
Ракитникът изобилства от омега-7 мастни киселини, най-малко познатите омега мастни киселини. Те представляват до 50% от съдържанието на мастни киселини в ракитника, което го прави най-богатият източник на палмитолеинова киселина на планетата. Плодчетата съдържат над 200 хранителни вещества включително антиоксидантните токофероли, бета-каротин, фитостероли и омега 3, 6 и 9 (в допълнение към омега-7 мастната киселина).
Ракитникът се използва от хилядолетия от тибетците поради антиоксидантните, противовъзпалителните, имуномоделиращите му свойства, подсилва сърдечносъдовата система и има способността да регенерира лигавичните мембрани. Това му последно свойство го прави изключително полезно за хора, страдащи от сухота в очите, устата, при застаряваща кожа, пептична язва, вагинална сухота и възпаление през менопаузата.
Според проведено клинично изследване маслото от ракитник значително намалява симптомите при синдрома на Сьогрен, автоимунно заболяване, което засяга лигавичните мембрани. При това заболяване конвенционалната медицина не предлага лечение –надеждата може да дойде от плодчетата на ракитника.
Коментари (0)
Нов коментар