×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Анорексия

Анорексията се счита за заболяване, което най-често засяга нежния пол. Но макар да е вярно, че в исторически план около 90 - 95% от засегнатите са жени, трябва да отбележим, че разстройството става все по-разпространено и сред мъжете. Анорексия нервоза е една от най-често срещаните психиатрични диагнози при млади жени, а също и една от най-смъртоносните. Предполага се, че ранната намеса е една от най-важните стратегии срещу анорексия нервоза и нейните последствия върху здравето - безплодие, увреждане на сърдечно-съдовата система, отслабване на костите, а в тежки случаи дори смърт. Между 5% и 20% от хората с анорексиянервоза умират поради усложненията на заболяването. Анорексията е едно от най-тежките хранителни разстройства, заболяване и трайното му излекуване е сложна задача – много от жертвите му се борят с него през целия си живот.Въпреки това днес разполагаме с широк спектър от ефективни методи за лечение срещу това заболяване, включително психотерапия, групи за подкрепа, медитация, лекарства, природни средства и др.

Какво е анорексия нервоза?

Според Националната организация за хранителни разстройства, анорексия нервоза е сериозно, а понякога и животозастрашаващо нарушение на храненето, характеризиращо се със суицидни мисли и прекомерна загуба на тегло. Разбира се, не всички хора, с тегло под нормата имат анорексия, но никой не може да бъде окончателно диагностициран, ако теглото му не е значително под нормата.

Основни симптоми:

  • Драстична и умишлено загуба на тегло или чести промени в теглото, които могат да бъдат драстични.
  • Силно ограничаване на броя на консумираните калории и стремеж към изразходване на приетата храна.
  • Интензивен страх от наддаване на тегло, който предизвиква маниакално поведение по отношение на храненето и тревожност.
  • Следване на строги диетични правила, като например хранене в определени часове на деня, прием на минимум калории, мания по здравословенхранителен режим и др. Щом човекът наруши някое от „правилата“, се стига до тежко чувство за вина и засилване на страха от наддаване на тегло.
  • Ниско самочувствие, особено свързано с тялото или други аспекти на външния вид.
  • Неспособностза реална преценка на последиците от хранителното разстройство, включително отхвърляне на проблема и нежеланиеза подкрепа; човек избягва да се храни в компанията на други хора, прикрива поведението си и др.
  • Нерядко анорексията е придружена от претрениране и пристрастяване към определен вид спорт, с цел приетите калории да се изразходят възможно най-бързо и ефективно.
  • Оттегляне от обичайните дейности и приятелства.
  • В повечето случаи анорексията върви ръка за ръка с депресия, злоупотреба с алкохол, медикаменти и др. 

Усложнения при анорексия нервоза.

  • Аменореята или необичайното отсъствие на менструация в продължение на три последователни менструални цикъла е често срещано явление. Сред жените в репродуктивна възраст това може да доведе до безплодие повишен риск от спонтанен аборт и усложнения по време на бременност.
  • Депресия, умора, слаба мотивация и летаргия, социална изолация.
  • Когнитивни увреждания, включително замъгляване на съзнанието, дезориентация и замаяност.
  • Промени в сърдечния ритъм и кръвното налягане, включително сърцебиене, забавен сърдечен ритъм или ниско кръвно налягане.
  • Загуба на мускулна маса, слабост, болки в тялото.
  • Намаляване на костната плътност (остеопороза). Това е сериозен, понякога необратим ефект на недохранването, който може да се развие в ранна възраст и по-късно да доведе до фрактури или други усложнения.
  • Суха, лющеща се кожа, бледост.
  • Развитие на лануго – меки, фини косъмчета, които растат по необичайни места на тялото, включително лицето. Според някои специалисти това е реакция на тялото, с която то се опитва да поддържа вътрешната температура близка до нормалното.
  • Изтъняване на косата и косопад.
  • Студени ръце и крака, краката, зиморничавост.
 

А сега да видим кои са най-ефикасните билки срещу анорексия нервоза!

Млечен бодил. Изключително ефикасно природно лекарство в подкрепа на храносмилането. Използва се за детоксикация на черния дроб, пречистване на стомашно-чревния тракт и дори – като допълнителна терапия при рак. В семената и надземните части на млечния бодил се съдържат много полезни вещества, включително силимарин и горчивия гликозидкницин. Именно на кницина растението дължи благотворното си действие при анорексия. Подобно на други „горчиви“ билки и млечният бодил насърчава секрецията на жлъчка и стомашни сокове и по този начин възстановява апетита и тонизира храносмилателната система.

Люцерна.В аюрведическата медицина и традиционната китайска медицина люцерната е една от основните билки за лечение на стомашни проблеми и нарушено храносмилане. Тази билка е полезна и при менопауза. Екстрактът може да се приема ежедневно с цел предотвратяване негативните ефекти на анорексията, като например физическа и умствена умора).

Чесън.Чесънът, включително екстрактите от него помагат в лечението на анорексия, тъй като те насърчават отделянето на стомашни сокове,прочистват храносмилателния тракт и значително увеличават чувството на глад.

Мента. Независимо дали под формата на екстракт или обикновен билков чай, приемайте я сутрин.Само няколко дни по-късно ще има видима промяна в хранителните ви навици, а апетитът ви ще се увеличи.

Джинджифил.Чудесно естествено средство за лечение на анорексия, тъй като значително стимулира апетита. Освобождава стреса и намалява тревожността, които обикновено съпътстват това емоционално хранително разстройство.

Канела.Стимулира отделянето насокове, полезни за правилната дейност на храносмилателната система. Приемайте канела или канелен екстракт около половин час преди хранене, за да стимулирате апетита си.

Копър (семена).Семената на копъра са много полезни за храносмилателната система и насърчаване на апетита. Приемайте екстракта от семена на копър непосредствено преди и след хранене.

Сминдух (семена). Семената на сминдуха са богати на въглехидрати, протеини и здравословни мазнини. Богати са на вещества, които подобряват нивата на хемоглобина и повишават секрецията на стомашните сокове.

Розмарин. Химическият дисбаланс в мозъчните клетки също може да доведе до анорексия. Розмаринът е една от най-полезните билки за подхранване на мозъчните клетки. Следователно, облекчава и симптомите на анорексия нервоза.

Глухарче. Чудесен лек срещу анорексия, който ако се приема редовно силно повлиява апетита. Хидрастис. Тази билка е мощен стимулант на храносмилателната система. Насърчава извеждането на бактериите и стимулира апетита. Босилек. Хората с анорексия са с по-слаба имунна система и по-податливи на заболявания. Екстрактът от босилек укрепва естествените защити на организма и стимулира апетита.

Репей. Ускорява отделянето на стомашни сокове в стомаха и подобрява апетита.

Коренът на репея е богат на фибри, които регулират функциите на стомашно-чревния тракт. Особено ефикасно средство, когато се приема под формата на екстракт.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.