така антисептични вещества, заради които той се използва широко като лечебно средство.
Коментари (0)
Нов коментар