Според изследване, публикувано в американското списание
Бюлетин на Националната академия на науките, производно на витамин В3, наречено никотинамид рибозид, предотвратява увреждането на нервните тъкани. Изследването е проследило ефектите на никотинамид рибозида върху уврежданията при болест на Алцхаймер при мишки. Това вещество се среща в малки количества в млякото и в други храни и е по-ефективна форма на витамин В3.
При хората с болест на Алцхаймер е блокирано нормалното възстановяване на ДНК, което води до дисфункция на митохондриите, намалено производство на неврони, увеличена невроннадисфункция и възпаление.
За целта на експеримента към храната на мишките с
Алцхаймер било добавяно производното на витамин В3 в продължение на 3 месеца. Резултатите от изследването показали, че приемът му довел до намаляване на хаоса в мозъка при мишките, по-голяма невропластичност, по-малко увреждане на ДНК и увеличено производство на нови нервни клетки от стволови клетки, по-ниски нива на невронно увреждане и смърт в сравнение с мишките, които не приемали добавката. Учените установили, че в областта на хипокампа, която обикновено е засегната от деменцията, никотинамид рибозидът спира увреждането на ДНК или дори до възстановяване й.
Учените планират да проведат изследвания, с помощта на които да установят механизмите, които лежат в основата на този ефект, за да може те да се приложат и при хора.
Болестта на Алцхаймер се характеризира с натрупване на 2 вида протеин в мозъка и за нея все още не е открито лечение. Ето защо основният метод за лечение е превенцията. Съществуват различни храни, които намаляват риска от развитие на болест на Алцхаймер и да забавят развитието й:
-орехи – те са богати на омега-3 мастни киселини, които са полезни за мозъка. Изследване върху мишки, проведено в САЩ е установило, че при мишките, които приемат орехи се наблюдавало подобрение на паметта и моторната координация. Орехите съдържат още витамин Е и флавоноиди, които предпазват мозъка.
- сьомга – сьомгата и други риби, които са богати на
омега-3 мастни киселини понижават нивата на бета-амилоид в кръвта - протеин, който допринася за развитието на Алцхаймер. Според изследване на университета в Колумбия, САЩ, увеличеният прием на омега-3 мастни киселини понижава нивата на бета-амилоида.
- семчести плодове – те са богат източник на полифеноли - вид антиоксиданти, които намаляват възпалението и подпомагат функциите на нервните клетки. Изследване на университета Тафтс в Бостън, САЩ, открива, че семчестите плодове подобряват способността на мозъка да преработва информация.
- спанак – зеленолистните зеленчуци като спанак са богати на антиоксиданти и фибри. Жените над 60-годишна възраст, които консумират повече зеленолистни зеленчуци имат по-добри резултати при тестове за паметта, говора и други способности в сравнение с онези, които не приемат тези пресни храни.
- куркума – изследванията показват, че активната съставка куркумин в куркумата може да помогне за превенция на
болестта на Алцхаймер.
Коментари (0)
Нов коментар